Umro Džeri Li Luis, pionir rokenrola

Nije da ga pravdam jer mu taj čin zasigurno ne ide na čast, al on je ima 16 god kad je upozna i oženia tu svoju rođakinju. Tako da razlika u godinama i nije bila toliki problem koliko to šta mu je ona bila rođakinja, a uz to i maloljetnica. Kako bilo nek sad počiva u miru, a ja ću ga prije svega pamtit po tome šta je dao glazbi kao jedan od pionira i ikona rock n rolla.

A osim po svojoj glazbenoj ostavštini pamtit ću ga i po jednoj sceni iz biografskog filma o njemu koji je već ranije spomenut kao preporuka za pogledat. Ne sjećam se ni jednog drugog detalja iz tog filma jer je sad prošlo već nekih 20 god otkad sam ga prvi(i jedini) put pogleda, al zato mi se duboko u sjećanje urezala ta legendarna scena kad je Jerry Lee Lewis mora nastupit prije Chuck Berrya. Ovi potonji je bio veća zvijezda od njega pa je nastupa zadnji, al kako to završi kad raspizdite Lewisa možete vidjeti iz priloženog :cool:

Nije da ga pravdam jer mu taj čin zasigurno ne ide na čast, al on je ima 16 god kad je upozna i oženia tu svoju rođakinju.
Imao je tada 22 godine, 9 godina razlike.

1667092091164.png

To je zaista bio prvi skandal rokenrola. Ono što se tada dešavalo je da je rokenrol dolazio veoma, veoma snažno. Propovednici su to mrzeli. Radio stanice koje ga nisu puštale mrzele su ga. Zvali su je đavolja muzika. Bilo je grubo i bezobrazno i smešno šta je to radilo tinejdžerima.

to je i onda bio skandal kakav bi bio i danas, gori danas zasigurno, ali i drugacije vreme, vrednosti, itd... ljudi su drugaciji bili.
ne mogu moralisati po tom pitanju kad ga nazvah ljudinom, niko nije savrsen a i istina je to negde izmedju...
kad samo pomislim pred kakve izazove su danasnji tinejdzeri ostavljeni, uzas, narkomanija, prostitucija, rano stupanje u seks.odnose, nasilje..to je za: :roll:
u ono doba jake i stabilne bejbi-bum srednje klase, brak iz ljubavi odraslog uspesnog coveka i maloletnice iz predgradja verovatno nije za pohvalu, ali je
bar za manju osudu od onoga sto se danas zbiva, i to maltene pred nasim ocima, toliko da smo skoro i oguglali. vrednosti traju, ali se spram njih vidi i gori pad. kakve su onda vrednosti bile, govori da je to onda svakako bio skandal...! ali ne zaboravi da je u to neko vreme i Nabokov napisao svoju "Lolitu", odu muske paznje prvoj, a vec razbudeloj zenstvenosti, pa mu ipak nisu presudili, ako se kriminalom moze nazvati izmisljena prica, roman, kao nekada njegovom prethodniku Bodleru za "Cvece zla"...a taj roman je danas vec klasik... I sta onda reci na to? :confused:
Nisam napisao zbog moralisanja ili osude, razlika od 9 godina nije strasna kad mladji predje 20 i neku, ali 13-ogodisnjakinja je prakticno jos dete, a zenidba medju rodbinom moze imati ozbiljne posledice na potomstvo.
U "zapadnim" kulturama je to, na zalost, poprilicno uobicajeno, a cini mi se da je kod nas jos uvek nezamislivo, uprkos znakovima dekadencije koje si naveo.
Tako se i pojam ljudine kod nas vise vezuje za neku ispravnost, dobrotu, moralnost, jer se zna da savrsenstvo ne postoji.

Tako se i pojam ljudine kod nas vise vezuje za neku ispravnost, dobrotu, moralnost, jer se zna da savrsenstvo ne postoji.
Pa dobro, sem te inkriminisuce pojedinosti, mislim da je ipak zasluzio da se za njega kaze da je ljudina...
Jedna moja skolska iz osnovne udala se, rodjace, sa 12.godina, kapiraj ti to !!:eek: Ispisala se..ja to i danas ne shvatam, ali selo/grad..:confused:
Kod njih u Americi je tada i standard bio drugaciji, a nesto se i ne secam da su se on i ona tim cinom unesrecili..Nije je upropastio npr. sem skandalisticki...?

Back