Stan - u ovisnosti od mesta u kom boravis, ali nece te sama kirija izaci ispod 100e osim ukoliko ne zivis u supi u kojoj se ne mozes ispraviti
Hrana - naravno, postoji menza, ali recimo da je mesecno za hranu barem 5000 dinara ako ces jesti kao da imas 50 kila
Rezije - informatika/infostan je legalna pljacka koliko deru s cenama, najmanje 5000 iznosi za neku rupu, a tu je jos i struja po potrosnji, a internet najjadniji je 1000 din
Nepredvidjeni troskovi - za ne daj Boze jer moze da se desi da se prehladis, moze da se desi da ti crkne telefon/racunar/laptop
Troskovi "zivota" - valjalo bi nekad i izaci iz stana i kupiti sebi pivo/sok i kod nekog provesti vece(nek bude 500 dinara za to vece kad se izlazi ako maksimalno stedis)
IZNOS: 25.500 dinara(izuzev nepredvidjenih troskova i jos na to dodato +500 din za 1 izlazak) i da za 2 meseca izgubis 5 kila i sve zivce i da ti se pluca inficiraju od vlage, grinja i pecuraka koje rastu iz zidova stana
Ovo sto sam gore naveo je nemoguca situaciju koja nije realna za 99.99% slucaja.
Studiram na budzetu i mesecno trosim za stan 180e NAJMANJE(kirija + troskovi), oko 9.000 na hranu jer valjalo bi se nekad pojesti nesto sem rize i nudli, ne izlazim preterano, jednom u 3 nedelje, ali mesecno potrosim barem 1500 din na izlaske. Nepredvidjeni troskovi umeju mnogo da bole. Na samom pocetku studija mi je riknulo napajanje i tu sam morao da dajem 100e, zatim sam se prehladio i tu sam dao na lekove 3000 din. Tu su naravno jos i troskovi kucne hemije koje gore nisam uracunao jer...sta znam...onaj ko zivi onako, sigurno ne trosi novac na omeksivace i slicno. Protrlja u deterdzent i kraj(i na tu sam bio prinudjen). Na hemiju i tako te stvari se svakako nesto malo daje, ali recimo da se mesecno daje 1500 din.
Novi iznos: 33.150 dinara mesecno za studenta na budzetu i opet, ne racunajuci nepredvidjene troskove.
Ovo je idalje nista novca, pogotovo danas gde je cena za neki pristojnu garsonjeru 250e, a o dvosobnim stanovima i da ne pricam, trosobni su samo u bajkama. Doduse, prijateljski savet, izbegavaj trosobne stanove ili uopste bilo koje stanove gde ima vise od dvoje ukljucujuci tebe i cimera.