Pa nije da se nije očekivalo, baš naprotiv. Evo ja sam pisao da će se ovo desiti desetak dana unazad. I rekao sam da ovaj potez i neće nešto naštetiti Putinu i Rusiji ako se na ovome stane. Jer je svakome jasno da DNR i LNR svakako nikada više ne bi bile pod direktnom ukrajinskom kontrolom, priznala ih Rusija ili ne, ušle u neki konfederalan odnos sa Ukrajinom ili ne. Tako da se ovim potezom stanje i nije nešto radikalno promjenilo u odnosu na prethodno.
Sada je pitanje šta je sledeći potez? Ja mislim da Putin neće na ovome stati. Moguće da će ruska vojska povratiti kontrolu nad kompletnim teritorijama Donjecke i Luganske oblasti (preko 50% je i dalje pod ukrajinskom vlašću) što će dovesti do ograničenog rata sa Ukrajinom. A vjerovatno će pri tom zauzeti privremeno i neke manje ili veće strateške teritorije Ukrajine van ovih oblasti koje bi poslije obustave ratnih dejstava postepeno bile vraćene Ukrajini. Ni u tom slučaju mislim da Rusija neće pretrpjeti neku veću štetu i ozbiljnije sankcije zapada na duži rok.
Ona to rizikuje samo u slučaju okupacije velikog dijela teritorije Ukrajine, što nije isključeno. Ipak takva operacija je veoma rizična za Putina i nisam siguran da će se usuditi da je pokrene u tim razmjerama, iako je broj ruskih trupa i tehnike na ukrajinskim granicama sasvim dovoljan za tako nešto. A ako je ipak pokrene ruska vojska će izvršiti postavljene zadatke i okupirati te teritorije. Ali u tom slučaju sankcije zapada ka Rusiji bi već poprimile ozbiljan karakter i bila bi udarena gvozdena zavjesa ostatka Evrope ka Rusiji. U tom slučaju gubitnici bi bili svi, ali Rusija najveći (poslije Ukrajine naravno).
Ovaj potez Rusije u vezi priznavanja ovih republika i je bio iznudjen potez.
ako si i primetio , kakko su zapadne vesti , pisalo se stalno o agresiji Rusije ka Ukrajini , da bombardovanje ukra , nisu nikako sankcionisali i pored dokaza, OSCA , u kojoj su i zapadnjaci , nisu ni reagovali niti od svojih vlada trazil da se Ukrajina pridrzava Minsk ugovoru.
Putin je stalno i to naglasavao i trazio da se PRIMENI MInsk , upravo onako kako i je napisan , tacka po tacki i sta se desava, diplomatskim putem , kazu Rusiji da i je u pravu , javno optuzuju Rusiju da se ona ne pridrzava Minsk ugovoru.
kao rezultat njihovih manipulacija koja zapadna sredstva mas medija itekako su rado i citirala i pisal i optuzivali Rusiju a niukom slucaju da je krivica na Ukrajinu , koja i zvanicno je odbijala primenu.
pre mesec dana je Rusija u trgovinskomsporazumu , sa obe republike , omogucila da se zivot kao i zarada i pobosljsa,
Ni to nije bilo dovoljno zapadnim idiotima da vide , gde ce i kako ce se zavrsiti njihova histerija
Rusija , napada Ukrajinu , mi cemo slati i trupe i oruzje i prodati Ukrajini sve ono sto oruzju i municiji istice rok.
a stim i da ih ZADUZUJU.
IMF , je odobrio milijarde dolara Ukrajini za pomoc , a ne kaze da su te pare , ustvari da se Obaveze i kamate iz ranijih pomoci moraju platiti.
Dalmsu Ukrajinci i videli i cent od tih milijardi , nisu
ko i ima korist , svi oni koji su dali , kao pomoc ustvari kredite , da im Ukrajinci plate sa kamatom.
i kao zakljucak ,
Rusija je morala zastititi svoje gradjane i ucinila je na LEGALAN NACIN, svidelo se to zapadnim kuckama ili ne.