za ucenje rekoh vec da ne pale iste fore kod svakog psa...
a recimo komanda stani se najlakse uci(vecina ljudi tako kaze) sa onim fleksi povodnikom....pustis psa da ide i kada kazes stani,ako ne stane,ti zakocis povodac i ponavljas stani...pa ga malo nagradjujes kada kao stane...i sve tako dok ne pocne da staje sam....tako sam ja svoje kuce isto naucila
o dobermanima ne znam mnogo kada se radi o tome kakvi su sa decom ...
sto se dresure tice,osnovne stvari kao sto su fuj to,stani,dodji,sedi,lezi i tako neke se uce od samog starta po malo(cim uzmes psa,recimo starog mesec ipo dva),pa sve cesce kako stene raste...
a ozbiljnija dresura ide malo kasnije(al ne znam kada je najbolje)
najbolje ti je da pricas sa nekim ko ima dobermana ili sa nekim ko se bavi dresurom....
samo pazi ako budes hteo da ostavis psa na dresuri kod nekoga...to ne preporucujem
ako se odlucis za neku profi dresuru kasnije,biraj neku gde ti dolazis sa psom i radis sa njim ono sto ti dreser kaze
mada je najbitnije da ti pas zna osnovne stvari....ostalo je vec preterivanje po meni....ali kako ko voli
Aa... Sta mislis o varijanti: Kupim ga na prolece - leto i provede nepolju par meseci... Napuni oko 7-8, i u pubertetu ga uvedem u stan (preko zime, a pritom sam ga naucio da nekaki po kuci i da ne gricka namestaj) da li bi cino te stvari?
moze naravno,ali to znaci da bi opet morao da ga pustas da ulazi u kucu,kako bi mogao da ga naucis sve lepo