Udruzenje za zastitu prirode

Udruženje za zaštitu i prava životinja “Sloboda za životinje”, poziva sve članove, kao i one koji to žele da postanu i koji pokazuju interesovanje za patnje životinja u današnjem vremenu, na projekciju antilovnog filma

“Teror u šumi i poljima”
u nedelju 28. 11. 2004.g. u 17h,
u Domu Omladine Beograda,
sala na I spratu,
ULAZ JE SLOBODAN

Mi smo pocetkom oktobra u Pancevu organizovali protesnu setnju gradom u kojoj su ucestvovali svi srednjoskolci i zainteresovani gradjani. Napisali smo zahteve rafineriji i petrohemiji za smanjenje zagadjenja zivotne okoline. Oni koji zive u BG-u mogli su nekoliko puta da osete kako to navece smrdi, a oni koji zive u Pancevu udisu to svako vece. Na ovome treba ozbiljno poraditi inace cemo zavrsiti kao ovi u Boru. Ko je mogao otisao je iz grada onaj koji nije mogao umrece od nekog raka. E da to sam zaboravio nasli smo neku statistiku da je u Pancevu vec poceo da se povecava broj obolelih od nekog raka, leukemije i sl.

Obavestavamo Vas da je ORCA u petak 26. novembra, otpočela sa ovogodisnjom kampanjom protiv gajenja i ubijanja zivotinja radi dobijanja krzna "Da ih ne Okrznu!''.

Povodom FFF - FurFreeFridey, odrzali smo konferenciju za stampu i koktel u Palati Beograd i tom prilikom predstavili promotivni materijal koji će biti korisćen u kampanji - plakate, bedzeve i letke. Za to posebnu zahvalnost dugujemo Igoru Mandiću koji je osmislio i realizovao vizuelni identitet kampanje. Takođe, zahvaljujući Fund for Animals u prilici smo da ove godine izradimo i novi promotivni spot.

Posebnu paznju na konferenciji za novinare privukli su glavni promoteri ovogodisnje kampanje - činčile: Bundica i Subarko. Pod sloganom Bundica i ORCA vas pozivaju da zajedno prezivimo zimu, tokom zime 2004/2005 u okviru kampanje ''Da ih ne Оkrznu!'' sprovesćemo sledeće aktivnosti:

- * Čajanku na klizalistu - sa nasim prijateljima klizačicama i klizačima demonstriraćemo kako mozete da budete lepi i elegantni, na ledu, bez krzna!

- * Ukrasavanje novogodisnje jelke za napustene zivotinje - ulepsaćemo grad svim nasim sugrađanima, dvonoznim i četvoronoznim!

- * Akciju sa inspektorom Blazom - pitaćemo Vas sta znate o činčilama? I u duhu nase vesele zime nagraditi najtačniji odgovor!

- * Promociju na Evropskom Snowboard Cup-u na Kopaoniku - vrhunski sportisti, koji provode pola godine na snegu objasniće nam zasto njima nije potrebno krzno da budu najbolji!

Uz sve to, provodićemo se dobro i gledati Bundicu kako raste!

FFF bila je dobra prilika da obelezimo nas četvrti rođendan.

