Укидање готовине - бескешно друштво као модел борбе против корупције, сиве и црне економије

Poruka
18.478
Када би Србија укинула готовину и прешла искључиво на дигитално плаћање преко апликација, као што је то случај у Кини са Alipay, WeChat Pay, скенирањем длана и идентификацијом лица, последице би биле вишеслојне — позитивне, али и са озбиљним изазовима.

🟢 Позитивне стране:​

✅ 1.​

• Мање могућности за непријављен промет.
  • Када је све дигитално, свака трансакција се евидентира — што значи да не може више бити „новац у кеси“, „на руке“, нити „без фискалног рачуна“.
  • Ово би могло озбиљно умањити непријављен промет, посебно у угоститељству, грађевини, таксијима и сл.

✅ 2.​

• Класичне мите (новчанице „у коверти“) постају теже изводљиве.
  • Јавни службеници, лекари, полицајци и други би теже примали новац „са стране“ ако би све ишло преко дигиталних платформи.

✅ 3.​

• Више трансакција = више ПДВ-а = више новца за здравство, образовање и инфраструктуру.
  • Боља контрола над порезом на приход и добит.

✅ 4.​

• Брже, сигурније и практичније плаћање за грађане.
  • Лакша интеграција у глобалне токове дигиталних финансија.

🔴 Потенцијални проблеми и ризици:​

⚠ 1.​

• Пензионери, сиромашнији и они у руралним деловима често немају паметне телефоне или интернет. Углавном ћаци популација.

⚠ 2.​

• У случају пада интернета, квара апликација, или хакерског напада, грађани не би могли ни хлеб да купе.
  • У Кини, иако је систем технолошки напредан, држава има огромну контролу и цензуру, што код нас није могуће имплементирати исто.

⚠ 3.​

• Пун дигитални надзор над сваким грађанином значи да држава (или приватна фирма) зна све о томе где си, шта купујеш и с ким комуницираш.
  • У Србији би ово било контроверзно с обзиром на ниво поверења у институције.

⚠ 4.​

• Ко би контролисао податке? Домаће банке, Народна банка, или приватне апликације као што су Payten, Chip Card, или можда чак стране компаније?

🟡 Шта би било реално очекивати?​

Потпуна забрана готовине у Србији није извесна у блиској будућности. Реалније је да:

• Све више плаћања иде преко QR кода, мобилног банкарства и бесконтактно, али да готовина остане као алтернатива.
  • Сива економија и даље траје у неким облицима – нпр. плаћање у натури, или између физичких лица.
  • Комбинација дигиталне трансформације и боље контроле (е-фискализација, систем е-фактура, повезивање са катастром, итд.) вероватно ће дати резултате пре потпуне елиминације кеша.

✅ Закључак:​

Да, укидање готовине би био ударац за сиву економију и корупцију, али:

• морала би постојати јасна стратегија,
  • заштита приватности,
  • и социјално укључивање свих грађана, пре него што такав систем може да заживи без већих потреса.

Ево конкретних примера како би широка примена дигиталног плаћања могла да сузбије:

1. корупцију,
  2. намештене јавне набавке,
  3. сиву економију.

🔹 1. КОРУПЦИЈА – КОНКРЕТНИ ПРИМЕРИ​

❌ Пре:​

• Грађанин доноси коvertу са новцем лекару да би "прескочио ред".
  • Полицајац узима новчаницу у саобраћају да не напише казну.
  • Инспектор добија мито у кешу да "затвори очи" на неправилности.

✅ После увођења дигиталног плаћања:​

• Нема готовине = нема коверти. Ако грађанин жели да "захвали" лекару, морао би то урадити дигитално, што оставља траг.
  • Сваки новац који промени власника преко апликација остаје евидентиран.
  • Надлежни могу да виде да је, на пример, полицајац примио уплату од грађанина који је био заустављен пре 10 минута — аларм се укључује.

🔹 2. НАМЕШТЕНЕ ЈАВНЕ НАБАВКЕ – КОНКРЕТНИ ПРИМЕРИ​

• Директор јавног предузећа "намести" тендер пријатељској фирми.
  • Фирма му после "врати" услугу кешом, викендом у Дубаију или куповином стана "на рођака".

✅ После увођења дигиталне контроле:​

• Све трансакције фирме и директора су видљиве, ако постоји систем за надзор и упоређивање прихода и имовине.
  • Ако неко са платом 90.000 динара добије 1.000.000 динара на рачун од "непознатог" извора — то активира пореску и финансијску инспекцију.
  • Увођење дигиталне евиденције свих пословних трансакција онемогућава "повраћај у кешу".

🔹 3. СИВА ЕКОНОМИЈА – КОНКРЕТНИ ПРИМЕРИ​

• Фризерка или аутомеханичар узимају само кеш, без фискалног рачуна.
  • Мале продавнице и пекаре често не куцају рачун.
  • Рад на црно, без пријаве, и плата „на руке“.

