U toku je eksperiment za celo čovečanstvo?

• Začetnik teme Začetnik teme DUH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.887
Gledam neke filmove iz vremena prohujalih...nebitno koji vek, sve je manje-više bila borba za teritoriju.
Danas, slušajući sa svih strana crnu hroniku razmišljam da li je u toku eksperiment da neki koji to rade, imaju za cilj da unazade čovečanstvo dok sami ne postanemo toliko destruktivni i samodestruktivni da postanemo gori od svih prethodnih civilizacija?
Već je izgubljeno u nepovrat pravo prijateljstvo, iskrenost, milosrđe, obraz, čast...sad su "serijske ubice" neki ljudi na koje više i ne obraćamo pažnju, to je sad ako ne "normalno" a ono prihvaćeno kao "dešava se stalno, ja tu ne mogu ništa" itd.
Ako se ovako nastavi, sve više gubimo ljudskost, postajemo korak po korak zveri...
Pitanje je dokle je moguće dovesti pojedinca u takvo zombi stanje?
Sve manje svesti o tome šta se oko nas dešava a sve više prihvatanja (samim tim i navikavanja)?!
Dokle individua može daleko da ode?
Da postane zla? Da dobije neljudske porive?

Više ni seks ne može "obično", to je "zastarelo", nego kupujte u seks šopovima...
Igračke, tabletice...ne može "na suvo"?

Obezbeđenje porodice, žene koje misle da prosperiraju tako što se hvale (ponosno!) kako "u rerni drže knjige", "Ja ne znam da kuvam!" Koliko su te izjave debilne, da je došlo vreme da se ljudi hvale onim što ne znaju?!

Napraviće debilne generacije ovaj globalni sistem.

Ima li leka? Može li se svo ovo ludilo i mržnja nekako zaustaviti, ili će da nas posmatraju kao pokusne kuniće dok zlo jedino ne preostane a dobrog potpuno nestane?

Znaš šta je tu veliki problem, ljudi su previše informisani. Glupostima. A pod time mislim na vesti koje su generalno negativne ili imbecilno nebitne.
Mislim da se to ne može baš okarakterisati kao eksperiment nego je više u pitanju to što su ti svetski a i lokalni moćnici shvatili da je glupim i uplašenim ljudima veoma lako vladati.
A čovečanstvom je zavladala neka epidemija voajerizma potpomognuta napretkom tehnologije pa su bukvalno svima svakakve gluposti dostupne.
Recimo, daš čoveku red crne hronike (vesti o ubijanjima širom sveta, bolesti, porodično nasilje, razne tragedije...) da ga držiš u strahu, stvoriš mu sliku da je ugrožen, a onda mu daš red gluposti (koja je poznata riba pokazala sise, šta je obukla, gde je viđena...) da se on time zamajava i razmišlja o tome.
Takođe, omalovažiš mu porodični život, veru (religiju) i što više ga osamiš i načiniš depresivnim. Takvim čovekom možeš veoma lako vladati.
Problem je što odavde nema nazad. Svet se drastično promenio na gore u poslednjih par decenije i tu nema povratka. Odavde može samo u neku tešku masovnu kataklizmu.
A lek je jedino da se ljudi individualno bore sa tim. Pokušaju da pozitivno utiču na okolinu, ograde se od negativnih informacija spolja i ulože sav trud u pozitivnom vaspitavanju budućih naraštaja.

