Uređivanje teme o ratu u Ukrajini

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Dе Sisti

Stara legenda
Poruka
79.383
Poštovani @Ivan i @tab503,

Od početka rata u Ukrajini, na pdf Politika postoji posebna tema posvećena tome. Na toj temi, učesnici su naklonjeni jednoj ili drugoj zaraćenoj strani i to je očekivano i razumljivo.

Problem je u tome što postoji više učesnika sa dosta poruka koji veoma često i uporno strane u sukobu (najčešće ukrajinsku stranu) nazivaju „nacisti“, „fašisti“, „ukrоnacisti“ i slično. Takve etikete lepe se i na državu Ukrajinu i na njenog predsednika i vladu, ali i na Ukrajince kao narod.

Ono što nije razumljivo, jeste pristup moderatora koji tolerišu takvo ophođenje. Dosta puta sam prijavljivao takve poruke i dobijao sam odbijenice. Takve stvari bile su naročito prisutne u prva tri dana od početka rata.

Nakon toga, narednih par dana, primetilo se smanjenje takvih pojava, očigledno usled dobrih instrukcija koje su, pretpostavljam, dali neko od administratora i supermoderatora s cilljem da se uređivački pristup uravnoteži i relaksira teškog naboja mržnje koji vlada na temi.

Ipak, i dalje postoje znatne neujednačenosti u pristupu rešavanju iste vrste prijava. Događa se i da isti tip prijavljenih poruka, onih gde se Ukrajinci (narod, vojska, predsednik) nazivaju nacistima, jedan moderator reši brisanjem poruka, a drugi odbijanjem. Pri čemu, odbijenice budu praćene obrazloženjima da je to „lično mišljenje učesnika“, a ponekad i uz čudni prekor „zašto nisi prijavio ono drugo“. Možda to i jeste lično mišljenje učesnika, ali je moderator dužan da ne dozvoli širenje govor mržnje, a ne da opravdane prijave odbija zbog lične pizme prema osobi koja prijavu podnese. Takva obrazloženja su utoliko čudnija, ukoliko pogledamo temu „Obaveštenja o prekršajima“ na kojoj se vidi da su neki od moderatora čak kažnjavali učesnike zbog „vređanja ruskog naroda“ ili „vređanja Slovena“. Do sada, pak, nisam video nijednu kaznu zbog vređanja ukrajinskog naroda koji su, takođe, Sloveni, što je opštepoznato. Kažnjava se vređanje Putina, ne kažnjava se vređanje Zelenskog.

U vezi sa tolerisanjem nazivanja Ukrajine, Ukrajinaca, njihove vojske i predsednika „nacistima“, napomenuo bih sledeće činjenice:

- Republika Srbija se zvanično deklarisala VOJNO NEUTRALNA država. Taj status posebno dobija na značaju u ovako velikim sukobima poput trenutnog u Ukrajini, a koji uključuju zemlje širom sveta.

- Srbija i Ukrajina imaju odlične i prijateljske odnose na nivou rezidentnih ambasada

- Ukrajina je država čiji je predsednik izabran ne na Euromajdanu, nego na regularnim izborima. Kao legitimnog, tog predsednika priznaje i Ruska Federacija.

- Osim Rusije (i to od početka rata), niko do 200 država u svetu, Ukrajinu, njen narod i vlast ne naziva „fašistima“.

Zamolio bih administratore foruma da:

- pojedinim moderatorima skrenu pažnju kako tolerisanje nazivanja „fašistima/nacistima“ cele jedne države, naroda i njene na izborima izabrane vlasti nije prihvatljivo. Nije u pitanju „sloboda mišljenja“ kako mi se u odbijenicama navodi. Kontinuirano i neosnovano nazivanje takvim, imenima podstiče mržnju, dehumanizuje i difamira onoga kome se etiketa lepi, a prećutna podrška pojedinih moderatora tome daje vetar u leđa.

- Prijave korisnika moderatori treba da rešavaju na osnovu sadržaja prijave, a ne svog ličnog odnosa prema podnosiocu prijave.

- Zamolite moderatorski tim da ujednači pristup i ne dozvoli lepljenje naci/fašističkih etiketa ni Ukrajincima, ni Rusima. Oba naroda su nama bratska i prijateljska.

Imajte u vidu da je tema veoma čitana. Za 5 dana, prvi nastavak teme ima 416 hiljada pregleda, među kojima i onih koji stvari pomno prate ne zbog informisanja, već iz pobuda posebnog monitoringa.

