Ugovor o radu

To su tipski ugovori, gde god sam radio uvek je bila ta klauzula, ... i kod svakog zaposlenog. Sad mi pade na pamet jer planiram da trazim drugi poso (uopste ne kod konkurencije ali kao sto rekoh ko zna sta zivot nosi i razmisljam se cekaj bre ja ne smem ni da fizikalisem kod njega ... bas zbog toga sam postavio ovo)

meni nikada u ugovoru nije pisalo da ne smem da radim nakon prestanka radnog odnosa kod konkurencije. pisalo je u pojedinim ugovorima da ne smem da radim tokom radnog odnosa slicne ili iste poslove.

a ja sma promenila vise firmi.

Pozdrav, može li neko da me posavetuje? Naime imam ugovor na određeno koji ističe u februaru. U oktobru mesecu potpisujem neki aneks koji me obavezuje da po prestanku obuke, ne smem da napuštam firmu narednih 12 meseci. Da li ja imam prava da ne nastavim ugovor o radu po isteku? Ili me pak aneks obavezuje da potpišem bilo šta da bih im odradila tih 12 meseci?

Pozdrav, može li neko da me posavetuje? Naime imam ugovor na određeno koji ističe u februaru. U oktobru mesecu potpisujem neki aneks koji me obavezuje da po prestanku obuke, ne smem da napuštam firmu narednih 12 meseci. Da li ja imam prava da ne nastavim ugovor o radu po isteku? Ili me pak aneks obavezuje da potpišem bilo šta da bih im odradila tih 12 meseci?
Zavisi sta se desava, ja sam kod nekog prethodnog poslodavca isto prosao neku obuku koja je valjda vrijedjela 600 eura i tu su me uslovili da ostanem jos makar godinu, a ako dodje do raskida ugovora da ja kao treba da platim to.

Onda su u medjuvremenu odlucili da mi smanje platu jer sam ja kao imao vise od ostalih kolega i onda sam ja napustio a oni u tom slucaju nisu radili nista, jer bi to bila prevara zaposlenog.

Ne moze niko da te obaveze da radis jos godinu a onda nakon toga da ti postavi gore uslove rada.

Zavisi sta si ti tacno potpisala, ako je to neko strucno osposobljavanje, usavrsavanje, koje placa firma...a ti si potpisala da ces na konto toga raditi jos godinu dana, trazi im ugovor koji se tacno poklapa sa tom godinom.

U ugovoru o radu postoji stavka da ukoliko prestane radni odnos u firmi ne smes godinu dana da se zaposlis kod konkurencije niti da otvaras sam firmu sa istim poslom (tako nesto). Mene zanima da li je to pravno potkovano tj. da li je po zakonu jer bilo koj ugovor koji nije u skladu za zakonom pravno je nevazeci. Da li sadasnji poslodavac moze da me tuzi ako se zaposlim kod konkurencije?

ako je srbija ne razumem se u vash zakon

ako je nemacka evo ovoliko

firma gde sam radila ranije pre nego sto sam svoje otvorila prodana je
kupljena od strane Holdinga za mene je odmah bilo jasno da ne zelim da uchestvujem u tom prelazu sa privatne firme u holding jer znam princip rada takvih kompanija

rijesila sam da dam otkaz i da cu svoje otvoriti

holding je predvodio jedan sitan plav chovek kojeg sam ja za sebe i u sebi nazivala jevrejem u pogrdnoj varijanti

na razgovoru je najprije prichao o njegovoj viziji i gde on mene vidi u toj kompaniji i ponudio vetju platu iako sam realno bila vishe nego zadovoljna sa vetj postojechom platom ali kao on top josh vetja i procenat od profita

ja sam se lepo zahvalila i rekla da ne zhelim biti dio tog koncepta , zatim je smeshak nestao sa njegovog lica i kazhe direkt da u radiusu od 70 km nesmijem otvoriti biznis inache tje me tuzhiti na osnovu "nelojalna konkurencija"

rekla sam da se onda eto vidimo na sudu.

ja sam svoje otvorila a on nije pokrenuo postupak a da je imao shanse da "pobedi" vidjeli bi se pred sudom

savetujem ti da porazgovarash sa advokatom tog smjera

Pa jesam potpisala 12 meseci da radim ili da platim obuku. Ali mi nije jasno ako mi ističe ugovor o radu u februaru, da li sam i dalje u obavezi da odradim tih 12 meseci. Kako mogu da me obavežu na 12 meseci a ugovor o radu mi ne traje toliko?

Pa jesam potpisala 12 meseci da radim ili da platim obuku. Ali mi nije jasno ako mi ističe ugovor o radu u februaru, da li sam i dalje u obavezi da odradim tih 12 meseci. Kako mogu da me obavežu na 12 meseci a ugovor o radu mi ne traje toliko?
Ja cu opet ponoviti. Nisi u obavezi da radis ali si u obavezi da platis, jer si se tako dogovorila.

Ako neces da platis, onda nastavi da radis.

Osim u slucaju da te ucjenjuju, kao sto su mene pokusali, da ti smanje platu ili nesto slicno urade...onda nisi u obavezi ni da radis ni da platis.

Obavezuju te tako sto ce ti dati novi ugovor o radu, a ti mozes traziti da se trajanje tog novog ugovora poklopi sa istekom tih 12 mjeseci.

Back