Gledam neke filmove iz vremena prohujalih...nebitno koji vek, sve je manje-više bila borba za teritoriju.
Danas, slušajući sa svih strana crnu hroniku razmišljam .....
.........
Ima li leka? Može li se svo ovo ludilo i mržnja nekako zaustaviti, ili će da nas posmatraju kao pokusne kuniće dok zlo jedino ne preostane a dobrog potpuno nestane?
Obratiću ti se kao da si muško, iz teksta nisam mogao videti.
Dopalo mi se tvoje sagledavanje da je na svim poljima života i na svim nivoima nešto krenulo u nepoželjnom pravcu, tačnije u onom koji bi jedini trebao biti pozitivan i jedini poželjan zato što je na dugoročnim stazama jedini ispravan.
Međutim, jedan od suštinskih problema je da kada pojedinici i sagledaju pomenute detalje oni sami nisu kadri izaći iz vlastitog lavirinta jer su se nekim svojim unutarnjim blokadama 'onesposobili' za istraživanjima na poljima koja su prethodno proglasili primitivnim, zaostalim i oblastima rezervisanim za posrnule i nesposobne.
Da, ne mislim da ovim imam namere da kritikujem tvoj stav, naprotiv, rado bih ga pohvalio, ali ono što nedostaje našem kompletnom razumevanju je nepoznavanje nas samih i načina našeg funkcionisanja kao i nepoznavanje svrhe, smisla i cilja života.
Sve to se da sagledati ali, većina veruuje da je to sadržano u religijskim učenjima. Istina je da nekada jeste bilo a li to nije slučaj i danas. Pa ipak, ta čista učenja postoje samo ih treba potražiti. Potrudimo li se malo videćemo koliko i šta trebamo kod sebe postaviti na ispravnim nogama da mi kao jedinka damo svoj doprinos.
Naravno, oni koji imaju umeće da prepoznaju pojedine zaostale delove istina po već prisutnim, ztv. svetim knjigama, i ako ih prikupe mogu imati dobru početnu zalihu znanja za razumevanje sebe i sveta koji operiše oko nas na način kako operiše, a kako, inače, ne bi trebalo. Tačnije, videli bismo da postoji mnogo bolji i mnogo ispravniji način.
Svako životno dobro i napredno nikada ne stiže prečicom i nikada nije moguće kupiti ga za novac. Da bi se uspelo neophodno je u sebi stvoriti potrebu za ISTINOM i voleti istinu iznad svega. Ako stvarno vapimo za istinom više nego za kratkoročnim iskustvima, tačnije zadovoljstvima, onda će nam život otvoriti put ka malo uzvišenijoj istini. Otuda, odgovor je uvek u nama ako smo sami postavili pitanje.
Konačno bih rekao da; Ti lično imaš sve ovde potrebne odgovore na sva postavljena pitanja i dileme. Jer, ako je tvoja svest bila sposobna da sagleda probleme onda je ona u mogućnosti da sagleda i rešenja, iako mi ne nudimo rešenja drugima, ali možemo ih,primeniti u vlastitom životu.

Poslednja izmena:
Tesko mi je sazeti misli u jednostavnu smislenu celinu na ovu temu tako da cu "ispljunuti" prvo na sta pomislim...

Nedavno slusala na youtube-u stvari koje ne treba deliti sa drugima,kaze lik:zivotni ciljevi,planovi,zivotni stil,navike,porodicni,licni problemi (samo sa strucnim licima),zivotna filozofija i uverenja,usluge,dobrocinstva,tajne,ljubavne stvari,bilo sta o deci...

Realno i jeste tako... vecina razgovora svodi na vremenske prilike,sta smo konzumirali bilo to hrana,seks,knjiga,film,muzika,politika,hronike...
Ljudi vise ne daju sebe,svoju dusu pa kako onda ocekivati da se ostvari bilo kakav dublji odnos izmedju dve jedinke.

Drugo,ljudi odavno (vecina) ne zive normalnim zivotom vec prezivljavaju. Ne mogu sebi priustiti ni normalno hranu,stanovanje,stomatologa,osnovnu negu a kamoli neka druga zadovoljstva pa je rezultat toga povlacenje u sebe,svaki dan isti mizeran i tako godinama,gasi se svaka zelja,ciljevi,snovi.

Onda se setim tih drzava gde ljudi i nemaju neki zivotni standard ali su tu negde svi na istom nivou egzistencije ili Finska,Danska...mozda je ipak do negovanja empatije.

