Upotreba leka posle roka ?

vesnam71.ptt.yu

Početnik
Poruka
31
Majka mi je srčani bolesnik, pije dosta lekova, a NIZOLDIN koji joj veoma uspešno održava pritisak u granicama normale ne možemo da nabavimo duže vreme, jer ga nema u prodaji.Ima samo još jednu kutiju tog leka kome je istekao rok upotrebe pre mesec dana.U apoteci su mi rekli da može da ga uzima.Da li je to tačno?
Interesuje me i kako je moguće da ovog leka nema u prodaji, a farmaceuti ne znaju zašto(kažu da su ga poručivali,a nije stigao)?I da li neko o tome uopšte vodi računa?Šta ako moja majka popije i tu kutiju leka sa isteklim rokom upotrebe, a ,,svežih,,lekova ne bude?
Znam da postoje zamene i srodni lekovi,ali ona je pre uzimanja Nizoldina pila druge lekove(njemu srodne),međutim ne sa tako dobrim uspehom u sniženju krvnog pritiska.
 
Najcesci uzrok nestanka nekog leka je supstanca, dakle farmaceutska kuca koja pravi lek moze da ima peh sa supstancom, da stigne supstanca koja nije za proizvodnju leka ili da kasni posiljka.Ili da je doslo do kasnjenja u nabavci sirovine....
Kad lek udje u proces proizvodnje do izlaska gotovog proizvoda na trziste prodje u proseku dva meseca.
Jasno vam je da cim nesto kasni dolazi do nestasica leka.
Ukoliko lek nije izmenio svoj miris, boju, oblik...moze da se uzima i nakon isteka roka(ukoliko nije nitroglicerin koji nakon isteka roka nema dejstvo) upotrebe, taj vremenski period ide i do 6 meseci ali naravno to je iskljucivo u situacijama kada nema drugog izbora.
Nazovite Slaviamed koja proizvodi nizoldin i pitajte da li se taj lek i dalje pravi i recite da ne mozete da ga nabavite, mozda je nastao i problem sa veledrogerijom...da vas ne davim, nazovite i pitajte gde i kako mozete naci lek, i kad se ocekuje na trzistu.
 

Back
Top