Uloga religije u vasem zivotu?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Pitanje za vernike, koja je uloga religije u vasem zivotu?
Da li vam je religija moralni kompas, uteha (patio sam u ovom zivotu, bio posten, dobicu mesto u carstvu bozjem), neka unutrasnja snaga koja vas pokrece (bog kusa one koje najvise voli), deo kulture, pa samim tim i deo vase licnosti?
Da li vam religije pruza neki smisao u besmislenom svetu i daje odgovore na pitanje, odakle sve, cemu sve, koja je svrha zivota i sl?

Da li vam je religija moralni kompas, uteha (patio sam u ovom zivotu, bio posten, dobicu mesto u carstvu bozjem), neka unutrasnja snaga koja vas pokrece (bog kusa one koje najvise voli), deo kulture, pa samim tim i deo vase licnosti?
Da li vam religije pruza neki smisao u besmislenom svetu i daje odgovore na pitanje, odakle sve, cemu sve, koja je svrha zivota i sl?
Mislim da bi na ovaj izazov trebalo da reaguju, pre svih, popovi na osnovog bogatog iskustva. Inace, nema mesta u carstvu bozjem ako nisi ponizan i ne uvijas se kao crv i popovima ne dajes ono sto im sleduje. Inace, religija pruza neki smisao nekim popovima kao, napr. lecenje narkomana po sistemu "Pera Nnovic" ili tumacenje religijske dogme mladim decacima po sistemu "Paho-Mije", kao i nekih poznatih igumana koji su veoma brizni kada su mladi decaci u pitanju.

Poslednja izmena:
Više kao kulturni "savez" i "klub" ... Ono u šta veruješ nosiš u sebi i to ne može niko da ti utiče ... Sam tražiš i razvijaš se, radiš na sebi i pomažeš drugima, sve je na tebi u suštini. Apsolutno , daleko od toga da je to imperativ i bezizlazni krug kako ga shvataju u većini ovde i da za to moraš da mrziš druge.

i odgovor nevernika.

smarajuca, iritirajuca, opasna...

Da li vam je religija moralni kompas,

lol...nikako. avramske relgije kao najzastupljenije u mom okruzenju su upravo sve samo ne moralne.

uteha (patio sam u ovom zivotu, bio posten, dobicu mesto u carstvu bozjem),

ovo smatram pravljenjem magaraca od ljudi...'prodaj im ideju o "nebu" kako bismo mi mogli da kontrolisemo i pokrademo sve na zemlji'

neka unutrasnja snaga koja vas pokrece (bog kusa one koje najvise voli)

unutrasnja snaga su mi porodica i prijatelji. ne treba mi motivacija laznih moralista.

, deo kulture, pa samim tim i deo vase licnosti?

ne.

upravo suprotno. set netacnih i opasnih naklapanja koje i dete na prvom casu fizike moze da skapira ali za mnogu decu je tada vec prekasno usled preterane indoktrinacije.

Poslednja izmena:

religija je kako i sama rec kaze ponovno uspostavljanje veze sa bozanskim....:lol:

religije i bozanstva su izmislili ljudi, inicijalno zbog nepoznavanja elementarnih prirodnih pojava a kasnije ih razradili u cilju manipulacije.
dakle, sve su to zabe...baba nije ni bilo.

Ти се као оно разумеш и имаш јасан одговор на питање : Како је настао свет ?

Збунила се природа и из те збуњености наста - елементарно познавање природних појава ? Шта си ти хтео да кажеш ? Ма ни ти сам - не знаш. Битно је да напишеш. Да се похвалиш - да су бабе жабе и да жабе нису бабе. Мудро - нема шта.

Ти се као оно разумеш и имаш јасан одговор на питање : Како је настао свет ?

Збунила се природа и из те збуњености наста - елементарно познавање природних појава ? Шта си ти хтео да кажеш ? Ма ни ти сам - не знаш. Битно је да напишеш. Да се похвалиш - да су бабе жабе и да жабе нису бабе. Мудро - нема шта.

ma neee...u pravu si. bio jednom jedan svemocni entitet koji nije znao sta ce sa sobom od dosade pa je odlucio da za par "dana" stvori zemlju pri cemu nije spawnovao sunce odmah nego tek cetvrtog dana...oh wait...kako je znao da je proslo cetiri dana kada nije bilo sunca?
ma kakve veze ima...lakse je naci sve odgovore u njemu...sto bi se zezao postavljam pitanja na ocigledne gluposti :mrgreen:

religije i bozanstva su izmislili ljudi, inicijalno zbog nepoznavanja elementarnih prirodnih pojava a kasnije ih razradili u cilju manipulacije.
dakle, sve su to zabe...baba nije ni bilo.

Tacno.

Neke od religija, pogotvo dok su ljudi bili u neznabostvu.

Ali ne sve...

Religije koje su izmislili ljudi, ta bozastva imaju ljudske karakteristike.

