Ubistvo predsednika srpske vlade dr.Zorana Đinđića

Gruban

Legenda
Poruka
50.288
Prošlo je više od 17 godina od ubistva ili atentata na predsednika vlade Srbije dr.Zorana Đinđića.Možda nedovoljno da bi se taj događaj smatra podobnim za temu na Istoriji ali ne zadovoljava ni kriterijume da se nađe na nekom od drugih foruma pa ni na Politici.Ipak reč je o značajnom istorijskom događaju koji zaslužuje da se o istom govori na forumu.U tom smislu očekujem razumevanje od moderacije.

Mislim da je ta mala nada koju smo imali o jednom uredjenom drustvu tada ugasena.... Mada, posteno receno uredjeno drustvo kod nas u narodu nema legitimitet, niti ga je tad imalo... Vecina ljudi, medija bila je protiv njega i zaista ne bi bilo posteno i demokratski da je uspeo da nam naturi uredjeno drustvo i nekakve evropske "zle" vrednosti... Ovo sad barem ispunjava osnovne principe demokratije, te se i narod i sistem i vlast jednodusno gnusaju civilizovanog sveta...

Па када се окружиш онаквим криминалцима и преварантима без образа какве је он довео у свој кабинет попут Весића и Човића или Чеде Јовановића а хоћеш што пре да искорениш корупцију и криминал једино што ти се може десити јесте да те убију.Мада је испоручивање припадника Црвених беретки Хагу вероватно била иницијална каписла за убиство.

Ne bi trebalo da ova tema ode u smeru ocene lika i dela Zorana Đinđića jer bi neminovno otišla u dnevnopolitički glib.
Mislim da ubistvo nije u potpunosti rasvetljeno što stvara prostor za razne teorija zavera.Ja naravno ne dovodim u pitanje deo presude po kojoj su Ulemek i Surčinski ili Zemunski klan organizovali i izvršili ubistvo.Presuda se ne bavi na celovit način događajem što je i razumljivo jer nije sve što se dogodilo a u vezi je sa ubistvom premijera od krivičnopravnog značaja.Konkretno mislim na bezbedonosne struktura koje su uprkos više nego jasnim nagoveštajima da surčinci ili zemunci pripremaju ubistvo predsednika vlade,propustile da zaštiti predsednika vlade.U tom delu,javnost je ostala uskraćena...

Prošlo je više od 17 godina od ubistva ili atentata na predsednika vlade Srbije dr.Zorana Đinđića.Možda nedovoljno da bi se taj događaj smatra podobnim za temu na Istoriji ali ne zadovoljava ni kriterijume da se nađe na nekom od drugih foruma pa ni na Politici.Ipak reč je o značajnom istorijskom događaju koji zaslužuje da se o istom govori na forumu.U tom smislu očekujem razumevanje od moderacije.

Сморио си нас на Политики са том темом, па си решио да је делиш по осталим подфорумима.

Каћеш на ЉиС да окачиш тему о Ђинђокици?

Mislim da je ta mala nada koju smo imali o jednom uredjenom drustvu tada ugasena.... Mada, posteno receno uredjeno drustvo kod nas u narodu nema legitimitet, niti ga je tad imalo... Vecina ljudi, medija bila je protiv njega i zaista ne bi bilo posteno i demokratski da je uspeo da nam naturi uredjeno drustvo i nekakve evropske "zle" vrednosti... Ovo sad barem ispunjava osnovne principe demokratije, te se i narod i sistem i vlast jednodusno gnusaju civilizovanog sveta...
Uređeno društvo s čovekom koji je izbacio 40 poslanika DSS-a iz skupštine,čiji je blizak saradnik Dragoljub Marković Krmivo produkt školski drug sa Ljubišom Buhom Čumetom vođom surčinskog klana koji od vlade Srbije dobija poslove asvaltiranja srpskih puteva...hm?

Oni koji su ubil Đinđića prethodno su uhapsili Miloševića pa je teorija o osveti za
Moje mišljenje o atentatu na Đinđića jeste to da je on ubijen iz osvete za izručenje Miloševića u Hag na Vidovdan 2001.
Da li su ga ubili po njegovom naređenju ili je to bila neka osveta Slobinih bliskih saradnika koji su to izručenje i poniženje teško podneli pitanje je,ali jedino mi to deluje kao realan motiv.
Ekipa koja je ubila Zorana Đinđića,uhapsila je Slobodana Miloševića.Motiv za ubistvo Zorana Đinđića pravnosnažno je utvrđen,

Izuzetno me zanima proces razmišljanja po kome su sve moguće i nemoguče verzije događaja prihvatljivije od onog dokazanog i krajnje jednostavnog.

