Mara Light
"Mara Light slika intimne portrete ženskih figura čija su lica i tela fragmentirana intervencijom maglovitih senki, tekstura i boja. Uz ćudljivo osvetljenje i mračne nijanse, izgleda da su realni
oblici žena u procesu propadanja, istrošeni dalje kapljicama i mrljama boje, poderanim
slojevima mreže i laganim ogrebotinama koje prekrivaju površinu platna. "
Izjava umetnika:
Moj proces slikanja karakteriše ravnoteža između vizuelnog izraza onoga što vidim i ličnih
uticaja. Doživljavam ovaj proces kao niz istraživanja i otkrića dok istražujem svoju interakciju
sa subjektom i sve osnovne uticaje. Želim da slikarska površina bude puna života, pa sam
tako razvila tehniku nanošenja slojeva koja uključuje teksturu, boju i kolaž kao temeljnu
strukturu. Ova tri elementa u kombinaciji generišu postavku za model ili subjekat.
Ponavljajući slojevi i slikanje nastavljaju se sve dok ne osetim sklad između ovih fizičkih komponenti i evokativnih aspekata subjekta koji se prikazuje.
Moja trenutna serija slika zove se Ispod površine. Svi ljudi - i sama priroda - imaju
karakteristične slojeve. Imamo svoju tamnu stranu i svetlost; delove sebe koje pokazujemo
i druge koje krijemo u sebi. Ove kombinacije zajedno stvaraju lepotu toga ko smo. Nadam
se da će gledalac videti i protumačiti slike, ili delove slika, na drugačiji način svaki put kada
se umetnička dela dožive. Verujem da tako gledamo na ljude, prirodu i život - uvek vidimo i shvatamo nove stvari, svaki put kada pogledamo, kao i da smo uvek pod uticajem onoga
što je bilo pre.
Mara Light je rođena u Nev Yorku 1970. ali je odrasla u južnoj Kaliforniji od svoje treće godine; trenutno živi i radi u Pensilvaniji. Potiče iz porodice vizuelnih umetnika. „Slikanje mi se činilo
vrlo prirodnim“, čak i u najranijim godinama detinjstva, kaže ona, dodajući da smatra da je
izuzetno srećna što ima roditelje koji na svet gledaju umetnički i vizuelno. Ohrabrivana je,
ponekad čak i potiskivana, da lični umetnički izraz postane deo njenog života.