Udri radi i platu zaradi

Није ту проблем страна инвестиција, ако на то циљаш. Наши људи се продају за мале паре, радећи којекакве послове са својим претпостављенима, зарад радног места. Наравно, нико ни не слути да је то краткорочни план. То је доказ да у нашој земљи има неправилности на свим нивоима. Од главешина, до најнижих радних места.

Da,nažalost...na to mislim,na ljude koji se prodaju za sitne pare.Uvukli bi se nekom u b*lju zarad nekog interesa koji je uzgred jako mizeran....da se iznenadi čovek kad vidi koliko je neko ''jeftin''...

Istina je . Ja zivim u Loznici , tekstilni sam inzenjer i nije bilo sanse da se u pomenutoj firmi zaposlim. Ta fabrika dobila je sredstva za tzv. greenfeald investicije, i bas tako se desava da radnike drze najcesce do godinu dana (neke i manje, naravno) a posle prime druge...Nekvalifikovane radnice (neko je bas lepo primetio da su to one koje se muvaju sa italijanima) su sefice, izivljavaju se i maltretiraju one koje rade poslove na kojima bi same trebalo da budu, a ti skolovaniji rade jer se tese "dobrom" i redovnom platom...Nazalost, to je nasa realnost. Kad sam ja bila na razgovoru nisam pristala da sijem carape, a da mi neko ko je jedva zavrsio i osnovnu skolu bude sef, i naravno nisu me primili...Sredina me osudjuje (kao vidis kakva je kriza a ti biras poslove!), ali cemu onda moje skolovanje?
Na zalost.nisi ni prva ni zadnja kojoj se desilo da ima taj problem,koji ti imas.Resenje je tesko,bas sam danas razgovarao sa bivsim tekstilcom i on je zatvorio svoju radnju.Pazar je pao za 40% i nije mogao da bude likvidan.Probao je sve i svasta,ali jednostavno nije islo.Onaj asortiman koji ne prodaju Kinezi kod nas,je jako nezahvalan za rad i ima guzve na trzistu,tako da je jako,jako tesko.Moje misljenje je,ako se ima u vidu da drzava ne daje subvencije i da su Kinezi preplavili Srbiju robom siroke potrosnje,da je prekvalifikacija jedino trajno i mozda najpametnije resenje.Kao alternativu uzeti neki posao koji volis i koji bi mogao da vas drzi(financijski).Nemoguce je biti konkurentan danas u tekstilnoj industriji,a da si domaci i da nemas kapital i rezerve novca da bi odrzao posao i imao zaradu.

:think:

Свака част твојој квалификацији, али неко ко ради неки посао 20 година са средњом школом, сигуран сам да може да буде шеф твојој дипломи. Не мора да значи да си стручњак само на основу завршеног факултета.

Tu su primljene devojke bez ikakve kvalifikacije. A. dozvolices da ja ipak imam vise znanja u odnosu na nekog ko nema ni radnog iskustva ni skolovanja. Osim toga zasto se ljudi skoluju? Onda ajde da svi zavrsimo Osnovnu skolu, kad smo jednaki i obrazovanje nije vazno.Ja sam konkurisala kad je firma tek otvarana, a niko u Loznici nije imao prilike da stekne radno iskustvo te vrste jer takva proizvodnja na ovim prostorima ne postoji.Ako konkurisem ja bez iskustva sa odredjenim kvalifikacijama, i neko ko je zavrsio samo O.S. takodje bez radnog iskustva, u cemu je tajna da pomenuta bude sefica, a ja radnica na sivacoj masini? To bi bilo kao da elektroizenjera posaljes da menja sijalice, a elektricara da radi projekat termoelektrane! Ako ti je to u redu, onda u redu...

