Ujedinjeni u različitosti! Susret mladih Kosova, Srbije i Holandije

u nekima sam bio, rupa nema. ali i da ima, sigurno ih je napravio neki srbin.
lakse je i sugirnije jednom srbinu setati po kosovu, nego albancu po severu mitrovice.
ps.ja verujem da su ti tako sto rekli, ali to su ipak price za naivne.
ps. drago mi je da smo razmenili misljenja. mislim da vise nema potrebe da postujem na ovoj temi. sve je receno, sto se mene tice.

Ademe,
jel si ti siguran da znas sta pricas?!!

Srbi zive kao u getu a prosipas ovde price da je lakse Srbima da setaju po Kosmetu nego Shiptarim
u KM :eek:

U rukama imam poslednji broj lista "Politikolog", lista fakulteta političkih nauka u Beogradu.
U tekstu "Ujedinjeni u različitosti" ukratko su opisane inicijativa i aktivnosti u okviru programa "Naša budućnost - evropske integracije", koji realizuju Fraktal iz Beograda, IKV Pax Cristi iz Utrehta i Integra iz Prištine.
Mladi su u maju posetili Prištinu i Prizren, a za jul je planirana poseta Beogradu. Najviše su usmereni na proučavanje udžbenika istorije i nacionalizma u njima. Sastali su se sa kosovskim funkcionerima, a zatim svoje "uzbudljivo" iskustvo dopunili "oduševljeno" deleći flajere na ulicama Prištine, povodom dana Evrope.
Pored svega navedenog, u tekstu stoji da je "Ovo prva poseta mladih iz ove TRI DRŽAVE u okviru programa..."

Imaju li ovakve stvari i naša glupost i tolerancija granice? Potpuno slobodno, organizacije sa Kosova i iz Holandije, i što je najgore od svega, iz Srbije, promovišu Kosovo kao nezavisnu državu, uz reklamu u listu fakulteta Beogradskog univerziteta, bez ikakvih sankcija. Izgleda da se kršenje ustava i suprotstavljanje nacionalnim ciljevima ove zemlje selektivno sankcioniše i primećuje....

Imam flajer Fraktala vezan za ovu temu, a i prisustvovao sam kratko predavanju aktivistkinje ove organizacije.
Otprilike, radi se o sistemskom poducavanju mladih generacija iz ove 3 zemlje da iskorene predrasude, stereotipe, mrznju i slicno.
Inace, ovo je tek prva generacija ucesnika ovog programa, a projekat ce s obzirom na kolicinu novca u opticaju trajati jos dugo, dugo.

Imam flajer Fraktala vezan za ovu temu, a i prisustvovao sam kratko predavanju aktivistkinje ove organizacije.
Otprilike, radi se o sistemskom poducavanju mladih generacija iz ove 3 zemlje da iskorene predrasude, stereotipe, mrznju i slicno.
Inace, ovo je tek prva generacija ucesnika ovog programa, a projekat ce s obzirom na kolicinu novca u opticaju trajati jos dugo, dugo.

Koja je treća zemlja? Narod grca u problemima,a pare se troše na "edukaciju" i "iskorenjivanje" predrasuda i nacionalizma

Treca zemlja je V. Britanija, koja nema direktnih ucesnika, ali je zasluzna za razvijanje programa. Osim toga, predavaci su iz Velike Britanije.

A sto se finansiranja tice, to je projekat iz okvira NGO sektora koji se ne finansira iz budzeta Srbije, vec iz budzeta Evropske Unije, uz podrsku nekih Britanskih sponzora.

To su informacije koje ja imam, premda nisam ucesnik tog programa.

Treca zemlja je V. Britanija, koja nema direktnih ucesnika, ali je zasluzna za razvijanje programa. Osim toga, predavaci su iz Velike Britanije.

A sto se finansiranja tice, to je projekat iz okvira NGO sektora koji se ne finansira iz budzeta Srbije, vec iz budzeta Evropske Unije, uz podrsku nekih Britanskih sponzora.

To su informacije koje ja imam, premda nisam ucesnik tog programa.

Citirao si moj post u kome se pominju Srbija, Kosovo i Holandija, i rekao si "ove tri zemlje"

Znači strani plaćenici vršljaju po Srbiji i nekažnjeno krše ustav zemlje

Pa ne bi niko "vrsljao" po Srbiji, da nema mladih zainteresovanih za taj projekat. Stavise, koliko ih ima, govori ti cinjenica da ce projekat biti finansiran u narednih x godina.

Sigurno ga ne finansiraju zbog zainteresovanosti, već zarad svojih interea. Po tvojoj logici projekat je i pokrenut zbog interesovanja omladine u Srbiji, jel'?

Nije to moja logika, nego logika ekonomije.
Ako ja imam 10.000 evra, i odlucim da ih ulozim u gajenje zaba, a znam da se zabe ovde ne konzumiraju, investicija ce mi propasti.
Sa druge strane, ako procenim da ima interesovanja za proizvod, naravno da cu uloziti.
Uostalom, ti mladi koji su posetili Kosovo i nameravaju Beograd, sigurno nisu niotkud dosli. Vecina su s fakulteta Politickih nauka.

Ako ja imam 10.000 evra, i odlucim da ih ulozim u gajenje zaba, a znam da se zabe ovde ne konzumiraju, investicija ce mi propasti.
Sa druge strane, ako procenim da ima interesovanja za proizvod, naravno da cu uloziti.
Uostalom, ti mladi koji su posetili Kosovo i nameravaju Beograd, sigurno nisu niotkud dosli. Vecina su s fakulteta Politickih nauka.