Možda su mišljenja korisnika, samo njihovi lični stavovi (ako se govor mržnje može tako nazvati), ali je ponašanje i stav moderatora u vezi s tim „mišljenjima“, nešto što govori o tome koji je stav Krstarice. A siguran sam da Krstarica nema pretenzije da bude rasadnik mržnje.



Hvala na izdvojenom vremenu.
 
Naveo je činjenice, ništa ružno nije napisao, a ko će koga da voli ili ne voli njegova stvar.
Браво, али ти нешто очито ниси приметио и то нешто није поменуто.
... то треба да важи за све учеснике, а поготово домаће мрзитеље ове наше обогаљене земље.
Шта је са пљувањем по Србији, негирањем неких грозоморија...докле то да се толерише?
 
...и да, шта је са молбом да се фотографије и видео материјал на коме су мртви, рањени и пребијени стављају у спојлер.
Два пута сам замоли...и не само ја као члан, мислио сам да на ће то неко званично реаговати и то нагласити.
Није се десило.
 
Браво, али ти нешто очито ниси приметио и то нешто није поменуто.
... то треба да важи за све учеснике, а поготово домаће мрзитеље ове наше обогаљене земље.
Шта је са пљувањем по Србији, негирањем неких грозоморија...докле то да се толерише?
То није спорно, пошто то подржавају љубитељи ЕУ, САД и НАТО!
Е, супротно неће да може? Да, да му неко назива десни сектор или азовце фашистима или нацистима није у реду.
Они су чедо ЕУ, САД и НАТО и зато њих не дирати.
Баш ми је жао јадног де систија, гину му пајтоси.
 

Hundreds of Ukrainian nationalists march in honor of Nazi collaborator​

https://www.timesofisrael.com/hundr...lists-march-in-in-honor-of-nazi-collaborator/

Hundreds of Ukrainian nationalists held a torchlight march in the capital of Kyiv to mark the birthday of Stepan Bandera, the leader of a rebel militia that fought alongside Nazi soldiers in World War II
https://abcnews.go.com/Internationa...-march-honor-wartime-partisan-leader-82032208

KIEV, Ukraine (AP) — About 15,000 people marched through Kiev on Wednesday night to honor Stepan Bandera, glorified by some as a leader of Ukraine's liberation movement and dismissed by others as a Nazi collaborator.
https://www.usatoday.com/story/news/world/2014/01/01/ukraine-bandera/4279897/

Ukrainian Nationalists Honor Nazi Collaborator Stepan Bandera on New Year’s Day March​

https://www.algemeiner.com/2021/01/...orator-stepan-bandera-on-new-years-day-march/
 
Poštovani @Ivan @tab503 @Nina @Stevcina zabica @svesnaglista @nonaligned @Straks92 @đavolčić @savasavanovic

Od korisnika @Тихи mi je sledeća poruka
https://forum.krstarica.com/threads...u-operaciju-u-ukrajini-7.950044/post-44672745

Kao neko kome su u porodici pre 80 godina stradali od ruke fašista i/ili bili aktivni borci protiv fašizma, smatram nedopustivim takvu vrstu provokatorskog pitanja koje nanosi uvredu.
Poruku sam prijavio dva puta.
I dva puta je bila odbijena.

Potpuno je neprihvatljivo da jedan član nanosi uvredu na takav način i plus time pokušava da navuče mržnju prema meni, a dežurni moderator još i podstiče.

Zamolio bih dežurnog moderatora koji je obe prijave odbio ili nekog iznad da mi objasni na koji način je ovo u skladu sa Pravilnikom?

Da li je potrebno da tema o ratu u Ukrajini postane jedno bunjište na kojem moderator(i) dozvoljava(ju) verbalni linč i prizivanje nad nekima od članova?
D0788413-48B0-44DE-A60D-704F5F252162.jpeg
CFFE26A3-4A4D-4E8E-BF54-DC563B3C41D4.jpeg
 
De Sisti-osoba koja mrzi Republiku Srpsku i zalaže se za njeno ukidanje.
Po struci drugosrbijanac
Naravno takvih je ovde i previše.
Pojave kao što je on uz mnoštvo nesrba čine ovaj veliki forum Srbima odbojnim.
A kvalitet bilo kakve rasprave se vrlo brzo svodi na 0
Sam čin ove njegove žalopoljke je vrlo ljigav.
@De Sisti
Neobično mi je drago što nisi više moderator
Ovim svojim postupkom samo pokazuješ kako je nama Srbima bilo dok si se ti nešto pitao
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top