Ugovor o radu

Milooos

Primećen član
Poruka
553
U ugovoru o radu postoji stavka da ukoliko prestane radni odnos u firmi ne smes godinu dana da se zaposlis kod konkurencije niti da otvaras sam firmu sa istim poslom (tako nesto). Mene zanima da li je to pravno potkovano tj. da li je po zakonu jer bilo koj ugovor koji nije u skladu za zakonom pravno je nevazeci. Da li sadasnji poslodavac moze da me tuzi ako se zaposlim kod konkurencije?

ja koliko znam u tom slucaju mora ta firma koja ti je takav uslov postavila da ti isplati neki novac.
3. Novčana naknada kao uslov

Navedeno trajanje zabrane konkurencije i nakon prestanka radnog odnosa u trajanju do dve godine je uslovljeno ugovaranjem novčane naknade koju poslodavac isplaćuje zaposlenom usled ograničenja koje mora da trpi u pogledu konkretnog rada koji zaposleni ne može da obavlja u ugovorenom periodu što je propisano čl. 162. stav 2 Zakona.

Dakle, da bi zaposleni mogao da trpi navedenu zabranu neophodno je da se poslodavac obaveže na plaćanje novčane nadoknade u ugovorenom periodu, kao i da se ugovorom predvidi visina te nadoknade.

Ministarstvo rada i socijalne politike je u mišljenju br. 011-00-617/2008-02 od 19. septembra 2008. godine zauzelo isti stav navodeći:

„…zabrana konkurencije po prestanku radnog odnosa može se utvrditi samo ako se poslodavac obaveže ugovorom o radu da će zaposlenom isplatiti novčanu naknadu. Novčana naknada u ovom slučaju predstavlja vrstu naknade štete koju zaposleni realno trpi jer ne može u određenom periodu da obavlja određene poslove. Shodno tome, poslodavac može novčanu naknadu na ime zabrane konkurencije da isplaćuje zaposlenom samo po prestanku radnog odnosa, u visini i na način utvrđen ugovorom o radu, a ne za vreme trajanja radnog odnosa.”

Visina i način isplate novčane nadokande (u ratama ili jednokratno) je ostavljena poslodavcu i zaposlenom da ih utvrde ugovorom o radu, dakle prepuštena autonomiji volje ugovarača.

Ovome dodajemo, da se novčana naknada iz čl. 162. Zakona mora posebno ugovoriti, tj. ona ne može biti deo osnovne zarade. Naime, shodno stavu Apelacionog suda u Novom Sadu zauzetom u presudi Gž 1 920/2012 od 03. marta 2012. god. :

“Nisu osnovani žalbeni navodi tužioca da je naknada za pridržavanje zabrane konkurencije od strane tužioca inkorporisana u isplate naknade kroz isplate osnovne zarade. Zakonom o radu u članu 107 propisano je šta predstavlja osnovnu zaradu, a isplata naknade za zabranu konkurencije se mora posebno ugovoriti u smislu člana 162 stav 2 Zakona o radu.“

Novčana naknada koju poslodavac isplaćuje zaposlenom po prestanku radnog odnosa na ime zabrane konkurencije služi zaposlenom da premosti taj period u kojem ne sme da obavlja poslove koji bi mu inače i donosili prihode. Upravo je ova naknada u praksi često bila razlog nevažnosti klauzule zabrane konkurencije jer ukoliko poslodavac ovu naknadu ne isplati, zaposleni ima apsolutno pravo da te poslove obavlja za drugog poslodavca.

https://randjelovic.rs/sr/nas-blog/klauzula-zabrane-konkruencije-u-ugovoru-o-radu/

U ugovoru o radu postoji stavka da ukoliko prestane radni odnos u firmi ne smes godinu dana da se zaposlis kod konkurencije niti da otvaras sam firmu sa istim poslom (tako nesto). Mene zanima da li je to pravno potkovano tj. da li je po zakonu jer bilo koj ugovor koji nije u skladu za zakonom pravno je nevazeci. Da li sadasnji poslodavac moze da me tuzi ako se zaposlim kod konkurencije?

Имаш гугл, имаш линкове.

Не треба ти посебан правник за ово, можеш сам да проучиш материју. Релативно је једноставна, а ако радиш неки посао који захтева специфична знања и способности или упознајеш специфичне пословне партнере, требаће ти ова материја и за наредне послове, па треба добро да се упознаш.

Мада, често послодавци реда ради ставе ову клаузулу у уговор, али им није потребна, па након престанка радног односа једноставно пусте запосленог да ради шта хоће.

Имаш гугл, имаш линкове.

Не треба ти посебан правник за ово, можеш сам да проучиш материју. Релативно је једноставна, а ако радиш неки посао који захтева специфична знања и способности или упознајеш специфичне пословне партнере, требаће ти ова материја и за наредне послове, па треба добро да се упознаш.