✅ После дигиталног плаћања:​

• Купац не може да плати ништа осим преко апликације — свака уплата аутоматски оставља траг.
  • Пореска управа види укупан дневни промет у реалном времену (као што је у Кини).
  • Ако се води као да радник нема плату, а он сваког месеца троши 80.000 динара дигитално, јасно је да нешто није пријављено.

🧠 Системи који би пратили ове појаве:​

1. Пореска управа – аутоматски добија извештаје о промету.
  2. АПР и Централни регистри – уносе све трансакције правних лица.
  3. АПС за праћење непримерених трансакција – као у банкарском систему против прања новца.

📌 Напомена:​

Кључ није само дигитално плаћање, већ:

• повезаност свих система (порез, катастар, банке, здравство),
  • аутоматизовани алгоритми за упоређивање података,
  • политичка воља да се све ово примени

Ево сценарија: како би изгледало када би једна београдска општина (на пример Вождовац) покушала да у потпуности уведе дигитално плаћање и укине готовину — и шта би то значило за корупцију, сиву економију и реакцију становништва.

📍

🎯 Циљ:​

• Смањити корупцију у општинским службама.
  • Укинути плаћање у кешу у малопродаји и услугама.
  • Пратити ток новца ради бољег пореског надзора.

🔧 Шта се спроводи:​

1. Општинске службе (грађевинска, матична, дозволе) прихватају ИСКЉУЧИВО дигитално плаћање преко апликације (на пример: „еПлаћај Вождовац“).
  2. Мали привредници (фризери, кафићи, продавнице) добијају подстицаје (ослобађање пореза 6 месеци) ако прелазе на дигитално пословање.
  3. Грађани добијају 10% попуста на општинске таксе ако плате дигитално.
  4. Пореска управа у реалном времену прати приходе свих малих радњи.
  5. Нема више „исплате на руке“ — сва примања преко дигиталне платформе.

✅ Резултати после 3 месеца:​

🔹 Позитивни ефекти:​

• 📉 Пријављени приходи малих радњи порасли за 45%.
  • 👮 Ниједна пријава за мито у општини — јер нема готовине за „испод стола“.
  • 📊 Једноставна анализа ко троши више него што зарађује — почетак контрола „радника на црно“.
  • 💳 Купци све чешће траже дигитални начин плаћања — добијају фискалне рачуне.

🔥 Реакције и отпор:​

❌ Отпор малих бизниса:​

• Многи аутомеханичари, столари, приватни часови и пекаре одбијају систем – тврде да губе муштерије.
  • Неке радње „глуме квар терминала“ да би примиле кеш.

❌ Социјална искљученост:​

• Старије особе не умеју да користе апликације и осећају се изгубљено.
  • Беже у суседне општине (Раковица, Звездара) где је још могуће платити кешом.

❌ Политички отпор:​

• Опозиција оптужује власт за „надзор над грађанима“, упоређујући пројекат са кинеским системом надзора.
  • Таблоиди пласирају приче да ће „пензионери остати гладни јер немају паметан телефон“.

📌 Закључак сценарија:​

Увођење дигиталног плаћања брзо показује ефекте на сиву економију и корупцију, али:

• Мора се постепено уводити, уз:
    • едукацију грађана,
    • подстицаје за привреду,
    • заштиту података,
    • и опцију за угрожене групе (помоћник у општини, картице за плаћање без телефона).

Tako nešto naravno ne dolazi u obzir, čista besmislica. Gotovina u dinarima je zvanično sredstvo plaćanja u Srbiji i tako će ostati.
Neke pekare, npr. ne primaju kartice. To je verovatno jer u Srbiji to ume da uspori plaćanje, a drugi čekaju u redu. Gotovina je nezamenjiva.
Ako žele da smanje sumnjive tokove novca, neka zabrane kriptovalute.

Да, укидање готовине би био ударац за сиву економију и корупцију, али:

Ne bi. Jer Srbija nema problem sa sitnom građanskom korupcijom već sistemskom državnom.

Rešenje za to nisu aplikacije već bukagije ;)

Док се прекине са коришћењем готовине проћи ће таман довољно времена да у пензији буду генерације које се добро сналазе са телефонима и интернетом.

Најранији начин плаћања - кованицама - је трајао од почетка историје па до 1690. године, када су Енглези измислили папирни новац, тада штампан само са једне стране.
Наравно, кованице су у себи имале гарантовану количину вредних материјала, па није било могућности за манипулацију.

Само би требало омогућити, односно направити једноставним, да људи између себе могу да пошаљу новац - на пример, хоће стари комшија да те части што си био уместо њега до продавнице.

Наравно, сво кретање новца ће се пратити, али то мени не смета.
Интернет као такав, обзиром на зачетак као амерички војни пројекат, се од почетка снима, па не видим да се неко много због тога буни. Или се не буни зато што није довољно писмен / обавепштен да је тако. А за електронски новац је то јасно речено па то чини "разлику".

