Ukrajinska kriza

Šta će se dalje odvijati?

• Rusi samo brane Donbas

glasova: 13 22,8%
  • Rusi uzimaju još neke delove Ukrajine

glasova: 27 47,4%
  • Rusi osvajaju čitavu Ukrajinu

glasova: 11 19,3%
  • Treći svetski rat

glasova: 6 10,5%

• Ukupno glasova
    57
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја стално дробим да је ЕУ руске ресурсе буквално гурнула Кини на тацни.А време ће показати да то и није баш паметно.
Јер Кинези све имају осим довољно ресурса да наставе даље покоравати свијет а које Руси имају на изволте.
Da, ovaj čvrsti zagrljaj Kine i Rusije će vrlo brzo od EU napraviti ekonomsku sredinu koja će zbog skupe energije i resursa sve više da kaska za kineskom! Ali ko im je kriv što imaju "gazdu" preko bare, koga boli qurac za tako nešto! Što naš narod kaže "sami pali,sami se ubili"!

a jel si ikada i igrao sah
ocito da nisi.
hajde , reci mi sa kojom figurom krece u otvaranje.
i dal je , ono KRIM opa bato , u sahovskom recniku bilo da je , uzeto od protivnika.
jeste , jel su svi posmatraci ostali zaprepasceni potezom velemajstora.
sadasnji potez
dok su , svi vikali i predvidjali a i navijali da se to dogodi -napad na UKRAJINU,
velemajstor , ucini , tj potez da ,
prizna oba piuna sa strane sahovske table i rece im
ne, necemo dopustiti niti konju niti , njihovom napadu.
branicemo vas i pomeri ti , tj izvrsi rokadu
i gle
zapadnjaci , nisu ocekivali taj potez i sada
vriste li vriste.
a i cekaj , sah se igra do kraja,
remi , moze bit ali i ne mora
MAT zapadnjacima , pa izgleda da im stize

to ti je, tako
Pa nije da se nije očekivalo, baš naprotiv. Evo ja sam pisao da će se ovo desiti desetak dana unazad. I rekao sam da ovaj potez i neće nešto naštetiti Putinu i Rusiji ako se na ovome stane. Jer je svakome jasno da DNR i LNR svakako nikada više ne bi bile pod direktnom ukrajinskom kontrolom, priznala ih Rusija ili ne, ušle u neki konfederalan odnos sa Ukrajinom ili ne. Tako da se ovim potezom stanje i nije nešto radikalno promjenilo u odnosu na prethodno.
Sada je pitanje šta je sledeći potez? Ja mislim da Putin neće na ovome stati. Moguće da će ruska vojska povratiti kontrolu nad kompletnim teritorijama Donjecke i Luganske oblasti (preko 50% je i dalje pod ukrajinskom vlašću) što će dovesti do ograničenog rata sa Ukrajinom. A vjerovatno će pri tom zauzeti privremeno i neke manje ili veće strateške teritorije Ukrajine van ovih oblasti koje bi poslije obustave ratnih dejstava postepeno bile vraćene Ukrajini. Ni u tom slučaju mislim da Rusija neće pretrpjeti neku veću štetu i ozbiljnije sankcije zapada na duži rok.
Ona to rizikuje samo u slučaju okupacije velikog dijela teritorije Ukrajine, što nije isključeno. Ipak takva operacija je veoma rizična za Putina i nisam siguran da će se usuditi da je pokrene u tim razmjerama, iako je broj ruskih trupa i tehnike na ukrajinskim granicama sasvim dovoljan za tako nešto. A ako je ipak pokrene ruska vojska će izvršiti postavljene zadatke i okupirati te teritorije. Ali u tom slučaju sankcije zapada ka Rusiji bi već poprimile ozbiljan karakter i bila bi udarena gvozdena zavjesa ostatka Evrope ka Rusiji. U tom slučaju gubitnici bi bili svi, ali Rusija najveći (poslije Ukrajine naravno).

Da, ovaj čvrsti zagrljaj Kine i Rusije će vrlo brzo od EU napraviti ekonomsku sredinu koja će zbog skupe energije i resursa sve više da kaska za kineskom! Ali ko im je kriv što imaju "gazdu" preko bare, koga boli qurac za tako nešto! Što naš narod kaže "sami pali,sami se ubili"!