Мада, често послодавци реда ради ставе ову клаузулу у уговор, али им није потребна, па након престанка радног односа једноставно пусте запосленог да ради шта хоће.
Hvala, dovoljno je i ovo za mene. Nisam od tih specificnih.

eno pise op tome pod tackom 3 da mora zaposlenom da se plati odsteta, jer trpi stetu ako ne moze da radi.

znaci, ako ti ne placa nista za taj period koji je postavio kao zabranu mozes slobodno da se zaposlis, a on moze svoju zabranu da veze macki o rep.
ne bas tako
to se obradjuje ugovorom
ako u ugovoru nema tu klauzulu nemaju obavezu da ga placaju, odnosno moze da ih tuzi ali to je dugotrajan proces
ali on ima obavezu da ne radi zbog ugovora. on ga je svesno potpisao

Имаш гугл, имаш линкове.

to zavisi i od posla
tu se sadrzi i odavanje poslovne tajne tako da je to tanak led..sve zavisi sta je radio i gde.

ne bas tako
to se obradjuje ugovorom
ako u ugovoru nema tu klauzulu nemaju obavezu da ga placaju, odnosno moze da ih tuzi ali to je dugotrajan proces
To je ono ... ne radim nista specijalno i ne planiram da se zaposlim kod konkurencije vec gledam neke drge stvari ... ali ko ce ga znati sta zivot nosi.

ne bas tako
to se obradjuje ugovorom

moze da ide na to da nije bio svestan da moraju da ga placaju dok obaveza postoji.

mnogi ljudi ne znaju da je poslodavac koji postavlja obaveze te vrste sam u obavezi da isplacuje randika dok ugovorena obaveza traje.

meni bi to bilo super da me placaju, a ja da blejim godinu dana. :rotf:

moze da ide na to da nije bio svestan da moraju da ga placaju dok obaveza postoji.

mnogi ljudi ne znaju da je poslodavac koji postavlja obaveze te vrste sam u obavezi da isplacuje randika dok ugovorena obaveza traje.

meni bi to bilo super da me placaju, a ja da blejim godinu dana. :rotf:
Hm znaci dam otkaz, dogovorim se sa konkurentom da hoce da me zaposli, a ovaj posto mi stavio to u ugovor iako ne radim nista specijalno ... pa to je extra rupa u zakonu (malo maste izvinjavam se :) ) pitanje sam postavio bezveze jer ima ta klauzula.

Hm znaci dam otkaz, dogovorim se sa konkurentom da hoce da me zaposli, a ovaj posto mi stavio to u ugovor iako ne radim nista specijalno ... pa to je extra rupa u zakonu.
otkaz je verovatno pokriven ugovorom tako da je pitanje da li tek tako mozes da das otkaz.
u svakom slucaju ti imas obavezu da ne radis godinu dana u toj oblasti.
sad mozes na crno ali ako te uhvate nahebao si.

otkaz je verovatno pokriven ugovorom tako da je pitanje da li tek tako mozes da das otkaz.
u svakom slucaju ti imas obavezu da ne radis godinu dana u toj oblasti.
sad mozes na crno ali ako te uhvate nahebao si.

nije nahebao, jer lepo pise da je poslodavac u obavezi da isplacuje radnika kome je postavio takvu obavezu. mnogi ljudi ne znaju za placanje sto znaci da je poslodavac prikrio stvarno stanje i uslove pod kojima moze da postavi zbaranu.

Radim neku proizvodnu administraciju sat vremena dnevno, ostatak fizikalisem, majstorisem ... u ugovoru o radu je pokriveno sve to i administracija i fizikalija i majstorisanje. Znaci ne smem ni da fizikalisem kod konkurenta?

Radim neku proizvodnu administraciju sat vremena dnevno, ostatak fizikalisem, majstorisem ... u ugovoru o radu je pokriveno sve to i administracija i fizikalija i majstorisanje. Znaci ne smem ni da fizikalisem kod konkurenta?

to ti kazem....ne moze da te ostavi bez prihoda u tom vremenskom periodu.

on je tebe obmanuo time sto ti je dao takav ugovor bez da se on obaveze da te placa.

ispade sad ni fizikaliju ne smes da radis....svasta.

to ti kazem....ne moze da te ostavi bez prihoda u tom vremenskom periodu.

on je tebe obmanuo time sto ti je dao takav ugovor bez da se on obaveze da te placa.

ispade sad ni fizikaliju ne smes da radis....svasta.
To su tipski ugovori, gde god sam radio uvek je bila ta klauzula, ... i kod svakog zaposlenog. Sad mi pade na pamet jer planiram da trazim drugi poso (uopste ne kod konkurencije ali kao sto rekoh ko zna sta zivot nosi i razmisljam se cekaj bre ja ne smem ni da fizikalisem kod njega ... bas zbog toga sam postavio ovo)

Back