Ne bi. Jer Srbija nema problem sa sitnom građanskom korupcijom već sistemskom državnom.

То се може и сада спроводити, зове се - контрола порекла имовине.

Tako nešto naravno ne dolazi u obzir, čista besmislica. Gotovina u dinarima je zvanično sredstvo plaćanja u Srbiji i tako će ostati.
То је нешто што нам долази са истока, из наше братске и пријатељске Кине. Западна друштва се такође опиру томе.
Био је званичан и Титов динар и многи су се клели у њега, па га одавно више нема.

Neke pekare, npr. ne primaju kartice. To je verovatno jer u Srbiji to ume da uspori plaćanje, a drugi čekaju u redu. Gotovina je nezamenjiva.
Ako žele da smanje sumnjive tokove novca, neka zabrane kriptovalute.
Не примају, јер им се тако може, али у Кини је обавезно и не постоји могућност да то избегну.
Наравно да је лаж да дигитализација успорава, већ смо хиљаду пута видели, како се на електронској каси у Максију брзо плаћа, док на овим обичним касама стоје људи у редовима и чекају и нервирају се у реду. Још је брже плаћање преко мобилне апликације, нема потребе да Милка зове Зорку са друге касе да јој да ситан новац или да чекаш да неке муштерије скупе ситан новац и остале социјалистичке глупости, типа ''је л може жвака?''.
Још једна лаж у вези криптовалута, јер трансакције на крипто мењачницама су потпуно транспарентне, све се зна када си купио и када си продао и за колико. Нема лакшег посла за пореску управу да ти наплате тих 15% пореза на капиталну добит.

Па довољно је што би то био удар на систем јавних набавки, далеко од тога да је то ситна корупција.
Наравно да је овај систем плаћања немогућ у овим условима када власт држи АВ, али пре ће он изгубити власт, а ускоро ће, него што ће бескешно друштво заживети у Европи, па самим тим и код нас.
Могу да се кладим да ће Русија пре постати бескешно друштво него ми, можда и пре неких западних европских држава.

Док се прекине са коришћењем готовине проћи ће таман довољно времена да у пензији буду генерације које се добро сналазе са телефонима и интернетом.

Најранији начин плаћања - кованицама - је трајао од почетка историје па до 1690. године, када су Енглези измислили папирни новац, тада штампан само са једне стране.
Наравно, кованице су у себи имале гарантовану количину вредних материјала, па није било могућности за манипулацију.

Само би требало омогућити, односно направити једноставним, да људи између себе могу да пошаљу новац - на пример, хоће стари комшија да те части што си био уместо њега до продавнице.

Наравно, сво кретање новца ће се пратити, али то мени не смета.
Интернет као такав, обзиром на зачетак као амерички војни пројекат, се од почетка снима, па не видим да се неко много због тога буни. Или се не буни зато што није довољно писмен / обавепштен да је тако. А за електронски новац је то јасно речено па то чини "разлику".
Глобални технолошки напредак је толико убрзан, да просечан Балканац није свестан колико брзо су дошле неке ствари за које је причао да неће никада и није свестан нових технологија и просеца који ће се десити убрзо.

Био сам у Кини у својој режији као што и свуда путујем без агенције и мене као туристу нико није питао како ћу преживети без кеша. Испоставило се да је јако лако и наравно да је могуће слати новац другим физичким лицима, јер када инсталираш апликацију добијеш свој јединствени QR код, који чак можеш и да копираш на папиру и да просиш на улици ако желиш, као што раде неки. Можеш да га окачиш на бандеру и да нешто рекламираш, можеш да окачиш на друштвене мреже и да ти људи уплаћују ако имаш садржај који их занима.

Када поштено радиш, не мораш да се бринеш.

Kartice u Srbiji usporavaju plaćanje u prodavnicama, i to je činjenica. U teoriji bi trebalo da ubrzava, ali u praksi u Srbiji usporava. Očigledno suviše često ima kojekakvih problema, bilo tehničke bilo neke druge prirode. Više puta sam u prodavnicama video da se zbog nekoga ko plaća karticom zakoči red.
Ja nemam mobilni, i samim tim sam protiv bilo kakvih pokušaja nametanja korišćenja mobilnog, a samim tim i plaćanja preko njega. Ko bude želeo, neka mu bude. U Srbiji neće biti ukidanja gotovine, koliko god retki pojedinci poput tebe budu lobirali za to.

Прво, повећала би се контрола грађана од стране банака. У нашем случају, приватних страних банака. Та контрола би била потпуна. Пре две недеље сам био у Кини. И све сам плаћао у главном кешом. Друго, То је задирање у слободе људи. Неко воли да свој зарађени новац држи у сламарици, и да за њега баш нико незна, после плажања пореза. Овим би то било онемогућено. Треће, банке, у нашем случају , приватне стране банке, би се ненормално обогатиле. Уостлом, то је немогуће, докле год се ослањамо на ММФ, и док год нам он брани да оснујемо развојну банку. А без развојне банке, нема никакве шансе за опоравак привреде. Кина то може да ради јер је Кина независна и суверена држава, док смо ми колонијално робље.