Ukoliko ste raspolozeni da se i Vi uključite u ovogodisnju kampanju mozete nas kontaktirati putem maila: orcabeograd@yahoo.com

~~~
Slike-http://photobucket.com/albums/v513/kimmi_net/ORCA/konferencija/

Eeee imala sam ja to udruzenje zelenih ( tako nesto se zvalo ) u osnovnoj skoli... I stavise bas se cela skola navukla na to, ali mi smo delovali samo u tom regionu ( ne mislim samo na skolu i skolsko dvoriste :wink: ), ali to se raspalo pred kraj osnovne a sad u srednjoj ni u sta ne mozes vise ubediti ljude :shock: . Jednu drugaricu sam ubedila da prestane da pusi ( cigare :wink: ) i drugu da ne baca smece na ulicu ( i to posle 3 meseca njenog inacenja ). Toliko od mene... 8) al sam faca :)
Javljajte za jos tih akcija, ja bih da se prikljucim!
:D

Saopštenje za javnost
15. 12. 2004. godine

Zabrinjavajući odnos SCG prema CITES vrstama!

SCG podržala Japan, Svetu Luciju, Sveti Kitts a protiv glasova zemalja EU i SAD.

Nadležno ministarstvo ne poštuje zakon o dostupnosti informacija.

Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA, iznenađena i zabrinuta zbog saznanja o načinu na koji je naša zemlja glasala na CoP 13. (13. skupštini CITES-a: od 2. do 14. oktobra o. g. u Bangkoku), oštvo protestuje zbog ovakvog odnosa prema zaštiti CITES vrsta, te ovim putem želi javno da postavi nekoliko pitanja Ministarstvu za nauku i zaštitu životne sredine RS.

Od 12 predloga o kojima imamo podatke, naša zemlja:
- nije uopšte glasala za njih 9, (tri predloga koja se tiču trgovine slonovima i proizvodima od slonovače, zaštita papa zebe (Passerina ciris) i nekih tropskih biljaka).
- glasala uzdržano za jedan (koji se tiče hibridnih vrsta orhideja),
- do jasnog izjašnjavanja je došlo samo po pitanju preostala dva, koji se tiču šiljoglavog kita (Balaenoptera acutorostrata), odnosno trofejnog lova na belog nosoroga u Svazilendu.

Državna Zajednica SCG podržala je smanjen stepen zaštićenosti šiljoglavog kita od izlovljavanja (premeštanje iz I u II apendiks CITES-a). Ovaj japanski predlog podržalo je 57 zemalja među kojima su, osim Islanda i Norveške, brojne ostrvske države koje zavise od japanske finansijske pomoći, kao što su Sv. Lucija, ili Sv. Kitts i Nevis. Protiv ovog predloga glasalo je 63 zemlje, uključujući sve države EU, zatim SAD, Australiju i još mnoge druge. Ovaj predlog je odbačen. Takođe, Državna Zajednica SCG podržala je smanjen stepen zaštite belog nosoroga (premeštanje iz I u II apendiks CITES-a). U predlogu koji je dao Svazilend zahteva se ponovno uvođenje dozvole za međunarodni promet lovnih trofeja belog nosoroga. Ovaj predlog je nažalost usvojen.

Našu zemlju na konferenciji predstavljala je jednočlana delegacija. Pošto se konferencija paralelno održavala u dve sale naš predstavnik fizički nije mogao da se izjasni o svim predlozima. Zbog ovoga su druge zemlje naše veličine i razvijenosti slale barem po dva predstavnika (Albanija, Bugarska, Mađarska i Hrvatska po 2, Slovenija 3, a Rumunija čak 6).

Na osnovu gore iznetih činjenica ORCA traži odgovore na pitanja:
• Zašto se troši novac iz državnog budžeta na učešće jednog delegata na konferenciji na kojoj on o većini predloga uopšte neće ni glasati?
• Koji državni organ, i na osnovu kojih kriterijuma, donosi odluke o stavu naše države po pitanju zaštita životinja van granica naše zemlje?
• Ako naša privreda ne zavisi od lova na šiljoglavog kita, ako je njegovo premeštanje u II apendiks CITES-a protivno očuvanju vrste, i ako svi naši relevantni međunarodni politički i ekonomski partneri glasaju protiv takvog predloga, koji je onda razlog, jači od svih navedenih, opredelio našu državu da se pridruži Sv. Luciji i Sv. Kittsu i podrži ovaj predlog?
