U trenutku inspiracije-Fragonar

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.520
Mnogi umetnici osamnaestog veka, među njima i francuski slikar rokokoa Jean-Honore Fragonard, tražili
su načine da prikažu umetničku inspiraciju. Slika Inspiracija, iz 1769. godine, u popularnom rokoko stilu,
razlikuje se od mnogih drugih njegovih slika, posebno portreta naslikanih u ranim godinama, po tome što
je toplija i čežnjivija od ostalih. Ovaj portret, verovatno Louisa Francoisa Praulta, izdavača u Parizu.
7fa78c00c2a251aa68f6de0da82d1198_L.jpg

Jean-Honore Fragonard na slici Inspiracija, nije samo nameravao da predstavi umetnika, već i da prikaže
trenutak kada dobija inspiraciju. Tako sama slika postaje izvor inspiracije za sebe, bilo zdravog ili božanskog smisla. Na slici Inspiracija umetnik pozira sa perom i otvorenom knjigom za stolom u prijatnom trouglastom
obliku, zauzimajući najveći deo prostora. On je u srednjoj pozi, čini se da su mu akcije "zamrznute", a ruka
sa opušteno visi na grudima, spremna za sledeću radnju koju će izvući iz ove neviđene inspiracije.
Zbog toga mu se činilo da mu je lice obasjano inspiracijom. Inspiracija je obojena mekim, ali toplim bojama. Koristi ružičastu, narandžastu i tonove pastelno prigušene gline, izgorelu sienu, krem i meko sivu za kosu. Umetnikovo lice je rumeno, skoro kao da nosi karmin. Meso mu je ružičasto, crveno,i izgleda toplo na dodir. Umetnik nosi toplu, plišanu, prirodnu i ukrašenu istorijsku odeću koja naglašava ovaj osećaj topline.
Jean-Honore Fragonard koristi chiaroscuro i oštar kontrast između svetlosti koja osvetljava umetnika
i tame senki koje leže iza njega. Ovo daje suptilan naglasak umetnikovom izrazu lica i pokretu.

http://artnit.net/

Poslednja izmena od moderatora:
Baš tako i ja pomišljam..kakva šteta kad slikar ne može da izrazi sebe.
Ma..Može..
Ali zbog nečega ima "kočnicu"
Mada , ne kontam ja te kočnice ..

Mislim , kako neko ili nešto može da utiče na ono što imaš u glavi..
To je tvoje ..Možeš da čuješ , vidiš sa strane , možeš i nešto da upiješ i prihvatiš ..
Ali da baš toliko utuče da se zbog drugih promeniš ..ne znam...
Nekako si ..."prodat".

Ma..Može..
Ali zbog nečega ima "kočnicu"
Mada , ne kontam ja te kočnice ..

Mislim , kako neko ili nešto može da utiče na ono što imaš u glavi..
To je tvoje ..Možeš da čuješ , vidiš sa strane , možeš i nešto da upiješ i prihvatiš ..
Ali da baš toliko utuče da se zbog drugih promeniš ..ne znam...
Nekako si ..."prodat".
Može da utiče..jer naručioc je gazda,on ima pare.
Misliš da su slikari pogotovo u ono vreme bili slobodni?
Ne nisu.."Veži konja gde ti gazda kaže"
Sad u slikarstvu ima slobode,ali je pitanje šta će od svega ovoga
preživeti sud vremena.

Može da utiče..jer naručioc je gazda,on ima pare.
Misliš da su slikari pogotovo u ono vreme bili slobodni?
Ne nisu.."Veži konja gde ti gazda kaže"
Sad u slikarstvu ima slobode,ali je pitanje šta će od svega ovoga
preživeti sud vremena.
Ode moj Sneško..
Šalim se..Da , jeste ..
Bilo je drugačije ...

Bolja je sloboda..Sud vremena nek sudi kako hoće..
Barem radiš šta i kako želiš ,i kad želiš.
Ne kako ti neko "nacrta".

Back