Ulje od ajkuline slezine

Da li neko zna kako Ecomer utiče na nivo masnoća u krvi (triglicerido, holesterol). Čini mi se da sam naišla na internetu na neka ispitivanja (doduše na životinjama) gde su uočena znatna povečanja masnoća posle duže upotrebe. Ako je to tačno onda treba voditi računa ili sam ja loše pročitala. FDA još ne odobrava Ecomer, ali, to nema veze ako mu se pristupi kao melem preparat a ne kao leuku. Inače, od juče sam krenula da ga upotrebljavam ali sam se uplašila zbog masnoća. Ne bih da napravima neki dar mar.

Dosta mi je svih tih produkata od ajkulinih organa koji nista ne lece. Oni ih lepo u americi zavedu kao dietary supplement pa onda bez ikakvih validnih klinickih istrazivanja prodaju. A za vas koji nemate nikakvih pojma o medicini i cime se lecite procitajte malo o clinical trials i shvatite jednom zasto su toliko bitna: http://en.wikipedia.org/wiki/Clinical_trials
Evo procitajte i koliko pomaze ulje od ajkuline hrskavice.
Da li ajkule oboljevaju od raka?

Jedan od savremenih lekova za koje se tvrdi da leče rak ili da pomaže u njegovoj prevenciji, spravlja se od ajkuline hrskavice. Za popularnost ovog leka zaslužan je Vilijam Lejn (William Lane), autor knjige “Ajkule ne dobijaju rak” i drugog izdanja koje nosi naziv “Ajkule još uvek ne dobijaju rak”. Nažalost, ova tvrdnja nije tačna - ajkule ipak dobijaju rak! Na spisku kancerogenih oboljenja koja ih ugrožavaju nalaze se i ona sa najgorom prognozom: melanom, tumor mozga, rak krvi i krvnih sudova, pa čak i rak hrskavičavog tkiva, od koga se pravi “svemoćni” lek.

Osnova za verovanje u efikasnost leka jeste tvrdnja da on sadrži angiogenezne inhibitore, koji sprečavaju formiranje krvnih sudova u organizmu, pa samim tim i unutar kancerogenog tkiva. Anti-angiogenezni efekat (doduše, sasvim skroman) zaista je postignut u laboratorijskim uslovima, ali samo u epruveti, a ne i u ljudskom ili životinjskom organizmu.

U glasniku Američkog udruženja za kliničku onkologiju objavljeni su rezultati manje studije koja se bavila ispitivanjem efikasnosti ovog leka. Lek je dobijalo 58 pacijenata obolelih od raka tokom 12 nedelja i ni kod jednog nije došlo do izlečenja niti do poboljšanja kliničke slike. Istina, dva pacijenta su prijavila privremeno poboljšanje subjektivnog stanja, što se očekivalo i bez terapije. Kasnije je sprovedeno još nekoliko sličnih studija i ni jedna nije dala rezultate koji bi ukazali na vezu između uzimanja ovog leka i toka bolesti.

Zanimljivo je da zagovornici ovog načina lečenja raka nikad nisu pokušali da objasne jedan prost apsurd - da je aktivna supstanca koja se izdvaja iz hrskavičavog tkiva ajkule zapravo protein koji se pod dejstvom želudačnih sokova vari kao i svaki drugi. Posledica je očigledna - lek (koji se inače uzima oralno) zapravo i ne stiže do obolelog tkiva u organizmu! Slično bi bilo i sa insulinom koji uzimaju oboleli od šećerne bolesti; njima bi svakako bilo lakše da piju tablete nego da se bodu iglom svaki dan, ali bi u tom slučaju i on bio svaren i ne bi izazvao nikakav efekat.

Lekovi koji se baziraju na ajkulinoj hrskavici relativno su skupi. Komplet medikamenata za terapiju od 16 nedelja košta oko 3000 dolara. Postoje i jeftinije varijante ovog leka, koje uz ajkulino hrskavičavo tkivo sadrže i razne aditive i standardna neaktivna sredstva za popunjavanje mase leka, ali je posle ispitivanja objavljeno upozorenje da su neki dodaci koji se ovde koriste otrovni za čoveka. Osim toga, utvrđeno je da ajkulina hrskavica sadrži sastojke koji usporavaju rast dece i fetusa, usporavaju zarastanje rana posle operacija (koje, na žalost, često prate obolele od raka), smanjuju broj belih krvnih zrnaca (što slabi prirodnu odbrambenu moć organizma) i kod nekih pacijenata izazivaju dijareju, što inače pojačava negativne efekte konvencionalne terapije citostaticima i zračenjem.

