Архангел
Iskusan
- Poruka
- 5.891
To je mantra pojedinih NVO i LDP-a...Ne možeš povezivati ratove sa neonacističkim grupama, jer to jednostavno nije istina.
A što bi neki želeli...
A što bi neki želeli...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Угарски краљеви и анђели уместо револуционара
Локалне власти у Војводини предлажу нове називе, Министарство не потврђује, али ћути што се сматра - одобравањем
„Изгубили улице”: Кардељ, Кидрич и Броз
(Фотодокументација „Политике”)
Суботица - Талас преименовања улица који је избрисао махом називе хероја, актере и догађаје везане за антифашистичку борбу, запљуснуо је пре свега север Војводине. Градови попут Зрењанина, Кикинде, Новог Сада задржали су имена хероја, а како јављају дописници „Политике” спорадичне промене односиле су се на идеолошке противнике, па су тако углавном „страдале” улице Едварда Кардеља, Бориса Кидрича;а, Јосипа Броза...
Међутим, у општинама северне Војводине ситуација је нешто другачија, а у обиму промена у којима су већином страдали учесници антифашистичке борбе и истакнута имена нарoдне револуције предњаче Сента, Суботица и Кањижа. Тако је 20. децембра 2002. године Скупштина општине Сента донела одлуку да се Улица народне револуције преименује у Главну, дотадашња Пионирска постала је Улица народне баште, а Генерала Петра Драпшина промењена је у Поштанску улицу. Годину и по дана касније, фебруара 2004. године, Сенћани мењају још 33 назива улица и тргова. Венац братства и јединства постаје Улица предградског венца, Улица Иве Лоле Рибара преименована је у Топартску, нестала је Улица Пете офанзиве уступајући место Ђерђу Секфију, а Улица Ивана Милутиновића постала је описна - Јесења.
Интересантно је да је Сента, исто као што су то урадиле и Кањижа и Суботица, обрисале називе улица које су носиле датум ослобођења града од фашизма те је овде Улица 8. октобра постала Золтана Чуке. Много пажње и расправе у јавности изазвала је и промена назива Београдске улице у Арпадову. Грађани су одборницима предали и петицију с преко хиљаду потписа којима се тражи враћање старих назива улица, али скупштинска већина, оличена у Савезу војвођанских Мађара и тадашњим реформистима, за то није хтела ни да чује.
У Кањижи је само на једном скупштинском заседању промењено чак 134 назива улица у самом граду и суседним местима Хоргош, Ором и Тотово Село. Кањишки парламент, такође с надмоћном већином одборника из редова Савеза војвођанских Мађара, уместо револуционара и бораца показао је већу наклоност ка свецима. Тако је Партизанска улица у Кањижи постала Улица анђела, а у Хоргошу су се партизани „повукли” пре Карасом који је добио „њихову” улицу. Без улице су остали Сава Ковачевић, Иво Лола Рибар, Моша Пијаде, Пап Пал, Петар Драпшин, а Дан ослобођења града 1944. године - 10. октобар - такође више није адреса. Та улица одлуком одборника намењена је Данку Пишти, легендарном мађарском виолинисти. Ипак, након три године, једна промена назива није успела: улице Његошева и Југословенске народне армије неће бити преименоване у јединствени Кањишки пут јер општинска Служба за катастар непокретности нема новца за пренумерисање парцела.
Суботица је називе улица мењала у неколико наврата, али највише расправе у јавности изазвала је промена из 2003. године, која је, међутим, тек почетком ове године почела да се реализује. Наиме, у свим овим променама назива улица одговорност није само на локалној самоуправи јер за сваку промену назива потребна је и дозвола Министарства за локалну управу. Очигледно, Министарство није било вољно да општинама забрани предложене промене, а пошто се није изјашњавало 60 дана о понуђеним новим називима то се тумачило као „ћутање администрације”, односно као прећутна сагласност за промене.
Тај рецепт примењен је и у Сенти и у Кањижи, с тим да је Суботица чекала дуже, чак до техничке владе. Када је било јасно да нико неће званично реаговати, улице су добили Матија Корвин, угарски краљ, Зеленгора је било боље решење од револуционара Кизура Иштвана, Пионирска је „обрисана” у име Улице Орбанфалва, Улица Анђе Ранковић је промењена у Улицу Ласло Мађара, локалног архивисте, Улица 16. дивизије припала је Имреу Нађу, Улица 7. јула Светој Каталини, а 10. октобар, као Дан ослобођења града, замењен је именом угарског барона Рудића.
У Суботици су и из назива школа уклањана имена која се везују за антифашистичку борбу. Тако је школа „Иво Лола Рибар” постала „Гроф Сечењи Иштван”, школа „Осма војвођанска ударна бригада” променила је име у „Мајшански пут”, а у насељу Чантавир школа „Народни хероји” постала је „Хуњади Јанош”.
Треба још додати да је Суботица вероватно и једини град који има споменик стрељаним сарадницима окупатора. Под образложењем да је тада страдао и део недужних, на месту где су стрељани по наредби преког суда на Сенћанском гробљу, 1994. године, подигнут је споменик „Птица сломљених крила”. Сваке године 2. новембра на католички празник Духови овде се у организацији локалне самоуправе одржава помен страдалима.