Само да ти кажем да у том сценарију ЕУ постаје неки велики Балкан између великих сила

Хахахахахаха....а од чега то зависи испорука руског гаса по Русији? Можда ће САД да им забрани као Немцима и ЕУ?
Па стварно, дај бар мало одрасти и онда куцкај. Немој да се брукаш оваквин бесмислицама. Срамота шта си у стању да срочиш и окачиш?!
Sačekaj koju godinu jaro, kad Rublja izgubi još malo vrednosti. Sjeti se bivše SFRJ, a sada to možeš gledati u bezbroj zemalja, u samoj Rusiji, Turskoj, Venezueli...ti možeš kupiti gas i benzin u Rusiji, ali ne možeš ni bocu mrzle vode izvan Rusije. Poznato?

Evo ti nesto rusko kad vec stavljas. Da te naucim cvrstom zvuku.

Dobili su svojih 5 min. medju velikanima te 1991. Pantera, AC/DC, Metaalica, Black Crowes.

Cak se i ovde Rusi medjusobno mlate.

Ja slusam Hard Rock od 1985. Prvi bendovi koje sam slusao bili su AC DC , Guns And Roses i Metallica.

Ti se mislim tad nisi ni rodio bese 1990 ili 1992 godiste?

NEPOKORENI RUSI!

Sačekaj koju godinu jaro, kad Rublja izgubi još malo vrednosti. Sjeti se bivše SFRJ, a sada to možeš gledati u bezbroj zemalja, u samoj Rusiji, Turskoj, Venezueli...ti možeš kupiti gas i benzin u Rusiji, ali ne možeš ni bocu mrzle vode izvan Rusije. Poznato?
što će kupovati vodu izvan rusije pa oni imaju volgu kao i sve ostalo...nego šta kaže alija hoće li kupovati lng plin iz USA cijena...prava sitnica...

Путин хебе запад и не вади га. Абхазија и јужна Осетија, Крим, Сирија, Донбас итд. све Волођина победа до победе. Путину добро иде да глобалистичком западу мрси геополитичке рачуне, а Ердогану добро иде троловање запада (извлачи им паре да не пушта мигранте па их онда пушта, руши све западне тековине у Турској које је увео Ататурк итд).

Niko nije priznao Abhaziju i Osetiju kao nezavisne niti Krim delom Rusije cak ni Lukasenko, Kinu ni ne racunam. U Siriji dosli da sacuvaju jedinu bazu van bivseg SSSR-a, pola zemlje Asad ne kontrolise, Amerikanci drze skoro sve naftne busotine, nije bas sve sahovski velemajstorski od strane Volodje.

Ја стално дробим да је ЕУ руске ресурсе буквално гурнула Кини на тацни.А време ће показати да то и није баш паметно.
Јер Кинези све имају осим довољно ресурса да наставе даље покоравати свијет а које Руси имају на изволте.
I ja stalno drobim da Rusi ne mogu da eksploatišu toliko nafte i gasa koliko mogu da prodaju, o ostalim rudnim
bogatstvima da i ne govorim.
A izgradnja gasovoda do Kine i ostatka Azije nije pitanje finansija, već vremena - povratiće Rusi troškove izgradnje
za mesec dana, nije da zarađuju milijardu dnevno kao nekad, ali i sa polovinom te sume im se isplati gradnja do Indije, a ne Kine...
Kinezima raste standard, to je istina, ali imaju dovoljno ciganije oko njih kao jeftinu radnu snagu za fizikalisanje, a ostala
(sofisticirana) industrijska proizvodnja je već skoro u potpunosti robotizovana - nema Evropa šanse da im konkuriše.
Rusi imaju sirovine, gas i naftu, Kinezi mogućnost da jeftino proizvode - gde ćeš bolju kombinaciju?
I oni malo pametniji na Zapadu su to shvatili, jedina šansa im je da pokušaju da rasparčaju Rusiju, izazovu unutrašnje
nemire a onda da oni pokušaju da preuzmu resurse preko potkupljenih lokalnih političara i kriminalaca, kao u Ukrajini.
Pa onda da ucenjuju Kinu.
Ali ipak mislim da su se zahebali...

