Upravni sud poništio odluku o doktoratu Siniše Malog

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
.
Као што видиш, у оба поменута случаја тамошње власти нису стале у заштиту својих фаворита, односно извршен је притисак да такви не могу да заузимају важне позиције у власти.
Какви? Они што не референцирају како треба? 🙃 То је чисто политички притисак на ову жену, због тога се не обара докторски рад.

Сматра се да докторски рад треба да буде беспрекоран и изостављање референци је недопустива аљкавост и третира се као присвајање туђег рада. Сви су са тим упознати давно пре него што су почели са припремом.

Наравно да не треба да буде тако. Референце су постале валута за траговину и референцирају се изузетно глупе ствари. На то више нико нормалан не обраћа пажњу. Ти као ниси знао да серверска посторојења и data центри раде на струју? Капитална мисао за референцирање. То зна и мој сестрић од 11 година. Али ако напишеш то у раду и не цитираш, бићеш плагијатор 😋

.
Не бива кажњен свако ко прође кроз црвено светло, па из тога не треба извлачити закључак да никог не треба казнити.

Нити да се ради о "селективној сатанизацији"..

Мора да се крене редом, другачије не сме.

Poslednja izmena:
Какви? Они што не референцирају како треба? 🙃 То је чисто политички притисак на ову жену, због тога се не обара докторски рад.
.
Па такви који не поштују строга правила писаља научних радова.

Та "жена" је искусан политичар и итекако зна да се избори са политичким притисцима.

Овде је притисак дошао од стране академске заједнице и као што видиш, нико се из власти у то није мешао.

Наравно да не треба да буде тако. Референце су постале валута за траговину и референцирају се изузетно глупе ствари. На то више нико нормалан не обраћа пажњу. Ти као ниси знао да серверска посторојења и data центри раде на струју? Капитална мисао за референцирање. То зна и мој сестрић од 11 година. Али ако напишеш то у раду и не цитираш, бићеш плагијатор 😋
.
Шта значи "нико нормалан не обраћа пажњу", видиш да итекако обраћа пажњу и то има своје последице. У "обичном" животу те ствари изгледају безначајне, али у неким областима се другачије третирају, постоје јасна правила са којим су сви упознати, као и последице непридржавања тих правила.

Ако се из неког рада цитира, мора да се наведе референца, без обзира колика је научна и свака друга вредност таквог цитата. Таква су правила.
Нико никог не присиљава да ради докторат, али ако је решио да ради, мора да их се придржава, коликогод нама та правила изгледала глупа и бесмислена.

.
Мора да се крене редом, другачије не сме.
.
Па кренуло се редом, али се власт од почетка упела да то обесмисли.

.

.
Па такви који не поштују строга правила писаља научних радова.

Не постоје никакав строга правила писања радова. Дај ми било који рад, оборићу ти скоро сваки докторат због недостатка референци. Та мантра о строгим правилима постоји само да би се неуки убедили да је нечије искључивање из академског круга оправдано 1/1 јер се, јели, огрешио о строга канонска правила. А уствари се таргетују људи који нису поилтички подобни.
.
Шта значи "нико нормалан не обраћа пажњу", видиш да итекако обраћа пажњу и то има своје последице. У "обичном" животу те ствари изгледају безначајне, али у неким областима се другачије третирају, постоје јасна правила са којим су сви упознати, као и последице непридржавања тих правила.

Сви знамо да научни радови и референце доносе бодове које научни радници морају да скупљају да би одржали неки свој рејтинг у том академском свету и онда ту креће муљање.

Ако се из неког рада цитира, мора да се наведе референца, без обзира колика је научна и свака друга вредност таквог цитата. Таква су правила.
Нико никог не присиљава да ради докторат, али ако је решио да ради, мора да их се придржава, коликогод нама та правила изгледала глупа и бесмислена.
Ма дај не зезај. Ко још референцира Њутна када напише да сва тела падају? Да стварно иде стриктно по тим правилима, требало би оборити не само оних 95% доктората који концептуално не заслужују да буду докторати, него и оних 5% који имају неког смисла.

Па кренуло се редом, али се власт од почетка упела да то обесмисли..
М је 15. слово азбуке. Не видим ту никакав ред.

Не постоје никакав строга правила писања радова. Дај ми било који рад, оборићу ти скоро сваки докторат због недостатка референци. Та мантра о строгим правилима постоји само да би се неуки убедили да је нечије искључивање из академског круга оправдано 1/1 јер се, јели, огрешио о строга канонска правила. А уствари се таргетују људи који нису поилтички подобни.
.
Моја грешка.

Требало је да пише "Постоје строга правила писања докторских радова".