Глобални технолошки напредак је толико убрзан, да просечан Балканац није свестан колико брзо су дошле неке ствари за које је причао да неће никада и није свестан нових технологија и просеца који ће се десити убрзо.

Био сам у Кини у својој режији као што и свуда путујем без агенције и мене као туристу нико није питао како ћу преживети без кеша. Испоставило се да је јако лако и наравно да је могуће слати новац другим физичким лицима, јер када инсталираш апликацију добијеш свој јединствени QR код, који чак можеш и да копираш на папиру и да просиш на улици ако желиш, као што раде неки. Можеш да га окачиш на бандеру и да нешто рекламираш, можеш да окачиш на друштвене мреже и да ти људи уплаћују ако имаш садржај који их занима.

Када поштено радиш, не мораш да се бринеш.
Занимљиво... Кажу да су Кинези прескочили један корак - од плаћања готовином су прескочили право у плаћање телефонима. Тако сам чуо, а твоје искуство то потврђује.

Биће да банке у Кини не представљају такву силу утицаја као на западу, па су тако и "заобиђене" у неким стварима.
Свакако да и плаћање телефоном захтева да имаш рачун у банци.

Kartice u Srbiji usporavaju plaćanje u prodavnicama, i to je činjenica. U teoriji bi trebalo da ubrzava, ali u praksi u Srbiji usporava. Očigledno suviše često ima kojekakvih problema, bilo tehničke bilo neke druge prirode. Više puta sam u prodavnicama video da se zbog nekoga ko plaća karticom zakoči red.
Ja nemam mobilni, i samim tim sam protiv bilo kakvih pokušaja nametanja korišćenja mobilnog, a samim tim i plaćanja preko njega. Ko bude želeo, neka mu bude. U Srbiji neće biti ukidanja gotovine, koliko god retki pojedinci poput tebe budu lobirali za to.
Ти реагујеш емотивно, а пошто си заговорник прошлости, онда измишљаш да само картице успоравају плаћање на касама, што је лаж, јер успорава и кеш ... колико пута сам био приморан да платим картицом, јер касирка нема довољно ситног новца да ми врати кусур. Колико пута сам прескочио огромне редове, када сам имао прилику да платим на електронској каси.
Друга лаж, картице нису део те будућности, већ део прошлости, коју ти опет измишљаш. У Кини се не користе картице, јер је то застарели модел, који је спорији у односу на мобилни телефон или плаћање дланом.
Трећа ствар, технологија напредује, то што ми данас имамо лошу дигиталну инфраструктуру, не значи да ће то тако бити вечно.

Немаш мобилни телефон, али имаш деск топ рачунар или лаптом ? ;) Ајде да ти поверујемо, нека буде тако.

Опет Кинези су нашли модел и за тебе, имаш дланове, имаш лице, тако да је могуће плаћање и без апликација на моб. телефонима.

Није ово никакво лобирање, већ будућност која нас чека. Нећеш имати алтернативу, осим да одеш на село и да сам производиш храну и тако се искључиш из цивилизације.
Сада ти, као и остали који сте против, ви сте у позицији човека из 17. века који се опирао папирном новцу, јер је то сматрао преваром и држао се колико год је могао металног новца.
Пре њега су се људи попут тебе, такође опирали том истом првом металном новцу, јер нису веровали да комадић метала има вредност, желели су да опстане њихов поредак робно-робне размене.

Неке нове генерације када буду читале ову тему или овакве сличне теме, умираће од смеха, јер за њих ће бити незамисливо да су неки људи и даље желели да у додиру са кешом и картицама.
За њих ће бити исто и онај пра човек који је користи шкољке као средство плаћања и то који верујеш у кеш и картице.

Govorim istinu, već ti lobiraš pa sve posmatraš iskrivljeno. Tamo gde nije izdvojena kasa za kartice, plaćanje karticama je kočilo red. Na sreću, imam mogućnost da u prodavnice idem kad nema gužve, pa je onda mala verovatnoća da se ispred mene nađe neko sa karticom i zagnjavi.
Nemam ni mobilni ni laptop jer mi nisu potrebni. Imam desktop kompjuter i fiksni telefon i kod kuće i na psolu. To mi je dovoljno.
Samo se ti nadaj da je ukidanje gotovine budućnost koja nas čeka, nisi u pravu. Kada bi kod nas tako nešto teoretski pokušali, bili bi srušeni sa vlasti.

Занимљиво... Кажу да су Кинези прескочили један корак - од плаћања готовином су прескочили право у плаћање телефонима. Тако сам чуо, а твоје искуство то потврђује.