Poslednja izmena:
To se financira zaduženjima i prihodima od prodaje energenata i sirovine. Zato Rusija neće sa takvom ekonomskom politikom nikada biti bogata. Sve je podređeno samo trenutnim potrebama da se ljudi ne bune a poslije mene potop.
И ти размишљаш као овај твој земљак. Русија, к,оја је вечито под санкцијама има дуг 30% БДП, подигла се из пепела, створила најјачу армију и престалада увози храну а почела да извози. И, како ће таква земља да потоне?
Да ли ти схваташ да је Русија синоћним потезом забила ексер у мртвачки сандзк САД хегемонији а за првим ексером иде и други!
Не познајеш Русе па пишеш небулозе. Народ који је изузетно поносан и не залеће се. Све су филигрански испланирали и прешли су са палнирања у реализацију. Запад ће само претити и лајати а Русија ће радити то што је испланирала са Кином.

Pa nije da se nije očekivalo, baš naprotiv. Evo ja sam pisao da će se ovo desiti desetak dana unazad. I rekao sam da ovaj potez i neće nešto naštetiti Putinu i Rusiji ako se na ovome stane. Jer je svakome jasno da DNR i LNR svakako nikada više ne bi bile pod direktnom ukrajinskom kontrolom, priznala ih Rusija ili ne, ušle u neki konfederalan odnos sa Ukrajinom ili ne. Tako da se ovim potezom stanje i nije nešto radikalno promjenilo u odnosu na prethodno.
Sada je pitanje šta je sledeći potez? Ja mislim da Putin neće na ovome stati. Moguće da će ruska vojska povratiti kontrolu nad kompletnim teritorijama Donjecke i Luganske oblasti (preko 50% je i dalje pod ukrajinskom vlašću) što će dovesti do ograničenog rata sa Ukrajinom. A vjerovatno će pri tom zauzeti privremeno i neke manje ili veće strateške teritorije Ukrajine van ovih oblasti koje bi poslije obustave ratnih dejstava postepeno bile vraćene Ukrajini. Ni u tom slučaju mislim da Rusija neće pretrpjeti neku veću štetu i ozbiljnije sankcije zapada na duži rok.
Ona to rizikuje samo u slučaju okupacije velikog dijela teritorije Ukrajine, što nije isključeno. Ipak takva operacija je veoma rizična za Putina i nisam siguran da će se usuditi da je pokrene u tim razmjerama, iako je broj ruskih trupa i tehnike na ukrajinskim granicama sasvim dovoljan za tako nešto. A ako je ipak pokrene ruska vojska će izvršiti postavljene zadatke i okupirati te teritorije. Ali u tom slučaju sankcije zapada ka Rusiji bi već poprimile ozbiljan karakter i bila bi udarena gvozdena zavjesa ostatka Evrope ka Rusiji. U tom slučaju gubitnici bi bili svi, ali Rusija najveći (poslije Ukrajine naravno).
Jako dobra i analiza i mogući scenario, Putin koristi neslogu u samoj EU i NATO savezu i zna, da ako stvarno ne pređe neku ozbiljnu crvenu liniju, da će te sankcije biti "kozmetične" prirode isto kao u slučaju Krima. Ali ako postane previše lakoman, onda sledi novi hladni rat, i u tom ratu će biti gubitnik.

U ekonomiju se razumješ ko Mara u kriv qurac. Zemlje koje žele da povećaju izvoz, obično namjerno vještački devalviraju vlastitu valutu,da bi svoju privredu usmjerili na tako nešto! Devalvacija je problem samo za zemlje koje nemaju šta ponuditi na svjetskom tržištu, što za privredu zemlje kao što je Rusija nije slučaj. Gas i nafta,a da ne govorim o crnoj i obojenoj metalurgiji, poljoprivredi, naoružanju, izgradnji nuklearnih kapaciteta sve su stvari u kojima je ruska privreda među najačim u svijetu!