Na zalost.nisi ni prva ni zadnja kojoj se desilo da ima taj problem,koji ti imas.Resenje je tesko,bas sam danas razgovarao sa bivsim tekstilcom i on je zatvorio svoju radnju.Pazar je pao za 40% i nije mogao da bude likvidan.Probao je sve i svasta,ali jednostavno nije islo.Onaj asortiman koji ne prodaju Kinezi kod nas,je jako nezahvalan za rad i ima guzve na trzistu,tako da je jako,jako tesko.Moje misljenje je,ako se ima u vidu da drzava ne daje subvencije i da su Kinezi preplavili Srbiju robom siroke potrosnje,da je prekvalifikacija jedino trajno i mozda najpametnije resenje.Kao alternativu uzeti neki posao koji volis i koji bi mogao da vas drzi(financijski).Nemoguce je biti konkurentan danas u tekstilnoj industriji,a da si domaci i da nemas kapital i rezerve novca da bi odrzao posao i imao zaradu.

Tekstilna industrija je pocela da propada 1980ih godina kada su Kinezi poceli da se trpaju. Samo ludak bi otvorio takav posao.

Kada sam bio u Beogradu, video otisao sam u ta dva shopping mall-a i video sam ima skupih radnji kao na pr. Marks & Spencer.... koji citavu robu proizvode u Kini zato sto je naravno jeftinije. Kinezi prodaju svaki zivi asortman sto se tice obuce.

Tu su primljene devojke bez ikakve kvalifikacije. A. dozvolices da ja ipak imam vise znanja u odnosu na nekog ko nema ni radnog iskustva ni skolovanja. Osim toga zasto se ljudi skoluju? Onda ajde da svi zavrsimo Osnovnu skolu, kad smo jednaki i obrazovanje nije vazno.Ja sam konkurisala kad je firma tek otvarana, a niko u Loznici nije imao prilike da stekne radno iskustvo te vrste jer takva proizvodnja na ovim prostorima ne postoji.Ako konkurisem ja bez iskustva sa odredjenim kvalifikacijama, i neko ko je zavrsio samo O.S. takodje bez radnog iskustva, u cemu je tajna da pomenuta bude sefica, a ja radnica na sivacoj masini? To bi bilo kao da elektroizenjera posaljes da menja sijalice, a elektricara da radi projekat termoelektrane! Ako ti je to u redu, onda u redu...
Skola daje obrazovanje,a obrazovanje stvara nove i lepse vidike.Bez knjige ne bi bilo napretka covecanstva i tu nema nikakve dvojbe.Zalosno je to,kad se nadje covek u situaciji,kada svoje znanje ne moze i da primeni u radu za platu i licno zadovoljstvo.

Осврнуо сам се на део текста у ком си написала да "није било шансе да се запослиш". Схватио сам да ти ниси желела понуђено радно место, а не да није било простора да удружиш рад у тој фирми.
Верујем ја да ти имаш знање из те области, нормално, о томе си годинама учила. Да ли си заиста и стручњак, не знам, сигуран сам да јеси.

Не бих да ме погрешно схватиш, али чини ми се да те је само неправда погодила када је у питању кадровска политика те фирме.

Politika firme je da dobije lovu od države za prijem nezaposlenog,zatim ga ''cedi'' koji mesec ili godinu dana pa onda novog ''nezaposlenog''....Treba sašiti 1500 čarapa za osam sati bez greške...a kad postigneš normu onda otkaz?!Za 19.000 dinara mesečno mislim da se ne isplati...plus što žene koje rade tamo masovno se razboljevaju (loši uslovi,prašina,vrućina).....
psihičko maltrtetiranje....neki dan čujem da je radnica dobila opomenu...''što smrdi na znoj...da joj se to više ne desi inače-otkaz''....žena došla kući uplakana-kako da se ne oznojim kad radim ko konj a u pogonu 27 C ?Priča mi njen muž:samo da sretnem negde onu njenu ''predradnicu''....!

