Koliko se secam nekad je postojala Skusptina stanara i tamo su se vecinom usvajale odluke bitne za zgradu, pa tako je bilo i sa tim odlukama oko vecih radova na zajednickim delovima zgrade (krov, fasada, ulazi, instalacije, liftovi) i za njih je odlucivala vecina stanara iznad nekog % ( da li je za radove na krovu ili fasadi kao skuplje bilo to 70% ne secam). Pa ako su ti radovi isli preko Gradskog stanbenog onda su skkupstine stanara prebacivale na tu firmu, odnosno Infostan, da naplate radove od stanara koji su se bunili protiv odluke o radovima na fasadi recimo.
Posto sam ja u svojoj dosadasnjoj karijeri radio i kao inzenjer u Gradsko stambenom znam koje su to muke bile za ostale stanare sa nekim tvrdoglavim sustanarima, pretili oruzjem cak. Prokisnjava krov, gornja 4 sprata u zgradi rasulo po plafonima i zidovima, kratki spojevi u struju, stanari sa donjih spratova nece ni da cuju da placaju za izolaciju krova, njima ne curi. Dzaba sto im se dokazuje da ce i njima na kraju doci ta voda do plafona, na stranu nesto sto se zove zajednistvo. One iz prizemlja ili sa I sprtata zabole sto lift ne radi, one sa gornjih spratova zabole sto se kanalizacija izliva u prizemlju itd, tako u krug... diovlji ljudi silom doterani u zgrade po gradovima.
Znam kakve su zgrade radili, bio sam zaposlen u Gradskom stambenom napisah gore. Nekad su postojali JUS standardi oko termoizloacije i radjeno je po njima, od projektovanja do izgradnje, ti standardi su bili nizi ali suludo je zbog toga u nasim uslovima rusiti te zgrade ili dopustiti da svako radi na svoju ruku. Treba psotaviti standarde u koju energetsku klasu treba prebaciti postojece zgrade i sta treba uraditi na tome, zatim definisati nekoliko tipova izolacije koji su primenjivi kod nizih, visih, betonskih, zidanih objekata, naci nacin da grad/republika dotira deo troskova (daleko bolja investicija od gradnje novih blokova termoelektana u Kostolcu i Obrenovcu ili u nacionalni stadion), postici drzavni dogovor sa bankama da kreditiraju stanare za takvu vrstu radova na njihovim zgradama. Na taj nacin se vrti neki novac koji bi ostao u drzavi (ako izuzmemo taj Knauf ili Henkel), zaposlilo bi se desetine domacih firmi, ljudi bi u tim firmama dobijali plate, ustedeo bi se novac u investicije na novim elektranama za prozivodnju el.energije, na gasu, drvima, uglju... na taj nacin bi vazduh u srpskim gradovima bio cistiji, manje ljudi bi se arzbolevalo od bolesti respiratornih organa i raka pluca te bi i zdravstvo manje trosilo. No, ovo je razmisljanje za neku normalnu drzavu, Srbija to nije, vlast interesuje samo da se ogrebe za svoj % od investicija, gradjane samo da prodju sto jeftinije, a retko ko gleda u buducnost na 10 a boze sacuvaj na 20 godina unapred.