Umetnost i politika

kami83:
"fini konzervativizam i zgadjenost ovim djubristem od "civilizacije", ali uz optimisticku notu"
-zaista preterujes...

A i uopsteno gledano,umetnici slabije razumeju drustvena kretanja,tako da neko ko zaista postaje zreliji i iskusniji...treba da mu bude grotesktno to sto svi ti silni izdanci pop-kulture pokusavaju da kazu,bili oni deca cveca, ili ljudi kojima je najveci idol u zivotu Carlton Heston ili Dz.E. Huver...Mislim,jeste sve to simpaticno,ponekad cak i jako emotivno,ali ipak,kada su u pitanju drustvene,politicke i istorijske stvari-drzite se razuma...

A ti dodjes glas istog (mislim, razuma) :roll: ? Pa ono, ,kao, smirite se, decice, simpa ste skroz, al' da vam cika-Kami objasni.

I zasto preterujem? Jesi slusao ponesto od Zimija u poslednjih 20-ak godina? I to da "umetnici slabije razumeju"... samo delimicno pije vodu. Razni su umetnici. A Dilan... pa recimo, jedan od likova cudno upucenih u realnost (i sam se pitam kako, posto je vec 40+ godina multimilioner, dakle debelo privilegovan i ugodno izolovan od najveceg dela svoje tematike). I nema tu mnogo mozganja, umetnik zgadjen ovim ili onim, mi kupimo CD/pogledamo film/procitamo knjigu... reakcija "al' im je rek'o", lepo nama, lepo autoru. Lepo i Sistemu, jer su ventili pusteni... zato su Ameri jedini totalitarci koji su shvatili da je umetnost opasna tek kad je pritisnes, i posle pocetnickih brljotina a la pomenuti Dzej Edgar, do 1950-ih, umetnike retko ko zarezuje, nego im lepo uredno stizu tantijeme od autorskih prava... Desi se da dara (umetnik) prevrsi meru, pa ili biva upucan na ulazu u zgradu, ili mu ne daju da zavrsi film, ali to su izuzeci.

P.S. Carlton Heston je jedan od poslednjih hrabrih ljudi u tom gulagu danas. Njegov govor sa Harvarda od pre 7-8 godina je vec danas istorijski, a idioti ga nisu razumeli dok im nije palo na glavu ono o cemu je govorio. Kako god, covek moze i ne mora da se slaze s njim, ali treba da konsultuje i druge izvore o Hestonu osim Majkla Mora, Klunija i slicnih.

Ja uopste nisam glas razuma,i ovo moje uopste nije bila kritika Dilana koga ja volim,ali ja pricam o ozbiljnim stvarima,o konkretnm problemima u drustvu,gde neki izdanak pop-kulture moze da ti otvori oci,ali svakako ne da ti ga do detalja objasni....

A sto se tice Ben Hura,o njemu ne zelim da trosim reci,pa makar me ti nazvao i izgubljernim liberalom...Sta je sledece Bil o' Rajli? Bus?

@Sunchaser

Ja "The Clash" odavno slusam i Exploited i Rage against the machine,Banda Bassotti,Erode...Narocito ove dve poslednje grupe su izrazito komunisticke i posle toliko godina,a oni vec dosta omatorili...Verovatno zbog toga sto je tamo u Italiji uvek bila jaka ta "radnicka muzicka scena" i krugovi kojima su plasirali svoju muziku.Tako je i dan danas...Neko se ni za velike pare nece prodati i promeniti ideoloska ubedjenja!:wink:

A vidi shta pishu u pesmi sa kime sve tancuju
Tanz Mit Laibach (English)
by Laibach
album:
We all are possessed
we all are damned
we all are crucified
we all are broken
by attractive technology
by economics of time
by quality of life
and the philosophy of war

one, two, three, four
come dance with me baby brother,
one, two, three, four
give me both your hands
one, two, three, four
dance with me my friends
one, two, three, four
round around, it isn't difficult

we dance to Ado Hinkel
Benzino Napoloni
we dance to Schiekelgrueber
and dance with Maitreya
with Totalitarianism
and with democracy
we dance with Fascism
and red anarchy

one, two, three, four
come dance with me comrade
one, two, three, four
give me both your hands
one, two, three, four
come dance with me comrade
one, two, three, four

we dance and we jump
we hop and we sing
we fall and rise
we give or take
American friend and
German comrade
we dance well together
we dance to Baghdad

one, two, three, four
come dance with me baby brother,
one, two, three, four
give me both your hands
one, two, three, four
dance with me my friends,
one, two, three, four
...........................................................To je kao anarhizam....

Dum_Dum.jpg

DUM-DUM BY EKV
dugo se pitam vredi li truda
ali sigurno da mi se svida
zato zelim da sacekam malo
u odluci ovoj
ne bih hteo da stradam

necu da kopam po dubristu srece
necu da zaprljam ruke
moc pociva negde iza debelih vrata
ja bih hteo da vladam
zaboravicu potrebe
i unutrasnje glasove
samo jedan je put koji vodi do trona
mi cekamo tvoj znak
mi cekamo tvoj znak
samo jedan je put koji dotice nebo
ja bih hteo da vladam

mogu poslati bolji trenutak
mogu birati pogodno vreme
mogu cekati momenat srece
ne zelim da stradam

ja cu mrzeti ledeno hladno
srcem sa sedam kora
ja cu pucati pravo u leda
ja sam roden da vladam

zaboravicu potrebe
i unutrasnje glasove
mi cekamo tvoj znak
mi cekamo tvoj znak
samo jedan je put koji dotice nebo
ja bih hteo da vladam, vladam
ja sam roden da vladam

necu da kopam po dubristu srece
ne bih da zaprljam ruke
moc pociva negde iza debelih vrata
ja bih hteo da vladam

ja cu mrzeti debelo hladno
srcem sa sedam kora
ja cu pucati pravo u leda
ja sam roden da vladam!

goxy:
A sad su apolitichni a pre neku temu su bili anarhisti, dobro ushlo u zapisnik ;)
Kad sam ja napisao da su anarhisti... :confused: Mozda i jesu...ne znam tacno,posto su im tekstovi upreni protiv svakog sistema pa ne mogu bas najbolje da ih definisem...A i anarhija spada u pokret,a ne polticku ideju iz koje moze da se izrodi partija.

Ja se secam da je neki tamo ministar (ne)kulture setao svuda sa pripasanim oruzjem i javno na sav glas pozivao da se pohapse svi koji bi se usudili i da pomisle nesto sto se njemu ne svidja.

Kulturno ili ne?
A sada stranka ciji je doticni (hvala Bogu) bivsi ministar clan prica nesto o kulturi...
E blago nama sta smo docekali.

Back