Politika firme je da dobije lovu od države za prijem nezaposlenog,zatim ga ''cedi'' koji mesec ili godinu dana pa onda novog ''nezaposlenog''....Treba sašiti 1500 čarapa za osam sati bez greške...a kad postigneš normu onda otkaz?!Za 19.000 dinara mesečno mislim da se ne isplati...plus što žene koje rade tamo masovno se razboljevaju (loši uslovi,prašina,vrućina).....
psihičko maltrtetiranje....neki dan čujem da je radnica dobila opomenu...''što smrdi na znoj...da joj se to više ne desi inače-otkaz''....žena došla kući uplakana-kako da se ne oznojim kad radim ko konj a u pogonu 27 C ?Priča mi njen muž:samo da sretnem negde onu njenu ''predradnicu''....!

Ja mislim da je primedba sasvim na mestu
Ukoliko se zbog temperature mnogo znoji,treba da uzme odgovarajuci dezodorans
Ili ukoliko ima neprijatan zadah da nosi sa sobom tic-tac bombone
Ono sto mene cudi je to sto je dozvolila sebi da joj drugi skrece paznju na to,pa valjda je ona prva mogla da primeti da zaudara na znoj
Mene bi ziv blam pojeo da sam na njenom mestu
A ona dolazi kuci uplakana i jada se muzu...no comment

Mislim da Vi u BGD ili NS lakše nađete posao nego mi u provinciji iako imamo odgovarajuće kvalifikacije i 50 godina života,porodicu,iskustvo.....U svojoj 45-toj izgubila sam posao a sin mi je krenuo na faks.Od tada radim,šta nađem,naravno na crno, uglavnom za minimalac.Nisam mogla reći sinu" e pa dete moje moraš prekinuti faks zato što ti je majka izgubila posao".Vreme je teklo,morala sam se snalaziti.Ostao mu je još jedan ispit,diplomski i KRAJ. Nadam se da će spakovati kofer i posao potražiti tamo gde se normalno živi.
Vi mladi gledajte ovu stvar iz ugla roditelja..... Jer da sam pre 25 godina znala da će doći luda vremena, ne bih rodila ni jedno dete.
1991.godine Zvezda je pobedila Olimpik na penale. Srećniji sam tada bio nego da je dobila sa recimo 3:0.Isto važi i za Đorđevićevu trojku u poslednjoj sekundi protiv Huventuda 1992. Ako znate o čemu pričam razumećete.

Осврнуо сам се на део текста у ком си написала да "није било шансе да се запослиш". Схватио сам да ти ниси желела понуђено радно место, а не да није било простора да удружиш рад у тој фирми.
Верујем ја да ти имаш знање из те области, нормално, о томе си годинама учила. Да ли си заиста и стручњак, не знам, сигуран сам да јеси.

Не бих да ме погрешно схватиш, али чини ми се да те је само неправда погодила када је у питању кадровска политика те фирме.

U pravu si...Zapravo ja ne zelim da "kukam nad svojom sudbinom"...Samo sam htela da kazem da i u situaciji kad si mozda i kvalifikovan za neku poziciju, u zemlji Srbiji tesko mozes dobiti placeniji posao ako nemas debelu vezu. Sve ovo sam pisala povodom teme : za koje pare raditi. Htela sam radno mesto koje je vise placeno, jer prosto zelim vecu zaradu... Znam da je tekstilna industruja u losem stanju, ali cak i kad sam u povoljnijem polozaju u odnosu na druge , kao u konkretnom slucaju, nisam imala sanse da dobijem placenije radno mesto jer nisam imala vezu. To je sustina. Naravno da i sama znam da su potrebne godine rada u bilo kojoj struci da bi neko postao strucnjak, ali nikako da dodjem do te sanse da se dokazem koliko mogu i znam,a svaki se posao nauci ako si voljan. Ja nisam videla svoju perspektivu u tome da osam sati dnevno, 6 dana u nedelji..., radim dve operacije...U tome je bila sustina mog skolovanja : ja zelim da preuzmem odgovornost, zelim stalno da ucim i usavrsavam se, a zelim i dobru zaradu.

