Umrla posle anestezije!

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Мислила сам на основу чега се одређује доза анестетика - ја се сећам да телесна маса има улогу, старост пацијента...а осталих битнијих се не сећам.:lol:

Баш тако. Медицина је у великој мери вештина. Лекар да би био добар лекар мора да има осећај за људе, интуицију, да уме да не размишља искључиво хладно и књишки, да зна кад треба да одступи од статистичке већине....дакле, много више од суве логике.

Odredjuje se na osnovu telesne tezine, visine, starosti i naravno mora se znati i da li pacijent boluje od nekih bolesti. Takodje, ne mogu se koristiti isti lekovi za recimo zdravog 30-o godisnjaka i nekog 70-o godisnjaka...
Npr. propofol ne mozes da koristis kod starih bolesnih osoba, jer izaziva hipotenziju. U tom slucaju se koristi Etomidate (Hypnomidate), a recimo kod carskog reza ako je opsta anestezija neophodna, koristi se Thiopental...

Значи у овом случају горе описаном није испоштована процедура и да је којим случајем дете преминуло, кривицу
би сносио анестезиолог. Али како то доказати, ако неће да сведоче његове колеге?

Да ли је код нас забележен случај да су колеге из истог тима сведочиле против колеге и да је након тога неком
лекару одузета лиценца?

Чиме се бави Лекарска комора? Има ли суд части?

Prvo se mora utvrditi, sta je uzrok, jer ako je uzrok postoperativno krvarenje, onda to nije krivica anesteziologa, vec hirurga...

Свако увођење у општу анестезију носи ризик од смртог исхода.

Мајка је заборавила да напише да је морала да потпише папир на коме одобрава општу анестезију.

Ако је потписала (а убеђена сам 95% да јесте), зао ми је, али је сама свом детету потписала смртну пресуду.
Не постоји суд који ће лекара осудити, осим ако се не докаже да је била у питању смртоносна доза анестетика.

Упала плућа која се помиње, може бити последица лежања, према томе за само упадање у кому не мора имати никакав значај.

Лекарима може бити суђено, такође, ако нису одрадили све анализе које су потребне да би се видело да ли неко сме да се уводи у општу анестезију.

Иначе, за оне који нису знали, општа анестезија није уопште наивна ствар.

Остаје нејасно, због чега је неко ко има раницу на грлицу, зарад паљивања исте увођен у општу анестезију. То је најсумњивије.

Sofija, to sto neko potpise takav papir NE MOZE osloboditi odgovornosti profesionalca kome je posao da pre toga uradi odredjene analize, testove i samu proceduru obavi kako treba.
Naravno da postoje situacije koje se ne mogu predvideti, kad nesto tokom zahvata krene lose i kad pored svih napora i znanja nije moguce spasiti pacijenta.
Ali, zato se moraju uvesti protokoli po kojima se intervencije obavljaju, strogo propisani koraci koji se moraju uraditi, pripremne radnje i analize koje se moraju obaviti, a onda neko ko je neki korak propustio ili pogresno uradio mora da odgovara. Na primer, kako se radi u usa
Pa i u saobracaju ides na dugogodisnju robiju ako si npr "olako drzao do toga da drugi ucesnik u saobracaju nece..... bla bla bla" u pravu imas definiciju da si "znao ili morao znati za neku cinjenicu" nepoznavanje nekog propisa ne oslobadja te krivice ako ga krsis.....a sve to samo za lekare ne vazi i to pokazuje praksa

Sofija, to sto neko potpise takav papir NE MOZE osloboditi odgovornosti profesionalca kome je posao da pre toga uradi odredjene analize, testove i samu proceduru obavi kako treba.
Naravno da postoje situacije koje se ne mogu predvideti, kad nesto tokom zahvata krene lose i kad pored svih napora i znanja nije moguce spasiti pacijenta.
Ali, zato se moraju uvesti protokoli po kojima se intervencije obavljaju, strogo propisani koraci koji se moraju uraditi, pripremne radnje i analize koje se moraju obaviti, a onda neko ko je neki korak propustio ili pogresno uradio mora da odgovara. Na primer, kako se radi u usa
Pa i u saobracaju ides na dugogodisnju robiju ako si npr "olako drzao do toga da drugi ucesnik u saobracaju nece..... bla bla bla" u pravu imas definiciju da si "znao ili morao znati za neku cinjenicu" nepoznavanje nekog propisa ne oslobadja te krivice ako ga krsis.....a sve to samo za lekare ne vazi i to pokazuje praksa

Ne moze da oslobodi krivice, ali upravo to cini!

