Ubuntu nece da radi posle update-a

Poruka
7.101
Pozdrav.

Danas sam vrsio klasicni update, ali mi je pri kraju izbacio error verovatno neki paket los sta znam, bilo kako bilo sve je na neki nacin stalo posto sam krenuo da udjem na net nije htelo. Restartujem komp kad mi izbaci crni ekran sa sledecim tekstom:

Kod:
fsck from util-linux 2.26.2
/dev/sda3 contains a file system with errors, check forced.
/dev/sda3: Inodes tjat were part of corrupter orphan linked list found.

/dev/sda3: UNEXPECTED INCOSISTENCY: RUN fsck MANUALLY
(i.e., without -a or -p options)
fsck exited with status code 4
The root filesystem on /dev/sda3 requires a manual fsck

BusyBox v1.22.1 (Ubuntu 1:1.22.0-15ubuntu1) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of buil-in commands.

(initramfs) _

Sta je u pitanju i sta da radim?

Hvala unapred.

Da,onuvek pita hoces li odmah apdejt ili ostaviti za kasnije,ili odbiti.Ako radis,klikni na tu komandu kasnije,ako ti ne treba apdejt,ocbijes ga.Ili ako je potreban,onda zaustavi sve i pokreni apdejt.

Imao sam Linuks na nekom netbuku ( u stvari imam ga i na ovom laptopu kao dual boot ali ga ne koristim ) .
Jedva nasao drajver ( neki "third party" ili "uncertified" ne secam se kako su to zvali ) za WiFi ( i to za drugi model jer za traženi nije ni postojao ) ... a kad je urađen apdejt - aj opet sve ispočetka.

Ima linuks svoju primenu, mislim da bi SVE kancelarijske mašine trebale da ga imaju + najnezahtevniji kućni korisnici ( surf, muzika, film, skajp) , dakle nekih valjda bar 60% tržišta...ali za bilo šta van toga - to je trening za živce.
Neki sam informatičar ali stvarno mi idu na živce hirovi i nepotrebne komplikacije u upotrebi Linuksa.
Do pojave Win 7-ce je bio sjajna stvar , ali od 7-ce ...neka o tome razmišlja Linus Torvalds :D

Искрено нисам у току шта се тренутно дешава са Убунтуом али можда ...
Нпр помогло би ако поменеш коју верзију Убунтуа користиш и са којим радним окружењем.
Такође би била од користи информација да ли ти је било укључено и неко складиште са предиздањима (тј пакетима који се још увек тестирају)?
И наравно, да ниси случајно покренуо надоградњу системљ на неку нову верзију (нисам баш у току али колико се сећам април је месец кад излази нова верзија Убунтуа (ове године је у питању издање са продуженом подршком).

- - - - - - - - - -

Imao sam Linuks na nekom netbuku ( u stvari imam ga i na ovom laptopu kao dual boot ali ga ne koristim ) .
Jedva nasao drajver ( neki "third party" ili "uncertified" ne secam se kako su to zvali ) za WiFi ( i to za drugi model jer za traženi nije ni postojao ) ... a kad je urađen apdejt - aj opet sve ispočetka.

Ima linuks svoju primenu, mislim da bi SVE kancelarijske mašine trebale da ga imaju + najnezahtevniji kućni korisnici ( surf, muzika, film, skajp) , dakle nekih valjda bar 60% tržišta...ali za bilo šta van toga - to je trening za živce.
Neki sam informatičar ali stvarno mi idu na živce hirovi i nepotrebne komplikacije u upotrebi Linuksa.
Do pojave Win 7-ce je bio sjajna stvar , ali od 7-ce ...neka o tome razmišlja Linus Torvalds :D

Да реци то људима који опслужују најскупље/најбрже компјутере на свету... Или пак научницима у Церну....

Нпр помогло би ако поменеш коју верзију Убунтуа користиш и са којим радним окружењем.
Такође би била од користи информација да ли ти је било укључено и неко складиште са предиздањима (тј пакетима који се још увек тестирају)?
И наравно, да ниси случајно покренуо надоградњу системљ на неку нову верзију (нисам баш у току али колико се сећам април је месец кад излази нова верзија Убунтуа (ове године је у питању издање са продуженом подршком).

- - - - - - - - - -

Да реци то људима који опслужују најскупље/најбрже компјутере на свету... Или пак научницима у Церну....
Da li ce moci Dragane da se radi nadogradnja,ili da ga trazim i skinem,pa iznova OS.