Сви знамо да научни радови и референце доносе бодове које научни радници морају да скупљају да би одржали неки свој рејтинг у том академском свету и онда ту креће муљање.
.
Објављивање радова у прихваћеним публикацијама је један од услова за одржавање научних звања и тачно је да ту може свашта да се нађе, али то је друга тема, што сам ја грешком узроковао.

Ма дај не зезај. Ко још референцира Њутна када напише да сва тела падају? Да стварно иде стриктно по тим правилима, требало би оборити не само оних 95% доктората који концептуално не заслужују да буду докторати, него и оних 5% који имају неког смисла.
.
Ако неко пропусти да наведе аутора цитата који је преузео сматра се да је присвојио туђ рад што фактички јесте урадио. И то се сматра "неакадемским понашањем" и повлачи санкције.

М је 15. слово азбуке. Не видим ту никакав ред.
.
Редослед одређује онај ко покреће поступак или околности.

У овом случају покренуо се један број људи који припадају тој заједници, изнео јавно оптужбе, са примерима и Универзитет је имао два избора:

да прихвате логику решавања проблема коју негује "најбољи студент права у историји" са лаконским - "па шта"

или да покрену поступак.

Одлучено је ово друго и поништили докторат за који је утврђено да је плагијат.

.

.
Моја грешка.

Требало је да пише "Постоје строга правила писања докторских радова".
Баш сам на докторске радове мисило и ја.

.
Објављивање радова у прихваћеним публикацијама је један од услова за одржавање научних звања и тачно је да ту може свашта да се нађе, али то је друга тема, што сам ја грешком узроковао.
То је 50% теме.Та екипа која, између осталог, кроз референце одржава своја научна звања је и довела до тих небулозних критеријума за валидност рада. Не гледа се суштина, него се траже формалности. Значи, битно је да си прошао кроз зелено светло, а то што си знао да је семафор покварен и да ћеш изазвати саобраћајну несрећу, није област интересовања инспектора.

.
Ако неко пропусти да наведе аутора цитата који је преузео сматра се да је присвојио туђ рад што фактички јесте урадио. И то се сматра "неакадемским понашањем" и повлачи санкције.
Не баш. Битно је шта се цитира. Као што ти рекох, ако напишеш да неко тело пада, без цитата, не значи да си плагирао Њутнова.

А кад хоћеш некога да завитлаваш, онда му за то обориш дисертацију. Као што важи за све законе у Србији - када хоћемо да се правимо блесави, може и једно и друго. Једна варијанта ако се знамо, а друга варијанта ако нећеш да подмажеш. Обе легалне.

Редослед одређује онај ко покреће поступак или околности.

У овом случају покренуо се један број људи који припадају тој заједници, изнео јавно оптужбе, са примерима и Универзитет је имао два избора:

да прихвате логику решавања проблема коју негује "најбољи студент права у историји" са лаконским - "па шта"

или да покрену поступак.

Одлучено је ово друго и поништили докторат за који је утврђено да је плагијат..

Није уопште плагијат. Читао сам спорне делове.

Друга је ствар што је ђубре као и 95% доктората и што га зато треба оборити, али то већ не смеју, јер би се онда побунило пола Србије, небитно које политичке припадности.

Poslednja izmena:
Баш сам на докторске радове мисило и ја.
.
ОК

То је 50% теме.Та екипа која, између осталог, кроз референце одржава своја научна звања је и довела до тих небулозних критеријума за валидност рада. Не гледа се суштина, него се траже формалности. Значи, битно је да си прошао кроз зелено светло, а то што си знао да је семафор покварен и да ћеш изазвати саобраћајну несрећу, није област интересовања инспектора.
.
Ово је тачно, али не може бескрајно да се тоне.

Да и ја сада цитирам, у једном Хемингвејевом роману разговору два лика, па један пита,

"Како си банкротирао?" А други одговара, "На два начина. Прво постепено, а онда изненада."

Тако иде и са моралним банкротом, прво се дешавају случајеви моралног хазарда које су "разумљиве", а онда почну да нестају људи.

Морални банкрот српског друштва који промовише апсолутни владар Србије дефинитивно има свој трагичан крај.

Не баш. Битно је шта се цитира. Као што ти рекох, ако напишеш да неко тело пада, без цитата, не значи да си плагирао Њутнова.

А кад хоћеш некога да завитлаваш, онда му за то обориш дисертацију. Као што важи за све законе у Србији - када хоћемо да се правимо блесави, може и једно и друго. Једна варијанта ако се знамо, а друга варијанта ако нећеш да подмажеш. Обе легалне.
.
И баш су ударили на другог најмоћнијег човека у овој држави (у рангу са Батом)?

Није уопште плагијат. Читао сам спорне делове.