Za rasplet priče o lečenju raka ajkulinom hrskavicom dugujemo zahvalnost samom Vilijamu Lejnu, autoru knjige “Ajkule ne dobijaju rak” i osnivaču kompanije Cartilage Technologies koja je proizvodila i prodavala lek. Lejn je 1996. godine prodao firmu (posle čega je ona preimenovana u Bio Therapies), i izjavio za štampu da je (citiramo): hrskavica ajkule potpuno neefikasna u lečenju raka!

Ako postoji još neko koga nije šokirao ovakav obrt, trebalo bi da čuje nastavak Lejnove izjave, jer ona zaslužuje istaknuto mesto u istoriji alternativne medicine: Jeste, proizvodi “prve generacije” zaista nisu bili efikasni, ali je on zato stvorio proizvode “druge generacije” koji jesu! U čemu je razlika? Pa, Lejn nam otkriva i tu tajnu: nije svejedno da li se koristi sveža ili zamrznuta hrskavica. I u tome je cela mudrost!

Ne treba sumnjati da Vilijam Lejn i ovoga puta dobro zna šta radi, jer će tržište prihvatiti njegov novi proizvod i on će se prodavati isto tako dobro kao i stari. Nevolja je u tome što se ova priča ne završava na ajkulinoj hrskavici, nego je u igri ceo niz lekova koje nadrilekari spravljaju od divljih životinja. Tu je krljušt krokodila, oklop i krv kornjače, nekoliko žlezda od jelena, mišići sa ruku majmuna, rog nosoroga, žučna kesa medveda, zubi i polni organi tigra i još mnogo delova tela životinja koje se love i ubijaju samo zato da bi se od njih spravljali i skupo prodavali beskorisni preparati.

Verovatno da ''lekovi'' na bazi ajkuline hrskavice ne lece rak (zna se da to danas mogu jedino citostatici i propratni lekovi koji se uzimaju uz njih) i ne treba se zavaravati alternativnom medicinom,ALI Ecomer kapsule su mi pomogle da odrzim imunitet,tj.da sprecim padanje broja leukocita posle hemoterapije i zracenja koje mi je urnisalo leukocite.Pregurala sam zimu bez gripa i respiratornih infekcija sto mi je bilo vrlo vazno jer sam tada bila sveze izlecena i mogu da potvrdim da mi je Ecomer jako pomogao.To nije nikakav lek,samo suplement ishrani koji podstice proizvodnju leukocita u kostanoj srzi.Eto,to je moje iskustvo...POZZ

cupko:
jedno pitanje: da li ecomer smeju da upotrebljaju dijabeticari i osobe sa povecanim holesterolom,trigliceridima i sa varljivim pritiskom.

Ni jedno dobro regulisano, od strane nezavisnih ustanova, istrazivanje nije sprovedeno na tu temu, podaci o Ecomeru dolaze samo iz firmi koje ih proizvode i cak je FDA zabranio prodaju ecomera na nekim mestima jer je reklamiran da pomaze ljudima sto nije dokazano. A mnogi sajtovi koji ga i danas prodaju na kraju sajta napisu veoma sitnim slovima sledece:
These statements have not been evaluated by the U.S. Food & Drug Administration (FDA).
The products discussed are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Ah da a evo i sta svedjani kazu:
[The National Board of Health and Welfare prohibits Ecomer. Shark liver oil is suspected of adverse effects]

Sta god da uzimas 's vremena na vreme' - ne moze da ti buide bolje. Nesto ili uzimas neki odredjeni (predvidjeni ili potrebni) vremenski period ili ne uzimas. Lecenje 's vramena na vreme' obicno nema nikakav pozitivan ishod. Posebno ne sa alternativnim preparatima koji zahtevaju dugotrajniju upotrebu (najcesce)

Da li neko moze da nam objasni sledeci podatak: jetra kao unutrasnji organ, pored ostalih funkcija ima i funkciju u preciscavanju krvi od raznih toksicnih materija. Dakle, ukoliko se ovaj preparat pravi preradom ajkuline jetre, da li to znaci i da sve toksicne materije iz jetre zavrsavaju u tim kapsulama ?

