Upala zuba tj.desni Pronašao sam SMEĐE CRVOLIKO BIĆE dugačkog oko 3mm u gnoju

rezony

Početnik
Poruka
1
Imam problema sa jednim zubom više od godinu dana. Nakon što me počeo boljeti ostavili su mi plombu i zatvorili su mi zub. Onda je prije dva mjeseca odjednom počela bol i počeo sam piti antibiotike jer je zub bio otvoren. Zubarica me poslala na slikanje ali nikako da dođem na red jer ne stignem zbog faxa. Zatvorila mi je zub, bockala ga iglicama stavljala neke inekcije u živac. Prije dva tjedna za prvi maj zub toliko mi je natekao jer ga je zubarica zatvorila pa mi je obraz bio veličine jabuke. Otišao sam kod nje izrezala mi je meso, i izvadila gnoj iznad zuba rekavši da joj je ovo rekord u karijeri (5 kubika gnoja) ali tražila me RTG snimak pod obavezno. nemam nikako vremena otić slikat jer naručuju a ja sam na faxu cijeli dan. TAkođer pio sam tri vrste antibiotika u mjesec dana
sumammed, cefalex, klavocin. dobio sam i neke gljivice i danas sam sam samcat sa plastičnom čačkalicom probušio zagnojen desni jer mi je malo natekao.

I kada sam otvorio to, na štapiću kojim sam bušio gnoj vidio sam tanki smeđe-narančasti crvast oblik dužine oko 3mm sa crnim vrhićem kao glava. Ali bilo je i jako tanko. Možda je nešto drugo al bojim se da je ozbiljno.Nije se micalo. Jučer su mi vene na ruci poplavile i raširile se tako da mi je jedan donji dio ruke bio plav skroz kao da sam ruku smočio plavom bojom za farbanje.Sada mi se smanjilo

PLIZ HELP ME što bi to moglo biti? Starci mi ne daju zdravstvenu a ja se jako loše osjećam. Ne mogu jest i non stop mi nešto kruli u stomaku i crijevima skroz dolje. Mislim si možda je trakavica, ili nešto takvo ako je onda sam gotov jer to mi se nalazi na desnoj strani lica i bojim se da ponovno natiče.

imam bolove oko želuca i na donjem dijelu stomaka pogotovo jučer i danas. i još jedna stvar pazi ovo: jučer odem na wc, rigao sam ko kreten i pogledam u ruku ono vene su mi se proširile na donjem dijelu desne ruke mislio sam prvo da je neka tinta tj boja od farbanja jer mi je onaj dio ispod palca bio skroz svijetloplav i bilo je ko mrlja od boje velika. Danas sam skužio da su to vene, sad je splasnulo al KOJI F K? se događa jel možda znaš čega su to simptomi?
NEMOGU SPAVATI TAKOĐER i NISAM UMORAN kad ne spavam ali imam halucinacije pomalo i jako mi je čudno jer ne shvaćam što je nikada nisam bio ovako miran i rastrojen

To sto si "iskopao" je verovatno zivac tog zuba (nekrotiziran). druga stvar je ta poodmakla infekcija koja se ocigledno prosirila... verovatno si je blago primirio antibioticima, ali bi hitno trebalo da odes kod doktora da se ne bi prosilo do sepse.
bakterije koje se mnoze u ustima, infekcije usta itd imace napadaju i ostale organe (kao recimo srce) i sve to nije za igru....hitno kod doktora!!!

Imam problema sa jednim zubom više od godinu dana. Nakon što me počeo boljeti ostavili su mi plombu i zatvorili su mi zub. Onda je prije dva mjeseca odjednom počela bol i počeo sam piti antibiotike jer je zub bio otvoren. Zubarica me poslala na slikanje ali nikako da dođem na red jer ne stignem zbog faxa. Zatvorila mi je zub, bockala ga iglicama stavljala neke inekcije u živac. Prije dva tjedna za prvi maj zub toliko mi je natekao jer ga je zubarica zatvorila pa mi je obraz bio veličine jabuke. Otišao sam kod nje izrezala mi je meso, i izvadila gnoj iznad zuba rekavši da joj je ovo rekord u karijeri (5 kubika gnoja) ali tražila me RTG snimak pod obavezno. nemam nikako vremena otić slikat jer naručuju a ja sam na faxu cijeli dan. TAkođer pio sam tri vrste antibiotika u mjesec dana
sumammed, cefalex, klavocin. dobio sam i neke gljivice i danas sam sam samcat sa plastičnom čačkalicom probušio zagnojen desni jer mi je malo natekao.