• Kome je u našoj zemlji u interesu da podrži trofejni lov na belog nosoroga u Svazilendu?

Navedene podatke smo dobili kao članica međunarodne Mreže za Opstanak Vrsta (SSN), a ne od nadležnog ministarstva, u skladu sa zakonom, iako smo ih zvanično zatražili 29. 10. 2004.

Elvir Burazerovic
Predsednik ORCA

Dodatne informacije: 064 1221 686

Edit:

Zamenik ministra za nauku iznosi neistine oko učešća SCG na 13. Skupštini CITES-a u Bankoku

Iako je za B 92 zamenik Ministra za nauku i zaštitu životne sredine, Dragan Povrenović, doduše veoma nespretno, priznao da je predstavnica naše zemlje u Bankoku u ime 8 000 000 građana naše zemlje podržala predlog Svazilenda da se smanji stepen zaštite belog nosoroga, istovremeno izneo je i neke neistina, a mnoga pitanja ostala su bez odgovora.

Naime, zamenik ministra rekao je da je predstavnica SCG – Marija Smederevac u “relevantnim saveznim i republičkim ministarstvima dobila instrukcije kako da glasa”. Takođe izneo je da je ukupno glasano za 50 stavki.

NIJE TAČNO da je predstavnica SCG dobila instrukcije od relevantnih republičkih i saveznih organa. ORCA raspolaže pouzdanim informacijama da Republika Crna Gora nije bila upoznata o načinu glasanja naše delegacije, kao što ista, a ni javnost, u čije se ime glasalo, nema ove informacije ni sada.

NIJE TAČNO da je predstavnica naše zemlje glasala za svih 50 predloga jer se konferencija u Bankoku paralelno održavala u dve sale, te naša predstavnica fizički nije mogla da se izjasni o svim predlozima. Tako za veliki broj predloga nije opšte glasala – ni »za«, ni »protiv«, ni »uzdržano«.

ORCA će i dalje, dok ne dobije odgovore, postavljati pitanja:
• Koji državni organ, i na osnovu kojih kriterijuma je doneo odluke o stavu naše države po pitanju predloga iznetih na CoP 13.?
• Zašto Crna Gora nije uključena u proces donošenja odluka?
• Zašto je na CoP 13. poslata samo jedan predstavnik?
• Zbog čega naša predstavnica nije uopšte glasala za mnoge predloge?
• Kome je u našoj zemlju u intersu da podrži trofejni lov na belog nosoroga?

Istovremno posle demantia koji je ministarstvo objavilo u vezi sa glasanjem o šiljogljavom kitu, ORCA je dodatno proverila ovu informaciju kod izvora od kog ju je dobila i utvrdila da je glasanje o ovoj tački na predlog japanske delegacije, bilo tajno. Tako da niko osim nadležnih u našem ministarstvu sa sigurnošću ne može znati kako je naša predstavnica po ovom pitanju glasala. Zato pozivamo nadležne institucije naše zemlje da javno pokažu svoj stav u vezi sa zaštitom kitova tako što bi podržale pristupanje naše zemlje međunarodnoj komisiji za zaštitu kitova (IWC) u kojoj bi SCG podržala blok zemalja koje se bore protiv smanjenja stepena zaštite kitova.

Novogodisnja jelka za napustene zivotinje

Jelka za napustene zivotinje 2002

Novogodišnji štand

Preko 200 beogradske dece u akciji "pomozimo pticama!"

Postovani,

Obavestavamo Vas da ce ORCA i Sekretarijat za obrazovanje Skupstine grada Beograda, u petak, 24. decembra u 10 h, u Skupstini grada Beograda (Trg Nikole Pasića 6) organizovati dodelu nagrada za najbolje kucice za ptice pristigle na konkurs »Beogradki dzivdzan«. Na konkurs je pristiglo preko 200 kućica.

Nagrade za učesnike obezbeđene su zahvaljujući Bento Kronenu i časopisu National Geographic Junior.

Takodje, pozivamo Vas da 24. i 25. decembra 2004. godine, od 11 do 17 časova na Trgu Nikole Pacića, u okviru akcije BEOGRADSKE ZIVOTINJE, BRIGA SVIH BEOGRAĐANA ukrasite novogodisnju jelku za napustene zivotinje. JP »Zelenilo Beograd« omogucilo je da ovogodisnja jelka nakon akcije bude zasadjena u parku na Slaviji (Mitićev park), te proglasena za Drvo napustenih zivotinja.

