Ukrajinska kriza

Šta će se dalje odvijati?

• Rusi samo brane Donbas

glasova: 13 22,8%
  • Rusi uzimaju još neke delove Ukrajine

glasova: 27 47,4%
  • Rusi osvajaju čitavu Ukrajinu

glasova: 11 19,3%
  • Treći svetski rat

glasova: 6 10,5%

• Ukupno glasova
    57
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Daa bas onako kako su Srbi pridobili rvate :).
Pa znas kako?
Devedesih godina proslog veka, u Kazahstanu je divljao centralnoazijatski sovinizam.
Kazahi su proterivali Ruse, izbacivali ih iz stanova, a ovi su odlazili u Rusiju. I nesretni Borat je napustio zemlju i otisao u Ameriku...:mrgreen:

Posle cetvrt veka samostalnosti Kazahstana, tada predsednik drzava Nursultan Nazarbaev je podvukao crtu i rekao:

" mi smo proterali ljude sa "ZLATNIM rukama", a ostali su nam oni sa ZLATNIM zubima"....

1587337915141.png

Slicne su i balkanske realije.
Niste vi smislili nista principijalno novo, sve se to vec negde odigralo na najprimitivnijem mogucem nivou...

Crnogorci su Srbi koji jos uvjek pricaju srpski dok neka razlika postoji izmedju Rusa i Ukrajinaca. Manja od razlike Srba i “makedonaca” koji su manje vise mjesvina Srba i Bugara. Uvek treba gledati svoj interea i ne ulizivati se nikome, nije palilo u Jugoslaviji pa sto bi u Istorxnoj Evropi.
Razlika je velika između nas i Rusa. Srbija je pravila Jugoslaviju i socijalistički model upravljanja. Raspadom Jugoslavije nekretnine preduzeća koje su se našle u Hrvatskoj naravno pripale su Hrvatskoj jer su svi izdvajali poreze. U kapitalizmu nema toga,privatni kapital je svetinja pred međunarodnim sudovima. Rusi su trebali investirati u Ukrajini i negdje donirati. Turska je veliki donator u muslimanskom dijelu BiH i taj narod je veoma pro turski. Prosječnom Bošnjaku je Turska i Turčin od naroda na prvom mjestu pa deset mjesta praznih pa onda možda Hrvatska i Srbija. Napravila im je obdaništa,škole,TIKA donirala traktore i sadnice.
Nešto malo fabrika otvorila i bukvalno ih kupila.
Rusija je mogla isto tako. Kupiti neka preduzeća,zaposliti ljude,donacije siromašnim domačinstvima i opštinama i imala bi ih. Pobjeđivale bi ruske partije i to preko 60%.
Pogledaj primjer Turske i Indonezije. Obadvije muslimanske zemlje sa separatističkim pokretima unutar svoje teritorije. Turska ima problem Kurda ali je priznala Kosovo. Indonezija ima problem Aceh Mardeka ostrva koje želi da se otcijepi,ali nije priznala Kosovo. Eh sad zašto Indonezija podržava Srbiju. Pa zato što je Kina kapitalom ovladala Indonezijom,bukvalno upravlja njenom ekonomskom politikom ali i njenom vanjskom politikom.

Špijunska afera drma Kijev: Odlikovani general SBU zadužen za specijalne operacije ruski špijun

NovostiOnline/B. Vlahović | 20. april 2020.

U Ukrajini se razbuktala velika špijunska afera posle hapšenja general-majora Valerija Šajtanova(57) koga su su 2015. odlikovali, a sada ga proglasili ruskim špijunom

Foto Pres služba SBU
Foto Pres služba SBU

Uoči Uskrsa u Kijevu su uhapsili svog general-majora Službe bezbednosti Ukrajine Valerija Šajtanova(57) koji je bio optužen da je radio za rusku obaveštajnu službu. To hapšenje je izazvalo buru polemika jer jedni smatraju da je on zaista bio saradnik ruskih tajnih službi i organizovao likvidacije dok drugi tvrde da je taj slučaj u funkciji međusonog obračuna ljudi iz nove i stare političke elite.