Ah, bojim se da ce zakoni morati da se menjaju jer mnogi datiraju jos iz vremena samoupravnog socijalizma, pa i pre toga
Ne moze kapitalizam da vazi samo za neke, nego ce vaziti za sve, a dobri privatni lekari treba skupo da naplacuju svoje znanje, odgovornost, ali da se konacno rese hoce li raditi privatno i izaci na trziste, ili ugodno uzivati u prednosti rada u drzavnoj ustanovi uz privatno tezgarenje gde se ukaze prilika.

Pa ce tako privatnici biti oni koji znaju,umeju, mogu, smeju i sigurni su u svoje znanje i svoj tim. A takvi onda i treba da budu bogatasi.
Ostali neka rade za takve privatnike ili za drzavne bolnice i to je onda cista situacija.
Kao sto treba da bude i u ostalim oblastima.
Ne postoji sudija koji popodne radi kao advokat, pa ne znam sto bi to mogao lekar, pa jos da uz to ni za sta zivo ne odgovara

Ah, bojim se da ce zakoni morati da se menjaju jer mnogi datiraju jos iz vremena samoupravnog socijalizma, pa i pre toga
Ne moze kapitalizam da vazi samo za neke, nego ce vaziti za sve, a dobri privatni lekari treba skupo da naplacuju svoje znanje, odgovornost, ali da se konacno rese hoce li raditi privatno i izaci na trziste, ili ugodno uzivati u prednosti rada u drzavnoj ustanovi uz privatno tezgarenje gde se ukaze prilika.

Pa ce tako privatnici biti oni koji znaju,umeju, mogu, smeju i sigurni su u svoje znanje i svoj tim. A takvi onda i treba da budu bogatasi.
Ostali neka rade za takve privatnike ili za drzavne bolnice i to je onda cista situacija.
Kao sto treba da bude i u ostalim oblastima.
Ne postoji sudija koji popodne radi kao advokat, pa ne znam sto bi to mogao lekar, pa jos da uz to ni za sta zivo ne odgovara

Pa nije to samo kod nas, vec i ovde u EU... Imas recimo deo gde u reversu za anesteziju pise, ako ti anesteziolog polomi zub ili izvadi, ako smeta pri intubaciji, ne odgovara...

Nemogucnost pouzdanog dokazivanja lekarskih gresaka i isterivanje pravde nema mnogo veze sa politikom jer je lekarski lobi, ko i svi drugi lobiji, iznad politike i ovde i van zemlje.:evil:

seti se da ovo nije prvi slucaj !!!!!!! a sem toga kad odete kod lekara a on kaze nije vam nista ok, moze al napismeno sa pecatom i sve tako jer ako se nesto desi da mozes da ih tuzis

seti se da ovo nije prvi slucaj !!!!!!! a sem toga kad odete kod lekara a on kaze nije vam nista ok, moze al napismeno sa pecatom i sve tako jer ako se nesto desi da mozes da ih tuzis

Па наравно да треба да буде печат и потпис, број факсимила а терба увести да буде и број лиценце.
Само драги мој скоро сви лекари који раде у државној пракси и допунски у приватној пракси, имају српски речено, " дебелу залеђину".
Та поменута дебела залеђина је трули државни апарат демократске Србије, чији су они изданци јер су државни службеници.
Срж трулости државног апарата, бар када је здравство у питању, је здравствене инспекција, за коју је надлежно Министраство здравља.
Има држава које су изричито забраниле да се ради паралелно државна и приватна пракса.
Када би овде било тако корупција у здравству била би занемарљива. Онда би и овакви случајеви били реткост.