Pozivamo sve male i velike beograđane da naprave originalan ukras kojim će ukrasiti ovu jelku i pridruze nam se!

ORCA će ovom prilikom organizovati i udomljavanje napustenih zivotinja, i nastaviti akciju potpisivanja peticije za definisanje prava zivotinja u Ustavu RS. Takođe, ovo će biti prilika da pokazemo kako moze biti toplo i bez krzna, i promovisemo kampanju protiv gajenja i ubijanja zivotinja radi dobijanja krzna »Da ih ne Okrznu!«.

Zahvaljujući Bento Kronenu, koji je obezbedio hranu za ptice, građani će biti u prilici na tokom ova dva dana nabave poslastice za njih, kao i da se informisu o načinima na koje im mozemo pomoći. Pored ovoga, kako bismo izbegli nove balkanske afere, građani će imati prilike da se informisu i podrze inicijativu da se dve najugrozenije lovne ptice - prepelica i grlica stave na listu zastićenih vrsta, te zastite trajnim lovostajem.

Pozivamo svu decu Beograda, njihove roditelje i prijatelje da nam se pridruze!

Nadajmo se da će u 2005. godini nasa drzava i svi mi, vise brinuti o zivotinjama!

Saopštenje za javnost
U Beogradu, 19. 12. 2004

Lutalice se u Bačkoj Palanci ubijaju sekirom

Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA, želi ovim putam da obavesti javnost o brutalnom načinu »rešavanja« problema pasa lutalica u Bačkoj Palanci, te zatraži od građana da nam pomognu u nastojanjima da se ovakav odnos prema životinjama promeni.

Dana 15. decembra 2004. godine ORCA je primila prijavu od gospodina Pejić Krstana, dugogodišnjeg borca za zaštitu životinja iz Karađorđeva, u kojoj se navodi da se psi u opštini Bačka Palanka ubijaju sekirom i na druge brutalne načine. Psi se hvataju lasom i transportuju zaprežnim kolima do deponije na kojoj se ubijaju. Njima se nakon toga seku repovi kako bi se moglo naplatiti „po glavi“ – 100 dinara.

Povodom ovog slučaja, ORCA je podnela prijavu OUP-u Bačka Palanka i opštinskom sudu protiv čoveka za kojeg je pouzdano utvrđeno da, po neformalnom nalogu opštine Bačka Palanka, odnosno njenog sekretara - Mileta Kolara, sekirom ubija pse lutalice. Takođe slučaj je prijavljen i nadležnim inspekcijskim službama u opštini Bačka Palanka, republičkoj veterinarskoj inspekciji, od kojih se zahteva da učine sve ono što je u njihovoj moći, kako bi se počinilac ovih nedela kaznio.

Trenutno radimo na tome da pomognemo gospodinu Krstanu Pejinu da pokrene Društvo za zaštitu životinja kako bismo mogli da se zajedno izborimo sa ovakvim slučajevima u Bačkoj Palanci i obezbedimo humaniji odnos prema napuštenim životinjama.

ORCA moli sve one koji smatraju da se ovakvo brutalno ubijanje pasa lutalica u Bačkoj Palanci mora zaustaviti, da nam pomognu da se tako što će napisati protesno pismo predsedniku opštine, u kojem će izneti svoj stav povodom gore navedenih činjenica: Dragan Božalo, predsednik opštine Bačka Palanka, Kralja Petra I br. 16, 21 400 Bačka Palanka, Tel: 021 741 064 (centrala), 021 751 799 ili faks: 021 745 587

Za sve dodatne informacije javite se na: orcabeograd@yahoo.com

Prosledjujemo Vam informaciju i poziv koji smo dobili od Zelene omladine Srbije koja organizuje protesni skup protiv sece jelki za Novogodisnje praznike.

Protesni skup ce se odrzati 29. 12. 2004 ispred Ministarstava za nauku i zastitu zivotne sredine u okviru akcije ciji je cilj sprecavanje unistavanja cetinara pred Novogodisnje praznike.

ORCA je podrzala ovu akciju, ali zbog kratkog vremena i unapred isplaniranih obaveza nije u mogucnosti da se organizovano prikljuci protestu. Zato Vas molimo da ukoliko ste u mogucnosti pojedinacno ucestvujete u ovoj korisnoj akciji.

