Уколико вам украду личну карту, плаћате казну

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
БЕОГРАД – Губитак личне карте или пасоша увек представља велику непријатност за онога ко је остао без најзначајнијих личних докумената, а према новим одредбама Закона о личној карти, лицима која су, без обзира на околности, остала без овог документа, прописују се казнени поени и наплаћује се додатних 800 динара.

Снежана Јојић из Београда јавила се “Правди” огорчена због тога што су јој у станици МУП-а рекли да после крађе личне карте треба да плати казнене поене.

- Била сам жртва пљачке. Украли су ми новчаник са свим личним документима, укључујући и личну карту. Можете замислити какав сам стрес доживела, јер вађење нових докумената захтева и време и живце. Ипак, нисам могла ни да помислим да ће ми у станици МУП-а у општини где живим затражити да платим и казнене поене, јер сам остала без личне карте. Када сам покушала да објасним да су ми сва документа украдена и да сам без личне карте остала не својом кривицом, одговорено ми је да то све схватају, али да по новом закону морам да, поред трошкова израде нове личне карте, платим и 400 динара на име проглашења личне карте неважећом, и још 400 динара казнених поена, зато што сам дозволила да ме покраду – каже Снежана.

Поред 800 динара на име казнених поена, Снежана мора да плати и 1.400 динара због израде нове личне карте, па јој укупни трошкови само за личну карту износе 2.200 динара. На питање да ли се у случају губитка чиповане личне карте иста може пронаћи преко чипа, у МУП-у је добила негативан одговор.

- Желела сам да знам да ли је боље да ми нова лична карта буде са чипом, како бих се тако осигурала у случају новог губитка, али ми је речено да ми ни тада исправу не би могли пронаћи, јер би то значило да се људи могу надзирати преко личне карте. Није ми јасно да се може пронаћи нестали пас ако је чипован, али не и лична документа грађана – каже наша читатељка.

И Душан Миленковић из Београда имао је сличан проблем када је прошле године на улици изгубио торбицу са свим личним документима. У МУП-у је, осим плаћања казнених поена и писања изјаве, имао проблема и због непоседовања документа са сликом која није старија од шест месеци.

- Затражили су ми на шалтеру било какав документ са сликом која није старија од пола године, а када сам рекао да немам ниједан, јер су ми сва документа украли и да је једина исправа са сликом пасош стар десет година, одговорили су ми да ми не могу издати нову личну карту. Већ довољно изнервиран због крађе докумената и банковних картица, отишао сам код начелника и направио скандал, па је начелник одмах преко МУП-а у Љермонтовој факсом добио моје податке и слику. Најжалосније је што се покрадени грађанин сматра кривцем – каже Миленковић.

У МУП-у Србије кажу да је лице које је остало без личне карте дужно да нестанак пријави станици полиције која је документ издала и несталу личну карту прогласи неважећом у “Службеном гласнику РС”. Исти је поступак и са губитком пасоша, а за израду нових докумената плаћа се накнада одређена Законом о личним исправама, док је такса за губитак документа 400 динара.

Плаћа се и крађа таблица

Поред казнених поена за губитке личних докумената, грађани морају да плаћају казнене таксе и ако им се деси крађа регистарских таблице, или ако оне спадну с аутомобила. Такса за губитак таблица износи 2.500 динара, док ће нове таблице покрадене возаче стајати додатних 2.000 динара.

http://www.pravda.rs/2011/08/23/ukoliko-vam-ukradu-licnu-kartu-placate-kaznu/

Da li u Srbiji postoje veći majmuni od onih koji su birali ove koji su danas na vlasti??:lol:

Nemate prava da se branite jer vam automatski ide krivična prijava za učestvovanje u tuči i eventualno prekoračenje nužne odbrane.

Jedino me nervira što gospođa pati od iste nebuloze kao i mnogi drugi, a to je da čip služi za praćenje. I malo upućeni treba da znaju da ne možete pratiti nešto što ne odašilje energiju, a nigde nema baterija i odašiljača u ličnoj karti. Taj čip je isti kao kod kartica za govornice, SIM kartica i slično - samo za očitavanje podataka uređajem za njihovo očitavanje.

Nemate prava da se branite jer vam automatski ide krivična prijava za učestvovanje u tuči i eventualno prekoračenje nužne odbrane.

Jedino me nervira što gospođa pati od iste nebuloze kao i mnogi drugi, a to je da čip služi za praćenje. I malo upućeni treba da znaju da ne možete pratiti nešto što ne odašilje energiju, a nigde nema baterija i odašiljača u ličnoj karti. Taj čip je isti kao kod kartica za govornice, SIM kartica i slično - samo za očitavanje podataka uređajem za njihovo očitavanje.

Ne zajebavaj...mene prate stalno preko tog cipa...Kad idem u prodavnicu, u gradskom prevozu...kod kineza, po pijaci...svaki korak :-)

Meni nesto nije jasno. Zbog cega se ukradena LK proglasava ukradenom umesto da se jednostavno ponisti u sistemu? Da nece neko da lista Sluzbene glasnike i proverava da li vam je ukradena licna karta ili pasos? Ovako ako je prijavljena kradja/gubitak taj broj se brise i svako ko ga ukuca u sistem banke, policije i sl. odmah dobija info da je licna karta nevazeca t.j. ukradena.

Nije to tako jednostavno.Ako te neko odžepari u prevozu,moraš da imaš u vidu da džeparoši idu u lopovluk po dvojica ili trojica i da mogu da budu naoružani.Zato,ako nisi siguran da ne možeš da ga za par sekundi sastaviš sa zemljom,bolje ne počinji ništa.

alan_ford-92-glasajte_za_tromba.jpg

Nije to tako jednostavno.Ako te neko odžepari u prevozu,moraš da imaš u vidu da džeparoši idu u lopovluk po dvojica ili trojica i da mogu da budu naoružani.Zato,ako nisi siguran da ne možeš da ga za par sekundi sastaviš sa zemljom,bolje ne počinji ništa.

Sastavio ti njih ili oni tebe, tebi sledi prijava. A ne dao ti Bog da su pripadnici nacionalnih manjina...

Imaju oni Teslino tano oruze i prate bez baterija i odasiljaca . to mi rekla komsinica mora da istina

Back