UBIO SE DR.BOROJEVIĆ....!?

Grof Vronski

Legenda
Poruka
60.495
Dr. Borojević,nedavno pušten iz istražnog zatvora,
obesio se danas u Košutnjaku !

On je oko pola godine bio pritvoren zbog sumnji u malverzacije
sa citostaticima na Onkološkoj klinici u Beogradu,gde je
vršio dužnost načelnika.

Krivicu je negirao.
Po puštanju iz pritvora pre 5-6 dana dao je izjavu za medije u
kojoj tvrdi da mu je traženo 20.000 evra za "skidanje" krivice.
Nije imenovao ličnosti,koje su pokušale korupcionašku nagodbu.
Povezuju ga u sa Katarinom Rebračom,što je,takođe,negirao.

Ako nije kriv,što je tvrdio,zašto bi se obesio ?
Šta mislite o ovom slučaju ?

Poslednja izmena:
Obesio se zato sto ne moze da trpi krivicu i teret iste a da ne bude kriv.

Kada si kriv, onda si "spokojan" i razmislljas samo o visini kazne.
Kada si nevin a to ne mozes da dokazes(a uz put ti jos mozda prete porodici), sta ti drugo preostaje?

Ja ovim nikako ne prejudiciram niti krivicu, niti nevinost pomenutog doktora.
Govorim o tome kako bih se ja osecao da sam za nesto kriv, ili da sam nevin a ne postoji nacin da to dokazem.
Istrazni zatvor ubija licnost, zelju za zivotom......I ko zna sta je tamo preziveo, kakva omalovazavanja i kakve pritiske i ucene.

Kada si nevin a to ne mozes da dokazes(a uz put ti jos mozda prete porodici), sta ti drugo preostaje?

Govorim o tome kako bih se ja osecao da sam za nesto kriv, ili da sam nevin a ne postoji nacin da to dokazem.
Istrazni zatvor ubija licnost, zelju za zivotom......I ko zna sta je tamo preziveo, kakva omalovazavanja i kakve pritiske i ucene.

U te torture u istražnom zatvoru,kad se obezbeđuju dokazi,ne sumnjam...
Teške muke preživljavaju osumnjičeni.
Jer,pravosuđu je u interesu da - zatvori slučaj !

Ali,nemam stav u vezi ovog samoubistva.
I da li je bio jedini "spasonosni" korak za doktora.

Nije na njemu da dokazuje nevinost,već na tužilaštvu da dokaže krivicu....
Tim me više čudi odluka na samoubistvo !

Ovo je isto.

Poslednja izmena:
Kada samo pomislim da je vršen pritisak na policiju iz tužilaštva da se sa liste za hapšenje izuzmu Tomica Milosavljević i Milka Forcan onda je sve jasno.

O pokojnom Borojeviću ne mogu ništa reći,da li je bio kriv ili ne ali nije mogao da izdrži torturu i sramotu,nije on Katarina Rebrača koja je posle buvare sedela u bašti kafića u centru Beograda kao da se ništa nije desilo..barem malo da se skloni ali ne njoj nedostaje kafić.

Nije kriv ni on , a ni ostali koji su pohapseni. KRIV JE SISTEM KOJI JE TO OMOGUCIO.
I LAKO JE BITI POSTEN, AKO NISI U POZICIJI DA UKRADES. Ovde drugaciji nista ne funkcionise.
Hoce li mozda Miskovic i njemu slicni da se obese? Naravno da nece. Neko iz Ministarstva zdravlja,
Fonda? Pa naravno da nece.

Kosta i jedna i druga opcija su moguce, ali to vise nije vazno. Njega i jos tolikih pacijenata vise
nema, i na ovome izgleda ce i da se zavrsi.

Zao mi je svih koji, voljno ili nevoljno, u to kolo udju. Ali, OVO JE SRBIJA.

I terati pravdu ..... ziv neces docekati

Poslednja izmena:
"Portparolka Hitne pomoći Nada Macura rekla je da je ta služba oko podneva, iza zgrade RTS-a u Košutnjaku, konstatovala prelom vrata kod muškarca starog oko 50 godina. Prema njenim rečima, muškarac je visio sa drveta, ali su mu noge dodirivale zemlju."
Izvor: http://www.kurir-info.rs/crna-hronika/obesio-se-nenad-borojevic-170186.php

Noge mu dodirivale zemlju a vrat polomljen? Svakome ko zna ista o vesanju jasno je koliko je ovo nelogicno. Omca mora da je u odredjenom polozaju, osoba mora da padne sa visine i to pristojne, i da ima dovoljno prostora od zemlje da ostane da visi i da se naglo zaustavi na konopcu kako bi vrat pukao. Ovakav polozaj tela, u kome obeseni dodiruje zemlju nogama ne ide nikako sa prelomom vrata, nego ga prati asfiksija tj. zagusenje. Znaci 99% vrat mu je polomljen negde drugde.