U Službi bezbednosti Ukrajine tvrde da imaju dokaze da je general Valerij Šajtanov planirao ubistvo Čečena Adama Osmajeva koji je u vreme vladavine Viktora Janukoviča bio u zatvoru jer je planirao atentat na Vladimira Putina i čečenskog predsednika Ramzana Kadirova.

Nove vlasti u Ukrajini su bile oslobodile Adama Osmajeva i on je kao dobrovoljac ratovao u Donbasu protiv jedinica Donjecke narodne republike.

Interesantno je da je uhapšeni general Valerij Šajtanov dobio generalsko zvanje u vreme vladavine Petra Porošenka. Šajtanov je postao general u avgustu 2015. kao prvi zamenik načelnika Uprave za specijalne operacije. Nagrađen je ordenom Bogdana Hmeljnickog u avgustu 2015. Inače Šajtanov je završio za vreme SSSR-a Više vazdušno-desantno učilište u Rjazanju (u Rusiji).

Valerij-ajtanov-general1.jpg

Specijalna operacija otkrivanja špijunskog rada i hapšenja Valerija Šajtanova trajala je više od godinu dana. Šajtanov je kako tvrde u Kijevu pod pseudonimom ,,Bobilj,, bio u vezi sa pukovnikom Federalne službe bezbednosti Rusije Igorom Jegorovim. Navodno da su oni pripremali atentat na čečenskog teroristu i kasnije ,,ukrajinskog patriotu,, Osmajeva. Pored toga u Kijevu se tvrdi da je Šajtanov prenosio informacije o akcijama koje planira ukrajinska vojska u Donbasu. Navodno da je Šajtanovu bila obećana nagrada od 200 hiljada dolara i ruski pasoš.

Nemački mediji pišu da su u praćenju Šajtanova koji se susretao sa ruskim pukovnikom u nemačkoj pomagale američka i nemačka obaveštajna služba. I poznati ukrajinski televizijski novinar Dmitrij Gordon kaže da je hapšenje Šajtanova zasluga američke i nemačke obaveštajne službe.

Valerij-ajtanov-ukrajinski-4.jpg

Oni koji ne veruju u tvrdnje da je Šajtanov ruski špijun, smatraju da je on žrtva obračuna na vrhu jer se čiste ljudi bivšeg rukovodioca Službe bezbednosti Ukrajine Vasilija Gricaka.

I bivši pres sekretar Ukrajinske službe bezbednosti Stanislav Rečinski misli da je Šajtanov nevin a da su mu “igru” za osvetu namestile ruske tajne službe.

O čemu se sve tu radi trebalo bi se saznati tek kad počne suđenje jer u sadašnjoj informativnoj zbrci sve strane iznose svoje “istine”.

Branko Vlahović

@vlabaze
Пријатељу, ако би ми могао појаснити неке ствари, у последњем периоду немам времена да пратим ситуацију у Украјини.

Читао сам мало ових дана, наводно се незванично оформила нека Нормандијска четворка (Русија, Украјина, Француска и Немачка) и желе да имплементирају ткз. Штајнмајерову формулу о слободним изборима у ДНР и ЛНР која би требала водити ка њиховој поновној интеграцији у Украјину.

Колико је то истинито и колика је шанса да се тако нешто оствари? Хоће ли ДНР и ЛНР имати неку врсту аутономије или ће бити интегрисани у предратне административне јединице?

@vlabaze
Пријатељу, ако би ми могао појаснити неке ствари, у последњем периоду немам времена да пратим ситуацију у Украјини.

Читао сам мало ових дана, наводно се незванично оформила нека Нормандијска четворка (Русија, Украјина, Француска и Немачка) и желе да имплементирају ткз. Штајнмајерову формулу о слободним изборима у ДНР и ЛНР која би требала водити ка њиховој поновној интеграцији у Украјину.