Ovo sto doktor rece sigurno nije tacno, a rekao je da jedino citostatici pomazu u lijecenju tumora.
Mnoga prirodna sredstva koja je Bog dao pomazu u lijecenju tumora i podizanju imuniteta,
Evo ja sam imala dobrocudni tumor , miom, na materici , promjer 10 cm, i za tri mjeseca se smanjio za 3 cm.Samo samo promijelila ishranu, jela sam uglavnom zitarice i povrce.A jos sam isla u crkvu, ispovijedala se i pricescivala i povremeno mi je svestenik citao molitvu za zdravlje.Korsitila sam i osvecenu vodicu i soveceno ulje, koje uvijek imam u kuci.
Medicina inace nije egzaktna nauka, i ta klinicka istrazivanja su samo jedna statistika i to od odredjenog, ogranicenog broja ljudi u ogranicenom vremenskom periodu i aposolutno nisu nikakav apsolutan pokazatelj kako djeluju npr.citostatici.
Koliko ljudi je umrlo koji su koristili citostatike, ko se osloni samo na to, a ne promijeni nacin zivota, razmisljanja i ishrane, nije sigurno da ce biti izlijecen.
Doktori nisu bogovi, niti je apsolutna istina ono sto oni, a niti neke medicinske knjige tvrde.
Ja sam svojoj doktorici porodicnoj, koja je inace profesor na Medicinskom fakultetu, dala knjigu o ishrani da procita, ona je redo uzela, kaze oni to na fakultetu nisu ucili (o ishrani).
A doktorica, ginekolog , se iznenadila kad sam ponovo dosla na ultrazvuk, jer mi je bila rekla da odmah idem na operaciju.Ja sam rekla da mi pogleda da li se tumor smanjio.A ona je prije pregleda rekla :nikad nisam vidjela da se toliki miom smanjio.
Ja sam je zamolila da pogleda, a ona je opet kada sam legla na sto rekla da odmah vidi odoka da se nije smanjio.Pa me je onda pregeledala aparatom za ultrazvuk malo duze, ja pitam moze li mi reci dimenzije.A ona kaze:pa da budem iskrena smanjio se.I vise nije toliko spominjala operaciju.
Eto samo jedan moj slucaj, a ima dosta slucajeva kad su doktori rekli ljudima da ce kratko zivjeti, pa su ozdravili i i zivi su i zdravi.Dakle, doktori nisu bogovi, niti mogu da predvdijaju buducnost i da li ce neko ozdraviti.
Pozdrav Tatjana

Ja sam pio samo tri dana taj ECOMER i završio sam u bolnici. Naime želeo sam kao da malo pojačam imunitet i apotekarica mi preporučila taj ecomer i ja ga pio dva dana i odmah sam osetio tegobe i to. umor, malaksalost, bolovi ispod desnog rebra, mučnina, bolovi u stomaku. Trećeg dana sam odmah prestao da ga pijem

Da nemaš ti kamen u žuči? Ma koliko nešto bilo lekovito, ili korisno, za tebe, u tom slučaju nije dobro, ako je na bazi ulja. A još ako si pio malo veću dozu, da brže deluje... Treba inače biti oprezan sa svim lekovima, hranom... jer nikada ne znamo na šta se može pojaviti nela alergija, nepodnošljivost, neželjeni efekti...

I konacno da li je zdravo piti ajkus ili ne? Da li je tacno to sto pise na pakovanju da podize imunitet, sterilise celije izlozene radijaciji, pomaze pri lecenju depresije, stresa, mononukleoze, sprecava infekcije kod zarazenih hiv virusom, pomaze pri lecenju kardio vaskularnih problema i tumora, astme i sl. ??? i da li postoji neki rok do kada sme da se primenjuje upotreba ajkusa? I zanima me strucno misljenje lekara ukratko. Hvala

Strucno misljenje je da je to beskorisno u potpunosti kao i svi drugi slicni preparati koji promovisu kako lece poal poznatih bolesti i podiozu imunitet. Multitasking kod lekovitih sredstava tesko da postoji sem za lakoverne, ukoliko ste voljni da potrosite novac niko Vas ne moze spreciti, a za bolji imunitet smanjite stres (ili naucite kako da sen osite sa istim, tema o stresu postoji), izbacite pusenje, alkohol, zivite zdravim zivotom, umereno vezbajte i krecite se, dovoljno spavajte a organizam je sam bazdaren da regulise imunitet i svoju homeostazu (balans) ako ispostujemo osnovne postulate 'odrzavanja' sistema.

Back