Ugovor o poklonu auta

Easy_Ride

Zainteresovan član
Poruka
486
Nedavno mi je prijateljica poklonila auto za rođendan,zanima me procedura kako da prenesem auto na svoje ime.Nemam pojma ni gde treba da se javim,znam da smo bili kod notara i u još jednu ustanovu i da smo potpisivali ugovore o poklonu.Jel zna neko šta dalje?
Treba se ići u mup i tamo tražiti šalter gde mogu raditi prenos vlasništva vozila ili kako drugačije???

Kod notara napravis ugovor o poklonu, odes u poresko na kojoj opstini zivi prodavac tj poklonodavac i podneses zahev za porez. Oni ti po skali odrede koliko treba da platis, odes na salter banke ili poste i uplatis taj iznos i vratis se kod njih da ti overe da je porez placen i sa tim i uplatnicom nove saobracane ides u mup da ti izdaju novu saobracajnu za koju se ceka 7 dana.
Nista nije povoljnije da napravis ugovor o poklonu u odnosu na kupoprodajni ugovor jer poresko ima svoju skalu tipa i godista auta tako da to dodje na isto.
Jedino ako ti auto pokloni roditelj ili brat-sestra [prvo koleno] tu je porez nula dinara ali moras validno da dokazes srodstvo.
To je to i ne slusaj druge price, pozdrav

Auto se vodi na ime mog oca. Saglasni smo da ga prevedemo na moje ime. Šta dalje, da li sačiniti ugovor o poklonu i ako da, koliko će to da košta? Koja je najjeftinija varijanta? Da li bih morao da menjam i tablice onda? Sad skoro mu ističe registracija pa bi obavili to sve u jednom danu ako je moguće, mada verujem da nije, al' hajde rekoh da pitam. U pitanju je Fiat Punto 2002. godište, 59kW.

Hvala unapred na odgovorima!

prvo registruj , ustedeces 2000, otprilike , na osiguranju

valjda tablice ne bi menjao , samo saobracajnu

posto je nasledje prvog reda ne bih znao za porez ali taj auto i nema neku vrednost

jedino ako je otac nesto bolestan , ako nije nek ti da puno ovlascenje, vozi neku god , posle ti mozes i prodati nekome

prvo registruj , ustedeces 2000, otprilike , na osiguranju

valjda tablice ne bi menjao , samo saobracajnu

posto je nasledje prvog reda ne bih znao za porez ali taj auto i nema neku vrednost

jedino ako je otac nesto bolestan , ako nije nek ti da puno ovlascenje, vozi neku god , posle ti mozes i prodati nekome
Da li smem ja da vozim sad dok se vodi na njegovo ime? Tj, da li bi pravili problem saobraćajci ako bi me zaustavili?

Da li smem ja da vozim sad dok se vodi na njegovo ime? Tj, da li bi pravili problem saobraćajci ako bi me zaustavili?
Po zakonu bi ti pravili problem no medjutim niko nikad u zemlji Srbiji ga ne pravi, cak sam jednom u Vrscu i pitao saobracajce za to jer sam vozio sinovljev auto.
Sto se tice prenosa ne znam zasto bi ga prenosio na sebe da placas overu ugovora kod notara plus posle obrazac nove saobracajne dozvole [tablice se ne menjaju].
Na ugovor sa oca na sina se ne placa porez na promet samo sto moras validnim dokumentom dokazati da ti je otac
Moj savet ti je da registrujes auto i dalje na oca i vozis jer imas popust na polisu cak do 40 % s obzirom da ti je verovatno otac visegodisnji vlasnik a i lakse ces ga jednog dana prodati kad kazes da je u vlasnistvu oca dugo godina i da nisi preprodavac.
I bas kao sto rece kolega sasasta ako ti je otac bolestan, na samrti [nedaj boze] ili slicno onda ga prebaci na svoje ime jer ce kasnije za prenos da se ceka ostavinski postupak pa postupak moze da potraje......

Nije mi otac bolestan, nego rešio sam da ga prevedem na moje ime, pošto ga JA vozim već 8 godina. Jedan od razloga zašto želim da ga prevedem je i taj da u slučaju neke kazne, ona ne stigne na očevo ime. Mislim nije u redu da se štreca ako se tako nešto dogodi :D
Moj savet ti je da registrujes auto i dalje na oca i vozis jer imas popust na polisu cak do 40 %
Na kakvu polisu? Šta mi ona konkretno znači?

Nije mi otac bolestan, nego rešio sam da ga prevedem na moje ime, pošto ga JA vozim već 8 godina. Jedan od razloga zašto želim da ga prevedem je i taj da u slučaju neke kazne, ona ne stigne na očevo ime. Mislim nije u redu da se štreca ako se tako nešto dogodi :D

Na kakvu polisu? Šta mi ona konkretno znači?

Pri prvoj registraciji auta na svoje ime nemas popust na polisu osiguranja.
Svake naredne godine dobivas po 10 % [premijski stepen 1, 2, 3 ili 4]

A što se tiče saobraćajne dozvole, da li mogu da vozim auto ako je ona istekla. Tačnije ističe 01.07.2021. Pošto se auto vodi na očevo ime, da li bi me kaznili kad bi videli da mi saobraćajna nije produžena, ili bi oca? Ne pitajte me zašto neće da je produži, razlog je nemar...

Kod notara napravis ugovor o poklonu, odes u poresko na kojoj opstini zivi prodavac tj poklonodavac i podneses zahev za porez. Oni ti po skali odrede koliko treba da platis, odes na salter banke ili poste i uplatis taj iznos i vratis se kod njih da ti overe da je porez placen i sa tim i uplatnicom nove saobracane ides u mup da ti izdaju novu saobracajnu za koju se ceka 7 dana.
Nista nije povoljnije da napravis ugovor o poklonu u odnosu na kupoprodajni ugovor jer poresko ima svoju skalu tipa i godista auta tako da to dodje na isto.
Jedino ako ti auto pokloni roditelj ili brat-sestra [prvo koleno] tu je porez nula dinara ali moras validno da dokazes srodstvo.
To je to i ne slusaj druge price, pozdrav

Jedno pitanje vezano za sobraćajnu - kod ugovora o poklonu, ko odjavljuje saobraćajnu? Da li to mogu ja da uradim? Tablice ne menjam, iz istog smo registracionog područja.

Jedno pitanje vezano za sobraćajnu - kod ugovora o poklonu, ko odjavljuje saobraćajnu? Da li to mogu ja da uradim? Tablice ne menjam, iz istog smo registracionog područja.
Sa ugovorom i saobracajnom ides u policiju [takodje i uplatnica za novu saobracajnu] i ostavljas postojecu a dobivas potvrdu s kojom mozes da vozis dok ti se ne izda nova, to obicno traje 7 dana

Back