RESENO

probaj ovo :

fsck /dev/sda3

pljasni enter pa kad završi onda restart

Hvala ziv bio, sad radi. :ok:

- - - - - - - - - -

Ubuntu 15.10 Mate. Nije mi trazio da vrsim nadogradnju na novi Ubuntu koji ako se ne varam izasao prekjuce, 16.04 dakle. Znaci obican update.

Samo pritisni Enter i trebalo bi da pocne cekiranje OS-a.Pusti ga da odradi sve,nekad traje kratko,nekadmalo duze,zavisi od greske.I ako ti trazi restart,restartuj ga i trebalo bi da se podigne OS normalno.

Nije to radilo samo se pojavila ova nova (initramfs) i _
Tek kad sam kucao ovo Dzugasvilovo, kao pokrenulo je neki check i trazilo mi je da idem pritisnem Y za yes da nastavi dalje i to je odradio, isao restart i evo sad radi kucam sa njega.

Da li ce moci Dragane da se radi nadogradnja,ili da ga trazim i skinem,pa iznova OS.

Ако ниси додавао много других складишта односно ниси га много мењао неби требало да буде проблема са надоградњом... А ако си се играо и додавао разноразна складишта трећих лица или мењао радно окружење,онда је можда и боље да одрадиш чисту инсталацију (наравно уколико си одвојио корисничке податке на посебну партицију) и све подесиш по свом нахођењу.

- - - - - - - - - -

greška u koracima MS nije pisao operativni sistem za superkompjutere niti za kompjutere koji će se baviti naučnim radom tako da bi upotrebom ms windowsa ti kompjuteri bili ograničeni ,ALI da ne bude zabune za superkompjutere se pišu posebne verzije linuxa kao i za komjutere koji se bave naučnim radom komplikovanim zadacima i sl , a ne stavlja se ubuntu mint ili neki glupi distro da ne pričam o tome da SU svi ti linuxi specijalizovani za rad na superkompjuterima sa mnogo rama i mnogo procesora, tu jedino šta podseća da je to linux to što ima kernel kao srž operativnog superkompjutera , a svaki program na njemu je posebne namene pisan BAŠ za taj kompjuter
tako da tvoja izjava je čista zamena teza i brkanje baba i žaba...

greška u koracima MS nije pisao operativni sistem za superkompjutere niti za kompjutere koji će se baviti naučnim radom tako da bi upotrebom ms windowsa ti kompjuteri bili ograničeni ,ALI da ne bude zabune za superkompjutere se pišu posebne verzije linuxa kao i za komjutere koji se bave naučnim radom komplikovanim zadacima i sl , a ne stavlja se ubuntu mint ili neki glupi distro da ne pričam o tome da SU svi ti linuxi specijalizovani za rad na superkompjuterima sa mnogo rama i mnogo procesora, tu jedino šta podseća da je to linux to što ima kernel kao srž operativnog superkompjutera , a svaki program na njemu je posebne namene pisan BAŠ za taj kompjuter
tako da tvoja izjava je čista zamena teza i brkanje baba i žaba...

Делом тачна тврдња... Мада Линукс и јесте језгро оперативног система а не засебан оперативни систем...
Нисам џабе поменуо Церн...
Не знам да ли знаш али Цернову Линукс дистрибуцију може и обичан корисник да преузме... а базира се на Ред ехту.. За разлику од Дебиана, Ред хета .... (и других на њима базираним дистрибуцијама) Scientific Linux само је опремљен одговарајућим сетом програма намењених специфичним потребама...

Иначе да, и МС пише верзије Виндовса за супер рачунаре... има их пар комада у свету....

Posle instaliranja UBUNTU-a slika mi stalno treperi, da li su u pitanju drajveri ili?

Да, највероватније јесу у питању драјвери, провери да ли ти даје обавештење о доступним драјверима (беше на Убунту постоји аутоматска провера хардвера и доступних драјвера). Ако постоји обавештење одради то што ти предлаже ако не... ондак провери шта ти даје у складиштима везано за твоју графичку картицу...

Тј дај мало више података о твојој конфигурацији па ће се наћи и неки конкретнији предлог решења.

Делом тачна тврдња... Мада Линукс и јесте језгро оперативног система а не засебан оперативни систем...
Нисам џабе поменуо Церн...
Не знам да ли знаш али Цернову Линукс дистрибуцију може и обичан корисник да преузме... а базира се на Ред ехту.. За разлику од Дебиана, Ред хета .... (и других на њима базираним дистрибуцијама) Scientific Linux само је опремљен одговарајућим сетом програма намењених специфичним потребама...