Organizovana kriminalna grupa sa korenjem u najdubljim organima države ubija neadekvatno zaštićenog premijera u momentu kada on otpočinje konačni obračun sa njima i preti da jednom za svagda ugasi njihove poslove, pri čemu se oslanja na pogrešno tumačenje (loše) atmosfere u društvu i (naivno) nada, precenjujući svoj značaj a na krilima pobune na autoputu, da će to dovesti do promene sistema u kom će oni zauzeti znatno bolju poziciju.

Premijera jesu ubili, ali su se i debelo preračunali.

Izuzetno me zanima proces razmišljanja po kome su sve moguće i nemoguče verzije događaja prihvatljivije od onog dokazanog i krajnje jednostavnog.

Organizovana kriminalna grupa sa korenjem u najdubljim organima države ubija neadekvatno zaštićenog premijera u momentu kada on otpočinje konačni obračun sa njima i preti da jednom za svagda ugasi njihove poslove, pri čemu se oslanja na pogrešno tumačenje (loše) atmosfere u društvu i (naivno) nada, precenjujući svoj značaj a na krilima pobune na autoputu, da će to dovesti do promene sistema u kom će oni zauzeti znatno bolju poziciju.

Premijera jesu ubili, ali su se i debelo preračunali.

Djindjica nijesu ubili Legija i JSO, za to nema dokaza. Ubili su ga iz njegove stranke po direktivi njihovih zapadnih mentora. Vise vredi mrtav Djindjic kao svetac kulta Druge Srbije.

Oni koji su ubil Đinđića prethodno su uhapsili Miloševića pa je teorija o osveti za

Ekipa koja je ubila Zorana Đinđića,uhapsila je Slobodana Miloševića.Motiv za ubistvo Zorana Đinđića pravnosnažno je utvrđen,
Ekipa koja je ubila Zorana Đinđića je bila Slobina ekipa,pa mu je 5.okt otkazala poslušnost i postala ekipa nove vlasti,pa je za njihov račun hapsila Slobu imajući garancije i on i oni da neće iči u Hag.Onda na Vidovdan sledi nacionalna izdaja (jedna od najvećih u modernoj srpskoj istoriji) posle koje Slobi ili njegovim vernim saradnicima sigurno nije bilo teško iste ljude iskoristiti za osvetu zbog takvog brutalnog poniženja i sramote koje im je Đinđić priredio.

I tako je sve stvar tananih patriotskih osećanja i Vidovdana, a ništa veze nema sa ogromnim poslovima dilovanja droge i otmica recimo, i jednako velikim povlasticama koje su pripadnici organizovane kriminalne grupe uživali u resoru, a što se sve zajedno, ubrzano raspadalo - za šta je Đinđić bio direktno ''odgovoran''.
Kod takve teorije postoji samo jedan logički problem i to najvažniji,kako ubistvom Đinđića neko može da misli srušiti sistem pa makar i najgori i najtrapaviji.Pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da su se odmah posle atentata svi zatvorili u štekove a nijednoj političkoj partiji nije ni na kraj pameti bilo da se u toj situaciji postavi na stranu atentatora i pokuša nedemokratski preuzeti vlast.Što opet govori da one vrste političke pozadine na kojoj su insistirali Đinđićevi saradnici i politički sledbenici nije bilo.Takođe time pada u vodu i teorija da se atentatom na prvog čoveka vlade mogu zaustaviti nekakvi pravosudni procesi.

Presudu po kojoj su Ulemek i Spasojevic organizovali ubistvo ne bi trebalo dovoditi u pitanje inace ce se tema pretvoriti o temu o brojnim teorijama zavera.Ipak presuda ne daje odgovore na neka vazna pitanja.Pre svega na pitanje u kakvom su odnosu bili surcinski ili zemunski klan i Zoran Djindjic bilo neposredno ili preko njegovih saradnika i zasto su nadlezne sluzbe uprkos jasnim nagovestajima da bi moglo da dodje do atentata na predsednika vlade propustile da pojacaju mere zastite.Ta dva pitanja bi mogla biti u veoma tesnoj vezi.