Друга је ствар што је ђубре као и 95% доктората и што га зато треба оборити, али то већ не смеју, јер би се онда побунило пола Србије, небитно које политичке припадности.
.
Ја онда не знам шта су читали чланови Одбора за професионалну етику БУ који су у свом решењу написали:

Од 35 страница на којима је утврђено преузимање текста, 30 страница садрже nреко nоловине nреузетог текста, од чега су 16 страница целе или скоро целе nреузете (стр. 19, 21-22, 24-30, 35, 56, 61-62, 64-65). Све приказане странице се налазе у друrом и трећем делу доктората.

На основу свега наведеног, Одбор је извео недвосмислен закључак да је Синиша Мали дословно преузимао текст из дисертације Stifanos Hailemariam-a, преводећи га са енглеског на српски језик. При том, дисертација Hailemariam-a није у раду ниједном цитирана, нити се налази у сnиску литературе.

Такође, приликом преузимања текста нису коришћена уобичајена и обавезна nравила означавања nреузетог текста, употребом знака навода. Једноставно речено, аутор је делове туђег ауторског и научног дела и резултате туђег рада nриказивао као своје.

Коначно, Одбор је узео у обзир и две отежавајуће околности.

Прво, на свим наведеним странама нису nреузимане изоловане реченице или делови реченица , већ целовити nасуси, а негде и читаве стране, који nредстављају језичке и логичке целине.

Друrо, са nреузимањем текста преузимане су и фусноте из дисертације Stifanos Hailemariam-a.

Од укупно 96 фуснота, колико садржи докторска дисертација Синише Малог, преузето је чак 51 фуснота (нпр. фус. 1 до 8, 12 до 23, 25 до 46).

То значи да је преко 50% научне апаратуре посредно цитирано.

.

Тако иде и са моралним банкротом, прво се дешавају случајеви моралног хазарда које су "разумљиве", а онда почну да нестају људи.

Морални банкрот српског друштва који промовише апсолутни владар Србије дефинитивно има свој трагичан крај.
Морални банкрот је детљно описивао још Арчибалд Рајс. Нема ту никакве додатне промоције. Ми смо давно банкротирали.

.И баш су ударили на другог најмоћнијег човека у овој држави (у рангу са Батом)?
Не знам ко су најмоћнији људи у Србији, а ни ко је Бата.

Такође, приликом преузимања текста нису коришћена уобичајена и обавезна nравила означавања nреузетог текста, употребом знака навода. Једноставно речено, аутор је делове туђег ауторског и научног дела и резултате туђег рада nриказивао као своје.

И добро, да је навео те фусноте, то би као тај рад учинило бољим? 🤣 Проблем је у томе шта је написано, а не то да ли је пописао одакле је узимао неке бесмислене реченице. Могу да се кладим да те реченице које су "преписане" немају употребну вредност ни за недељне новине. Дај једну стране да читамо, ево нпр. ово 21-22.

Морални банкрот је детљно описивао још Арчибалд Рајс. Нема ту никакве додатне промоције. Ми смо давно банкротирали.
.
Овакво расуло где председник Републике силази на пријавницу председништва да се вербално и физички обрачунава тешко да је постојало у новијој српској историји.

Не знам ко су најмоћнији људи у Србији, а ни ко је Бата.
.
Функција министра финансија у свакој земљи је међу три најмоћније.

Бата је сива еминенција са, како његов брат то описује, посебном улогом у политичком животу Србије.

Како каже, он обиђе одабране домаћине, седне са њима и поразговара зашто нису за СНС и како може да им помогне да "преломе мозак".

И добро, да је навео те фусноте, то би као тај рад учинило бољим? 🤣 Проблем је у томе шта је написано, а не то да ли је пописао одакле је узимао неке бесмислене реченице. Могу да се кладим да те реченице које су "преписане" немају употребну вредност ни за недељне новине. Дај једну стране да читамо, ево нпр. ово 21-22.
.
Како је наведено, не ради се о појединачним реченицама већ су преузети цели пасуси, чак и странице оригиналног рада.

Не само да нису стављане фусноте и нису коришћени наводници, већ тај рад нигде није ни поменут. Ни у коришћеној литератури, на крају рада.

Шта је ово ако није плагијат.

.

Како је наведено, не ради се о појединачним реченицама већ су преузети цели пасуси, чак и странице оригиналног рада.
Не само да нису стављане фусноте и нису коришћени наводници, већ тај рад нигде није ни поменут. Ни у коришћеној литератури, на крају рада.
Шта је ово ако није плагијат.

Па дај оригинал и копију па да видимо шта је тачно плагирано.

Па дај оригинал и копију па да видимо шта је тачно плагирано.
.
Одакле ми?