Колико је то истинито и колика је шанса да се тако нешто оствари? Хоће ли ДНР и ЛНР имати неку врсту аутономије или ће бити интегрисани у предратне административне јединице?

Поштовани колега, мени је то све свирање...и кроз грање.
Нема ту никакве "четворке", већ је у питању "тројка", а та "тројка" (Немачка, Француска и Украјина) је опоменута од четвртог члана квартета ("Нормандијска четворка") Русије крајем марта, управо у чланку који си прочитао и који те збуњује. Москва чврсто стоји иза одлука Минских споразума, док ови стално нешто исправљају, додају. Нема од тога ништа. У децембру, када су се сатали у Паризу, Зеленски је изјавио како је Кијев спреман да изађе на границу са Русијом и да има контролу над њом. Како? Идемо даље, речено је и да све одлуке треба да иду кроз дијалог сукобљених страна. Који дијалог? Како? То је једноставно питање, а гледам и на то да Кијеву не пада на памет никаква аутономија у оквиру Украјине...то су изјавили и на састанку и где су већ стигли. Сад, чему онда прича и спомињање референдума у оквиру ЛНР и ДНР, по било ком питању. Све остаје како је тренутно...мучење по мени, па или ће доћи до жестоког оружаног "договарања", или можда и неке трговине...нажалост. Проток робе, енергената...па то никада није стало на релацији Русија - Украјина. Значи, врло је могуће да је интерес кључни фактор решеља, или "решења". Нисам оптимиста, иначе сам такав...немој ме опљунути :)

Нема ту никакве "четворке", већ је у питању "тројка", а та "тројка" (Немачка, Француска и Украјина) је опоменута од четвртог члана квартета ("Нормандијска четворка") Русије крајем марта, управо у чланку који си прочитао и који те збуњује. Москва чврсто стоји иза одлука Минских споразума, док ови стално нешто исправљају, додају. Нема од тога ништа. У децембру, када су се сатали у Паризу, Зеленски је изјавио како је Кијев спреман да изађе на границу са Русијом и да има контролу над њом. Како? Идемо даље, речено је и да све одлуке треба да иду кроз дијалог сукобљених страна. Који дијалог? Како? То је једноставно питање, а гледам и на то да Кијеву не пада на памет никаква аутономија у оквиру Украјине...то су изјавили и на састанку и где су већ стигли. Сад, чему онда прича и спомињање референдума у оквиру ЛНР и ДНР, по било ком питању. Све остаје како је тренутно...мучење по мени, па или ће доћи до жестоког оружаног "договарања", или можда и неке трговине...нажалост. Проток робе, енергената...па то никада није стало на релацији Русија - Украјина. Значи, врло је могуће да је интерес кључни фактор решеља, или "решења". Нисам оптимиста, иначе сам такав...немој ме опљунути :)
Било би врло трагично да после силног крварења, губитка Славањска, Одесе и Мариупоља, падну још и Донбас и Лугањск.

Онда би се евентуално могло рећи да је извучен Крим у тој пировој победи, ал' није нека утеха за издају Руса и проруса широм Украјине.

Само се бојим да ДНР и ЛНР не буду доживели судбину РСК, још увек се надам да ће, ако ништа, задржати тренутне границе.

Било би врло трагично да после силног крварења, губитка Славањска, Одесе и Мариупоља, падну још и Донбас и Лугањск.

Онда би се евентуално могло рећи да је извучен Крим у тој пировој победи, ал' није нека утеха за издају Руса и проруса широм Украјине.

Само се бојим да ДНР и ЛНР не буду доживели судбину РСК, још увек се надам да ће, ако ништа, задржати тренутне границе.
Pa nadajmo se da Putin nije Milosevic, sto sigurno nije :)

Za razliku od Milosevica, Putin je pokazao u Gruziji da ruska rjec i garancije znace nesto.

