Ukrajina kroz istoriju

svarozic

Buduća legenda
Poruka
35.145
Poštovani istoričari i ostale kolege forumaši,
molim vas da na ovoj temi iznosite vaša mišljenja o političkim, nacionalnim, vjerskim i drugim odnosima u današnjoj Ukrajini od perioda Kijevske Rusije do današnjih dana.

Kakvo je vaše mišljenje o Malorusima/Ukrajincima, drugim etničkim grupama u Ukrajini, vjerskim zajednicama itd...?

Poslednja izmena:
Није баш да знам много о историји Украјине, али познато ми је да тамо има доста унијата и да је верско питање све више "шкакљиво". Украјинци су велики родољуби, као и да им је земља са великим потенцијалом и тренутно у експанзији.

Poslednja izmena:
Не знам шта рећи овде , када је читаву своју историју делила са Русијом до 1991 , Кијевска Русија је била на територији данашње Украине , матични словени су мислим из групе Полана тако да их не би звао малорусима , међутим ова територија је насељене великим бројем Козака и разних избеглица , постојала је и украинска Сорабиа од српских избеглица , Козаци су сами по себи имали већ аутономију под руским царством уз обавезно учешће у ратовима и одазивање на мобилизацију Руском Цару.

Себе су звали раније Русинима , интересантно да се код нас остатак ове заједнице пореклом из Украине у Војводини и данас зове Русинима.

O istoriji Ukrajine bas i ne znam mnogo, nekako mi je taj deo Evrope ostao pod velom misterije, a zao mi je zbog toga jer ti krajevi imaju jako bogatu i dosta tragicnu istoriju.

Danasnja situacija u Ukrajini je jako slozena. U zemlji zivi ogroman broj etnickih Rusa, koje Ukrajina kao Ukrajina ne zanima gotovo uopste. Istocni delovi zemlje su nastanjeni Rusima i prirodno teze savezu sa Rusijom. Etnicki Ukrajinci ni sami vise ne znaju gde bi, osecaju se malo izgubljeno posle tranzicije koja je osiromasila vecinu stanovnistva. Rusima generalno ne veruju, a od praznih obecanja sa Zapada ne mogu da zive. Inace, to nepoverenje prema Rusima je obostrano i ima dosta istorijskog osnova. Rusi Ukrajince dozivljavaju kao nizu rasu, sto nije slucaj sa, na primer, Belorusima koje smatraju uglavnom ravnopravnima ili ih dozivljavaju kao "mladjeg brata". O Ukrajincima imaju bas lose misljenje, posmatraju ih kao neka niza bica, uglavnom ih tretiraju kao gomilu sitnih lopova, prevaranata i sljama. Naravno, to je samo stereotip i nema veze sa diskusijom o istoriji Ukrajine, ali je interesantno videti tako nesto kada se covek nadje medju njima.

Prica o religiji u Ukrajini je isto jako interesantna. To je u ogromnoj vecini pravoslavna zemlja. Medjutim, doslo je do podele i Ukrajinci pokusavaju da formiraju nezavisnu Pravoslavnu Crkvu. Sada postoje 3 pravoslavne crkve u Ukrajini:
1. pravoslavna crkva pod Moskovskom Patrijarsijom, pod njom je oko 50% vernika u Ukrajini
2. pravoslavna crkva pod Kijevskom (nepriznatom) patrijarsijom sa oko 20% vernika
3. Autokefalna Ukrajinska Pravoslavna Crkva (takodje nepriznata) sa malim brojem vernika, ispod 3%
Pritom se, pogotovo u Zapadnim medijima, konstantno insistira na prici o unijatima i katolicima u Ukrajini, do te mere da sam imao utisak da je Ukrajina katolicko-unijatska zemlja dok nisam prvi put otisao tamo. A ustvari, unijata ima oko 8%, dok je broj katolika jos manji - oko 2%. Katolici su gotovo iskljucivo pripadnici nacionalnih manjina, Poljaci i sl. Od te price o unijatima, daleko mi je interesantnija bila ova podela pravoslavne crkve na "Rusku" i "Ukrajinsku" (uslovno receno, naravno, zato i stavljam pod navodnicima).

Sve u svemu, zemlja koja moze da bude jako bogata u svakom smislu: dosta resursa, jaka poljoprivreda, poprilican ljudski potencijal (46-47 miliona stanovnika), jaka tradicija, bogata istorija i jako kulturno nasledje. I od svega toga - nista. Beda i sirotinja, opsti utisak beznadja i ocaja. Zemlja duboko podeljena tim nevidljivim etnicko-religijskim granicama, rastocena korupcijom i kriminalom, bez jasne prestave o ulozi koju treba da ima u Evropi na pocetku XXI veka i potpuno bez kompasa kad je u pitanju spoljna (a bogami i unutrasnja) politika.

