kami83:"fini konzervativizam i zgadjenost ovim djubristem od "civilizacije", ali uz optimisticku notu"
-zaista preterujes...
A i uopsteno gledano,umetnici slabije razumeju drustvena kretanja,tako da neko ko zaista postaje zreliji i iskusniji...treba da mu bude grotesktno to sto svi ti silni izdanci pop-kulture pokusavaju da kazu,bili oni deca cveca, ili ljudi kojima je najveci idol u zivotu Carlton Heston ili Dz.E. Huver...Mislim,jeste sve to simpaticno,ponekad cak i jako emotivno,ali ipak,kada su u pitanju drustvene,politicke i istorijske stvari-drzite se razuma...
A ti dodjes glas istog (mislim, razuma)

I zasto preterujem? Jesi slusao ponesto od Zimija u poslednjih 20-ak godina? I to da "umetnici slabije razumeju"... samo delimicno pije vodu. Razni su umetnici. A Dilan... pa recimo, jedan od likova cudno upucenih u realnost (i sam se pitam kako, posto je vec 40+ godina multimilioner, dakle debelo privilegovan i ugodno izolovan od najveceg dela svoje tematike). I nema tu mnogo mozganja, umetnik zgadjen ovim ili onim, mi kupimo CD/pogledamo film/procitamo knjigu... reakcija "al' im je rek'o", lepo nama, lepo autoru. Lepo i Sistemu, jer su ventili pusteni... zato su Ameri jedini totalitarci koji su shvatili da je umetnost opasna tek kad je pritisnes, i posle pocetnickih brljotina a la pomenuti Dzej Edgar, do 1950-ih, umetnike retko ko zarezuje, nego im lepo uredno stizu tantijeme od autorskih prava... Desi se da dara (umetnik) prevrsi meru, pa ili biva upucan na ulazu u zgradu, ili mu ne daju da zavrsi film, ali to su izuzeci.
P.S. Carlton Heston je jedan od poslednjih hrabrih ljudi u tom gulagu danas. Njegov govor sa Harvarda od pre 7-8 godina je vec danas istorijski, a idioti ga nisu razumeli dok im nije palo na glavu ono o cemu je govorio. Kako god, covek moze i ne mora da se slaze s njim, ali treba da konsultuje i druge izvore o Hestonu osim Majkla Mora, Klunija i slicnih.