Udarac u vilicu

gost0000

Početnik
Poruka
4
Ovako juce sam primio prilicno jak udarac u vilicu od koga mi je pukao zub (kutnjak gornji), nema otoka ali me boli strasno dok jedem ili pomeram vilicu, sta da radim? Da li da stavim hladne obloge ili sta? Nisam mogao da doruckujem jutros uopste. U mirovanju ne boli toliko..

A da, imam 17god ako to nesto znaci.

Bio sam kod stomatologa koji nije mogao nista da uradi osim da konstantuje ostecenje zuba. A za vilicu sam imao "srece" pa je udarac bio u misic koji je povredjen, da sam udaren u kost verovatno bih gadno prosao i samo su mi rekli da stavim obloge i da dodjem ponovo ako otekne, poplavi, ili nesnosno boli. :dash:

Evo danas posle pet dana jos uvek boli dok jedem, ne toliko kao pre par dana ali boli. Stavljao sam led ali nije uticalo na bol.. Ne znam da li da se opet javim lekaru?

11. mi je zakazano kod stomatologa da mi sredi zub ali me vilica i dalje boli. :neutral:

11. mi je zakazano kod stomatologa da mi sredi zub ali me vilica i dalje boli.

Ako je pomeras to znaci da nista nije slomljeno i nema potrebe da se seljakas kod lekara ko neka baba.
Mora da boli kad si primio udarac. Postoji prirodan tok dok se sve ne vrati u normalu. Bolece neko vreme, prestace i to je to.

Ako je pomeras to znaci da nista nije slomljeno i nema potrebe da se seljakas kod lekara ko neka baba.
Mora da boli kad si primio udarac. Postoji prirodan tok dok se sve ne vrati u normalu. Bolece neko vreme, prestace i to je to.

Mogucnost pokretanja vicile ne govori u prilog tome da li je vilica polomljena ili ne.

- - - - - - - - - -

Evo ga jos jedan strucnjak.
Ne izaziva svaki potres mozga amneziju.

Mogucnost pokretanja vicile ne govori u prilog tome da li je vilica polomljena ili ne.

- - - - - - - - - -

Evo ga jos jedan strucnjak.

Ne pise se vicile nego vilice. Cileta, mileta i slicne pederase koji ti se motaju po glavi prebaci na pdf muskarci.

Da je kost polomljena, umro bi od bolova nakon hladjenja zizne tacke udarca. Ovo kod njega ce proci za nekoliko dana.

Covece ne mogu da jedem nista "tvrdje" od sira, hleb nisam jeo nedelju dana, a vilica mi skljoca, skripi ili kako god dok jedem na toj strani gde boli. Ne boli dok je na "leru" ali cim stegnem zube ili dodirnem vilicu onda bas otkida.

Udarac je bio tacno gde se spajaju gornja i donja vilica, tacno u onaj misic, da je bilo u dornju vilicu blize bradi pukao bi ili misic ili vilica... Ne stavljam vise hladne obloge jer nema otoka i ne boli u mirovanju.

@gost0000
Mozda da zatrazis uput za pregled kot maksilofacijalnog hirurga ako to bude potrebno (to juce napisah u postu i obrisah zbog arogantnog Kamaela)...opis ti lici na trizmus (nemogucnost otvaranja usta usled grca misica vilica), do kojeg laicki pretpostavljam moze doci i zbog jakog udarca.... kod stomatologa ili hirurga mozes dobiti uputstva za vezbe za otvaranje usta(palac postavis na secivne ivice gornjih prednjih zuba, a kaziprst na donje, otvaras usta do granice bola i zadrzis tako nekoliko sekundi)...
Kod mene se taj problem vuce vec godinama, ali iz sasvim drugih razloga...i to neopisivo jako boli..a ova jednostavna vezba moze dosta da olaksa bol...

Covece ne mogu da jedem nista "tvrdje" od sira, hleb nisam jeo nedelju dana, a vilica mi skljoca, skripi ili kako god dok jedem na toj strani gde boli. Ne boli dok je na "leru" ali cim stegnem zube ili dodirnem vilicu onda bas otkida.

Udarac je bio tacno gde se spajaju gornja i donja vilica, tacno u onaj misic, da je bilo u dornju vilicu blize bradi pukao bi ili misic ili vilica... Ne stavljam vise hladne obloge jer nema otoka i ne boli u mirovanju.

Је л'ти је модро у том региону?
Могуће да је незнатно отекло,па да и та модрица,тј.хематом притиска нерве ту,те те због тога боли.

Сачекај још пар дана,па ако не буде боље,вероватно ћеш морати на неке финије претраге. ;)

Zašto ne odeš pa to slikaš RTG ili UZ?
Tamo se tačno sve viti da li je šta slomljeno, napuklo ili je samo povređen mišić.
Nemoj čekati "par dana" nego odma na slikanje jer ako imaš šta slomljeno, može da ti vilica zaraste na krivo pa ćeš je ponovo morati lomiti.

Bol kod preloma vilica se javlja intenzivno sam od sebe u pocetku, nakon cega se smanjuje a u kasnijem periodu se javlja pri pokusaju funkcije otvaranje i zatvaranje usta, gutanje , govor....bol prestaje ili se smanjuje pri postavljanju imobilizacije. Skripanje tj. krepitacija je siguran znak preloma, naravno preko interneta ne moze da se kaze da li objektivno postoje krepitacije tj. da li je ono sto postavljac teme cuje zaista krepitacija. S obzirom da je udarac bio u gornjem delu remus tj. vertikalni deo donje vilice moze da se racuna na recimo prelom vrata koji je prilicno mehanicki neotporan. Prelomi kondilarnog nastavka koji takodje spada u tu regiju su dosta oskudni, sa jako slabo izrazenim ili potpuno bez traumatskog edema u klinickoj slici preovladjuju funkcionalne tegobe pri otvaranju i zatvaranju usta. Sve ce ovo reci da mora da se snimi posto u datoj regiji nije obavezna pojava vidljivih simptoma skripanje i funkcionale tegobe su dovoljan znak da se posumlja na prelom.

Back