Da li postoji nacin da se u ups_u za racunar stavi akumulator od auta (12V) umesto originalnog pa da napajanje traje duze vreme.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nemoj preterivati, u male UPSice za PC obicno idu suve olovne baterije 6-12Ah. Ne treba preterivati pa staviti 45Ah, sto kaze Sizif moze da izgori deo za punjenje jer nije predvicen za toliku struju X vreme, ali moze suvi olovni tipa 20ak Ah, cime ces dobiti 2-3 puta veci beckup...Da li postoji nacin da se u ups_u za racunar stavi akumulator od auta (12V) umesto originalnog pa da napajanje traje duze vreme.
Pa nije bas tako...struja odrzavanja napunjenosti akumulatora (tkz,. FLOAT CHARGE) je kod baterija veceg kapaciteta veca. Sto znaci da cak i ako je baterija puna, struja odrzavanja moze biti veca nego sto komponente mogu da podnesu, pa puta vreme od nekoliko dana\nedelja\meseci. To je jos izrazenije ako je UPS radio na baterijama, nakon cega se one pune, pa je razlika izmedju stvarnog i onog za sta je UPS dimenzionisan jos veca.Ukoliko UPS radi normalno sa akumulatorom malog kapaciteta, isto tako ce raditi i sa nekim daleko veceg
Ako uzmemo u obzir da je monitor potrošnje oko 240W a i kompjuter oko 200W,to je ukupno 440W,i šta je 150W opterećenja u odnosu na 440W?30%Znači ako mi možemo Ups da koristimo od 5 - 20 minuta Taj period je vezan za kapacitet baterije ne same komponente(mada nije iskljuceno da kvalitet komponenti i konstrukcija uticu, tj. da im duzi rad skodi) sa opterećenjme od 440W,zašto ne bi mogli na neodređeno vreme koristiti i 150W snage preko UPS-a? Zato jer ce izbaciti "overload"zastita-zato je bitno da li je UPS od 500 ili 1500VA-njemu nece izbaciti povecanjem od 150w
Sve u svemu tacno, ali...retko. Ta ostecena celija mora da ode u kratak spoj(u tom slucaju su najverovatnije sve celije otisle), u svakom drugom slucaju baterija ce dostici napon pune ali nece moci da ga zadrzi. Vreme punjenja zavisi od kapaciteta samo pri fixnoj struji punjenja...ukratko, proizvodjac se odlucio za 7,2Ah batt, i regulisao punjac na 0,72A da puni 12 sati. Zamenom baterije ista ce se puniti onoliko duze koliko je veci kapacitet nove baterije.Kada zakaže jedna ćelija bez obzira dali je u kratkom spoju ili ne,punjač se usija kada puni takvu bateriju.Jer sa gubljenjem jedne ćelije pada i početni napon koje treba punjač da nadoknad,i to mislim da nema veze sa kapacitetom-.Od kapaciteta akumlatora zavisi vreme punjenja akumlatora.Ali kada zakaže jedna ćelija kapacitet nema veze,jer se akumlator ponaša kao da nije ni blizu napunjen.
Za sada ne želim otvarati UPS.Radi mi već 4 godine bez problema kao nov.Ali čim crkne baterija prostudiraćemo elektroniku i videti šta možemo uraditi i malo da eksperimentišemo.To je poenta, proizvodjac ima racunicu da prodaje UPS odredjenog kvaliteta i karakteristika.
Prijatelji prvo sam se smejao, pa onda vidim da ste svi ozbiljni u nameri da ovu ludacku ideju objasnite i prosirite. Dva serijski vezana akumulatora bi dala duplo veci napon, 24v ali ne verujem da bi kolo na koje ide baterija izdrzalo takvu zajebanciju, pogotovo oscilator koji konvertuje jednosmernih 24v u naizmenicnih 220v 50Hz ! Daj zakljucajte temu da neko od dece na forumu ovo ne uradi kuci !
Ups-u kada crkne baterija, odneses ga u neki servis da ti zamene bateriju i naplate ti 10-15e .
Meni je takodje crkla i samo sam skinuo monitor sa njega, rasteretio ga, a monitor vezao za mrezni napon.
Najverovatnije od suza zbog smeha su ti se malo slova zamutila pa nisi dobro procitao ali u prethodnih 10ak postova se ne prica o vezivanju dva akumulatora na red i dobijanju 24V. Da bi saznao o cemu se radi moras ponovo da procitas-za kaznuPrijatelji prvo sam se smejao, pa onda vidim da ste svi ozbiljni u nameri da ovu ludacku ideju objasnite i prosirite. Dva serijski vezana akumulatora bi dala duplo veci napon, 24v ali ne verujem da bi kolo na koje ide baterija izdrzalo takvu zajebanciju, pogotovo oscilator koji konvertuje jednosmernih 24v u naizmenicnih 220v 50Hz ! Daj zakljucajte temu da neko od dece na forumu ovo ne uradi kuci !
Ups-u kada crkne baterija, odneses ga u neki servis da ti zamene bateriju i naplate ti 10-15e .
Meni je takodje crkla i samo sam skinuo monitor sa njega, rasteretio ga, a monitor vezao za mrezni napon.
To je cela poenta price...@ljubafmagain ne slažem se sa konstatacijom da je ludačka ideja , mislim da je dobra ideja ali ja razmišljam u nekom drugom pravcu. Mada je moje lično mišljenje da UPS-u ne bi bilo ništa ni kada bi se na njega vezao akumulator od 180Ah .
Silom prilika sam radio jedno 8 meseci u vojsci kao "mehaničar hemijskog izvora električne energije" , imao sam prilike da opravljam akumulatore , menjanje ćelija i separatora u njima, da radim njihovo formiranje , dopunu ,punjenje i ugradnju u teška vojna vozila , čitaj , tenkovi , kamioni vučnivoz isl.
Cela suština priče je da UPS treba da proizvodi dovoljno struje za rad kompjutera i za rad njegovoga monitora. TO je taj presudni faktor koji diktira tempo rada UPS-a i njegovoga pretvarača električne energije sa 12 na 220 volti. Ako je njegov pretvarač sposoban da radi satima i da vuče iz akumulatora struju istim ili čak i različitim tempom na osnovu potrošnje struje računara onda je apsolutno svejedno koliko Ah ima akumulator na koji je prikačen.
Naravno odgovarajući akumulator zahteva odgovarajući punjač ali to je neka druga priča.
Baterija kad "crkne" obicno izgubi kapacitet jer su joj se poremetile iz nekog razloga ploce(fizicki\hemijski sta god), pa se ponasa kao baterija dosta manjeg kapaciteta. To ne znaci da je struja punjenja maksimalna. To se desava kad ode u kratak spoj, ali onda postoji zastita u vidu osiguraca. Treca opcija je da ode u prekid i tada kao da je ni nema.
Uglavnom kao sto rekoh, sve se moze probati, ali ekperimentalno i pratiti. Izvrsiti ovakav zahvat i ostaviti kao da je tako kupljeno je u najmanju ruku...![]()