Poslednja izmena:
Па наравно да треба да буде печат и потпис, број факсимила а терба увести да буде и број лиценце.
Само драги мој скоро сви лекари који раде у државној пракси и допунски у приватној пракси, имају српски речено, " дебелу залеђину".
Та поменута дебела залеђина је трули државни апарат демократске Србије, чији су они изданци јер су државни службеници.
Срж трулости државног апарата, бар када је здравство у питању, је здравствене инспекција, за коју је надлежно Министраство здравља.
Има држава које су изричито забраниле да се ради паралелно државна и приватна пракса.
Када би овде било тако корупција у здравству била би занемарљива. Онда би и овакви случајеви били реткост.

to sam upravo hteo da kazem , kao i u svim drzavnim aparatima drze se ko gace striku :evil:i sta bi tomica i ne pomislja na ostavku on ce pravo u zatvor

Cirkus se nastavlja i dalje. Lazirani EKG nalazi...

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/127044/Lekari+lažu+o+smrti+moje+Jelice!.html

Izdvojicu samo ovaj deo. Cisto da se vidi dokle ide taj bezobrazluk.

"Ona dodaje da Jelici pre operacije nije proveravana krvna slika. Ginekolog dr Miodrag Stanić, osnivač i vlasnik „Beoklinike", koji je Jelicu operisao, tražio je analizu krvi kad je devojka već ležala u komi na VMA.

- Pitao me da li imam neku Jeličinu „svežu" krvnu sliku. Naravno da nisam imala jer mi je rekao ranije da to ne treba. Dr Stanić je kasnije u medijima tvrdio da je Jeka u stabilnom stanju prebačena na VMA, a u otpusnoj listi sa VMA piše da je stigla u dubokoj komi. Ko ovde ne govori istinu i zašto me do sada niko ništa nije pitao jer ja sam svedok svega što se tih dana događalo - kroz suze govori Snežana."

Poslednja izmena:
Svaka operacija predstavlja direktnu opasnost po zivot pacijenta. U pravu se rizik pojavljuje u delu o oslobadjanju od krivicne odgovornosti zbog pristanka ostecenog, primer su upravo hirurski zahvati i sportske manifestacije koje su potencijalno opasne po zivot ucesnika. Medjutim, deo koji je sporan je esnafska zastita profesije u kojoj se ocigledno, cesce nego sto bi smelo, dogadjaju propusti i vrse krivicna dela. Razlog je losa procesna organizacija dela krivicnog prava koji se odnosi na krivicna dela opasna po zivot i zdravlje ljudi, znaci to sto postoji potpis ovlascenog lica ili u hitnim slucajevima ne postoji potpis uopste ne znaci saglasavenje sa nepropisim lecenjem vec se odnosi na saglasavanje sa eventualnostima koje mogu nastupiti nezavisno od uredno obavljene duznosti lekara. Kod nas se lekari isuvise stite, trebalo bi uvesti velike naknade stete zbog nepropisnog lecenja (pored krivicne odgovornosti) i delovanje po hitnom postupku bez odlaganja pred sudom. Danas u Srbiji dobar procenat porodica se moze pozaliti na realne propuste lekara koji nisu imali smtrni ishod ali puno govore o stanju u nasem zdravstvu danas. Moja porodica ima slican slucaj iako smo ili lekari ili pravnici cak i mi nismo tuzili jer bi to bio sizifov posao u losem srpskom pravosudju...

Dešava se to svuda, ne samo u Srbiji. Mi jesmo banana republika, i nemamo naručite standarde u bilo čemu, ali i kod onih koji standarde imaju pacijenti ponekad umru naizgled neobjašnjivo, ili usled loše reakcije na opštu anesteziju, ili greškom lekara.

Nažalost vest nije uopšte šokantna.

Dešava se to svuda, ne samo u Srbiji. Mi jesmo banana republika, i nemamo naručite standarde u bilo čemu, ali i kod onih koji standarde imaju pacijenti ponekad umru naizgled neobjašnjivo, ili usled loše reakcije na opštu anesteziju, ili greškom lekara.

Nažalost vest nije uopšte šokantna.

