Укрупњавање политичке сцене?

Да ли сте за подизање цензуса на 10%?

• ДА

• НЕ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pošto smo politički nezreli, mislim pre svega na establišment, nama trebe jedan većinski sistem, pa kako bude. Dvokružni sistem gde u drugi krug idu dvoje najbolje plasiranih iz 1. kruga.
To je garant da će vladu formirati 1 stranka ili će joj nedostajati par mandata koji se mogu obezbediti sa manjinama ili nekim nezavisnim poslanicima.
Srbija bi bila podeljena u izborne jedinice i ono što je najvažnije, glasalo bi se za čoveka, ne za stranku..
Jasno je ko je uvek bio gubitnik drugog kruga, pa to neće moći proći.

Limelight:
U Holandiji je cenzus 0,60% u Izraelu 1,5 i to su pored Srbije cini mi se jedine drzave gde je cela zemlja izborna jedinica.Nasi susedi, bivse komunisticke zemlje i tzv.tranzicione zemlje stabilnost traze upravo u ukrupnjavanju politicke scene a Srbija se blizi sistemu koji imaju Izrael i Holandija.Gde je tu logika?Ako vec mislis da nam se sistem razlikuje od onog u UK i SAD pa bi cenzus trebalo da bude nizi (mada uopste ne razumem ovaj argument) jel mislis da imamo neke narocite slicnosti sa Holandijom i Izraelom?
Krenuli smo od proporcionalnog sistema, s predlogom da se cenzus poveća ili smanji. Budući da UK i USA imaju većinske izborne sisteme, jasno je zašto se naš sistem razlikuje od toga mnogo više nego u državama koje imaju proporcionalne izborne sisteme, uključujući i pomenute Holandiju i Izrael. Takođe, treba da znate da recimo u USA postoji više od 500 stranaka (između ostalih čak i komunistička), a to što je dugi niz godina prisutna dominacija samo dve je posledica različitih interesa, pre svega finansijskih.
Ovom pitanju nesumnjivo prilazim polazeći od sebe. Kad odem na pijacu, više volim da mogu birati jabuke s 20 tezgi, nego s 2, naročito zato što postoji mogućnost da se ta dvojica dogovore, kako bi mi obojica prodavali trule jabuke za skupe pare. Znači, ili ću kupiti loše, ili ostati gladan. To je kao kad smo onomad imali izbor između Milutinovića i Šešelja. Kao da biram između vešanja i streljanja. Naravno da nisam glasao.
Zato meni ne predstavlja problem što ima mnogo stranaka, izbor je veći i gledano iz ugla građana, to mora biti bolje. A država nije apstraktna stvar, nego pre svega i postoji radi zadovoljenja interesa tih istih građana. To što se ne mogu odmah dogovoriti nije samo naš specijalitet, i dogovori u Italiji i Nemačkoj recimo bili su dugi i teški. Prosto ne želim biti trajno lišen izbora zbog trenutne nerazboritosti vodećih političara.

To sto u USA postoji vise od 500 stranaka nema nikakvog znacaja , jer stranku moze da registruje svako.Takodje u SAD nije dugi niz godina prisutna dominacija dve stranke vec je tako od nastanka SAD-a 1789 godine, samo demokrate i republikanci ulaze u kongres ali je multinacionalna i multikulturalna Amerika nasla da na ovaj nacin mogu da budu predstavljeni interesi svih gradjana.U Nemackoj postoji jasan dvoipopartijski sistem gde koaliciju prave ili dve velike stranke ili jedna velika i jedna mala , i tako je vec unazad pedeset godina , sto ce reci neizvesnosti maratonskih dogovora nema.Pri tom ukoliko se pokrene predlog za izgalasavanje nepoverenja vladi , parlament mora pre toga da se dogovori ko ce biti sledeci kancelar, tj. drzava se ne ostavlja bez vlade.Ni jedna ozbiljna drzava ne bi sebi dopustila(ustavom bi bilo spreceno) ovo sto se nama desava.Promena cenzusa je vazno pitanje i ne moze da se poredi sa izborom jabuka na pijaci (mada ako vec poredimo ja sam pre za dve zdrave jabuke nego za dvadeset trulih izmedju kojih navodno mogu da izaberem), politikologija je nauka kao i sve i druge i u toj nauci se doslo do zakljucka da za zemlju kao sto je nasa ovakav izborni sistem i cenzus predstavljaju katastrofalno resenje,sto uostalom vidimo i sami.