Bog Biblije ne spada u tu grupu...

ma neee...u pravu si. bio jednom jedan svemocni entitet koji nije znao sta ce sa sobom od dosade pa je odlucio da za par "dana" stvori zemlju pri cemu nije spawnovao sunce odmah nego tek cetvrtog dana...oh wait...kako je znao da je proslo cetiri dana kada nije bilo sunca?
ma kakve veze ima...lakse je naci sve odgovore u njemu...sto bi se zezao postavljam pitanja na ocigledne gluposti :mrgreen:

Очигледно је твоје незнање и накарадно тумачење Мојсејевога Петокњижја - што и не чуди. У ствари ти ниси ни читао него на основу наклапања твоје богоборне братије извлачио тако мудре закључке. Какви учитељи такви и ученици.

Но ваше арлаукање на Онога који створи небо и земљу може маловерне учврстити у вери. Јалов покушај надменог исмејавања онога што не разумете и нећете и не желите да разумете остаје- јалов покушај.

Tacno.

Neke od religija, pogotvo dok su ljudi bili u neznabostvu.

Ali ne sve...

Religije koje su izmislili ljudi, ta bozastva imaju ljudske karakteristike.

Bog Biblije ne spada u tu grupu...

a biblijski bog nema ljudske karakteristike? mnogo je osvetoljubiv, voli da zapoveda, preti i uslovljava, zna da bude zadovoljan ako si mu pokoran tj ako se pridrzavas svega sto ti njegovi zemaljski PR-ovi narede? u ime prioriteta sopstvenih zelja je u stanju da potapa, zari i pali i dobre i lose osobe...kolateralna steta mu ne smeta...nesto mi ne mirise da nema falinke obicnog coveka..naprotiv...previse ih ima ..do te mere da bi neko cak mogao da pomisli da ga je neko stvorio po svom liku (a ne obratno ;))

Очигледно је твоје незнање и накарадно тумачење Мојсејевога Петокњижја - што и не чуди. У ствари ти ниси ни читао него на основу наклапања твоје богоборне братије извлачио тако мудре закључке. Какви учитељи такви и ученици.

Но ваше арлаукање на Онога који створи небо и земљу може маловерне учврстити у вери. Јалов покушај надменог исмејавања онога што не разумете и нећете и не желите да разумете остаје- јалов покушај.

ma znam...zamisli, moji ucitelji su mi pricali o nekom mendeljejevom sistemu u kome ima mnooogo nekih elemenata. mnogo bi mi bilo lakse da sam morao da spremim samo 4 + milu jovovic.
bilo bi lepo da umesto dosadnih kvaziargumenata tipa "maloverni" i "neznanje" koristite nesto sto ima smisla ali...kako tako nesto ocekivati od onih koji mesaju znanje i verovanje?

ma znam...zamisli, moji ucitelji su mi pricali o nekom mendeljejevom sistemu u kome ima mnooogo nekih elemenata. mnogo bi mi bilo lakse da sam morao da spremim samo 4 + milu jovovic.
bilo bi lepo da umesto dosadnih kvaziargumenata tipa "maloverni" i "neznanje" koristite nesto sto ima smisla ali...kako tako nesto ocekivati od onih koji mesaju znanje i verovanje?

Шта има да замишљам када је очигледно да они који су те учили о мендељејевом систему у коме има тако много елемената не знају ништа о Творцу свих тих елемената.......

Шта је хришћанска вера?

Хришћанска вера је Христово знање о најважнијим тајнама бића и живота, које знање људи могу применити само веровањем у Њега, а не својим сопственим напорима.
Које су најважније тајне о бићу и животу о којима само Христос има право знање?

То су:

Тајна о невидљивим стварностима: о Богу, анђелима, о људској души;

Тајна о стварању света и његовом свршетку;

Тајна о непрестаном Божјем вођењу човека и човечанства одређеном циљу, а по Његовој премудрости и сили;

Тајна о човековом греху и паду и о његовом спасењу кроз боговаплоћење;

Тајна о Царству Божјем као крајњем циљу човековог земаљског живота и о правом путу који води томе циљу, тј. о понашању човека према себи, према ближњем и према Богу.

Тајна о васкрсењу из мртвих, о последњем суду и о вечном животу.

a biblijski bog nema ljudske karakteristike? mnogo je osvetoljubiv, voli da zapoveda, preti i uslovljava, zna da bude zadovoljan ako si mu pokoran tj ako se pridrzavas svega sto ti njegovi zemaljski PR-ovi narede? u ime prioriteta sopstvenih zelja je u stanju da potapa, zari i pali i dobre i lose osobe...kolateralna steta mu ne smeta...nesto mi ne mirise da nema falinke obicnog coveka..naprotiv...previse ih ima ..do te mere da bi neko cak mogao da pomisli da ga je neko stvorio po svom liku (a ne obratno ;))

Mislio sam na ljudske slabosti i greh...

Svi drugi bogovi koje su ljudi izmislili, vole zlo i greh i podlozni su mu ili slabi na slastzi greha...

