Uduvavanje dima u šupak nekada je bila medicinska procedura koja se koristila za reanimaciju ljudi

Sensei

Master
Moderator
Poruka
90.166
'k.jpg

Najčešća primena je bila reanimacija žrtava davljenika. Nekoliko bazena, vodenih tokova itd. imalo je komplet, sa uređajem tipa meh, koji se koristio za duvanje dima u šupak davljenika.

Sve je počelo nakon što je duvan prepoznat kao medicinski koristan. Lekari su počeli da se zalažu za davanje duvana putem klistiranja (u šupak) kao tretman za žrtve davljenja.

Čak su nudili novac svakome ko bi uspešno reanimirao žrtvu davljenika na navedeni način.

Da budemo pošteni, funkcionisalo je, barem u nekim dokumentovanim slučajevima, pa se proširilo poput požara. Ljudi su koristili sve što je bilo moguće da naduvaju dim u guzicu u slučaju da nije pronađena normalna oprema.

Ovo su radili sve do početka 20. veka, kada je engleski naučnik putem testiranja na životinjama otkrio da je nikotin sadržan u duvanskom dimu veoma toksičan za srčani sistem.

Nakon toga, postupak je postepeno postao nepopularan i na kraju nepostojeći... fala Bogu jedinome

Pogledajte prilog 1142995

Najčešća primena je bila reanimacija žrtava davljenika. Nekoliko bazena, vodenih tokova itd. imalo je komplet, sa uređajem tipa meh, koji se koristio za duvanje dima u šupak davljenika.

Sve je počelo nakon što je duvan prepoznat kao medicinski koristan. Lekari su počeli da se zalažu za davanje duvana putem klistiranja (u šupak) kao tretman za žrtve davljenja.

Čak su nudili novac svakome ko bi uspešno reanimirao žrtvu davljenika na navedeni način.

Da budemo pošteni, funkcionisalo je, barem u nekim dokumentovanim slučajevima, pa se proširilo poput požara. Ljudi su koristili sve što je bilo moguće da naduvaju dim u guzicu u slučaju da nije pronađena normalna oprema.

Ovo su radili sve do početka 20. veka, kada je engleski naučnik putem testiranja na životinjama otkrio da je nikotin sadržan u duvanskom dimu veoma toksičan za srčani sistem.

Nakon toga, postupak je postepeno postao nepopularan i na kraju nepostojeći... fala Bogu jedinome
Mito... preterao si ovih dana sa hranom. :fdlan:

Evo me na kupalištu.
Pokraj svakog bazena spasuoci i momci za pružanje prve pomoći

Opsednuta sam ovom temom, tako da daleko od mog grada na bazenima tražim specijalnu aparaturu viđenu samo u ovoj temi :rotf:

Moraću da ih pitam kako pružaju prvu pomoć ali će mi trebati prevodilac:roll:

IMG_20220505_095456.jpg

Evo me na kupalištu.
Pokraj svakog bazena spasuoci i momci za pružanje prve pomoći

Opsednuta sam ovom temom, tako da daleko od mog grada na bazenima tražim specijalnu aparaturu viđenu samo u ovoj temi :rotf:

Moraću da ih pitam kako pružaju prvu pomoć ali će mi trebati prevodilac:roll:

Pogledajte prilog 1148655
od sad čim odeš negde na bazen, pitaj da li imaju aparat za reanimaciju...

od sad čim odeš negde na bazen, pitaj da li imaju aparat za reanimaciju...
Znam za jadac, Mitke!
Ipak, vodim tebe kao stručnjaka i nekog ko se razume u reanimaciju.
Veliki su to bazeni, možda ćeš imati dosta posla :p

Jeste. i tako ti nekog reanimiras, i to uspjesno ... a onda mu objasnjavaj nakon uspjesnog postupka kako nisi koristio situaciju vec si ga spasavao. :D
Ima jedan zubar negde u USA koji je uspavljivao pacijentkinje i onda ih vaćario. kad su ga uhvatili, kaže on im je masirao grudi kao vid terapije

Back