Ubiti coveka

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
235.650
Pitao me neki lik svojevremeno da li postoje pare za koje bih ubio coveka..naravno odgovorim sa ne..i onda citam neke hronike kako neko za neku sicu ubije bespomocnu staricu..to su bolesni umovi i nema opravdanja da ih je neka muka naterala na bilo kakav zlocin tog tipa..i onda razmisljam za koliko i zbog cega neko ubije coveka..placena vojska..bez problema povlaci oroz za novac..ako je neko osudjen na smrt opet neko izvrsi taj cin..da li se mozete staviti u tu situaciju i da sagledate razne slojeve ljudi da li je neko manje vredan zivota u slucaju da ste vi dzelat pa bi to mogli uraditi?

Pitao me neki lik svojevremeno da li postoje pare za koje bih ubio coveka..naravno odgovorim sa ne..i onda citam neke hronike kako neko za neku sicu ubije bespomocnu staricu..to su bolesni umovi i nema opravdanja da ih je neka muka naterala na bilo kakav zlocin tog tipa..i onda razmisljam za koliko i zbog cega neko ubije coveka..placena vojska..bez problema povlaci oroz za novac..ako je neko osudjen na smrt opet neko izvrsi taj cin..da li se mozete staviti u tu situaciju i da sagledate razne slojeve ljudi da li je neko manje vredan zivota u slucaju da ste vi dzelat pa bi to mogli uraditi?
Lako je ubiti,ali je tesko s'tim ziveti ma kako nama nekada izgledalo da nije tako(ako mislimo na psihicki zdrave osobe).
Sa sigurnoscu mogu da kazem da bih to uvek uradila ukoliko bi bio ugrozen zivot moje dece ili nekoga iz moje uze porodice.

васпитање је и савест и морал и цена...
кад слушаш испране атестиране мозгове логично је.

Aha, nisam razumela.Misliš na one ljude kojima je to profesija ( vojnici, dželati ) ili kriminalci .

Čim se neko opredeli za vojnika, policajca i sl. zna da može da dođe u situaciju da ubije čoveka. I da mu to bude dužnost. To je ipak drugačije od ubistava iz koristoljublja , jer polazna osnova nije ista. Vojnik je u sistemu, plaćen da održava taj red i sistem na dobrobit zajednice, a kriminalac je izvan sistema i jedino ga interesuje sopstvena korist.

Aha, nisam razumela.Misliš na one ljude kojima je to profesija ( vojnici, dželati ) ili kriminalci .

Čim se neko opredeli za vojnika, policajca i sl. zna da može da dođe u situaciju da ubije čoveka. I da mu to bude dužnost. To je ipak drugačije od ubistava iz koristoljublja , jer polazna osnova nije ista. Vojnik je u sistemu, plaćen da održava taj red i sistem na dobrobit zajednice, a kriminalac je izvan sistema i jedino ga interesuje sopstvena korist.
:ok:da li bi se ti mogla staviti u tu ulogu..ili sina poslati na te duznosti da radi tako neki posao?i da li postoje manje vredni ljudi poput kriminalaca koji su nekom nesto nazao ucinili da bi njih mirnije savesti neko ubio?

:ok:da li bi se ti mogla staviti u tu ulogu..ili sina poslati na te duznosti da radi tako neki posao?i da li postoje manje vredni ljudi poput kriminalaca koji su nekom nesto nazao ucinili da bi njih mirnije savesti neko ubio?

Ne verujem da iko mirne savesti ubije nekog drugog.

Kod tih uniformisanih lica se još od srednje vojne ili policijske škole pa do akademije formira jedan kod u ponašanju gde oni uglavnom nemaju te moralne dileme već imaju svest da obavljaju posao na dobrobit zajednice.

Što se tiče kriminalaca nisu svi isti. Neko je zaslužio pritvor, neko uslovnu, neko zatvor a neko i strada.Rat je tek posebna priča. Verujem da se tu ne postavljaju nikakve moralne dileme .

Nikada i ni za koje pare. Ne bih mogla ni kokošku da zakoljem, pa taman crkla od gladi, pre bih pasla travu nego to uradila. A kamoli čoveka.
Samoodbrana ili odbrana nekog jako bliskog je druga stvar, ali to nije tema.

Mislim da većinu ljudi ipak poslije ubistva grize savjest ( ne računajući psihopate ). Zbog toga je upotreba oružja u policiji ograničena i nastoji se da se kriminalac samo onesposobi ne likvidira. Vojnioci su nešto drugo jer oni obično ubijaju u ratu. Da li postoje manje vrijedni ljudi u smislu ubistva? Naravno da da. Nekad je čak spas za društvo likvidirati nekoga.

Ne bih mogla da se bavim poslom koji podrazumeva koriscenje oruzja.
Slusala sam ljude koji su ucestvovali u ratu [ne dobrovoljci, bili su mobilisani] i pricali o dolasku na ratiste, povracanju, soku...a onda nakon nekog vremena im to postane normalno. Povuci obarac postaje svakodnevnica. Ratni zarobljenici, ubijanje...covek se lako pretvori u zver. Zastrasujuce. Odvedes porodicnog i normalnog coveka u rat, i on tek tako postane ratnik. Nije mu to strano.
Ljudi koji su profesionalni vojnici, to su posebni tipovi ljudi. Rodis se sa tim...oni nikako nisu isti kao sav obican svet. Nisu bas najcistiji.

e zaboravih da pitam jel znate nekog ko je ubio coveka a da nije ratiste?mada i to kakvi su ljudi posle toga kako se nose s tim?znam jednog lika iz detinjstva jos smo se igrali zajedno i bio je na ratistu i ranjavan i sigurno je ubijao..i nekako ok je lik konkretan ali nervozan prilicno ne bih rekao da je pouzdan prilicno se promenio od kad ga znam

Slusala sam ljude koji su ucestvovali u ratu [ne dobrovoljci, bili su mobilisani] i pricali o dolasku na ratiste, povracanju, soku...a onda nakon nekog vremena im to postane normalno. Povuci obarac postaje svakodnevnica. Ratni zarobljenici, ubijanje...covek se lako pretvori u zver. Zastrasujuce. Odvedes porodicnog i normalnog coveka u rat, i on tek tako postane ratnik. Nije mu to strano.
Ljudi koji su profesionalni vojnici, to su posebni tipovi ljudi. Rodis se sa tim...oni nikako nisu isti kao sav obican svet. Nisu bas najcistiji.

Rat samo pokaže kakav je ko zaista. Ne postaje se zvijer tek tako a pogotovo ne lako. A sa posljednje dvije rečenice se apsolutno ne slažem.

Ne znam .... mozda bih i ubio neku osobu jedino ako me jakoooooo povredi ili povredi nekog od mojih najblizih. Jednom mi je doslo tako u glavi ''kad bi ubio kog bi ubio'' ? Ali sta bi bilo posle??? Kako bi ja ziveo s'tim? To sebi nikad ne bih mogao da oprostim.Jednom me je jedan tip jako nervirao neko vreme da mi doslo da ga roknem,to mi se stvorilo u snu ''ubio sam ga u snu ali sam se jako lose osecao'' kad sam se probudio rekoh sebi ''Huh hvala Bogu'' :)

sta sve ljudi sebi dozvoljavaju da izjave :roll:

Back