Poslednja izmena:
Не знам шта рећи овде , када је читаву своју историју делила са Русијом до 1991.

Pozdrav Nick. Ne bih baš rekao da je baš cijelu svoju istoriju Ukrajina dijelila sa Rusijom. I ne baš svaki njen današnji dio. Bilo je tu perioda samostalnosti u srednjem vijeku, zatim su bili pod Poljsko-Litvanskom unijom. XVII vijek je dosta bitan, dolazi borba za samostalnost, pa slijedi vezivanje za Moskvu, pa sama podjela kozaka rijekom Dnjepar između pristalica Poljske i Rusije. Pa u narednom vijeku slijedi ukidanje autonomije u okvru ruske države i jak proces rusifikacije itd. Pročtaj tekst na wikipediji.hr.

Pozdrav Nick. Ne bih baš rekao da je baš cijelu svoju istoriju Ukrajina dijelila sa Rusijom. I ne baš svaki njen današnji dio. Bilo je tu perioda samostalnosti u srednjem vijeku, zatim su bili pod Poljsko-Litvanskom unijom. XVII vijek je dosta bitan, dolazi borba za samostalnost, pa slijedi vezivanje za Moskvu, pa sama podjela kozaka rijekom Dnjepar između pristalica Poljske i Rusije. Pa u narednom vijeku slijedi ukidanje autonomije u okvru ruske države i jak proces rusifikacije itd. Pročtaj tekst na wikipediji.hr.

Интересантан текст , али ипак је свему томе предходила Новогордсака и Кијевска Русија , Кијевска Русија је достигла зенит и почели су проблеми. Није лако могла да се одржава као просперитетна држава, јер је владајући клан био јако бројан и интереси су им били често регионалног типа. Кнежеви су се често борили један против другога. При томе су често формирали савезе кнежева са вањским групама, као што су Пољаци, Мађари и Половоци. Од 1054. до 1224. водила су се 83 грађанска рата, а 293 кнеза су ушла у спор око наследних права.

Крсташки ратови су довели до убрзања пада Кијевске Русије. Током Четвртог крсташког рата Цариград је опљачкан. Битно је опао значај Дњепарског трговачког пута, што је смањило приходе Кијевске Русије. Кијевска Русија се распада на мноштво кнежевина и неколико регионалних средишта: Новгород, Владимир-Суздаљ, Галич, Полоцк, Смоленск, Чернигов и Перејаслав.

Опет код Хрвата се не спомиње да Plinija Starijeg, Tacita, Ptolomeja, gdje se Slaveni nazivaju Venedima ili Venetima ови дотична господа спомињу докавкаске Сербе!?

Дакле типична хрватска крађа и отимачина лепо упакована , западна пропаганда , Руси су Варјази који су окупирали Словене који имају сад право на своја нова имена јер им је наметнуто нордијско име Рус!

Ја сам већ написао да је малорус глупа подела и да потичу од предака Полана али су исто тако Руси!

Да додам да Германи и данас зову Лужичке Србе Вендима , Римљани Венетима ,Јадранске Венете пан Илирима који су такође дошли од Балтичких Венда или Венета барем по Немцима , Беч Берлин великошвабе или срби???!!!

Што се тиче Бијелих Цорвата и Хурвата знам да деле историју и етнос са кримским Татарима.

Moj prijatelj je jedno vrijeme stanovao u Lvovu na zapadu Ukrajine. Kaže da je prelijep grad ali da su stanovnici u velikoj većini neonacistički raspoloženi i da imaju veliku mržnju prema Rusima i pravoslavlju (ruskom). Otvoreno se promoviše fašizam i obilježja Hitlerovog "III Rajha"!
Ne mirišu oni baš ni Poljake, koji su ih u prošlosti dosta terorisali i često su bili izloženi asimilciji od Poljaka. U Lvovu su većina grko-katolici (unijati) koji imaju istočni obred, litrurgiju na maternjem, krste se sa 3 prsta... ali priznaju Papu kao vrhovnog poglavara.

I još nešto, stvarno puno piju, 100 puta više od nas, alkohlizam je veliki problem!

