O istoriji Ukrajine bas i ne znam mnogo, nekako mi je taj deo Evrope ostao pod velom misterije, a zao mi je zbog toga jer ti krajevi imaju jako bogatu i dosta tragicnu istoriju.
Danasnja situacija u Ukrajini je jako slozena. U zemlji zivi ogroman broj etnickih Rusa, koje Ukrajina kao Ukrajina ne zanima gotovo uopste. Istocni delovi zemlje su nastanjeni Rusima i prirodno teze savezu sa Rusijom. Etnicki Ukrajinci ni sami vise ne znaju gde bi, osecaju se malo izgubljeno posle tranzicije koja je osiromasila vecinu stanovnistva. Rusima generalno ne veruju, a od praznih obecanja sa Zapada ne mogu da zive. Inace, to nepoverenje prema Rusima je obostrano i ima dosta istorijskog osnova. Rusi Ukrajince dozivljavaju kao nizu rasu, sto nije slucaj sa, na primer, Belorusima koje smatraju uglavnom ravnopravnima ili ih dozivljavaju kao "mladjeg brata". O Ukrajincima imaju bas lose misljenje, posmatraju ih kao neka niza bica, uglavnom ih tretiraju kao gomilu sitnih lopova, prevaranata i sljama. Naravno, to je samo stereotip i nema veze sa diskusijom o istoriji Ukrajine, ali je interesantno videti tako nesto kada se covek nadje medju njima.
Prica o religiji u Ukrajini je isto jako interesantna. To je u ogromnoj vecini pravoslavna zemlja. Medjutim, doslo je do podele i Ukrajinci pokusavaju da formiraju nezavisnu Pravoslavnu Crkvu. Sada postoje 3 pravoslavne crkve u Ukrajini:
1. pravoslavna crkva pod Moskovskom Patrijarsijom, pod njom je oko 50% vernika u Ukrajini
2. pravoslavna crkva pod Kijevskom (nepriznatom) patrijarsijom sa oko 20% vernika
3. Autokefalna Ukrajinska Pravoslavna Crkva (takodje nepriznata) sa malim brojem vernika, ispod 3%
Pritom se, pogotovo u Zapadnim medijima, konstantno insistira na prici o unijatima i katolicima u Ukrajini, do te mere da sam imao utisak da je Ukrajina katolicko-unijatska zemlja dok nisam prvi put otisao tamo. A ustvari, unijata ima oko 8%, dok je broj katolika jos manji - oko 2%. Katolici su gotovo iskljucivo pripadnici nacionalnih manjina, Poljaci i sl. Od te price o unijatima, daleko mi je interesantnija bila ova podela pravoslavne crkve na "Rusku" i "Ukrajinsku" (uslovno receno, naravno, zato i stavljam pod navodnicima).
Sve u svemu, zemlja koja moze da bude jako bogata u svakom smislu: dosta resursa, jaka poljoprivreda, poprilican ljudski potencijal (46-47 miliona stanovnika), jaka tradicija, bogata istorija i jako kulturno nasledje. I od svega toga - nista. Beda i sirotinja, opsti utisak beznadja i ocaja. Zemlja duboko podeljena tim nevidljivim etnicko-religijskim granicama, rastocena korupcijom i kriminalom, bez jasne prestave o ulozi koju treba da ima u Evropi na pocetku XXI veka i potpuno bez kompasa kad je u pitanju spoljna (a bogami i unutrasnja) politika.