Uloga vitamina E u zdravlju ljudi

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
341.855
Vitamin E je esencijalni nutrijent koji igra važnu ulogu u mnogim funkcijama u telu i zdravlju ljudi, a određene namirnice ga sadrže.
Ovaj vitamin je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
Pored toga, vitamin E igra ključnu ulogu u imunološkom sistemu, regulaciji upale, zgrušavanju krvi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Takođe je esencijalni nutrijent, što znači da ga telo ne proizvodi i da ga morate unositi kroz ishranu. Međutim, važno je napomenuti da prekomerni dodaci ishrani sa ovim vitaminom mogu dovesti do srčanih tegoba, pa je izuzetno važno kako i koliko ga koristite.Neka istraživanja sugerišu da vitamin E može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti regulacijom krvnog pritiska i smanjenjem upale.
Kao snažan antioksidans, vitamin E je esencijalni nutrijent potreban za optimalno zdravlje.

Ovaj vitamin se nalazi u širokom spektru namirnica, uključujući ulje lešnika, avokado, spanać, losos i pire od bundeve, što ga čini lakim za uključivanje
u vašu ishranu kao deo zdravog i uravnoteženog načina života. U nastavku vam predstavljamo neke od namirnica bogatih vitaminom E.

Orasi
orah_orasi_shutterstock_1677305926_626x940 600.jpg

Orasi su odličan izvor vitamina E, kao i drugih hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline i antioksidansi.
Postoji mnogo načina da uključite orašaste plodove u svoju ishranu. Možete ih jesti sirove, pečene, dodati u salate, žitarice ili smutije.
Međutim, važno je da ih konzumirate umereno zbog njihove visoke kalorijske vrednosti.

Suncokret
Seme suncokreta je još jedan odličan izvor vitamina E i može se konzumirati kao užina ili kao dodatak raznim jelima. Savršeni su za mešanje u grickalice kao što su granola ili miks – ili ako žudite za nečim slanim, svoju omiljenu salatu takođe možete posuti semenkama suncokreta ili ih pomešati sa grčkim jogurtom, kao što stručnjaci predlažu.

Zeleno lisnato povrće
Povrće poput spanaća, kelja i blitve takođe sadrži vitamin E, zajedno sa drugim važnim hranljivim sastojcima poput vitamina A i K.

Avokado
Ova voćna superhrana nije samo bogata zdravim mastima već i vitaminom E, koji podržava zdravlje kože i imunološkog sistema.
Vitamin E u avokadu deluje kao moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
Ova zaštita može pomoći u prevenciji raznih bolesti i održavanju opšteg zdravlja.

Mahunarke
Grašak, sočivo i leblebija su mahunarke bogate vitaminom E i lako se mogu dodati raznim jelima.

(izvor:mediji)
 

Back
Top