Moj prijatelj je jedno vrijeme stanovao u Lvovu na zapadu Ukrajine. Kaže da je prelijep grad ali da su stanovnici u velikoj većini neonacistički raspoloženi i da imaju veliku mržnju prema Rusima i pravoslavlju (ruskom). Otvoreno se promoviše fašizam i obilježja Hitlerovog "III Rajha"!
Ne mirišu oni baš ni Poljake, koji su ih u prošlosti dosta terorisali i često su bili izloženi asimilciji od Poljaka. U Lvovu su većina grko-katolici (unijati) koji imaju istočni obred, litrurgiju na maternjem, krste se sa 3 prsta... ali priznaju Papu kao vrhovnog poglavara.

I još nešto, stvarno puno piju, 100 puta više od nas, alkohlizam je veliki problem!

Упознаосам једног Руса пре 5 година можда више из Санкт Петербург-а дошао је код нас са шатором и ранцем на леђима , отишао је на Косово наши га вратили.
Био је млади архитекта који се интересовао за архаичну црквену и световну архитектуру , после је отишао за ЦГ каже кад сам отишао у Подгорицу и видео оне руске зграде побегао сам , после је отишао у Будву , каже Будва Бабилон отишао 10 км у неку пустару и подигао шатор.
Завршио је у Панчеву ту смо се упознали и преспавао је код мене , рекао ми је да у Украини увелико пишу латиницим и да им је већ гостовао Папа и тд.
Почели смо на енглеском и онда ја прекинуо и рекао му глупо да ја и ти причамо на енглеском , онда је успорио на руском и могао сам да га разумем као и он мене са мало помоћи на енглеском.
Давао сам му неке архаичне мало старије текстове на српском , ћирилици да чита , прочитао је без грешке чак и у акцентовању.
Питао ме је да ли је то црквенословенски ја рекох српски!
Он ми је рекао да је за сад најближе по њему језику украинских Козака да они слично причају.
Иначе приметио сам да кад гледам планету и неке руске канале слабије разумем кад причају јер брзо причају али кад ставе титл да се чита све разумем на ћирилици!
Чуо сам од друга који је скоро био у Белорусији да је белоруски још сличнији српском и лакше се разуме.

Заборавих да напишем да су сад као најмлађа НАТО чланица најприсутнија у оквиру овог ЕУ Лексилијума и да су премлаћивали Србе на Косову око Митровице у овим последњим побунама!

Упознаосам једног Руса пре 5 година можда више из Санкт Петербург-а дошао је код нас са шатором и ранцем на леђима , отишао је на Косово наши га вратили.
Био је млади архитекта који се интересовао за архаичну црквену и световну архитектуру , после је отишао за ЦГ каже кад сам отишао у Подгорицу и видео оне руске зграде побегао сам , после је отишао у Будву , каже Будва Бабилон отишао 10 км у неку пустару и подигао шатор.
Завршио је у Панчеву ту смо се упознали и преспавао је код мене , рекао ми је да у Украини увелико пишу латиницим и да им је већ гостовао Папа и тд.
Почели смо на енглеском и онда ја прекинуо и рекао му глупо да ја и ти причамо на енглеском , онда је успорио на руском и могао сам да га разумем као и он мене са мало помоћи на енглеском.
Давао сам му неке архаичне мало старије текстове на српском , ћирилици да чита , прочитао је без грешке чак и у акцентовању.
Он ми је рекао да је за сад најближе по њему језику украинских Козака да они слично причају.
Иначе приметио сам да кад гледам планету и неке руске канале слабије разумем кад причају јер брзо причају али кад ставе титл да се чита све разумем на ћирилици!
Чуо сам од друга који је скоро био у Белорусији да је белоруски још сличнији српском и лакше се разуме.

Pazi ovako, ja sam učio ruski u Gimnaziji kao drugi jezik ali ne znam baš previše!
Rusi pričaju ekstremno brzo i teško ih je pohvatati ali opet ima različitih dijalekata!

Ja bih baš rekao da Ukrajinci pričaju sporiji i nekako čistije bez toliko umekšavanja kao Rusi, Poljaci i neki drugi Sloveni... i po tome su slični nama. Lingvisti inače za srpski jezik kažu da je najčistiji među slovenskim jezicima i da se izgovara na neslovenski način (čisti vokali) i da je kao italijanski među romanskim jezicima.

Meni je inače fascinantno koliko su svi slovenski jezici međusobno slični s obzirom na kolikoj teritoriji se govore i koliko imaju govornika. Slovena još uvijek ima najviše u Evropi, bez obzira što smo u 20. vijeku desetkovani.

Заборавих да напишем да су сад као најмлађа НАТО чланица најприсутнија у оквиру овог ЕУ Лексилијума и да су премлаћивали Србе на Косову око Митровице у овим последњим побунама!