Иначе да, и МС пише верзије Виндовса за супер рачунаре... има их пар комада у свету....
a sada ovde lepo napiši koliko red hat naplaćuje podršku za svoje linuxe , ako smo mali nismo deca ... za određene red hat linuxe i po 2000 dolara mesečno a neke bogami i dooobro zaceni....

a sada ovde lepo napiši koliko red hat naplaćuje podršku za svoje linuxe , ako smo mali nismo deca ... za određene red hat linuxe i po 2000 dolara mesečno a neke bogami i dooobro zaceni....

Пријатељу ја сам мислио да ти ишта знаш о причи коју си покренуо....
Ред хат наплаћује подршку (и омогућавање надоградње) и од тога зарађује.. Али изгледа да не знаш да је код отворен и да је на бази Ред хата изграђена гомила дистрибуција од којих део јесте комерцијалан а део одржавају заједнице... Нпр изравни клон Ред хета јесте Центос линукс који одржава заједница и подршка за исти кошта колико и за Дебиан. Такође и горе поменути Scientific Linux развија се на бази Ред хета и подршка му је бесплатна...
Другим речима кориснике нико не тера да бирају Ред хет већ увек могу одабрати и било коју другу дистрибуцију на бази Рет хета....

А за оне које занима колико Ред хет наплаћује своју подршку и шта све ту наплаћује : https://www.redhat.com/wapps/store/catalog.html

Poslednja izmena:

Ko ih hbe, plaćeni su da se cimaju a i teško da su skinuli distro sa neta.
Možda imaju neku svoju varijantu, dorađenu , optimizovanu za njihove potrebe.. ili misliš da skidaju drajvere za hadronski kolajder sa "Linux App Store" ? :lol:

Linuks je dobar, najbolji ikad BESPLATNI os, mnogo bolji od XP-a, približan 7-ci ... ali pod uslovom da korisniku neko instalira sistem a da sam korisnik nema sklonosti ka isprobavanju novih programa itd, nego da od momenta preuzimanja kompa ništa ne istalira i ne menja.

U suprotnom, ili završavanje Linux kurseva ili blejačenje na Linux forumima i traćenje života.
Veoma neintuitivan i zamoran sistem (ukoliko korisnik hoće sam da menja, instalira, isprobava nove aplikacije ili jednostavno da ne trpi u pogledu kompatibilnosti) a priče o pouzdanosti su ipak preterane ( iako jeste pouzdaniji ).

Poslednja izmena:
Ko ih hbe, plaćeni su da se cimaju a i teško da su skinuli distro sa neta.
Možda imaju neku svoju varijantu, dorađenu , optimizovanu za njihove potrebe.. ili misliš da skidaju drajvere za hadronski kolajder sa "Linux App Store" ? :lol:

Linuks je dobar, najbolji ikad BESPLATNI os, mnogo bolji od XP-a, približan 7-ci ... ali pod uslovom da korisniku neko instalira sistem a da sam korisnik nema sklonosti ka isprobavanju novih programa itd, nego da od momenta preuzimanja kompa ništa ne istalira i ne menja.

U suprotnom, ili završavanje Linux kurseva ili blejačenje na Linux forumima i traćenje života.
Veoma neintuitivan i zamoran sistem (ukoliko korisnik hoće sam da menja, instalira, isprobava nove aplikacije ili jednostavno da ne trpi u pogledu kompatibilnosti) a priče o pouzdanosti su ipak preterane ( iako jeste pouzdaniji ).

Обожавам кад дискусију о линуксима воде људи који живе од зомбираних корисника Виндовса...
Да, Линукс базирани оперативни системи (илити ГНУ /Линукс дистрибуције) са собом носе и неку другачију филозофију где се од корисника не очекује да буде зомби - мада, има дистрибуција које су усмерене ка пословним корисницима где се не очекује од корисника рачунара да са сам забави око било какве администрације. Ипак, од кућних корисника се очекује да се бар мало потруде и науче бар основе ставри при раду са Линуксима исто као што су морали и кад су се сусретали са Виндовсом, Андроидом и сл... И одакле ти то да је потребан курс да би се корисник сналазио са линуксиом?

Обожавам кад дискусију о линуксима воде људи који живе од зомбираних корисника Виндовса...
Да, Линукс базирани оперативни системи (илити ГНУ /Линукс дистрибуције) са собом носе и неку другачију филозофију где се од корисника не очекује да буде зомби - мада, има дистрибуција које су усмерене ка пословним корисницима где се не очекује од корисника рачунара да са сам забави око било какве администрације. Ипак, од кућних корисника се очекује да се бар мало потруде и науче бар основе ставри при раду са Линуксима исто као што су морали и кад су се сусретали са Виндовсом, Андроидом и сл... И одакле ти то да је потребан курс да би се корисник сналазио са линуксиом?