Биће да банке у Кини не представљају такву силу утицаја као на западу, па су тако и "заобиђене" у неким стварима.
Свакако да и плаћање телефоном захтева да имаш рачун у банци.
Ми као туристи у Кини не можемо да заобиђемо банке, рецимо ја сам закачио свој рачун у Интези преко моб. апликације и тако сам тамо плаћао, а да сам се ослонио на картицу, имао бих баш сужен простор за потрошњу, а са кешом би тек имао проблем, јер не би имали ништа да ми врате за кусур.

Међутим, Кинези не морају да имају рачун у банци, они имају избор. Кинези више не морају да имају класичан банковни рачун да би користили апликације или плаћали лицем, дланом, QR кодом. e-CNY омогућава отварање дигиталног новчаника директно преко апликације, без пуног банковног рачуна. Довољно је да имају везу са бројем телефона + ID број, и систем ради.

Тако долазимо до тренутка када модел који ја заговарам је велики противник банака и њиховог монопола и имамо овог @Pobednik79 који својим залагањем за опстанак кеша и картица, заправо ради за банкарски лоби, да нас и даље деру са провизијама.

Када друштво — попут Кине — готово у потпуности одбаци кеш и пређе на дигитално плаћање преко апликација, банке губе више него што се на први поглед чини. У том новом систему, технолошке компаније (нпр. Alibaba / Alipay, Tencent / WeChat Pay) преузимају многе функције које су раније биле искључиво у рукама банака.

Ево шта све банке губе у таквом друштву:

🏦 1.​

📉 Пре:​

• Банке су биле посредници у плаћању: картице, банкомати, пренос средстава, директни задужења (директ дебит), чекови.

📉 Сада:​

• Апликације као што су Alipay и WeChat Pay омогућавају директно плаћање без учешћа класичних банака.
  • Новчаници на телефону (e-wallet) нису банковни рачуни, већ рачуни код финтек компанија.

➡️ Банке више не зарађују на провизијама за плаћање, јер се новац врти унутар дигиталног екосистема, ван њиховог домета.

💰 2.​

• Када корисник пребаци новац на Alipay или WeChat Pay, тај новац више није у банци.
  • У Кини, огроман број људи држи новац на апликацијама уместо на штедним рачунима.
  • Ово смањује банкарску ликвидност, јер банке више немају на располагању средства која су раније користиле за кредите.

➡️ Мање депозита = мање кредита = мањи профит.

🏗️ 3.​

• Финтек апликације нуде микрокредите, „буи нау пеј лејтер“ услуге (BNPL), па чак и стамбене кредите — све без потребе да клијент уопште оде у банку.
  • Те платформе користе Big Data да процене ризик боље од традиционалних банака.

➡️ Банке губе клијенте и профитабилне производе, нарочито међу млађом популацијом.

🔎 4.​

• У прошлости, банке су знале како и где корисници троше новац.
  • Сада то знају Alipay и WeChat, јер се сва плаћања обављају унутар њихових апликација.

➡️ Финансијска анализа, маркетинг, креирање нових производа — све је теже без увида у навике клијената.

📉 5.​

• Мање кеша = мање потребе за банкоматима и физичким филијалама.
  • У Кини, многе банке су затвориле хиљаде филијала последњих година јер клијенти више не долазе.

➡️ Губитак радних места, смањење физичке инфраструктуре.

⚠️ 6.​

• Ако већину плаћања обрађује приватна апликација, онда влада и банке зависе од њих.
  • Народна банка Кине је чак морала да уведе дигитални јуан (e-CNY) да не би изгубила потпуну контролу над монетарним токовима.

Govorim istinu, već ti lobiraš pa sve posmatraš iskrivljeno. Tamo gde nije izdvojena kasa za kartice, plaćanje karticama je kočilo red. Na sreću, imam mogućnost da u prodavnice idem kad nema gužve, pa je onda mala verovatnoća da se ispred mene nađe neko sa karticom i zagnjavi.
Nemam ni mobilni ni laptop jer mi nisu potrebni. Imam desktop kompjuter i fiksni telefon i kod kuće i na psolu. To mi je dovoljno.
Samo se ti nadaj da je ukidanje gotovine budućnost koja nas čeka, nisi u pravu. Kada bi kod nas tako nešto teoretski pokušali, bili bi srušeni sa vlasti.
Твоје је право да лобираш за банке и њихов монопол и њихову контролу нашег новца, ја сам против тога.

Неће нико срушти ту власт која то буде уводила, јер старци којима је ТВ био проналазак века ће већ бити под земљом.
Данас се млади рађају уз телефон, то ће бити генерација људи од 50-60 година тада и њима ће то бити нормално, да плаћају дланом или телефоном или шта буде у том тренутку популарно, неки микрочип у палцу, откуд знам.

Будућност неће питати ни тебе ни мене.