Poslednja izmena:

Ja mogu samo reći, š t e t a jer istinu nećemo saznati nikad !
Bez obzira da li je kriv ili nije, i u jednoj i u drugoj situaciji čovek njegovog ranga trebao je pomoći društvu, posebno ako je nevin, da se reši zla koje ga izjeda.
Ukoliko je bio kriv, a on je to znao, nije trebao ostaviti druge da prođu nekažnjeno..... Lako je meni da kažem, nije trebao, kad ne znamstanje u kom se nalazio jer se konopac ne stavlja oko vrata tek tako.Pištolj je nešto sasvim drugo::

U te torture u istražnom zatvoru,kad se obezbeđuju dokazi,ne sumnjam...
Teške muke preživljavaju osumnjičeni.
Jer,pravosuđu je u interesu da - zatvori slučaj !

Ali,nemam stav u vezi ovog samoubistva.
I da li je bio jedini "spasonosni" korak za doktora.

Nije na njemu da dokazuje nevinost,već na tužilaštvu da dokaže krivicu....
Tim me više čudi odluka na samoubistvo !
Mogu da zamislim naše istražne zatvore, ne do bog nikom, ali o tome se mora razmišljati, ali je prava tragedija što često tamo završe i nevini, samo zato što je neko pokazo prstom da bi zaštitio sebe !!

Upravo tako, nema on šta da dokazuje nevinost već tužilac krivicu, ali u tom dokazivanju prednost se po pravilu daje tužilaštvu pa i kad ne postoje čvrsti dokazi već samo osnovi sumnje.Nevalja naše pravosuđe atemelj jedne države je upravo u pravosuđu, i zašto su političari tako bahati i osioni - znaju da neće biti osuđeni.

PRESS 12. 01. 2012

3. 1. 2012. - Šta je rekao Borojević u ekskluzivnoj ispovesti za Press sedam dana pred smrt
3. 1. 2012 za "Press": Nudili mi da kupim slobodu za 20.000 €

Prenosimo najvažnije delove Borojevićeve ispovesti
LJUBINKA-1.jpg

Tog 30. juna 2010. godine u 6.15 časova ujutru normalno sam krenuo na posao. A u ponoć sam spavao pored čučavca, na podu samice u Bačvanskoj, sa dva narko-dilera.

Ovako je ispovest za Press počeo dr Nenad Borojević. Našu ekipu primio je u svom stanu. Odmah nam pokazuje elektronsku narukvicu za nadzor na levoj nozi. Kaže da se odlučio da se javno oglasi uprkos strahu da svaka javno izneta reč može dodatno da uskovitla vrtlog u kom se našao.

U aferi „Citostatik" uhapšeni ste pod sumnjom da ste favorizovali određene farmaceutske kompanije i od toga se „ovajdili".

- Ne, naravno da nisam, ali je bilo dovoljno da nekom budem sumnjiv. U svemu tome našao sam se u poziciji u kojoj se nikada u životu nisam nalazio.

Kako funkcioniše nabavka citostatika? Da li ste kao direktor Instituta imali ključnu reč u tome? Vi ste označeni kao organizator.

- Dok sam bio direktor bio sam organizator, ali organizator rada u toj ustanovi. Osoba koja je na vrhu piramide dužna je da obezbedi zakonitost rada, ali takođe je dužna i da obezbedi kontinuitet u snabdevanju svim lekovima koji su u svakom momentu potrebni pacijentima koji se tu leče.

Da li su lekari Instituta, pa i vi, od farmaceutskih kompanija po nabavci uzimali po pet odsto i na taj način zaradili milion evra?

- Šta god da kažem biće shvaćeno kao neko moje subjektivno mišljenje i pravdanje. Interesantno je da u takozvanoj aferi „Citostatik" najveći broj lekova i nisu citostatici. I, još važnije, nijedan od njih ne daje se deci oboleloj od raka. Bezočno je i strašno manipulisati takvim poluinformacijama i poluistinama na način na koji su one plasirane javnosti. To mogu samo oni koji nikada nisu bili u prilici da imaju kontakt sa obolelima od raka, niti da saopštavaju pacijentima vesti o njihovoj bolesti.

