УЛАГАЊЕ У ПРОИЗВОДЊУ ПЕЛЕТА

Срба Србић

Domaćin
Banovan
Poruka
4.007
Браћо Срби и сестре Србкиње, поможБог.

Бланирам да купим машине за производњу пелета. Сакупијо сам одређену шуму новца па неби да се то раскрчми за глупости.

Ценим да ће то добро ићи и да пелет треба свакоме. Нема љебше зимске идиле него кад седнеш крај камина и пелет тихо и нежно крцка. За то вреди живети.

Бланирам да купим машине за производњу пелета. Сакупијо сам одређену шуму новца па неби да се то раскрчми за глупости.

Ценим да ће то добро ићи и да пелет треба свакоме. Нема љебше зимске идиле него кад седнеш крај камина и пелет тихо и нежно крцка. За то вреди живети.

I u svoj toj toploj lepoti, kuckaš postove dok pelet krcka ......malo nežnog spama čisto da se ne pregreješ :lol:
ajde, lepo piši, jer tema nije loša....inače, ode u ono malo pepela što ostaje iza peleta :)

Ako misliš da se obogatiš slaba vajda,ako hoćeš da radiš svaki pošten poso je dobar.

Pelet i briket je unosan posao. Kilo slame kupiš za 3 dinara, a posle kilo upresovane slame prodaješ za dvadeset.

Kupaca ima, slame ima.

Kupaca ima i preko grane koiko oces ali samo ako je roba dobra i povoljna bez lepila i bez krađe. .Najbitnje je da se covek bavi odgovorno svojim poslom i prema poslu i prema musterijama onda zime nema..Jako lepa zarada ako je tako kao sto kazes 1:7

Cek, zar pelet nije upresovana piljevina? Kako se to pravi od slame? Briket se pravi od ugljene prasine.
Kako ti mislis da obezbedis sebi tu sirovinu? Onako, cisto me zanima.

- - - - - - - - - -

Da, moras i smisliti foru kako da se zastitis od pozara. Moras se dobro raspitati i o tim standardima i procedurama da te neko ne bi kaznio.

Pelet je upresovano bilo šta u granule dimenzija od 2 do 10 mm.
Briket je upresovano bilo šta u brick formu veličine podesne za ložišta.
Slama se melje i onda sabija presama u formu koja ti više odgovara.

Za proizvodnju peleta odnosno briketa, samo ti je potrebna biomasa. Prije ove žetve kukuruza razmišljao sam o proizvodnji peleta, pa sam skupljao po internetu potrebnu literaturu i informacija, pa sam onda saznao da današnji kombajni u potpunosti uništavaju klasuru kukuruza, pa sam odustao od svega jer sam mislio da bi sa klasurom imao značajan izvor biomase... :(

Nisi trebo da odustaneš već da potražiš nekog živog kombajnera koji bi ti objasnio da jedva čeka nekog ko će da sakuplja za njim, pa em što će da uštedi gorivo kad isključi taj uređaj za usitnjavanje, em posle ne mora da spaljuje žetvene ostatke.

Uostalom, šapurina odnosno klasura kako je ti zoveš je već u formi pogodnoj za loženje pa zato i ima cenu .

Štos je iskoristiti slamu i kukuruzovinu koje dobijaš od vlasnika parcela za džabe, samo da mu ih skloniš sa njive

hmm zar šapurina nije ono što mi zovemo tekunica?

igracka-i-lijek-4499c30203f5607bf206dd2d046124a6_view_l.jpg

Ovo mi zovemo klasura, tj. suva stabljika kukuruza

zs_zs_zs_ZS_ku1.jpg

Ali shvatam šta želiš reći, moraću se raspitati prije sledeće sezone. A prije toga izganjati potrebne mašine, kad bi već krenuo u posao.

hmm zar šapurina nije ono što mi zovemo tekunica?

igracka-i-lijek-4499c30203f5607bf206dd2d046124a6_view_l.jpg

Ovo mi zovemo klasura, tj. suva stabljika kukuruza

zs_zs_zs_ZS_ku1.jpg

Ali shvatam šta želiš reći, moraću se raspitati prije sledeće sezone. A prije toga izganjati potrebne mašine, kad bi već krenuo u posao.

To što ti zoveš tekunica, u selu odakle moj otac potiče zovu kočanjke (množina), odnosno kočanjka (jednina) - kočanjka kukuruza. A klasura se tamo zove šaša (množina), odnosno šaška kada je jedna u pitanju. To je selo u Šumadiji, na potezu Mladenovac-Orašac-Aranđelovac-Topola, taj kraj.

Ih, šaške... Mi smo kao klinci kad dođemo na selo kod babe i dede od toga pravili i mačeve i tvrđave i mostove i kućice za pse, ma sve živo... Zabava za ceo dan :mrgreen:

Back