Znači, smešno je koliko uprono laže i ostaje živa ova Zorana zorule...Bajatović jači od države, od Zorane, od Vučka, od svih nas, samo je njegov, Srbijagas
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/...PS-samo-u-PR-sektoru-ima-70-stalno-zaposlenih
Ne bih komentarisao Zoranu jer je ne poznajem dovoljno, do skora je nije bas bilo previse na TV, u ulozi politicarke pa ni bilo kakve, ako se ne varam. Ma da se nesto kao prisecam da je ona bila upravo PR URS-a, tj. da sam je u tom svojstvu vidjao na TV,pre njene funkcije i clanstva u SNS.
Dajmo joj vremena pa da vidimo sta ce uraditi.
Sto se tice ovih ocena o neracionalnosti.Nema tu nicega nebuloznog i netacnog ali n irevolucionalnog i senzacionalnog.
KAO DAN je jasno da nam je kompletna privreda neracionalna a javni sektor POSEBNO.
Kada bi neko malo procesljao to, uocio bi bar 20 hiljada najvecih mogucih "gluposti" i nebuloznih resenja razlicitih sitvacija u i oko javnog sektora.
Neko bi to zanemario ali TVRDIM, da godisnje, SAMO NA TIM POTPUNO NEPOTREBNIM GLUPOSTIMA, cijim ukidanjem, resavanjem na bilo koji racionalan nacin NIKO NISTA NE BI IZGUBIO,... drzava bi ustedela,zaradila oko 0,5 do 1 milijarde evra. Mozda i vise.
Ne spadam u kategoriju onih koji su potencijalno direktno ugrozeni najavljenim otpustanjima ali neki ljudi iz moje najblize okoline, da.MNOGO PRE ove halabuke oko racionalizacije javnog sektora i otpustanja radnika sam intenzivno i ucestalo p pisao o toj temi. SVE OVO SE MOZE RESITI ZDRAVOM PROSECNOM,pa cak i pod prosecnom pamecu. Nisu potrebni nikakvi experti i nadri strucnjaci za ovo.
PRVO. PRE SVEGA.Kao sto znate.DIREKTNA DEMOKRATIJA... itd
DRUGO. Da se rasciste sve ove nebiloze po javnim preduzecima. VELIKI problem je taj sto se mnogo toga ovde prepusta inerciji, a jedan od razloga zasto ej to tako je upravo PREVELIKA ZONA NADLEZNOSTI CENTRALNE VLASTI u BG,NS... Vecih centara vlasti u Srbiji.
Dakle, neophodno je da se napravi SISTEM POZITIVNE SELEKCIJE, ciji rezultat bi bilo NEZAVISNO RUKOVODSTVO lokalnih samouprava. Da se nakon toga,TAKO izabranim rukovodstvima prebaci masa instrumenata vlasti koje je do sada mogla da koristi ISKLJUCIVO drzavna, eventualno pokrajinska vlast.
Isto ciniti i sa novcem. Da ne bude da SAV novac prvo ide drzavi a onda se rasporedjuje lokalima.
E, nakon toga,tako izabrani organi vlasti na lokalu, mogu DETALJNO da procesljaju svoja javna preduzeca i KORENITO i SVEOBUHVATNO u pozitivnom smislu reformisu svoje delove javnog sektora Srbije.
KOLIKO JA ZNAM. MMF i SVETSKA BANKA nigde nisu rekli da ce SUTRA raskinuti ugovor sa Srbijom zbog losih finansija itd.
DAKLE, SRBIJA NE MORA VEC SUTRA DA PRESTANE DA SE ZADUZUJE.
Ne znam koliki je tacno MINUS u pitanju,to skoro niko ne zna u ovoj zemlji.
Ali znam da se taj minus NE MORA VEC SUTRA ANULIRATI.
Resenje je da se minus POSTEPENO umanjuje, da se u hodu smanjuju kolicine novca koje su pod opterecenjem kamata, da se oslobodjeni deo ulaze u razvoj, TAKODJE PARALELNO SA TIME se TEMELJNO REFORMISE JAVNI SEKTOR , bez toga da se BILO KO OTPUSTA, osim DOKAZANIH LOPOVA.
OVAKO. Otpustice pola miliona ljudi koji su pre toga primali po 25 ili 30 hiljada dinara, DOBRANI DEO NJIH BUKVALNO oterati na ulicu, I STA POSLE SA NJIMA?. OPET JE ODMAH POTREBAN NOVAC DA SE ONI ZBRINU?.
Ima i onih sa 50,80 ili 150 hiljada, koji ce ako ih izgube takodje na ulicu.
Mislim da je bolje da se SVIMA u preduzecu umanje plate ONOLIKO,koliko je NEOPHODNO da poslovanje preduzeca predje an rezim pozitivne nule.
PRE TOGA, da JAVNA PREDUZECA u STO VECOJMERI naplate svoja potrazivanja, jer su to sredstva mozda i vaznija od prihoda otpustanjem, kojih po meni tkrc nece ni biti.
itd.
Pa da se onda oni koji ne rade nista, jer i mje takav opis radnog mesta, prebace na mesta na kojima ce POMAGATI ONIMA KOJI NESTO KORISNO rade.
itd,itd...
Mislim da je drzavi bolje da ti radnici primaju plate i nesto rade, bar pomazu i OLAKSAVAJU onima koji nesto rade, nego da ih istera iz preduzeca i OPET STAVI NA SVOJ TERET, s tim sto tada NISTA NE RADE.
Em propada drzava, em propadaju njihove porodice, em propadaju oni itd...
To je MOJE,LAICKO misljenje, posledica prostog laickog,mislim?,zdravorazumskog razmisljanja, bez ikakcve expertize.