Mislio sam na ljudske slabosti i greh...

hajde da ne budemo dvolicni. nije greh kada biblijski bog potapa i pali i satire ljude zato sto se naljutio jer su ljudi neposlusni i nevaljali tj zato sto ne rade kako im je receno? ovo su sve osobine coveka i ljudske slabosti pridodate svemocnom entitetu jer pisci i ekipa za cenzuru nisu obratili paznju da neko toliko mocan i bezvremen ne bi trebalo da pati od ljudskih manjkavosti.

Svi drugi bogovi koje su ljudi izmislili, vole zlo i greh i podlozni su mu ili slabi na slastzi greha...

dakle, drugi bogovi su izmisljeni jer vole zlo i greh i podlozni su mu a biblijski bog ne cini zlo kada pravi pogrome i genocide? druge bogove osudjujes a svog pravdas?

Па све ово што си написао, неки унутрашњи покретач, морални компас, део културе и традиције.
Представља и средство помоћу којег човек постаје бољи, а сама реч религија значи успостављање везе са Богом која се прекинула.

Poslednja izmena:
Шта има да замишљам када је очигледно да они који су те учили о мендељејевом систему у коме има тако много елемената не знају ништа о Творцу свих тих елемената.......

dakle ipak ih ima malo vise od 4? ipak se potkrala greska?

Шта је хришћанска вера?

Хришћанска вера је Христово знање о најважнијим тајнама бића и живота, које знање људи могу применити само веровањем у Њега, а не својим сопственим напорима...........................

ako ti ne vidis problem u ovoj izjavi...onda...
skinuo sam prvu epizodu serije da vincis demons pa odoh da odgledam da ti ne oduzimam vise vremena...odgledacu je na tv-u koji postoji zato sto su mnogi pojedinci ulagali napore u cilju spoznavanja sveta oko sebe...

hajde da ne budemo dvolicni. nije greh kada biblijski bog potapa i pali i satire ljude zato sto se naljutio jer su ljudi neposlusni i nevaljali tj zato sto ne rade kako im je receno? ovo su sve osobine coveka i ljudske slabosti pridodate svemocnom entitetu jer pisci i ekipa za cenzuru nisu obratili paznju da neko toliko mocan i bezvremen ne bi trebalo da pati od ljudskih manjkavosti.

dakle, drugi bogovi su izmisljeni jer vole zlo i greh i podlozni su mu a biblijski bog ne cini zlo kada pravi pogrome i genocide? druge bogove osudjujes a svog pravdas?

Pises o stavarima koje uopste ne poznajes.

Prvo iz ovog pisanja si sam potvrdio da Biblijski Bog nema karatkteristike kao neznabozacki, izmisljeni Bogovi.

Biblijski Bog jeste i sudija.

Jer je Pravedan.

On sprovodi pravdu.

Prvo, upozorava, daje vreme pokajanja i na kraju kada vise nista ne vredi, onda kaznjava.

Isto kao drzavna vlast.

Zasto kaznjava drzavna vlast a po negde i ubija?

Da bi sprecila zlo i zadovoljilja pravdu.

A NIKADA TI NIJE PALO NA PAMET DA OSUDIS VLAST ZASTO KAZNJAVA I ZATVARA ZLE LJUDE,JER JE TO ZADOVOLJAVANJE RPAVDE???

Zlo se ne moze drugacije zaustaviti, nego silom.

Samo od sebe nece stati, vec ce jos viese napredovati.

Hes 33:11 Reci im: Tako bio ja živ, govori Gospod Gospod, nije mi milo da umre bezbožnik, nego da se vrati bezbožnik sa svog puta i bude živ; vratite se, vratite se sa zlih puteva svojih, jer zašto da mrete, dome Izrailjev?

2.Pet 3:9 Ne docni Gospod s obećanjem, kao što neki misle da docni, nego nas trpi, jer neće da ko pogine, nego svi da dodju u pokajanje.

PREDPOTOPNI SVET JE BIO KULMINACVIJA ZLA, TURBO.

[I]I opet im je Bog dao 120 godina vreme da se pokaju opominjuci ih stalno pa ih je tek onda kaznio..[/I]

1.Mo 6:5 I Gospod videći da je nevaljalstvo ljudsko veliko na zemlji, i da su sve misli srca njihovog svagda samo zle,

1.Mo 6:3 A Gospod reče: Neće se duh moj do veka preti s ljudima, jer su telo; neka im još sto dvadeset godina.

2.Pet 2:5 I prvi svet ne poštede, nego sačuvavši samosmoga Noja, propovednika pravde, navede potop na svet bezbožnički;

Poslednja izmena:
...........
Zlo se ne moze drugacije zaustaviti, nego silom.
.........

e vidis...upravo zbog ovakih indoktriniranih ideja sam u svom prvom postu ove teme napisao da je religija i opasna...
"samo je tvoj bog pravi", svi ostali su izmisljeni i zli su sto automatski za sobom povlaci i one koji u njih veruju.
pa onda kazes da se samo silom zlo moze zaustaviti. isto to misle i muslimanski teroristi.

upravo pokazujes zbog cega je indoktrinacija religijom opasna.

Back