Ja ne znam nikoga sa fakulteta, a u "Politikologu" je navedeno da su to gimnazijalci, pošto izučavaju prisustvo nacionalizma u udžbenicima istorije.
I baš me interesuje šta će da predlože ako otkriju, a otkriće sigurno, nacionalizam u njima? Možda da se izbrišu sve stavke koje veličaju sopstveni narod, državu, istoriju i velikane...? I kao i uvek mi bismo se dosledno pridržavali toga

I po tebi treba ovakve stvari dozvoliti da se slobodno rade?

Svaki udzbenik u manjoj ili vecoj meri velica svoj narod, sto dovodi do gubljenja objektiviteta.
U nasem udzbeniku istorije npr. stoji da je holokaoust u toku II svetskog rata odneo 5 miliona jevreja. Izraelski udzbenik kaze da ih je bilo 11.
Slicna stvar je sa wikipediom...
Procitas clanak o materiji iz ratova 90tih na Wikipediji Srbija, Hrvatska, BiH, i dodjes do 3 razlicita vidjenja i u brojkama neusaglasene podatke.
A sto se eventualnih predloga tice, mislim da nevladine organizacije ne mogu mnogo da uticu na nastavni plan i program.

I po tebi treba ovakve stvari dozvoliti da se slobodno rade?

Po mom misljenju, to je grupa mladih ljudi koji su tu prvenstveno zbog druzenja i putovanja, a to mi je potpuno Ok.
Sto se stavova vezanih za Kosovo tice, pa mislim da je vecina njih samim tim sto je odlucila da udje u program koji Kosovo tretira kao posebnu drzavu, prihvatila da isto i jeste nezavisna drzava.

Poslednja izmena:
Svaki udzbenik u manjoj ili vecoj meri velica svoj narod, sto dovodi do gubljenja objektiviteta.
U nasem udzbeniku istorije npr. stoji da je holokaoust u toku II svetskog rata odneo 5 miliona jevreja. Izraelski udzbenik kaze da ih je bilo 11.
Procitas clanak o materiji iz ratova 90tih na Wikipediji Srbija, Hrvatska, BiH, i dodjes do 3 razlicita vidjenja i u brojkama neusaglasene podatke.
A sto se eventualnih predloga tice, mislim da nevladine organizacije ne mogu mnogo da uticu na nastavni plan i program.

U pravu si, ne mogu, na svu sreću, ali i sam pokušaj je besmislen i sraman. Zašto samo kod nas na Balkanu, zašto malo drugima ne sole pamet?

Normalno je da je u udžbenicima istorije prisutan nacionalizam, kako drugačije naučiti ljude na ljubav prema sopstvenoj istoriji i tradiciji, i razviti lojalnost?

Po mom misljenju, to je grupa mladih ljudi koji su tu prvenstveno zbog druzenja i putovanja, a to mi je potpuno Ok.
Sto se stavova vezanih za Kosovo tice, pa mislim da je vecina njih samim tim sto je odlucila da udje u program koji Kosovo tretira kao posebnu drzavu, prihvatila da isto i jeste nezavisna drzava.

već sam rekao da druženje nije problem, a može se reći ni pogrešno mišljenje tih maladih ljudi, već slobodno i nekažnjeno delovanje kojekakvih organizacija koje nam se time direktno suprotstavljaju kršeći ustav ove zemlje! Da li bi to još negde prošlo nekažnjeno?

Zašto samo kod nas na Balkanu, zašto malo drugima ne sole pamet?
Mozda zato sto jedino Balkan ima problem sa pogresnom posleratnom politikom gde su se ljudi koji su se juce voleli, odjednom - zamrzeli.

Normalno je da je u udžbenicima istorije prisutan nacionalizam, kako drugačije naučiti ljude na ljubav prema sopstvenoj istoriji i tradiciji, i razviti lojalnost?
Ako mislis da se lojalnost moze razviti u skoli - grdno se varas. Klincima su lekcije duge, zamorne, dosadne, i mislim da prosecan osnovno ili srednjoskolac ne bi prepoznao nacionalizam u udzbeniku ni da mu je isti napisan bold roze slovima.

Sto se kaznjavanja i neustavnog delovanja tice, mozemo da se slozimo, i da se ne slozimo. Poenta je da organizacija deluje, ima mrezu mladih, i za njih najbitnije ima kintu.

Mozda zato sto jedino Balkan ima problem sa pogresnom posleratnom politikom gde su se ljudi koji su se juce voleli, odjednom - zamrzeli.

Ako mislis da se lojalnost moze razviti u skoli - grdno se varas. Klincima su lekcije duge, zamorne, dosadne, i mislim da prosecan osnovno ili srednjoskolac ne bi prepoznao nacionalizam u udzbeniku ni da mu je isti napisan bold roze slovima.

Sto se kaznjavanja i neustavnog delovanja tice, mozemo da se slozimo, i da se ne slozimo. Poenta je da organizacija deluje, ima mrezu mladih, i za njih najbitnije ima kintu.

Ne razvija se samo u školi, ali škola je jedna od institucija koja u mnogome može doprineti tome, pohađa se godinama, a naročito u formativnom periodu razvoja ličnosti
Nacionalizam ne mora da se prepozna u udžbeniku, dovoljno je da se nacionalna istorija veliča i na najbolji način promoviše.
Poenta jeste da organizacije deluju i da zahvaljujući kinti mogu da rade šta god hoće! Dvostruki aršini ponovo na delu
Ako već ne kažnjavamo protivustavno delovanje, zašto onda lepo ne pustimo ove sa juga Srbije, neka ih, vole ljudi da pucaju i prave nerede, zašto da im smetamo

I ne radi se samo o posleratnoj istoriji, već o istoriji uopšte. A kako da interpretiraš istoriju srpskog srednjeg veka nego kao najslavniji i najsvetliji deo srpske istorije, tj po njima nacionalistički

Back