Ulje ili mast?

• Začetnik teme Začetnik teme Red
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koju masnoću najviše koristite za pripremu obroka?

• Ulje

• Mast

• Ulje i mast

• Nijednu

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Red

Kokoška Šanel
VIP
Poruka
73.676
Aktuelni trendovi se stalno menjaju. Do skoro je mast bila ogromno NE, u smislu da se više forsiralo ulje. Posle je odjednom izuzetno zdrava, a ulje ipak ne...

Šta Vi mislite? Šta koristite u svojoj kuhinji?

Naravno, podrazumeva se da se izbegavaju veće količine bilo kakve masnoće, ali nekad je neizbežno.

Па чим рафинисано уље долази прерадом, то на добро неће да изађе. Маст бајо мој, да се слива низ лактове. Да видиш лепоту.
Pa ako će niz laktove, onda lepo razmažeš umesto losiona za telo. :lol:
Mislim, ovo se šalim, ali stari su nekad bebama mazali guzu mašću, guščjom, svinjskom, šta je ko već imao. Nema veze sa kuvanjem, ali mi je zanimljivo.

Za kuvanje koristim svinjsku mast, maslinovo ulje, kokosovo ulje ili ulje od koštica grožđa.
Za salate koristim maslinovo, ulje od avokada.
Ranije sam kupovala hladno ceđeno suncokretovo ulje, i sada bih ali mi je nabavka otežana (direktno od privatnika) mada ga ima u prodavnicama zdrave hrane.
Prženi krompirići ili prženo jaje, najlepši su prženi na svinjskoj masti.
Rafinisana ulja i margarin sam izbacila iz upotrebe!

Znam da će biti komentara da se maslinovo ulje (ekstra devičansko) ne koristi za kuvanje, ja na njemu kuvam.

Samo mast.
Neuporedivo zdravija, čak i one kupovne lošijeg kvaliteta.

U kakvo nam jestivo ulje prodaju ?
I u najboljim tiganjima nemožeš ni
jaje dobro ispržiti da se ne zalepi.
I to samo ako ubacite jaje u prevruć zejtin.

PS:
Najbolje je maslinovo ulje, iako je to skupo zadoviljstvo,
Ako imate pravo (devičansko) hladno cedjeno maslinovo ulje
uzmite po 1 supenu (deca kafenu) kašiku ujutru

Mast, ali samo onu domaću sa sela. Kad baš moram kupim u mesari, bolje nego ulje svakako. Koliko znam valjda su otkrili da ulje ispušta neke kancerogene materije pa ga više ne preporučuju. Ranije sam spremala na ulju i vidim razliku...hrana je na masti mnogo laganija, na ulju mi dođe nekako teška. Možda je to samo do mene, ali postoji razlika definitivno.

Mast, ali samo onu domaću sa sela. Kad baš moram kupim u mesari, bolje nego ulje svakako. Koliko znam valjda su otkrili da ulje ispušta neke kancerogene materije pa ga više ne preporučuju. Ranije sam spremala na ulju i vidim razliku...hrana je na masti mnogo laganija, na ulju mi dođe nekako teška. Možda je to samo do mene, ali postoji razlika definitivno.
Sirotinja: 'leba i mas'
Gospoda: 'leba, mas, tucana paprika
Tajkuni: 'leba, mas, tucana parika, kriške crna luka
Ja: 'leba, mas' , tucana, luka, vegeta, biber, peršunj :smeker:

Vidi ovako...
Dal ulje ispuśta kancerogene materije prilikom rasta temperature tek kupuje se samo u staklenoj flaši.
Plastika za ulje je najgora moguća u upotrebi, a ljudi kada bi znali bacali bi i one malo bolje plastične flaše od vode sledeći dan.
Mislim ni rakija se ne drži u plastici.

Mast je zdrava onoliko koliko je svinja bila zdrava.
Iebeš poso ako je hranjena koncentratima i gmo plus one vakcine zbog kojih zabranjen izvoz za EU

Vidi ovako...
Dal ulje ispuśta kancerogene materije prilikom rasta temperature tek kupuje se samo u staklenoj flaši.
Plastika za ulje je najgora moguća u upotrebi, a ljudi kada bi znali bacali bi i one malo bolje plastične flaše od vode sledeći dan.
Mislim ni rakija se ne drži u plastici.

Mast je zdrava onoliko koliko je svinja bila zdrava.
Iebeš poso ako je hranjena koncentratima i gmo plus one vakcine zbog kojih zabranjen izvoz za EU
Svinja mora da bude starija od godinu dana da bi se smela nazvati svinjom.
Sve što je mlađe je nazime, bez obzira na kilažu.

Zejtin ne ne kupujem samo maslinovo,mast nemam sa sela inace bih koristio
Kvalitetnu seljačku mas' moš naručiš od bilo koga sa teme na pdf Politika:"da li je bolje 400m⅔ u Kuli ili 49+1m⅔ u BeGe"
Svejedno da li su učesnici u Beogradu (pobegnu za 1. Maj, januar, vaskrs, Zanikolu u decembar, za bombardovanje, za koronu, kad dodju Nemci...)
E i kad reše da se vrnu a nek ponesu kanticu od 5 kila...

Aktuelni trendovi se stalno menjaju. Do skoro je mast bila ogromno NE, u smislu da se više forsiralo ulje. Posle je odjednom izuzetno zdrava, a ulje ipak ne...
нипошто уље - јер се ту оставља могућност да се убаци што шта - и убацује се у процесу производње. данас уље у србији изазива високи притисак! а можда и друге "болести"!
са сдруге стране маст - тешко се може убацивати... процес производње је много једноставнији што везује руке онима који хоће да трују храну (убаците кожуру свиње у котао, печете и одовји се маст)!
hrana je na masti mnogo laganija, na ulju mi dođe nekako teška. Možda je to samo do mene, ali postoji razlika definitivno.
са машћу се не лепи ни за челични тигањ а са уљем морате да купите онај пластични (тефлон)!

@Мала црвенкапице, моглас убацити анкету.. да гласамо ;)

• Podržavam
Reactions: Red
Za supe i čorbe ulje. Za pečenje i prženje može i mast.

Kod masti me nervira što kad se jelo više ohladi, mora da se podgreva. Da je na ulju moglo bi i hladno da se jede.

Kao što je već rečeno, pržena jaja i pomfrit su ukusniji na masti.

Back