Ma u Ukrajini imaš razne struje, vjerske grupe, politička shvatanja itd. ... ne možeš ih nikako strpati u jedan koš.

Inače Nik, šta ima u Pančevu?

Poslednja izmena:

hm, ne treba zaboraviti da je srpska kultura tokom ropstva pod Turcima premestena u danasnju Vojvodinu i da je bila pod velikim uticajem Rusa, kao pravoslavnih zastitinika

Vekovno bojno polje sa razracunavanje Rusa, Nemaca, Poljaka, Tatara, Turaka, Madjara. Nije ni cudo sto su i danas u kanalu. Stvarno je lose kad vidis tako veliku drzavu sa puno mogucnosti, narod koji je u raznim prilikama dokazivao koliko moze, a sad se toliko muce. Slusas pred svake izbore u Ukrajini pricu o tome, da li ce pobediti proruski ili prozapadni kandidat, a nikad i nigde da se pomene neki koji je proukrajinski.

Inace cuo sam i ja da je Lvov predivan grad, koji mnogo podseca i na druge srednjeevropske lepotane/lepotice, a njegov istorijski centar je pod zastitom UNESKO-a, sto dovoljno govori o njegovom kulturnom znacaju. Ima na Vikiju dosta slika i stvarno izgleda lepo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lvov
http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Town_(Lviv)

Ukrajinski jezik se dosta razlikuje od Ruskog. To je poseban jezik, nije dijalekt Ruskog i nije izmisljeni "jezik" kao Hrvatski, nisu morali da izmisljaju zrakomlate i samokrese da bi izgradili sopstveni identitet. Ukrajinski se dosta razlikuje i jedva ih razumes po neku rec, cak i ko dobro barata Ruskim.

Inace je "ziv" jezik, u svakodnevnoj je upotrebi i u Kijevu, a posebno u zapadnim delovima zemlje koji su nastanjeni vecinom Ukrajincima (za razliku od istoka zemlje gde su vecina etnicki Rusi). Ovou cinjenicu da je jezik ziv i u upotrebi naglasavam jer je u Belorusiji situacija potpuno drugacija. Beloruski jezik se isto jako razlikuje i od Ruskog i od Ukrajinskog, ali je danas gotovo potpuno iscezao, prakticno ga niko ne upotrebljava. U Minsku i generalno u gradovima, apsolutno svi pricaju Ruski. Belorusi koriste iskljucivo Ruski u svakodnevnoj komunikaciji i u krugu porodice, cak bih rekao da vecina njih i ne zna Beloruski. Jedino po nekim zabacenim selima postoje ljudi koji i danas odrzavaju tradiciju i pricaju Beloruski.

U Ukrajini je situacija potpuno drugacija, oni koriste Ukrajinski svakodnevno - i privatno a pogotovo sluzbeno. U samom Kijevu postoji veliki broj Ruskih skola, osnovnih i srednjih. To su javne skole (mada u zadnje vreme ima i privatnih) ali je nastava u njima na Ruskom. I pored toga, deca u Ruskim skolama imaju obavezne casove Ukrajinskog, prakticno kao stranog jezika.

Pa za šta svi uče Ruski ? Šta će im ?

Ruski je bio lingua franca po celom bivsem Sovjetskom Savezu, pa i danas imas situaciju da se govori po gradovima umesto domaceg jezika. Time doprinosi i velika ruska populacija u okolnim drzavama, koja je dosla nakon DSR i uglavnom naseljava vece gradove. Cuo sam da se i u Kazahstanu po tamosnjim vecim gradovima (Almati, Astana i dr.) prica ruski, a ne kazacki, koji se govori po selima.

Ukrajinski jezik se dosta razlikuje od Ruskog. To je poseban jezik, nije dijalekt Ruskog i nije izmisljeni "jezik" kao Hrvatski, nisu morali da izmisljaju zrakomlate i samokrese da bi izgradili sopstveni identitet. Ukrajinski se dosta razlikuje i jedva ih razumes po neku rec, cak i ko dobro barata Ruskim.

Inace je "ziv" jezik, u svakodnevnoj je upotrebi i u Kijevu, a posebno u zapadnim delovima zemlje koji su nastanjeni vecinom Ukrajincima (za razliku od istoka zemlje gde su vecina etnicki Rusi). Ovou cinjenicu da je jezik ziv i u upotrebi naglasavam jer je u Belorusiji situacija potpuno drugacija. Beloruski jezik se isto jako razlikuje i od Ruskog i od Ukrajinskog, ali je danas gotovo potpuno iscezao, prakticno ga niko ne upotrebljava. U Minsku i generalno u gradovima, apsolutno svi pricaju Ruski. Belorusi koriste iskljucivo Ruski u svakodnevnoj komunikaciji i u krugu porodice, cak bih rekao da vecina njih i ne zna Beloruski. Jedino po nekim zabacenim selima postoje ljudi koji i danas odrzavaju tradiciju i pricaju Beloruski.