Pre bi se moglo reći da ti lobiraš za neke banke u svetu koje žele što i ti, a ne ja. Koristim gotovinu i ne plaćam karticom.
Овај систем игнорише банке, прескаче их, дакле ти си тај који лобираш за банке. Ако желиш кеш, мораш да будеш повезан са банкама, не можеш без њих. Да ли треба да ти цртам ?
Ја знам да је ово нешто ново за тебе, али прочитај поново све оно што сам поставио, да би скапирао. Видиш како @Platin познаје материју, па је први споменуо то прескање банака, које губе моћ у будућности.

Шта све заправо плаћамо банкама кроз провизије, често не размишљајући о томе. Када пређемо на дигитални новац који заобилази банке (нпр. Alipay, WeChat, Revolut, e-CNY), велики део тих трошкова нестаје или се значајно смањује.

💸 Шта финансирамо кроз банкарске провизије?​

1.​

• Банкомати, филијале, сервери, особље, енергија.
  • Свако одржавање и трансакција има цену, коју банка пребацује на тебе кроз:
    • накнаде за вођење рачуна,
    • провизије за подизање кеша,
    • месечне трошкове за картице.

2.​

• Када користиш картицу (Visa, Mastercard), плаћаш банци која је издала картицу, а она плаћа глобалној мрежи.
  • Трговац плаћа 1–3% интерченџ и мрежне накнаде, које уграђује у цену производа – дакле, ти индиректно финансираш цео ланац.

3.​

• Свако „слање новца“ значи уписивање у систем, верификацију, слање кроз систем SWIFT или SEPA.
  • Банке често наплаћују трансакције и унутар државе, и посебно међународне (20–50 евра за SWIFT!).

4.​

• Ако касниш с плаћањем, банке ти узимају енормне камате (често 20–30% годишње).
  • Тај профит банке се одржава захваљујући систему који тражи њих као посреднике.

📱 Шта НЕ морамо финансирати када пређемо на дигитални новац без банака?​

✅ 1.​

• Alipay и WeChat Pay омогућавају бесплатно плаћање између људи и трговаца.
  • Revolut и слични често немају накнаде за домаће трансакције.

✅ 2.​

• Класичне банке узимају 2–5% на размену валута.
  • Финтек апликације често нуде мењачки курс по међубанкарској стопи уз симболичну накнаду или без ње.

✅ 3.​

• У апликацијама као што су PayPal, Revolut, Wise – нема фиксне месечне таксе.

✅ 4.​

• Нема потребе да попуњаваш формуларе, идеш у банку, чекаш на ауторизацију.

трошкови као што су закуп простора и плате радника су важан део укупних трошкова банкарског система, и директно се преливају на корисника.

Хајде да објаснимо како то изгледа:

🏦 ШТА СВЕ БАНКА УБАЦУЈЕ У ПРОВИЗИЈЕ:​

1.​

• Банке плаћају:
    • висок месечни закуп за филијале (поготово у централним деловима градова),
    • струју, воду, грејање, осигурање, комуналије,
    • физичко одржавање и техничку подршку (системи за аларм, климатизацију, сервери…).

➡️ Све то се убраја у „оперативне трошкове“ који се покривају из:

• накнада за одржавање рачуна,
  • провизија на трансакције и подизање кеша,
  • камата на кредите.

2.​

• Банке запошљавају:
    • шалтерске службенике,
    • кредитне саветнике,
    • техничку и ИТ подршку,
    • правнике, маркетинг, менаџере и безбедност.

➡️ Сви они морају бити плаћени из прихода банке, а ти приходи се највише остварују:

• од накнада на клијенте,
  • камата,
  • трансакционих провизија.

📱 А КАДА КОРИСТИШ ФИНТЕК / ДИГИТАЛНИ НОВАЦ:​

✅ Нема филијала​

• Alipay, Revolut, PayPal и сличне апликације немају физичке филијале.
  • Све се ради кроз апликацију → нема закупа, нема рачуна, нема особља на шалтеру.

✅ Мали број запослених​

• Рад финтека одржава релативно мали број програмера, администратора и служби за кориснике.
  • Нема класичне „војске радника“ као у банкама.

➡️ Резултат:

• много мањи трошкови = мање провизије или никакве провизије за корисника.

