Ukida se AM radio u automobilu

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
66.209

Ukida se AM radio u automobilima?​

U Americi traje velika bitka oko (ne)ukidanja radijskog AM signala u vozilima.

IZVOR: REVIJAHAK

1725226878654f9347f1d47689884645_v4_big.jpg
Foto: Shutterstock/kryzhov

Dok se proizvođači automobila nadaju da će odustati od starog radijskog formata, vladini zvaničnici navode da je ova tehnologija korisna u hitnim slučajevima. Istraživanje, međutim, pokazuje da bi zadržavanje AM signala koštalo industriju čak 3,8 milijardi dolara u sledećih sedam godina.

Istraživanje o troškovima sproveo je Centar za automobilska istraživanja (CAR), organizacija koja ima veze sa General Motorsom i Fordom. Problem s AM-om nastao je uglavnom kao rezultat sve veće primene električnih vozila. Njihovi motori emituju elektromagnetske talase koje ometaju AM radio-prijemnike u automobilima i utiču na kvalitet zvuka.

To je podstaklo neke proizvođače automobila kao što su Tesla, Rivian, VW, Volvo, Polestar, BMW i Ford da potpuno prestanu sa ponudom koja uključuje AM radio, mada se Ford kasnije predomislio, piše CarScoops.

Vladini zvaničnici su, međutim, zabrinuti, jer kažu da je AM radio važan komunikacioni alat u hitnim slučajevima velikih razmera, kao i da je vitalan u ruralnim delovima zemlje.

Cena modifikacije automobila za nesmetane AM signale je od 50 do 70 dolara po vozilu. Kada se to pomnoži sa stotinama hiljada automobila, dolazi se do pomenutih milijardi. O svemu će raspravljati i američki Senat, i doneti konačnu odluku.
 
Niko ovde ne sluša AM, ali je istina da emituju vesti tipa vreme, zastoji, sudari, hitne poruke preko te frekfencije. Na autoputevima ima znakovne table gde te obaveštavaju na kojoj frekfenciji se emituju vesti.
Vrli moguće da AM neko koristi u ruralnim predelima gde nena ni telefona.
Savremena komunukicija će svakako to promeniti. Recimo ljudi sve više kupuju satelitski Skylink internet (Elon Musk).
 
AM talasi imaju veci domet. Odbijaju se od svaceg i sibaju dalje. Dok ne oslabe, naravno. FM, zavise od prepreke. Ako naidju na nju, umnogome slabe. Treba im opticka vidljivost za dobar prijem.
Zato se AM koriste u vojsci, koriste ih radio amateri i td. Mogu skoro Zemljinu kuglu obici. Odbije s od Zemlje, pa ode do jonosfere, pa odatle se odbije prema Zemlji, pa opet od nje prema jonosferi itd. Pa dokle stignu dok ne oslabe.
 
Prva reakcija mi je bila što se to ukida??? Onda se sjeti onih skala na starijim radijima s AM i FM poljem s time da taj AM nikada nisam koristio, niti znam što je to pravo, a uskoro navršacam 45😎 Čitanjem sam dalje ustvrdio da se to odnosi na SAD, još jedan od bezbrojnih copy/ paste sjevernoameričkih tema poput ljestvice pouzdanosti automobila od kojih se barem pola ne može kupiti u Srbiji, prostoru Rahmetli države ili uopće u Evropi🤪😁
 

Back
Top