Mislim da bi ljudima odgovarala nova knjiga na istu temu...
Jer strah, manje sposobnosti, ugrozenost, a i manje razmisljanja dovodi do toga da knjiga bas i nije toliko aktuelna....mislim jasna ko dan....
A uticaj koji bi jedna takva knjiga imala danas, to je nemerljivo.
Stetan naravno...
Zasto stetan, tako iskljucivo?
Pa zato sto usmerenje je ka stetnom, a ne ka dobrom pa da se lakse stitimo...
To lazu sebe mnogi, da se stite radi dobrog koje hoce da ucine...stite se radi sebe i iskljucivo sebe, a radice ono sto misle da treba u ovom drustvu , a to je iskljucivo lose...po drustvo i druge...
Ne postoji nijedna kolektivna ideja u kapitalizmu...
Drustvo je drzava, drzava je aparat, aparat je radi onih koji vode biznis da odrzi odrzivu stabilnost procesa....Niko tu nema motiva za najbolje, to sigurno , a za bolje , to je zavisno od konteksta i mesta kuda bi to dobro proslo....
I naravno cene po tog uticajnog pojedinca...a ostali ce misliti ono sto im se servira preko medija...
Gresim li ja ako to vidim ako animalizam u svim sferama?
Socijalizam je uticao na kapitalizam , iako to svi negiraju...
SFRJ posebno...
I sa nesvrstanima i sa drugacijim oblikom socijalizma...
Zbog preventive se dozvolio populizam i u hijararhijski vertikalno nedozvoljenim oblastima.
A plus je bilo isplativo.
Zanesenost hladnim ratom je dala ideju i prostor za ekonomsku racunicu jer se akumulirao kapital koji je bio sve veci i imao sve vecu moc, a proizvodi koji su placeni tim kapitalom su kasnije dobijani po mnogo nizim razvojnim cenama za preduzimaca i kapitalistu srednjeg ili viseg sloja...
Tako je i nastala interakcija politike i kapitala....koja je ranije bila jednosmerna, tj vise od kapitala ka politici, tj jak kapital je bio jak u politici, a kasnije je politika postala podijum za kreiranje jakog kapitala...
Iako na prvi pogled izgleda da u USA prolaze samo bogati, stvarnost je da su oni samo srednje bogati...
A i usa nije merilo jer ona ionako zloupotrebljava vojnu dominaciju za ekonomske potrebe...
Odavde se nazire teza da zivot obicnog coveka danas, zavisi od opste ,globalne politike...
Cak i crnca u nekoj pustari u africi....jer mu ja ne mogu doci , doneti tehnologiju i reci hajde da radimo biznis, a da uskoro ne dobijem vojnu huntu, blokadu uvoznika iz evrope i usa , i razne kalasnjikov metode...