Glavna odlika Antihristove strahovlade je bezgotovinsko svenadziruće društvo u kome niko neće moći ni kupiti ni prodati osim ko ima žig zveri odnosno QR kod o čemu pričasmo ovde proteklih godina. QR kod se tokom k19 plandemije davao samo onima koji su primili žig zveri u ruku, tj. k19 bocku ili u čelo, tj. PCR test, a treća opcija (oni koji su stekli prirodni imunitet) je bila samo za zavaravanje ljudi da se radi o stvarnoj pandemiji, a u ovoj fazi od 2026. kad zavlada Antihrist (koji je verovatno kralj Čarls III) biće samo dve opcije - žig u ruku ili čelo kako Pismo i kaže i bez njega niko neće moći ni kupiti ni prodati (Otkr. 13:16-19). Plan je da se to uvede u celom svetu i zato se to sada reklamira tamo gde nije do sad uvedeno, kao što i Gambino ovde reklamira.
Ovde:
https://3rm.info/main/97147-jepoha-...aja-tajna-vse-est-nad-chem-podumat-video.html
jedan ruski advokat lepo objašnjava kakvu opasnost to bezgotovinsko društvo predstavlja. On baš kao i Gambino kaže (iako su na dva suprotna pola) da u Rusiji više odmiču u tome nego u Evropi. To je naravno zato što Putin mnogo prilježnije ispunjava naloge svojih mentora talmudista (https://3rm.info/main/90867-apokali...rez-svoih-slug-chetko-i-jasno-vse-skazal.html). Ali, svakako da će i EU uskoro odmaći u tome. Znamo šta je Kristijan Lagard govorila - da je deadline za uvođenje digitalne valute u EU oktobar 2025. I to će biti u celom svetu. Treba da imamo na umu da Pismo mora da se ispuni, tj. satanisti će imati 42 meseca svoje totalitarne vladavine (u Pismu - Danilo 12:11,12 se pominje još dodatnih 30+45 tj. 75 dana teškoća) ali posle toga nastupa Hristova večna vladavina (od 28.2.2030. (dan nakon završetka armagedonske bitke), što je 1335 dana od 16.6.2026. - početka Velike Nevolje i zvaničnog početka Antihristove vladavine). Ko bude vaznet u Nebeski Sion 24. maja 2026. kad Gospod dođe po Crkvu taj će sve to izbeći, a ko ostane na Zemlji moraće pretrpeti Veliku Nevolju. Ko ne bude primio žig zveri biće izopšten iz društva ali će spasiti dušu. Mnogi će biti i ubijeni zbog neprimanja žiga, ali će oživeti i carovati sa Hristom (Otkr. 20:4). A ko primi žig zveri ići će u jezero ognjeno, u muke večne, kako svedoči Pismo (Otkr. 14).

Poslednja izmena:
Glavna odlika Antihristove strahovlade je bezgotovinsko svenadziruće društvo u kome niko neće moći ni kupiti ni prodati osim ko ima žig zveri odnosno QR kod o čemu pričasmo ovde proteklih godina. QR kod se tokom k19 plandemije davao samo onima koji su primili žig zveri u ruku, tj. k19 bocku ili u čelo, tj. PCR test, a treća opcija (oni koji su stekli prirodni imunitet) je bila samo za zavaravanje ljudi da se radi o stvarnoj pandemiji, a u ovoj fazi od 2026. kad zavlada Antihrist (koji je verovatno kralj Čarls III) biće samo dve opcije - žig u ruku ili čelo kako Pismo i kaže i bez njega niko neće moći ni kupiti ni prodati (Otkr. 13:16-19). Plan je da se to uvede u celom svetu i zato se to sada reklamira tamo gde nije do sad uvedeno, kao što i Gambino ovde reklamira.
Ovde:
jedan ruski advokat lepo objašnjava kakvu opasnost to bezgotovinsko društvo predstavlja. On baš kao i Gambino kaže (iako su na dva suprotna pola) da u Rusiji više odmiču u tome nego u Evropi. To je naravno zato što Putin mnogo prilježnije ispunjava naloge svojih mentora talmudista. Ali, svakako da će i EU uskoro odmaći u tome. Znamo šta je Kristijan Lagard govorila - da je deadline za uvođenje digitalne valute u EU oktobar 2025. I to će biti u celom svetu. Treba da imamo na umu da Pismo mora da se ispuni, tj. satanisti će imati 42 meseca svoje totalitarne vladavine (u Pismu - Danilo 12:11,12 se pominje još dodatnih 30+45 tj. 75 dana teškoća) ali posle toga nastupa Hristova večna vladavina (od 28.2.2030. (dan nakon završetka armagedonske bitke), što je 1335 dana od 16.6.2026. - početka Velike Nevolje i zvaničnog početka Antihristove vladavine).
Ево и теоретичара завере. :hahaha:
Ја који сам националиста и верник, који користим православно писмо и једино српско писмо ћирилицу, ја сам сатаниста, ђаво, издајник, усташа и шта год да ćaci менталитет каже то сам ја, а ти ćaci ти можеш да пишеш на том усташком писму и ти си као неки веееелики Србин и веееелики православац.:hahaha: Па како вас није срамота ???Имате ли бар мало стида ???

Руске избеглице када су дошле овде у Београд и у друге градове, прво што су рекли је било ''овде у Србији као да је време стало, као да смо у СССРу, код нас је све дигитализовано, отворимо фирму и завршимо све папире онлајн, а овде нас шаљу од шалтера до шалтера и то траје и траје.''

