Кина прекинула сваку сарадњу са ASML и TSMC

Ja имам још P40. Најбољи телефон који сам икада имао у животу.
Да, због тог квалитета, који је Huawei подигао и постави за лидера у продаји телефона, сујетне САД су решиле санкцијама да их зауставе. Крајње подло, очекивано од њих. Поред Huaweia нису могли да уваљују њихове телефоне по енормним ценама.
Развој мобилних телефона иде таквим темпом да је то готово немогуће пратити.
Оно, што желим подвући, Кинези су стигли и престигли Apple и Samsung.
Данас, на тржишту, може се наћи велики број телефона заснованим на Qualcomm SM8750-AB Snapdragon 8 Elite (3 nm) или на Mediatek Dimensity 9400 (3 nm).
Snapdragon 8 Elite бацио је прашину у очи Apple A18 што је урадио и Dimensity 9400.
Гомила кинеских телефона, заснована на ова два процесора, за нижу цену нуде више квалитета, посебно по питању камера.
Honor magic7 pro, Vivo x200pro, Oppo find x8pro, oneplus13, realme 14pro....
Сви, набројани модели, а нисам све ни набројао, шију по квалитету фотографија, и по другим параметрима, Apple и Samsung!
Рецимо, на последњој листи сајта DXOMark, уз стандардно прво место за Huawei, прошлогодишњи модел Honora, бољи је од најновијег Apple!
dxo.PNG

Samsung са својим S25 Ultra, заузима тек 26 позицију. Шта ће тек бити када ураде тестове за горе побројане моделе?
О синтетичким тестовима и не треба причати и трошити време.
Да додам, раније је Apple био врх по квалитету звука са звуком са звучника телефона. Honor magic7 pro (ћерка компаније Huawei), и по том питању је превазишао Apple!
Никада, до сада, нисам чуо тако квалитетан звук са телефона?
Једноставно, Кинези су превазишли учитеље и све то нуде по прихватљивим ценама.
Apple и Samsung под хитно морају нешто урадити јер се од славе не може дуго живети!
И како то раде амери, не квалитетом и ценом него санкцијама.
Јадно и бедно, дно дна!

Треба напоменути и да Руси не седе скрштених руку. Досадило им да ваде чипове из веш машина и решили да их сами праве.
Руска ЕUV литографска машина доноси неколико кључних иновација које је разликују од западних еквивалената. Прва и можда најзначајнија је кориштење светлосног снопа таласне од 11,2 nm, што је краће од АSML-ових 13,5 nm. Ово наизглед мало смањење има огромне предности, омогућујући гравирање још финијих и прецизнијих струјних кругова, што отвара врата за производњу снажнијих и енергетски кориснијих чипова.

За извор светлости, руски инжењери применили су другачији приступ од АSML-а. Док холандски ASML користи сложени процес базиран на капљицама коситра вапоризованог ласером, руско решење користи ксенонски ласер. Овај гас, иако редак, хемијски је инертан и омогућава стварање ЕУВ светлости на једноставнији, чишћи и потенцијално исплативији начин.

Извор: https://overclockers.ru/blog/goldas...las-razrabotka-11-2-nm-sistema-EUV-litografii

Колико се да чути, Трамп повлачи ручну?
Kаже да се царине наметнуте Kини не односе на паметне телефоне, рачунаре, мониторе, разну електонику......
Накнадно су га обавестили да се у САД не производи ништа од тога!

Прве пруге не располаже елементарном информацијом. Huawei за ЕУ тржиште долази да ОС андроид а само за Кину на хармони.
Pogledajte prilog 1713207

У горњем посту навео сам, свака банка ти нуди бесконтактно плаћање тако да можеш користити тел и за плаћање!
Значи, телефон ради као сат а по питању камера, звер!

Oh, da:
EMUI 14.2 is an update to Huawei's operating system, which was released on April 25, 2024. It's based on HarmonyOS 4.2 and is designed to enhance system stability, particularly in Russia, with other countries following soon after
Jbt, jos jedan ljubitelj automobila (telefona) koji ne razume razliku izmedju motora na benzin i elektromotora (OS) a da napamet barata sa kubikazama i ubrzanjima.

Какве везе има што је ручно убачено. После тога иде нормални спдејт.
По питању Google pay, не видим зашто је он битан? Користиш сто платних картица или 2-3? Свака банка нуди своје бесконтактно плаћање па ми g-pay и опште и не треба. Чак и да користиш много платних картица, мораш их скроловати. Овако, одмах кликнем на моју банку и крај. Сем тога, нећу да ми Гугл "чува" картице!
На мом телефону имам g-pay али га у опште нисам ни покренуо. Имам апликацију моје банке и плаћам са qr кодом. Навикао на то и то ми је удобно.
Када саберем, све минусе које си побројао, они немају везе са суштином него са твојим укусом.
Zasto je bitan google pay? Ah, da, ti zivis u Srbiji pa je ocito da ne koristis online kupovinu, kartice kosristis samo za beskontakntu kupovinu kao sto kazes.

Pa zato sto recimo ako placas online, Amazon, Aliexpress (i bilo koju drugu online prodaju) mozes biti samo budala ako nekom prodavcu iz Kine (Aliexpresu) ili pic.hke materine das svoju kreditnu karticu, postoji apsolutno velika sansa da ti fraud-uju karticu pa da izgubis dane/nedelje u povratu novca i vadjenju nove kreditne kartice jer ti je stara online ukradena. Ovako platis preko Google Pay-a (Apple pay-a) i zabole te ako je neka online prevara u pitanju, Google ti je zastita, oni se obracunavaju sa Aliexpressom a tvoja kreditna kartica je zasticena. Na Amazonu i svim ostalim mestima online prodajnim mestima je to jos izrazenije jer drektno uplacujes prodavcu pa ti je dodatna zastita jos potrebnija. Nisu svi oni koji koriste Google pay ( kazu oko 1,5 milijarde usera) budale a ti pametan, podji samo od te sitnice.

Back