Ти кажеш да си прочитао, па објави.

Не видим да било ко има разлог да сумња у одлуку Одбора за професионалну етику БУ.

.

.
Одакле ми?

Ти кажеш да си прочитао, па објави.

Не видим да било ко има разлог да сумња у одлуку Одбора за професионалну етику БУ.

Немам ја оригинале. Читао сам својевремено делове његовог рада, за које се тврди да су "украдени".
Схватио сам да је потпуно небитно да ли су крадени, јер не говоре ништа.

Ево, рецимо ти препишеш цео овај пасус из нечије књиге.
Суштински проблем није што је то преписано, него шта ће то уопште у докторском раду.

1624736696436.png

http://mhtsps.vpts.edu.rs/documents/090515/2.5/Uni Kg - Basics of Economics, Second Edition.pdf

Poslednja izmena:
Немам ја оригинале. Читао сам својевремено делове његовог рада, за које се тврди да су "украдени".
Схватио сам да је потпуно небитно да ли су крадени, јер не говоре ништа.
.
Не тврди се, већ је јасно показано и доказано да су украдени.

Постоји јасно прописан начин када нешто није украдено.

Ако у самопослузи, када уђеш и не узмеш корпу, покупиш нпр. хлеб, тог тренутка је у твом поседу, ако кренеш да изађеш покушао си крађу, ако одеш на касу и платиш, све је у реду.

Тако и овде, ако ставиш под наводнике није крадено, ако ставиш фусноту није крадено, ако на крају наведеш у коришћеној литератури назив рада из којег је коришћен цитат, није крадено.

Ако све ово пропустиш, крадено је, а ето баш то је њему пошло за руком.

Ево, рецимо ти препишеш цео овај пасус из нечије књиге.
Суштински проблем није што је то преписано, него шта ће то уопште у докторском раду.

Pogledajte prilog 954895

http://mhtsps.vpts.edu.rs/documents/090515/2.5/Uni Kg - Basics of Economics, Second Edition.pdf
.
Уопште није битан квалитет украденог.

Ауторску заштиту ужива све, без обзира на научну, уметничку и др. вредност.

.

.
Уопште није битан квалитет украденог.

Ауторску заштиту ужива све, без обзира на научну, уметничку и др. вредност..

Не баш. Мораш да преузмеш неку конректну мисао или идеју самог аутора. Ако преузмеш неке општепознате глупости које је тај који је писао преузео од неког другог, а овај преузео од неког трећег, који је преузео из Маркосовог Капитала, онда то и није неко плагирање.

Страшно је битно шта је тачно преузето.

Не баш. Мораш да преузмеш неку конректну мисао или идеју самог аутора. Ако преузмеш неке општепознате глупости које је тај који је писао преузео од неког другог, а овај преузео од неког трећег, који је преузео из Маркосовог Капитала, онда то и није неко плагирање.

Страшно је битно шта је тачно преузето.
.
Ако добро разумем, присвојио је безвредне глупости и будалаштине из туђег рада и то му не треба узети за зло?

.

Ако добро разумем, присвојио је безвредне глупости и будалаштине из туђег рада и то му не треба узети за зло?

Што се мене тиче ни тај рад из ког је преузето, ни његов рад не би ни били докторати, као ни 98% осталих писанија, тако да не би имало у оквиру чега да му се узме за зло.

Што се мене тиче ни тај рад из ког је преузето, ни његов рад не би ни били докторати, као ни 98% осталих писанија, тако да не би имало у оквиру чега да му се узме за зло.
.
Да има свега, верујем, с друге стране стицајем околности имао сам прилике да читам (делове) неколико десетина радова и има изванредних.

У том смислу сам подржао раскринкавање сасвим очигледног плагијата Синише Малог, на шта је јасно указао Одбор БУ и то сам разумео као корак према успостављању јасних критеријума, а профил несуђеног доктора негде даје гаранцију да неће бити изузетака.

Повређена сујета Малог је мала цена у односу на подизање како квалитета радова будућих стручњака, тако и угледа универзитета.

Ако подлегну притисцима који су већ уследили, то ће бити потпуни фијаско једне угледне установе, зарад сујете пар крајње проблематичних типова.

.

У том смислу сам подржао раскринкавање сасвим очигледног плагијата Синише Малог, на шта је јасно указао Одбор БУ и то сам разумео као корак према успостављању јасних критеријума, а профил несуђеног доктора негде даје гаранцију да неће бити изузетака.

Мени је све то млаћење празне сламе. Ја у докторату напишем да је данас леп дан зато што нема стратокумулуса, а ти ми га обараш јер је то плагијат Бранка Коцкице, епизода "Временска прогноза".

Back