U Ukrajini je situacija potpuno drugacija, oni koriste Ukrajinski svakodnevno - i privatno a pogotovo sluzbeno. U samom Kijevu postoji veliki broj Ruskih skola, osnovnih i srednjih. To su javne skole (mada u zadnje vreme ima i privatnih) ali je nastava u njima na Ruskom. I pored toga, deca u Ruskim skolama imaju obavezne casove Ukrajinskog, prakticno kao stranog jezika.

Lepo napisano Mikojan, samo sto si najebao ukoliko crveno-ruska brigada na ovom forumu nadje temu i proglasi te izdajnikom i katolikom, jer siris dezinformacije. :mrgreen:

Lepo napisano Mikojan, samo sto si najebao ukoliko crveno-ruska brigada na ovom forumu nadje temu i proglasi te izdajnikom i katolikom, jer siris dezinformacije. :mrgreen:
Dobro, hvala na brizi :)

Samo, tesko da ce naci "tezeg" i iskrenijeg rusofila od mene. Ja znam da je Ukrajina pravoslavna zemlja, oni dele religiju i dobar deo kulturnog nasledja sa Rusima, ali kod jezika je ta stvar malo komplikovanija.

Dobro, hvala na brizi :)

Samo, tesko da ce naci "tezeg" i iskrenijeg rusofila od mene. Ja znam da je Ukrajina pravoslavna zemlja, oni dele religiju i dobar deo kulturnog nasledja sa Rusima, ali kod jezika je ta stvar malo komplikovanija.

Ma nemam ni ja nista protiv Rusa, vec naprotiv, ali kod nas je zastupljena kod mnogih jedna pogresna vrsta rusofilije, gde se ceni mnogo toga sto ne bi trebalo. Sretao si takve sigurno, a radi se o tesko obolelim slucajevima, koji su odavno odvojeni od razuma i logike, a isticu se iskljucivoscu i primitivizmom. Juce sam bas imao raspravu sa jednim takvim primerkom, koji je na moju konstataciju, upucenu nekom drugom pritom, da je rusko vazduhoplovstvo uglavnom zastarelo, odmah krenuo da vredja, peni, sizi.

Tako sam i na jednom drugom forumu se zajebao i krenuo da raspravljam sa slicnima, nakon sto sam se usudio da kazem da Ukrajinci nisu Rusi, da je ukrajinski jezik poseban, da Ukrajinci nisu produkt komunizma, vec da su razvili svoj nacionalni osecaj ranije, za razliku od Crnogoraca recimo. Naravno da je dalji tok rasprave tekao slicno, kao sto je bilo i sa onom budalom juce. Najludje od svega je sto sami Rusi ne negiraju Ukrajincima posebnost, ali zato to pametne Srbende rade.

Pozdrav! :)

Poslednja izmena:

E ovako, da kažem da si po meni jedno 50% u pravu, ali malo pretjeruješ. Ukrajinski jezik je sličan sa ruskim (sličan je i sa srpskim da se može dosta razumjeti), tako da apsolutno nije tačno da se "samo po koju riječ razumiju".

E da li si čuo da je u godinama poslije Staljina Ukrajina favorizovana u SSSR (valjda da im se nadoknade žrtve iz predhodnog perioda), u Ukrajini je tada guran a nekada i nasilno uvođen ukrajinski kome se dodaju poljske riječi kako bi se što više razlikovao od ruskog, Krim je bez razloga oduzet od Rusije i dat Ukrajini, čak je za vrijeme Hruščova ukrajinski jezik ušao u administraciju države....

Ukrajinski nacionalizam je po meni (možda griješim) sličan hrvatskom u smislu da su protiv slovenske ideje, protiv udruživanja, Ukrajinci neonacisti mrze Ruse a mrze i sami sebe.

Inače Ukrajinci imaju isto porijeklo kao i Rusi, prva prava ruska država je bila Kijevska Rusija... Malorusi (Ukrajinci) su etnički, vjerovatno i čistiji Rusi (ako se može tako reći) jer nisu miješani sa Tatarima, Fincima i drugim neslovenskim narodima toliko kao Rusi...

Back