Niko nije priznao Abhaziju i Osetiju kao nezavisne niti Krim delom Rusije cak ni Lukasenko, Kinu ni ne racunam. U Siriji dosli da sacuvaju jedinu bazu van bivseg SSSR-a, pola zemlje Asad ne kontrolise, Amerikanci drze skoro sve naftne busotine, nije bas sve sahovski velemajstorski od strane Volodje.
То уопште није битно ко је признао а ко није. Битно је да је сила присутна на терену тј. да све то Руси контролишу. На тзв. међународно се позивају углавном слаби, као што распала Украјина кмечи да су Крим и Донбас њени. Може плакати и кмечати колико оће али џаба јој је, Крим и Донбас се НИКАД неће вратити под контролу Кијева! Од кад је света и века влада закон јачег и тако ће бити док постоје људи.

..sory,već duže vreme gledamo lomljenje pendreka po EU. Imaš li neko saoćenje po tom pitanju?
Sve zapadne zemlje imaju problem sa tako zvanim "anarhistima", koji se obično prikače na svaki protest i započnu konfrontaciju sa policijim. Nigdje policija ne pendreći narod jer im tako milo. Ne ide to tako. Ali kad počnu anarhisti uništavati imovinu i započnu sukob sa policijom sledi odgovor. I tako mora biti nevažno koja zemlja, jer je policija dužna zaštiti ostale, koji protestiraju mirno i imaju pravo na protest, one kojima se uništava imovina, kao i sve ostale. Prvi put sam se susreo sa anrhistima 2010 kada su protestirali seljaci u Italiji, a kada su se uključili anarhisti i počela borba sa policijom, seljaci su prekinuli protest.

Ovaj potez Rusije u vezi priznavanja ovih republika i je bio iznudjen potez.
ako si i primetio , kakko su zapadne vesti , pisalo se stalno o agresiji Rusije ka Ukrajini , da bombardovanje ukra , nisu nikako sankcionisali i pored dokaza, OSCA , u kojoj su i zapadnjaci , nisu ni reagovali niti od svojih vlada trazil da se Ukrajina pridrzava Minsk ugovoru.
Putin je stalno i to naglasavao i trazio da se PRIMENI MInsk , upravo onako kako i je napisan , tacka po tacki i sta se desava, diplomatskim putem , kazu Rusiji da i je u pravu , javno optuzuju Rusiju da se ona ne pridrzava Minsk ugovoru.
kao rezultat njihovih manipulacija koja zapadna sredstva mas medija itekako su rado i citirala i pisal i optuzivali Rusiju a niukom slucaju da je krivica na Ukrajinu , koja i zvanicno je odbijala primenu.
pre mesec dana je Rusija u trgovinskomsporazumu , sa obe republike , omogucila da se zivot kao i zarada i pobosljsa,
Ni to nije bilo dovoljno zapadnim idiotima da vide , gde ce i kako ce se zavrsiti njihova histerija
Rusija , napada Ukrajinu , mi cemo slati i trupe i oruzje i prodati Ukrajini sve ono sto oruzju i municiji istice rok.
a stim i da ih ZADUZUJU.
IMF , je odobrio milijarde dolara Ukrajini za pomoc , a ne kaze da su te pare , ustvari da se Obaveze i kamate iz ranijih pomoci moraju platiti.
Dalmsu Ukrajinci i videli i cent od tih milijardi , nisu
ko i ima korist , svi oni koji su dali , kao pomoc ustvari kredite , da im Ukrajinci plate sa kamatom.

i kao zakljucak ,
Rusija je morala zastititi svoje gradjane i ucinila je na LEGALAN NACIN, svidelo se to zapadnim kuckama ili ne.

То уопште није битно ко је признао а ко није. Битно је да је сила присутна на терену тј. да све то Руси контролишу. На тзв. међународно се позивају углавном слаби, као што распала Украјина кмечи да су Крим и Донбас њени. Може плакати и кмечати колико оће али џаба јој је, Крим и Донбас се НИКАД неће вратити под контролу Кијева! Од кад је света и века влада закон јачег и тако ће бити док постоје људи.
Заправо постоји шанса да се Крим и Донбас врате под контролу Кијева. Кад Русија анектира остатак Украјине (не ако, него кад), може из Москве да пребаци престоници Русије у Кијев (иначе Кијев је стара руска престоница, пуно пре Москве) и онда би се Кримом и Донбасом стварно управљало из Кијева. :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back