И сада не ваља ни Путин, чак и Путин је сатаниста и злотвор, само зато што се неки Балканци понашају као људи који су први пут видели парну машину, па је моткама полимили, да им не узме посао''.:hahaha:

Па човече и СПЦ има свој сајт, има интернет, има струју ... а ти остао затуцан и као цитираш библију. :hahaha:

Ево и теоретичара завере. :hahaha:
Ја који сам националиста и верник, који користим православно писмо и једино српско писмо ћирилицу, ја сам сатаниста, ђаво, издајник, усташа и шта год да ćaci менталитет каже то сам ја, а ти ćaci ти можеш да пишеш на том усташком писму и ти си као неки веееелики Србин и веееелики православац.:hahaha: Па како вас није срамота ???Имате ли бар мало стида ???

Руске избеглице када су дошле овде у Београд и у друге градове, прво што су рекли је било ''овде у Србији као да је време стало, као да смо у СССРу, код нас је све дигитализовано, отворимо фирму и завршимо све папире онлајн, а овде нас шаљу од шалтера до шалтера и то траје и траје.''

И сада не ваља ни Путин, чак и Путин је сатаниста и злотвор, само зато што се неки Балканци понашају као људи који су први пут видели парну машину, па је моткама полимили, да им не узме посао''.:hahaha:

Па човече и СПЦ има свој сајт, има интернет, има струју ... а ти остао затуцан и као цитираш библију. :hahaha:
Termin "teoretičar zavere" je skovan od onih koji zaista zaveru kuju da bi diskreditovali one koji im se protive. Praviš se da nisi čuo za Apisovu zaveru protiv kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin, zaveru koju je i sproveo. A takvih u istoriji je koliko hoćeš. I sad se pojave neki plaćenici iz raznih UN (koja jeste ta zver iz Otkrivenja, odnosno glavni ljudi u UN, posebno talmudisti i oni iz London City) instituta da kažu kako je to samo teorija...
Ti jesi vernik, ali antihristove religije, jer propovedaš njegov zverski sistem kupoprodaje preko žiga zveri. Ne vredi ti ako pišeš ćirilicom a primiš žig zveri, jer pisanje ćirilicom te neće spasiti od pretvaranja u zver, u kiborga, u zombija putem grafena, nano robota, luciferaze i ostalog što su stavili u k19 bocke i PCR testove a što su dokazali mnogi naučnici. Inače, Kirili Jerusalimski koga Pravoslavna Crkva slavi kao svetitelja je pisao latinicom. Tako da ja tu nisam isključiv. Pišem i ćirilicom i latinicom. Ali, isključiv sam u onome u čemu svako treba biti isključiv - po pitanju ispovedanja vere - Isus Hristos je jedini Spasitelj i On je sa Ocem i Duhom Svetim jedan jedini Bog kome se treba klanjati i služiti Mu. Kažeš "sad ne valja ni Putin". Nije nikad ni valjao, samo onima koji su naivno verovali njemu i sličnim prevarantima. Meni je on godinama jasan kao i Vučić i slični talmudisti koji poznaju psihologiju naroda gde su postavljeni na vlast, govore ono što narod voli da čuje, a rade suprotno interesima naroda - npr. Ana Brnabić i Vučić govore o srpskim žrtvama, slave na saboru srpskog jedinstva i sl., a na delu rade na uvođenju veštačke tehnologije koja je glavna u porobljavanju i uništenju ljudi. Ne vredi tad nikakvo srpsko jedinstvo ako će biti čipovani, tj. pretvoreni u upravljanog kiborga. Ana Brnabić je homoseksualac što Pismo osuđuje, a Vučić je postavljao za premijerku i predsednika Narodne skupštine. Vučićev savetnik je Toni Bler koji je bombardovao Srbiju, oboje su govorili da su članovi Trilateralne komisije, Aleks Soroš je prijatelj Vučićev, a Vučić tobože govori protiv soroševaca, kao u onoj poslovici da lopov kaže: "drž`te lopova". Dakle, glavni soroševac Vučić kaže: "drž`te soroševce". Toliko o njima. Evo recimo koliko je samo ruskih generala ubijeno u Moskvi. Lično verujem da su ubijeni sa predznanjem Putina, jer on je od talmudista i doveden da uništi Rusiju. Isto kao Zelenski da uništi Ukrajinu, Tramp SAD, Vučić Srbiju i sl. A svima isti gazda - sinagoga satanina, tj. talmudisti pomenuti u Otkr. 2:9, 3:9 i 18:23. Putin je reklamirao k19 bocku, tj. žig zveri, on iscrpljuje vojne i ekonomske resurse Rusije i omogućava da se NATO što više približi Rusiji i uništi je.
Niko nije protiv interneta, evo ja sad pišem na internetu, niti protiv struje, upravo tvoji Švabovci (sledbenici Klausa Švaba i sl.) planiraju uskoro ukidanje struje i interneta na neko vreme radi resetovanja i prelaska na plaćanje u sistemu žiga zveri. Ja sam protiv one tehnologije koja je štetna, a takva je svakako ta koju ti reklamiraš - plaćanje u sistemu žiga zveri. Itd.

Poslednja izmena:

Back