Da..zakonska odredba se u tom kontekstu odnosi na potpis. Potpis stiti iznenadjujuce komplikacije za koje lekar nije kriv. Desavalo se da ogorcena porodica okrivi lekara za nesavesno lecenja a da on sam nije zgresio nista ali to se lako dokazuje ispostovanim protokolom koji se podnosi na uvid.

Cesto se desava kod nas da anesteziolozi daju neodgovarajucu dozu anestetika kao kod devojcice sa kataraktom, neka me isprave lekari ako gresim ili cu ja pitati moje kasnije ali mislim da je u tome bio problem sa malenom. Na anesteziju se reaguje individualno ali mora se tacno proceduralno utvrditi kada je lekar pogresio i ukoliko se utvrdi da jeste pored oduzimanja licence, krivicnog gonjenja potrebno je ubiti bolnicu na ime naknade nematerijalne stete. Sve po hitnom postupku. Inace ova krivicna dela spadaju u dela koja se gone po sluzbenoj duznosti i za pokretanje postupka je potrebna inicijativa jav. tuzioca. Tako dolazimo do spone koja cini srz problema. Lekari se pokriju medjusobno, sud nece da im se zamera i cica mica gotova prica...

Da..zakonska odredba se u tom kontekstu odnosi na potpis. Potpis stiti iznenadjujuce komplikacije za koje lekar nije kriv. Desavalo se da ogorcena porodica okrivi lekara za nesavesno lecenja a da on sam nije zgresio nista ali to se lako dokazuje ispostovanim protokolom koji se podnosi na uvid.

Cesto se desava kod nas da anesteziolozi daju neodgovarajucu dozu anestetika kao kod devojcice sa kataraktom, neka me isprave lekari ako gresim ili cu ja pitati moje kasnije ali mislim da je u tome bio problem sa malenom. Na anesteziju se reaguje individualno ali mora se tacno proceduralno utvrditi kada je lekar pogresio i ukoliko se utvrdi da jeste pored oduzimanja licence, krivicnog gonjenja potrebno je ubiti bolnicu na ime naknade nematerijalne stete. Sve po hitnom postupku. Inace ova krivicna dela spadaju u dela koja se gone po sluzbenoj duznosti i za pokretanje postupka je potrebna inicijativa jav. tuzioca. Tako dolazimo do spone koja cini srz problema. Lekari se pokriju medjusobno, sud nece da im se zamera i cica mica gotova ica...
Не, ово о неодговарајућој дози анестетика је била медијка лаж.
Јесте био анестезиолог крив, али зашто:
Сваки пацијент који се уводи у општу анестезију (дубоку) добија тамо неки медикамент који му на одређено време скроз опусти мускулатуру, па и дисајну.
И због тога морају бити на потпомогнутој вентилацији.
А то значи да се пацијенту гура тубус кроз уста, у ларингс...и, десило се то да тубус није био фабрички исправан и кроз њега није могао да стиже ваздух до плућа адекватно.
Међутим, постоји један балон као ''контрола'' који се напумпава и испумпава у току операције и доказује да пацијент дише потпомогнуто.

Тај ментол није погледао балон да ли ради тј. надувава се и издувава...кад је видео, мозак је већ предуго био без кисеоника....

Наставак сви знамо.

Не, ово о неодговарајућој дози анестетика је била медијка лаж.
Јесте био анестезиолог крив, али зашто:
Сваки пацијент који се уводи у општу анестезију (дубоку) добија тамо неки медикамент који му на одређено време скроз опусти мускулатуру, па и дисајну.
И због тога морају бити на потпомогнутој вентилацији.
А то значи да се пацијенту гура тубус кроз уста, у ларингс...и, десило се то да тубус није био фабрички исправан и кроз њега није могао да стиже ваздух до плућа адекватно.
Међутим, постоји један балон као ''контрола'' који се напумпава и испумпава у току операције и доказује да пацијент дише потпомогнуто.

Тај ментол није погледао балон да ли ради тј. надувава се и издувава...кад је видео, мозак је већ предуго био без кисеоника....

Наставак сви знамо.

Koji mentol? Moram da pitam mnogo mi se spava pa da ne iskuckam kilometre a da omasim mentola na kraju:lol:

Back