Александра Исаков
pa ja ih ni ne povezujem jer za ove Madzare nigde ne kaze da suy u pitanju neonacisti ili obicni nacisti vec se jednostavno zalazu za veliku Madjarsku koja bi obuhvatala i teritorije susednih zemalja i napravbli ljudi gardu za koju tripuju da ce da im ostvaruje ciljeve ,ima i ovde jedna doduse malo popularnija grupa koja se zalaze za iste ciljeve ,isto je organizovala paravojne bande samo sto su za razliku od Madjara ovi domaci bili i naoruzani i (pijani) i isli su zapravo da ostvaruju svoje ciljeve na terenu ,mislim nece valjda biti da je to sve izmislio Ceda i Biserka ,nece biti da su su oni organizovali kvazicetnicke dobrovoljce da zare i pale po komsiluku ,a casopis "Velika Srbija" koliko ja znam nije glasilo zemunskog LDPa .To je mantra pojedinih NVO i LDP-a...Ne možeš povezivati ratove sa neonacističkim grupama, jer to jednostavno nije istina.
A što bi neki želeli...![]()
pa ja ih ni ne povezujem jer za ove Madzare nigde ne kaze da suy u pitanju neonacisti ili obicni nacisti
Da, da... Je*em te, pa ti POMERAM pic*ku!!!Retardu pa ti mi drmas......nesto drugo![]()
U bogte kakva inspiracija, sta sve nadrobi u jednom dahupa ja ih ni ne povezujem jer za ove Madzare nigde ne kaze da suy u pitanju neonacisti ili obicni nacisti vec se jednostavno zalazu za veliku Madjarsku koja bi obuhvatala i teritorije susednih zemalja i napravbli ljudi gardu za koju tripuju da ce da im ostvaruje ciljeve ,ima i ovde jedna doduse malo popularnija grupa koja se zalaze za iste ciljeve ,isto je organizovala paravojne bande samo sto su za razliku od Madjara ovi domaci bili i naoruzani i (pijani) i isli su zapravo da ostvaruju svoje ciljeve na terenu ,mislim nece valjda biti da je to sve izmislio Ceda i Biserka ,nece biti da su su oni organizovali kvazicetnicke dobrovoljce da zare i pale po komsiluku ,a casopis "Velika Srbija" koliko ja znam nije glasilo zemunskog LDPa .
U bogte kakva inspiracija, sta sve nadrobi u jednom dahu
Ma super su madjarski nacisti (tj i nisu nacisti nego dobrovoljno pevacko drustvo), nisu oni lizali doope hitleru i bili mu najodaniji saveznici do kraja rata, nisu oni pravili racije i ubijali ljude po Novom Sadu (nego valjda cetnici, hm?), nisu se oni borili rame uz rame sa hitlerovim vojnicima (npr na Istocnom frontu-nego naravno cetnici [i radikali, oni su pogotovo bili opasni u to vreme]).
I zaista sta je tu lose sto neki danas pokusavaju da vrse reviziju istorije, i velicaju svoje zlocinacke pretke?
Eto pravi domaci antifasista kakav je svetoklik bi bez sumnje i za pojavu nekakvog novog hitlera u nemackoj, optuzio - Srbe.
pa ja sam rekao da ti madjarski cobani nisu ubijali ljude u poslednjih 10-15 godina dok njihove balkanske kolege jesu ,nisam ja nigde rekao da su Srbi krivi za pojavu ovih kretena u Budimpesti ,ne znam odakle ti takav zakljucak :?U bogte kakva inspiracija, sta sve nadrobi u jednom dahu
Ma super su madjarski nacisti (tj i nisu nacisti nego dobrovoljno pevacko drustvo), nisu oni lizali doope hitleru i bili mu najodaniji saveznici do kraja rata, nisu oni pravili racije i ubijali ljude po Novom Sadu (nego valjda cetnici, hm?), nisu se oni borili rame uz rame sa hitlerovim vojnicima (npr na Istocnom frontu-nego naravno cetnici [i radikali, oni su pogotovo bili opasni u to vreme]).
I zaista sta je tu lose sto neki danas pokusavaju da vrse reviziju istorije, i velicaju svoje zlocinacke pretke?
Eto pravi domaci antifasista kakav je svetoklik bi bez sumnje i za pojavu nekakvog novog hitlera u nemackoj, optuzio - Srbe.
pa meni nisu ,nisam ja "kao slucajno" isao da se setam po gradu onog nedeljnog popodnevaNe možeš zameriti čoveku kome su Čanak&Čeda sve&svja...![]()
Hm, retard....al' bas tezak primerak...Da, da... Je*em te, pa ti POMERAM pic*ku!!!![]()
![]()
![]()
pa meni nisu ,nisam ja "kao slucajno" isao da se setam po gradu onog nedeljnog popodneva![]()
Где су овде носиоци власти да банују оне који шире расну и верску мржњу?!
Ево ме, уби се ратујући са наци-комунистима разних фела.
Ево ме, уби се ратујући са наци-комунистима разних фела.
ovaj balkan ko rasadnik budala pa to je strasno... bugarska, madjarska, srbija... ako neko znas jos neku zemlju, nek doda!