Ultra mega giga trzni centar u Nisu

Poruka
4.292
Nesto razmisljam imamo trzni centar Kalcu i svi znamo kako je taj trzni centar proso. Znaci zbog malog grada Nisa i mentaliteta Nislija trzni centar kalca je propao i enoga zvrji prazan kao avetinja. A iako je na najboljoj mogucoj lokaciji u Nisu bas u epicentru grada gde je pesacka zona i gde dnevno prodje pa i mozda 50 000 ljudi i opet zvrji prazan kao avetinja. Takodje ne postoji ni jedan trzni centar koji je uspeo u Nisu. Znaci svi lokali po svim trznim centrima u Nisu a koji su uglavnom u jezgru grada bas u centru kubure i malte ne rade kolko da bi se otplacivali eventualno neki sitni profit. A dok vecina je pod katancem

E sad sto ja sve ovo pisem??? Pa zato sto ne verujem da doticni milijarder nije platio ekserte da proracunaju isplativost trznog centra od mozda i milion kvadrata u Nisu i to na lokaciji koja nije u centru. Znaci ne verujem da doticni najveci biznismen nezna da trzni centri u Nisu su svi odreda propali. ZNACI ZNA da se ne isplati ulagati tolike milione i praviti megaultra giga trzni centar koji bi i za mnogo vece gradove nego sto je Nis bio neisplativa investivcija. PA SAD JA PITAM ZASTO ONDA PRAVI TOLIKI TRZNI CENTAR ?? Naravno imam ja svoja razmisljanja na tu temu i gotovo sam siguran u to sto razmisljam da je tacno ali eto pitam vas da li mozete da pogodite?

Nesto razmisljam imamo trzni centar Kalcu i svi znamo kako je taj trzni centar proso. Znaci zbog malog grada Nisa i mentaliteta Nislija trzni centar kalca je propao i enoga zvrji prazan kao avetinja. A iako je na najboljoj mogucoj lokaciji u Nisu bas u epicentru grada gde je pesacka zona i gde dnevno prodje pa i mozda 50 000 ljudi i opet zvrji prazan kao avetinja. Takodje ne postoji ni jedan trzni centar koji je uspeo u Nisu. Znaci svi lokali po svim trznim centrima u Nisu a koji su uglavnom u jezgru grada bas u centru kubure i malte ne rade kolko da bi se otplacivali eventualno neki sitni profit. A dok vecina je pod katancem

E sad sto ja sve ovo pisem??? Pa zato sto ne verujem da doticni milijarder nije platio ekserte da proracunaju isplativost trznog centra od mozda i milion kvadrata u Nisu i to na lokaciji koja nije u centru. Znaci ne verujem da doticni najveci biznismen nezna da trzni centri u Nisu su svi odreda propali. ZNACI ZNA da se ne isplati ulagati tolike milione i praviti megaultra giga trzni centar koji bi i za mnogo vece gradove nego sto je Nis bio neisplativa investivcija. PA SAD JA PITAM ZASTO ONDA PRAVI TOLIKI TRZNI CENTAR ?? Naravno imam ja svoja razmisljanja na tu temu i gotovo sam siguran u to sto razmisljam da je tacno ali eto pitam vas da li mozete da pogodite?
'Ajde bre bezi Kalca napravljena jos pre 30 godina, ti se pitas kao da je juce napravljena?

Pa naravno da je nakon 30 godina postala prevazidjena.

Је л' си уш'о некад у "Форум, који је преко пута Калче и увек је пун купаца?

Мислим да овај пут није реч о сатанистима, већ је Калча тржни центар прављен деведесетих, по неким старим критеријумима градње, па као прилично немодеран објекат је пукао.

Тај велики тржни центар вероватно прави да би зарадио велике паре, а и да би оставио нешто иза себе, да не буде да је узалуд живео а ништа није створио.

Kalca bi bila idealna da je Nis neka destinacija za masovni turizam, da tu budu smestene zlatare, juvelirnice, ... neke fensi skupe poslasticare. Ovako - dugorocno totalni promasaj.
Kalca je "odzivela" svoje, ali dok se nisu sagradili drugi trzni centri, uvke je bila dupke puna i to se ne moze poreci, zimi narocito.

Ali moda kao moda, prodje. Tako ce proci i za ove nove trzne centre.

Kalca se na svim gradjevinskim skolama u Nisu i okolini uci kao primer lose gradnje.
Generalno je ventilacija jako lose resena i to ne moze da se popravi tako lako a da ne dodje do vidnih promena na objektu.

Kao sto rece kolega iznad, bila bi idealna za zlatare i skupe radnje da u Nisu postoji veci priliv para sa strane.