Iskreno, ne zanimaju me navijački pristupi o nebitnim stvarima.
Ja sam KORISNIK koji od OS-a traži da služi njemu a ne da se bakće sa propustima sistema.

Da mi treba za neku radnu mašinu, koja bi radila jedan posao ( server, info pult, neki terminal, video nadzor itd) - izabrao bih Linuks, iscimao se da ga jednom namestim ( obavezno isključim apdejt) i zdravo.

Za neku svestranu primenu, za mogućnost zamene/nadogradnje hardverskih komponenti bez kalkulisanja "Može l' to na Linuks", za isprobavanje raznih aplikacija, za veći izbor aplikacija, za mogućnost da budeš prvi u redu za novu aplikaciju ili uslugu ... Linuks tu nema šta da traži a sve suprotno rečeno je samo pristrasnost...k'o kad majka voli razmaženo derište.

Zapravo, Linuks je po meni ILI-ILI.
Ili za profesionalnu upotrebu, ili za neradoznale korisnike koji nikada neće probati ništa van surfa, mejlovanja, muzike, filma i tih osnovnih stvari.
Za besplatan OS koji je plod rada entuzijasta - fantastičan uspeh.

Što bi neki napredniji / radoznaliji korisnik gubio vreme sa Linuksom ( dok postoje krekovani Windows-i) nije mi jasno, ali svako neka sa svojim vremenom radi šta hoće.

Over & Out

Iskreno, ne zanimaju me navijački pristupi o nebitnim stvarima.
Ja sam KORISNIK koji od OS-a traži da služi njemu a ne da se bakće sa propustima sistema.

Da mi treba za neku radnu mašinu, koja bi radila jedan posao ( server, info pult, neki terminal, video nadzor itd) - izabrao bih Linuks, iscimao se da ga jednom namestim ( obavezno isključim apdejt) i zdravo.

Za neku svestranu primenu, za mogućnost zamene/nadogradnje hardverskih komponenti bez kalkulisanja "Može l' to na Linuks", za isprobavanje raznih aplikacija, za veći izbor aplikacija, za mogućnost da budeš prvi u redu za novu aplikaciju ili uslugu ... Linuks tu nema šta da traži a sve suprotno rečeno je samo pristrasnost...k'o kad majka voli razmaženo derište.

Zapravo, Linuks je po meni ILI-ILI.
Ili za profesionalnu upotrebu, ili za neradoznale korisnike koji nikada neće probati ništa van surfa, mejlovanja, muzike, filma i tih osnovnih stvari.
Za besplatan OS koji je plod rada entuzijasta - fantastičan uspeh.

Što bi neki napredniji / radoznaliji korisnik gubio vreme sa Linuksom ( dok postoje krekovani Windows-i) nije mi jasno, ali svako neka sa svojim vremenom radi šta hoće.

Over & Out

Кључна мисао... " ( obavezno isključim apdejt) " лоше навике услед коришћења пиратских Виндовса доводе и до лоших искустава на Линуксу... Још кад се ту додају и навике да се од зомбираних корисника убире по који динар онда све буде јасније...

Срећом па има довољно радозналих који ће да утроше мало времена на истраживање нечег новог уместо да буду зависни од мајстора којима је главни савет " искључи апдејт" ....
:bye:

Иначе што се тиче саме теме наравоученије :
Ако се погледа прва порука у теми и проблем који је изложен приметиће се да решење које је решило проблем је већ било назначено као решење у самој наведеној поруци о грешци...

priznajem, win može biti jako zabavan i imam ga instaliranog
na jednom od računara i služi kao "džak za udaranje"...pentesting i tako to

a vala, bušan je ko sito, možeš da ga mesiš kako 'oćeš, i to na 'remote', offf korss :mrgreen:

inače, Linuks, kralj inerneta, konzolni rad, čeprkanje 'ispod haube, zna biti jako zanimljivo
o čemu Gejts može samo da sanja dok se budi u znoju sanjajući milione virusa i trojanaca kako mu izjedaju 'prozorče'
ee tu ga gosn Pingvinče 'ebe pa ne pokriva pa onda Billy da se malo razgali, upali neku urnebesnu 3D igru i oplete po pucačini...

...to mu je jedino i ostalo

linux-wallpapers-2-500x400.jpg

Back