Када смо већ код Украјине, видим да им апетит у црквеним питањима не стаје, сада би да узму и Кијевско-печерску лавру.

Ukrainians ask Zelensky to transfer Kyiv Lavra to Orthodox Church of Ukraine

Over 26,000 Ukrainians have signed a petition asking Ukrainian President Volodymyr Zelensky to consider the transfer of the Kyiv-Pechersk Lavra monastery from the Ukrainian Orthodox Church of the Moscow Patriarchate (UOC-MP) to the Orthodox Church of Ukraine (OCU).

1588248042737.png

Враћа се добро познато лице :D

Владимир Зеленски је Михаилу Сакашвилију понудио место у влади Украјине.

Saakashvili’s return to Ukrainian government stalls amid fierce opposition

When President Volodymyr Zelensky offered former Georgian President Mikheil Saakashvili the job of deputy prime minister for reforms on April 22, it was bound to make headlines.

Saakashvili is a colorful character, famous for his rapid reforms in Georgia, his short tenure as governor of Odesa Oblast and his forced expulsion from Ukraine under Zelensky’s predecessor.

That reputation is also an obstacle: Saakashvili’s appointment was stalled and he has not received any job so far.

Zelensky’s seemingly odd offer to the former Georgian president was an attempt to insert an influential reformer into the government as the country suffers under the global COVID-19 pandemic and current economic crisis, according to Saakashvili.

He’s likely not wrong, political analyst Volodymyr Fesenko said.

“The main motive was to strengthen the government. He is a heavyweight,” he told the Kyiv Post. “Zelensky wanted Saakashvili as an energizer and catalyst.”

However, the Verkhovna Rada failed to muster enough votes for Saakashvili’s appointment and did not consider the issue at its meetings on April 24 and April 30.

Influential powerbrokers and much of Zelensky’s own faction opposed the former Georgian president’s candidacy. Zelensky allies fear that Saakashvili, known for his robust and flamboyant personality, may soon clash with the current administration, just like he did with Zelensky’s predecessor Petro Poroshenko.

То је добро!
Где се он нађе, пропаст загарантована...а следи му и апс...дешавало му се већ.
Значи аванзовао је. Из опозиције у позицију!
Надам се да има довољно кравата.

На данашњи дан, 2014. године, десио се велики злочин у Одеси, када су припадници украјинске деснице закључали проруске активисте у Дому синдиката у Одеси и подметнули пожар.

У пожару су погинуле 42 особе, међу којима седам жена и дечак од 17. година.

1588414311797.png

Poslednja izmena:
na žalost...Donbas će biti predmet trgovine...ovo što sada vidimo, ovo je samo agonija za te ljude...svakodnevni oružani incidenti, granatiranje, pogibija civila...ne sluti na dobro

На данашњи дан, 2014. године, десио се велики злочин у Одеси, када су припадници украјинске деснице закључали проруске активисте у Дому синдиката у Одеси и подметнули пожар.

У пожару су погинуле 42 особе, међу којима седам жена и дечак од 17. година.

Pogledajte prilog 691296
pratio sam jedan forum, koji je imao dosta informacija o tome...pominjalo se i preko 200 žrtava...*****************i nisu kažnjeni, iako se znalo dosta zločinaca koji su učestvovali...previše se slikali, davali izjave...nijedan nije kažnjen...čak su neki *******isti gostovali u tv emisijama u Rusiji...ludilo bez kraja sa ruske strane

Da li iko ima saznanja o tome da li puk Azov, poznat po svojim nacionalsocijalističkim afinitetima i simbolici, još uvek u opšte postoji ili je rasformiran?
Znam da je, ako sam dobro pročitao, američkim instruktorima bilo zabranjeno da ih obučavaju.

Mislim da je pitanje upravo te jedinice u velikom meri bitno za trenutni i budući pogled sveta na taj rat.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back