Da se drzava nije umesala sa namerom da unisti aerodrom vec da su tamo izgradili kontrolni toranj i poceli da ulazu u neku fabriku bila bi to drugacija prica.

Kalca se na svim gradjevinskim skolama u Nisu i okolini uci kao primer lose gradnje.
Generalno je ventilacija jako lose resena i to ne moze da se popravi tako lako a da ne dodje do vidnih promena na objektu.

Kao sto rece kolega iznad, bila bi idealna za zlatare i skupe radnje da u Nisu postoji veci priliv para sa strane.

Da se drzava nije umesala sa namerom da unisti aerodrom vec da su tamo izgradili kontrolni toranj i poceli da ulazu u neku fabriku bila bi to drugacija prica.
Ja sma protiv velikih trznih centara, Stop shop nije lose resenje, kao i Aviv park i sl.
"Dusanov bazar" u Nisu nikad pak i nije u punom kapacitetu zaziveo a srusise onaj lep kafic "Tramvaj" zbog toga i sve ostalo tu sto je bilo lepo narocito leti.
Nije do Beogada, do Nisa je i mode kopiranja po svaku cenu.
Dok za aerodrom si mozda u pravu, ali vidim idu letovi tj, bilo je do Holandije pa i drugi kao i pre, bar za sada, nisam nikad letela iz Nisa pa to tek onako usput pratim, ali jeste bio dobro razradjen.

Poslednja izmena:

Eto, nisam znao za to (sto se tice gradjevinsko - arhitektonskih resenja, ne razumem se u to). a mislim da nije samo do aerodroma, fabrika ima koliko hocete kao sto znate i sami eno ih zvrje prazne, ne moze drzava da ulaze vec mora da podstakne na ulaganje, Nis kao univerzitetski centar ima strucne ljude ne znam samo zasto je onolika "beda", zasto se nesto ne pokrene, neko ne iskororisti taj potencijal strucnjaka (ovo je kompleksan problem i ne zavisi samo od nas vec od citavog spleta okolnosti, ne moze EI nis da godinama proizvodi televizore npr 100.000 kom godisnje, jednu te istu vrstu i parira npr Samsungu, Telefunkenu, Sony-ju, Grundingu ... bez ulaganja u nove tehnologije) .... nije sve bas tako jednostavno. Ne znam samo zasto se niko ne interesuje za razvoj turizma kad i za to ima potencijala.

Eto, nisam znao za to (sto se tice gradjevinsko - arhitektonskih resenja, ne razumem se u to). a mislim da nije samo do aerodroma, fabrika ima koliko hocete kao sto znate i sami eno ih zvrje prazne, ne moze drzava da ulaze vec mora da podstakne na ulaganje, Nis kao univerzitetski centar ima strucne ljude ne znam samo zasto je onolika "beda", zasto se nesto ne pokrene, neko ne iskororisti taj potencijal strucnjaka (ovo je kompleksan problem i ne zavisi samo od nas vec od citavog spleta okolnosti, ne moze EI nis da godinama proizvodi televizore npr 100.000 kom godisnje, jednu te istu vrstu i parira npr Samsungu, Telefunkenu, Sony-ju, Grundingu ... bez ulaganja u nove tehnologije) .... nije sve bas tako jednostavno. Ne znam samo zasto se niko ne interesuje za razvoj turizma kad i za to ima potencijala.

Stare fabrike su propale zbog loše politike ali da ne širimo temu bez potrebe.

Za turizam se slažem, ima šta da se vidi ali može to i bolje.
Npr. da se organizuje neko dešavanje u Medijani sa temom starog Rima ili nešto slično.

Veliki tržni centri ne mogu dugo da opstanu ako nema ko u njima da troši i zarađuje novac.

Sva tri tržna centra "starog tipa" (male radnjice, mnogo hodnika) u centru Niša su propala - Kalča, Dušanov Bazar i TC Ambasador. Zone 1,2 i 3 na Bulevaru su se takođe pokazale kao promašaj ali opet, svi ti objekti (sem sakate Kalče) su našli neku drugu primenu, pa tu imamo zubare, masere i druge firmice.

Merkator (sada Roda) je prvi moderniji TC u gradu i radio je odlično, onda su se pojavili Forum i StopShop koji su mu uzeli dosta kupaca, ali evo ja sam juče bio u Rodi, idem u sva tri po potrebi.

Za Deltu naravno ima mesta i ona će sigurno dominirati u narednim godinama ali će ovi postojeći trpeti, jednostavno nema kapaciteta za sve njih.

Tu mi je najčistija situacija, ne vidim problem u standardnoj tržišnoj borbi za kupce. Naravno, gradnja tih centara mora da ide uz standardna podmazivanja političara, ustupke i šta ne, ali to je drugi problem.

Back