I tako je sve stvar tananih patriotskih osećanja i Vidovdana, a ništa veze nema sa ogromnim poslovima dilovanja droge i otmica recimo, i jednako velikim povlasticama koje su pripadnici organizovane kriminalne grupe uživali u resoru, a što se sve zajedno, ubrzano raspadalo - za šta je Đinđić bio direktno ''odgovoran''.
Mile Novaković jedan od "lidera" policijske akcije Sablja kaže da bi Zemunci, da nisu ubili Đinđića preživeli najave obračuna sa organizovanim kriminalom i dai bi bili integrisani u kako kaže bezbedonosne strukture.Verovatno je mislio na službu državne a ne javne bezbednosti.Ja bih pre rekao da bi po uzoru na Čumeta prešli u legalne poslove što im je navodno i nuđeno.

Ta lujka provereno laže. Imao sam tu čast da bliže malo upoznam i listom proveravam njene navode i izjave...ona je od istorije skoro operisana; neki BalkanINFO nivo YouTube istoričara, popunjeno svesnim izmišlanjem.

Ne znam kakav je bila izvestilac, ali ako je makar približno slična kao kada priča o istoriji, onda ne bi trebalo da bude ni najmanje čudo što su je oterali. A onda, naravno kao i svi šarlatani, glumi žrtvu.

P. S. Da barem neki primer postavim.

Svako ko poznaje istoriju i ko ju je proveravao kapira da se radi o čistoj propagandi.

Poslednja izmena:
Ta lujka provereno laže. Imao sam tu čast da bliže malo upoznam i listom proveravam njene navode i izjave...ona je od istorije skoro operisana; neki BalkanINFO nivo YouTube istoričara, popunjeno svesnim izmišlanjem.

Ne znam kakav je bila izvestilac, ali ako je makar približno slična kao kada priča o istoriji, onda ne bi trebalo da bude ni najmanje čudo što su je oterali. A onda, naravno kao i svi šarlatani, glumi žrtvu.

P. S. Da barem neki primer postavim.

Svako ko poznaje istoriju i ko ju je proveravao kapira da se radi o čistoj propagandi.

Sta konkretno nije tacno u njenom izlaganju?

Ono sto sam gledao od nje sto se tice Mila Djukanovica i stanja u Crnoj Gori je bilo bas tacno.

Prvih nekoliko dana nakon ubistva saradnici ubijenog predsednika vlade a ni njihovi mediji nisu postavljali pitanje tzv.političke pozadine ubistva.Bili su uplašeni za sopstvene živote i bilo im je stalo da što pre Spasojević,Legija i ostali budu neutralisani.Zoran Živković u oproštajnom govoru obraćajući se pokojnom predsedniku vlade kaže "Ubili su te pacov, budala...".Okolnost da je policija u narednih nekoliko dana neutralisala veći deo klana bilo hapšenjima bilo likvidiacijama,omogućila je Đinđićevim naslednicima da trezvenije razmotre celu situaciju.Zaključci su se namatali sami od sebe.Iskrenost koju su pokazali prvih dana nakon ubistva očigledno je bila štetna po njihove interese.Ubistvo koje nema političke razloge iako je neposredni izvršilac bio politički izmanipulisan,potpuno je neupotrebljivo kao kapital u političkoj ili stranačkoj borbi.Kad se uzme u obzir da je tad već višegodišnje intezivne veze vlasti sa organizatorima ubistva bilo nemoguće sakriti od javnosti,postalo im je jasno da se nalaze u vrlo nezavidnoj situaciji.Ne samo što su izgubili lidera za koga nemaju odgovarajuću zamenu nego bi ubistvo moglo da posluži kao povod njihovim političkim protivnicima da ih optuže da su bili na "prst u dupe" sa vrlo opakiim klanom koji je već počinio brojna ubistva,otmice i koji je najveći diler droge u zemlji.Zato je izmaštana takozvana politička pozadina.

Mile Novaković jedan od "lidera" policijske akcije Sablja kaže da bi Zemunci, da nisu ubili Đinđića preživeli najave obračuna sa organizovanim kriminalom i dai bi bili integrisani u kako kaže bezbedonosne strukture.Verovatno je mislio na službu državne a ne javne bezbednosti.Ja bih pre rekao da bi po uzoru na Čumeta prešli u legalne poslove što im je navodno i nuđeno.
zbog čega bi kriminalci bili integrisani u službe bezbednosti...to mi malo nelogično...da ne kažem veoma providno

Back