I kada sam otvorio to, na štapiću kojim sam bušio gnoj vidio sam tanki smeđe-narančasti crvast oblik dužine oko 3mm sa crnim vrhićem kao glava. Ali bilo je i jako tanko. Možda je nešto drugo al bojim se da je ozbiljno.Nije se micalo. Jučer su mi vene na ruci poplavile i raširile se tako da mi je jedan donji dio ruke bio plav skroz kao da sam ruku smočio plavom bojom za farbanje.Sada mi se smanjilo

PLIZ HELP ME što bi to moglo biti? Starci mi ne daju zdravstvenu a ja se jako loše osjećam. Ne mogu jest i non stop mi nešto kruli u stomaku i crijevima skroz dolje. Mislim si možda je trakavica, ili nešto takvo ako je onda sam gotov jer to mi se nalazi na desnoj strani lica i bojim se da ponovno natiče.

imam bolove oko želuca i na donjem dijelu stomaka pogotovo jučer i danas. i još jedna stvar pazi ovo: jučer odem na wc, rigao sam ko kreten i pogledam u ruku ono vene su mi se proširile na donjem dijelu desne ruke mislio sam prvo da je neka tinta tj boja od farbanja jer mi je onaj dio ispod palca bio skroz svijetloplav i bilo je ko mrlja od boje velika. Danas sam skužio da su to vene, sad je splasnulo al KOJI F K? se događa jel možda znaš čega su to simptomi?
NEMOGU SPAVATI TAKOĐER i NISAM UMORAN kad ne spavam ali imam halucinacije pomalo i jako mi je čudno jer ne shvaćam što je nikada nisam bio ovako miran i rastrojen
U skoro svako evropskoj državi, ako je stanje pacijenta opasno po život, usluge ljekara su besplatne, pa ako pacijent kasnije plati ili donese knjižicu da ustanova naplati nekako, dobro i jeste.
Prema tome, ovo za knjižicu ti je riješeno! HITNO DOKTORU, HEBEŠ FAX!

Da se javis stomatologu, ili na stomatoloski fakultet koji ti je najblizi. U pitanju je gangrena zuba koju prati apsces tj. gnojna kolekcija. Treba snimiti zub da se vidi u kakvom je stanju i sta ce sa njim da se radi tj. da li se vadi ili ce da se radi endodoncija. Antibiotici koje si naveo nisu antibiotici izbora za dentogene infekcije. Antibiotici izbora za dentogene infekcije su penicilini tj. eritromicin za alergicne od penicilna i dodatno jos metronidazol (Orvagil) ako se sumnja na infekciju anaerobima.

Infekcije posebno takve je jako lako prosire na mozak ili na medijasninum (grudni kos) tako da nisu ni malo za salu. Tebi zub 2 puta gnoji ni to nije za salu a gnoji zato sto infekcija nije uklonjena.

Ja kod gangrene u prvoj seansi ako imam apsces inciziram apsces i evakuisem gnoj, isperem fizioloskim rastvorom dobro, i stavim jodoform strajfnu. I kad imam i kad nemam apsces otvorim zub, obradim kanale iglicama tako da predjem preko apeksa. Zatim aplikujem jodoform clumski uloske (kod alergije na jod kalcijum hidroksid) i preko stavim samo jednu vaticu. Instruiram pacijenta da da izvuce vaticu i uloske ako krene da boli da bi se zub drenirao. Kada se uradi incizija naravno tesko da ce krenuti da boli jer se drenira preko jodoform trake. Ordiniram odgovarajuce antibiotike. Posaljem pacijenta kuci i kazem mu da dodje za 2 dana da uklonimo jodoform strajfnu iz incizione rane ili ako moze da je ukloni sam. Ako je sve u radu a u 99% slucajeva jeste sledeca kontrola je 7 dana posle prve intervencije. Tom prilikom prosirim kanale do kraja , uz masovno ispiranje svaki cas i aplikikujem pastu kalcijum hidroksida preko apeksa u kost u kojoj je bila gnojna kolekcija. Zatvorim zub privremenim ispunom. Onda sledeca kontrola opet za 7 dana i uradim isto sto i na drugoj s tim sto vise ne sirim kanale. Posle 7 dana uklanjam lek, proverim stanje i najcesce se odlucim da napunim zub. Svaki tretman insistiram da nema zatvaranja usta, jer i najmanja kap pljuvacke ako udje u kanal moze da kompromituje rad, naravno nekada je zub toliko razoren da je to jako tesko da bas nista ne udje ali treba dati sve od sebe.

Kod ovakvih infekcija bitno je naj pre ako ima apscesa evakuisati gnoj , i pustiti vazduh u kome se nalazi kiseonik da udje u mesto apscesa tom prilikom kiseonik unistava anaerobne bakterije koje se nalaze u rani. Bitno je pazljivim i strpljivim postupkom obeskliciti kanal korena zuba (unistiti sve bakterije) sve do apeksa takodje je bitno obeskliciti deo iznad apeksa. Kada je sve obeskliceno, gnoj evakuisan i situacija cista onda vise nema problema i stvaraju se uslovi za izlecenje.

Naravno kad je odluka da se zub izvadi onda je druga prica.

Nadam se da sam objasnio lepo, sazeto i razumljivo.

Back