• Podržavam
Reactions: DUH
Kad smo već kod teorije zavera, automatski se nadovezuje i obrazac ponašanja tipa: "Bolje da ćutimo".
Niko ne sme "da pisne".
Sve se poluotkriva.
Čak i pesme čitaš "između redova".
A koliko su neki bendovi bili ispred svog vremena a nisu smeli ili nisu hteli otvoreno da govore o sistemu, imamo primere od domaćih bendova tipa "Azre", pa čak i blesavi Bora Đorđević je bio iza rešetaka jer je mnogo "lajao", ali ova pesma ledi krv u žilama:

Našla na srpskom značenje, lik koji je ovo izanalizirao, svaka mu čast!
https://blog.dnevnik.hr/alenzoric/2011/03/1629041129/sound-of-silence-znacenje-pjesme.html

Tesko mi je sazeti misli u jednostavnu smislenu celinu na ovu temu
I meni, razumem te

Nedavno slusala na youtube-u stvari koje ne treba deliti sa drugima,kaze lik:zivotni ciljevi,planovi,zivotni stil,navike,porodicni,licni problemi (samo sa strucnim licima),zivotna filozofija i uverenja,usluge,dobrocinstva,tajne,ljubavne stvari,bilo sta o deci...
Pa, jeste tako, biti obazriv, ali šta onda (pre)ostaje?
Dobro si rekla, onda preostaje jedino neki površni dijalog:
vecina razgovora svodi na vremenske prilike,sta smo konzumirali bilo to hrana,seks,knjiga,film,muzika,politika,hronike...
Ljudi vise ne daju sebe,svoju dusu pa kako onda ocekivati da se ostvari bilo kakav dublji odnos izmedju dve jedinke.
Pa to i jeste cilj, "zavadi pa vladaj", u ovom slučaju ne moraju ni da "zavađaju", ljudi se izolovali jedni od drugih misleći da su to uradili svojevoljno, čak nesvesmi da su u takvu situaciju dovedeni namerno.
[/QUOTE]

Sve ostalo o čemu si pisala takođe utiče, i izvini što sam ti ovako "iskasapila" post.

Znaš šta je tu veliki problem, ljudi su previše informisani. Glupostima. A pod time mislim na vesti koje su generalno negativne ili imbecilno nebitne.
Mislim da se to ne može baš okarakterisati kao eksperiment nego je više u pitanju to što su ti svetski a i lokalni moćnici shvatili da je glupim i uplašenim ljudima veoma lako vladati.
Pravo u centar!

A čovečanstvom je zavladala neka epidemija voajerizma potpomognuta napretkom tehnologije pa su bukvalno svima svakakve gluposti dostupne.
Recimo, daš čoveku red crne hronike (vesti o ubijanjima širom sveta, bolesti, porodično nasilje, razne tragedije...) da ga držiš u strahu, stvoriš mu sliku da je ugrožen, a onda mu daš red gluposti (koja je poznata riba pokazala sise, šta je obukla, gde je viđena...) da se on time zamajava i razmišlja o tome.
Nema više ni kvalitetnog TV programa. 120 kanala gluposti. OK, National Geographic, Animal Planet i slično, ali ni blizu Obrazovnom programu iz vremena moje Osnovne škole: fizika, hemija, biologija, geografija na RTS-u.

Takođe, omalovažiš mu porodični život, veru (religiju) i što više ga osamiš i načiniš depresivnim. Takvim čovekom možeš veoma lako vladati.
Pa, TO! Koji dokaz ti još treba, sam si sve rekao!

Problem je što odavde nema nazad. Svet se drastično promenio na gore u poslednjih par decenije i tu nema povratka. Odavde može samo u neku tešku masovnu kataklizmu.
A lek je jedino da se ljudi individualno bore sa tim. Pokušaju da pozitivno utiču na okolinu, ograde se od negativnih informacija spolja i ulože sav trud u pozitivnom vaspitavanju budućih naraštaja.

Eeee...Nadam se osvešćivanju.

Back