Limelight:
To sto u USA postoji vise od 500 stranaka nema nikakvog znacaja , jer stranku moze da registruje svako.Takodje u SAD nije dugi niz godina prisutna dominacija dve stranke vec je tako od nastanka SAD-a 1789 godine, samo demokrate i republikanci ulaze u kongres ali je multinacionalna i multikulturalna Amerika nasla da na ovaj nacin mogu da budu predstavljeni interesi svih gradjana.U Nemackoj postoji jasan dvoipopartijski sistem gde koaliciju prave ili dve velike stranke ili jedna velika i jedna mala , i tako je vec unazad pedeset godina , sto ce reci neizvesnosti maratonskih dogovora nema.Pri tom ukoliko se pokrene predlog za izgalasavanje nepoverenja vladi , parlament mora pre toga da se dogovori ko ce biti sledeci kancelar, tj. drzava se ne ostavlja bez vlade.Ni jedna ozbiljna drzava ne bi sebi dopustila(ustavom bi bilo spreceno) ovo sto se nama desava.Promena cenzusa je vazno pitanje i ne moze da se poredi sa izborom jabuka na pijaci (mada ako vec poredimo ja sam pre za dve zdrave jabuke nego za dvadeset trulih izmedju kojih navodno mogu da izaberem), politikologija je nauka kao i sve i druge i u toj nauci se doslo do zakljucka da za zemlju kao sto je nasa ovakav izborni sistem i cenzus predstavljaju katastrofalno resenje,sto uostalom vidimo i sami.
Zašto katastrofalno? Da li je bolje da imamo situaciju kao 1990. kad je stranka koja je sama osvojila 30% glasova imala većinu poslanika?
Pa Angela Merkel uopšte nije brzo izabrana, natezali su se dugo, i tamo se pričalo o novim izborima. Mi smo mlada demokratija, nemamo još jasno profilisanu scenu, biračima treba izbor.

Angela Merkel je sef demohriscanske partije jos od 1999 godine a kancelar postaje uglavnom sef stranke koja je dobila najvise glasova na izborima , natezanje je bilo cisto formalno odmeravanje politickih snaga , nikome nije palo na pamet da pravi situaciju slicnu nasoj.A stanje iz 1990 ne moze da se poredi uopste sa ovim sada jer ovo je navodno "demokratija" .Ako ti mislis da situacija sada nije katastrofalna ne znam sta da kazem.Otimaju nam deo drzave a oni ne mogu da se dogovore oko formiranja vlade.Mozda cemo imati vladu u ostavci naredne dve godine , kao sto smo nekada imali VD predsednika dve godine dok nam se ceo svet smejao.Ma situacija je super.

Pa naravno da nam ne otimaju Kosovo zbog toga sto ovi ne mogu da formiraju vladu , poenta je da ne mogu da je formiraju u ovako odsudnom trenutku sto je necuvena sramota.A inace je moguce je da imamo vladu u ostavci naredne dve godine jer sta ce se to promeniti na novim izborima u maju???Opet nista, dakle opet novi izbori verovatno u oktobru , i tako dalje...Sve mi se nesto cini da ce tako da bude i da je drzava i njen interes poslednja stvar za nase politicare.Ince ovo je takodje rezultat proporcionalnog sistema jer on favorizuje partije a ne gradjane.Poslanici se kriju iza partija , da se biraju licno po imenu (vecinski), bas me zanima jel bi smeli ovako da se ponasaju.

Lacibg:
Да. Ово је јако добар аспект. С једне стране, и с друге, да комби странке не добијају више публицитета него што заслужују. Еј, Чеда са 2% тртља на свим медијима, пали по СПЦ, ДСС,СРС , оће да грабуља гвозденом метлом итд.

Овко , имаћемо у виду ту неколицину и ствари ће бити много бистрије. Ајде и ово да признам - Не могу Млађу очима да гледам, мајке ми. :wink:

Ма откуда ти идеја да Чеда има 2 % ?
Ако је њих 5 "лидера" добило 5 % то значи да он има највише 1%
А лаје као да има 101%
И требало би цензус на 10 % заиста...

Limelight:
Angela Merkel je sef demohriscanske partije jos od 1999 godine a kancelar postaje uglavnom sef stranke koja je dobila najvise glasova na izborima , natezanje je bilo cisto formalno odmeravanje politickih snaga , nikome nije palo na pamet da pravi situaciju slicnu nasoj.A stanje iz 1990 ne moze da se poredi uopste sa ovim sada jer ovo je navodno "demokratija" .Ako ti mislis da situacija sada nije katastrofalna ne znam sta da kazem.Otimaju nam deo drzave a oni ne mogu da se dogovore oko formiranja vlade.Mozda cemo imati vladu u ostavci naredne dve godine , kao sto smo nekada imali VD predsednika dve godine dok nam se ceo svet smejao.Ma situacija je super.

Ако већ желиш да се угледаш на Швабе - онда пиши Борису Тадићу да понуди мандат СРС-у јер су они добили највећи број гласова. Немој муљати.

Иначе Влада није формирана, не зато што тзв."демократска коалиција" не може да се договори - него зато што су се у овој земљи на најгори начин осилили неки леви службеници страних администрација који се на дрзак и недозвољен начин мешају у унутрашње ствари Србије, па тако амбасадори САД, В.Британије и Немачке својим притисцима и својим прохтевима онемогућавају формирање Владе.

Врши се нечувен притисак на ДСС да пристане да само ДС преузме власт на свим нивоима - јер ће странци најлакше остварити своје прохтеве преко особе која је рођена у Сарајеву а од оца Црногорца и мајке Хрватице. Ако неко овде верује да Б.Т. не би потписао отцепљење и независност КиМ - грдно се вара. 8-)

Back