Ništa nisi pogrešila...da budeš manuelni radnik-robot za 19.000 mesečno svakako se ne isplati,još da te pritom neko za*****a i iživljava se na sve moguće načine..gde je tu računica?Probaj u firmi koja pravi osnovu za transportne trake ,to je valjda nešto iz tvoje struke(kolko znam to se tka na razbojima )?Firma je preko puta gradske mlekare...ne znam kako se zove....

U pravu si...Zapravo ja ne zelim da "kukam nad svojom sudbinom"...Samo sam htela da kazem da i u situaciji kad si mozda i kvalifikovan za neku poziciju, u zemlji Srbiji tesko mozes dobiti placeniji posao ako nemas debelu vezu. Sve ovo sam pisala povodom teme : za koje pare raditi. Htela sam radno mesto koje je vise placeno, jer prosto zelim vecu zaradu... Znam da je tekstilna industruja u losem stanju, ali cak i kad sam u povoljnijem polozaju u odnosu na druge , kao u konkretnom slucaju, nisam imala sanse da dobijem placenije radno mesto jer nisam imala vezu. To je sustina. Naravno da i sama znam da su potrebne godine rada u bilo kojoj struci da bi neko postao strucnjak, ali nikako da dodjem do te sanse da se dokazem koliko mogu i znam,a svaki se posao nauci ako si voljan. Ja nisam videla svoju perspektivu u tome da osam sati dnevno, 6 dana u nedelji..., radim dve operacije...U tome je bila sustina mog skolovanja : ja zelim da preuzmem odgovornost, zelim stalno da ucim i usavrsavam se, a zelim i dobru zaradu.
Ti dobro i pravilno razmisljas,samo si u pogresnom fahu.U tvojoj delatnosti je danas izuzetno tesko.Kada si vec tako marljiva,inteligentna i obrazovana....zasto ne pokusas da se oprobas u nekoj drugoj bransi,da tamo napravis karijeru koja bi bila pracena platom od koje mozes normalno funkcionisati???Ne bi bila ni prva ni zadnja koja se prekvalifikovala,jer nije bilo druge.

Ti dobro i pravilno razmisljas,samo si u pogresnom fahu.U tvojoj delatnosti je danas izuzetno tesko.Kada si vec tako marljiva,inteligentna i obrazovana....zasto ne pokusas da se oprobas u nekoj drugoj bransi,da tamo napravis karijeru koja bi bila pracena platom od koje mozes normalno funkcionisati???Ne bi bila ni prva ni zadnja koja se prekvalifikovala,jer nije bilo druge.

Razmisljala sam ja, naravno, i u tom smeru...Da bih se sama prekvalifikovala potreban je novac..E sad, i ako ga pozajmim, onda bih morala biti sigurna da cu posle pomenute prekvalifikacije sigurno naci posao kako bih pare vratila...A koja je to struka? Sta raditi? Pokusavala sam da se zaposlim i na nekim drugim radnim mestima ( nevezano za struku), verujuci da cu postepeno uspeti da napredujem ili da se prekvalifikujem, dokvalifikijem, i slicno...Ali opet mi treba neko da me "progura"...Nemam nikog...
Pokusavala sam i da se zaposlim u firmi "Ep-belt" (neko je spomenuo firmu preko puta mlekare), obecavali su mi, u martu, pa u novembru, pa....Tako nekoliko godina...
Sta reci? Stvarno glupo zvuci sve sto pricam...Nisam sedela skrstenih ruku. Problem je sto sam se oslanjala na samu sebe, verujuci da ce biti dovoljno da radis i usput se usavrsavas...prosto nisam sebi stvorila priliku...Zapravo kasno sam shvatila da moram naci pravu osobu koja bi mi "pomogla" da udjem u neku firmu, pa da se dalje sama snalazim...Naivno sam verovala da ce mi diploma pomoci da dodjem do nekog normalnog zaposlenja, a da cu se posle svakako dokazati svojim radom...

Back