Organizacija za postovanje i brigu o zivotinjama - ORCA

Adresa: Masarikova 5/XVI
ORCAinfo tel: 064 235 325 9
Fax: + 381 11 306 15 21
e-mail: orcabeograd@yahoo.com (za javnost)
e-mail: orcamediji@yahoo.com (za novinare)
Web: www.orca.org.yu
ORCA Savetovaliste za zastitu zivotinja: Prote Mateje 36,
svake srede od 17 do 19 casova, tel. 243-86-53 (ulaz iz dvorista)

A sto se yebete s tim dzabe. Kakve koristi imamo ako zabranimo lov na slonove ili orke. Koliko mi je poznato slonovi kod nas rastu samo u zoo vrtu...ne verujem da ih ima vise od 20 u celoj zemlji. Radimo nesto korisno. Regulisimo npr secu cuma u regionu. Kako smo poceli opustosicemo sumadiju (i ostale krajeve najverovatnije, za moj kraj sam siguran, pa samo za njega i pricam) vrlo brzo. Seljaci seku sume da bi se grejali zimi. Zatiru njive da bi gradili kuce koje ili stoje nezavrsene ili u njih udju dvaput godisnje.
Zajebite papagaje i kitove, krenimo od onoga sto je tu blizu.

p.s:
poslednji put sam video srnu u prirodi kad sam imao 8 godina (pretrcala je preko njive i zamakla u sumarak)

Saopštenje za javnost

Lovci ubijaju pse po ulicama po nalogu Opštine Koceljeva!

ORCA podnela krivične prijave protiv odgovornih u opštini i lovačkom društvu “Tamnava”

Poštovani,

Ovim putem želimo da Vas obavestimo o uznemiravajućim događajima koji se odvijaju u opštini Koceljeva.

Naime, svake nedelje od sredine decemba 2004. u opštini Koceljeva odvija se organizovan odstrel pasa lutalica od strane lovačkog društva po protivzakonitoj odluci predsednika Opštine - Veroljuba Matića (Zaključak br. 323-12/04). Prema ovom zaključku napisan je čak i “Ugovor o javnoj nabavci male vrednosti usluga uništavanja pasa i mačaka lutalica i lisica”, prema kojem opština nudi 500,00 za svakog ubijenog psa, 300,00 za mačku i 1 000 dinara za lisicu.

Pored pasa i mačaka lutalica, u Opštini Koceljava stradao je veliki broj kućnih pasa i mačaka. Tako je stradala i jedna labradorka, koju je, dana, 10. 01. 2005., ubio Daragan Stojčić zv. Lale. Na ovom mestu citiramo deo potresnog pisma koje smo primili povodom ovog slučaja, a koje u potpunosti oslikava svu surovost koju demonstriraju “lovci” opštine Koceljeva:

“Oko 14, 30 nailazi prometnim asfaltnim putem sin moje već pomenute sestre, mali Cvetković Miloš iz Valjeva star 16 godina. Pored njega se kreće moj već bliže opisan pas. “Lovac” Stojčić Dragan diže pušku i puni. Dete se nalazi na pravcu između psa i njega. Videvši šta će se desiti dete ga moli: Čiko nemojte pucati ovo je pas Pašić Dušana. “Lovac” odgovara: “Ne priznajem ja to ako treba ubiću i njega”. Puca! Ranjava životinju. Dete trči životinji, plače, jauče, mazi životinju. Pas teško diše. Dete traži pomoć, moli sve prisutne da mu pomognu. Trči prema njima. Viče pomozite mi! “Lovac” koristi odsustvo deteta od psa puca jos dva puta u pravcu kuće Ivanković Radenka. Pas se onesvešćuje. Dete vrišti. Ljubi psa misli da je mrtav. “Lovac” prilazi blizu psu na 2-3 metra, puca mu u glavu. Kraj jednog života. Za “lovca” počinje nešto drugo. Zaradio je 500,00 dinara. Psa stavlja u džak pa na ručna kolica pa kući.”…

Povodom gore navedenih činjenica, ORCA je podnela krivične prijave protiv predsednika opštine Koceljeva – Veroljuba Matića, predsednika lovačkog udruženja “Tamnava” – Milorada Sofronijevića, lovočuvara – Kovačević Milorada iz sela Subotice i ubice psa Stojčić Dragana iz sela Batalaga.

Znaci strasno...
Sva sam najezila dok sam citala....UZAS :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Back