Da li ste se, kada ste uhapšeni, pitali na šta ste sve stavili potpis, ko vam je i zašto podmetnuo?

- Sve vreme dok sam bio direktor imao sam apsolutno poverenje u saradnike. I u ovom momentu apsolutno ne mogu da tvrdim, niti želim da tvrdim da su mi zlom namerom podmetnuta dokumenta koje sam potpisao i da me je to dovelo ovde. Objektivno, pozicija rukovodioca bolnice je takva da ima odgovornost štagod uradio. Često se srećem sa pitanjima koja glase: „Ko je to tebi napravio?" ili „Ko je to tebi namestio?" Zaista ne znam odgovor na to, a i prestao sam o tome da razmišljam.

Da li biste pristali na poligraf?

- Da, apsolutno.

Da li ste naslućivali da ćete biti uhapšeni?

- Mesec dana pre hapšenja u više navrata me je posećivala jedna osoba, čije je ime poznato sudskim organima, a koju sam ja površno poznavao kao saradnika Instituta. Ta osoba mi je i rekla da se priprema krivična prijava kojom ću i ja biti obuhvaćen, ali i da postoji mogućnost da se to na neki način izbegne. Na osnovu podataka koje sam dobio od te osobe bio sam uveren da ona zna neke detalje koje ne može slučajno da zna. U jednom momentu mi je ta osoba predložila da praktično kupim svoju slobodu, odnosno da budem isključen iz prijave tako što ću dati određenu sumu novca.

Koliko?

- Tačno 20.000 evra. Prema onome što sam mogao da zaključim iz dva do tri kontakta sa tom osobom, taj novac je trebalo da predam toj osobi, a da li bi došao u ruke neke treće osobe i koje, mogu samo da pretpostavljam. U svakom slučaju, to je navodno trebalo da bude garancija da neću biti procesuiran.

Šta ste uradili?

- Rekao sam toj osobi što i vama, da verujem u državu i da ne postoji nijedan razlog da se na taj način perem. Štaviše, otišao sam u policiju, prijavio tu osobu i potpisao službenu belešku. To je bilo 28. juna 2010, a dva dana kasnije sam uhapšen.

Šta očekujete od suđenja?

- Verujem u državu, verujem u sud. Optimista sam.

Kako sve ovo podnosite?

- Porodica je uz mene, da nije nje, ne znam kako bih sve ovo podneo. Čeka me vrlo težak i naporan period, pogotovo zbog neizvesnosti. Želja mi je, ako se sve ovo završi u moju korist, da nastavim da radim na Institutu i na Medicinskom fakultetu. Sve što mi se desilo, naravno, bitno utiče na moj život i prioriteti se u njemu bitno menjaju.

LJUBINKA-KRAJ.jpg

Ljubinka Račić novinar Pressa - Moj poslednji intervju sa Nenadom Borojevićem

Nenada Borojevića videla sam poslednji put desetak dana pred smrt, u njegovom stanu, kada sam došla da zabeležim njegovu ekskluzivnu ispovest.
Ništa nije ukazivalo da će da poklekne. Ni njegov izgled, ni njegove reči, celokupna priča... Trebalo je ponovo da se vidimo, da nastavimo priču, potpuno otvorimo Pandorinu kutiju. U međuvremenu smo SMS porukama čestitali jedno drugom Novu godinu i Božić.
Juče mu je telefon bio nedostupan...
Imala sam tu čast, a sada već ne znam kako to da nazovem, da uradim prvi intervju sa Borojevićem posle izlaska iz pritvora. Ispade da mu je bio poslednji. Ne verujem da se ubio. Nikada neću ni verovati, jer je i u ovoj situaciji bio pun planova, neprestano je isticao da veruje u državu, sud...
Neću zaboraviti njegov osmeh kada me je tog dana ugledao na ulazu u njegovu zgradu:
- Pa to je Ljubinka! Želeo sam da ti dođeš, a rekli su mi da će doći novinarka koja se bavi slučajem - rekao je.
Izgledao mi je isto kao i pre zatvora. A juče je on visio o grani u Košutnjaku. Znajući ga, ne verujem da se ubio.
Nek počiva u miru...

LINK:
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/197358/3.+1.+2012+za+%22Press%22%3A+Nudili+mi+da+kupim+slobodu+za+20.000+%E2%82%AC.html

Da li reči :
-'Verujem u državu, verujem u sud. Optimista sam',
-'Porodica je uz mene...'

mogu pripadati jednom samoubici ?:think:

Složio bih se sa novinarkom PRESSa da ne verujem da se ubio !!!

Poslednja izmena:

Back