U Srbiji se ne postuju zakoni a dokaz je i 1 maj

uopšte ne čitaš izmedju i okolo redova, mora da ti se crta
1804-1835, seljaci su bili slobodni, već 1835 im se oduzima ta sloboda, a tvoja baba to ne pamti.
titoslovensko vreme je najsretnije doba srbske sirotinje slažem se
moja baba je rekla kada je crkva ponovo počela da se pojavljuje u novinama, itd....tamo 1989...
biće rata, 100% i tako i bi....
kako to mislis, bili su slobodni od 1804 do 1835

U zakonu pise da je 1 maj neradan dan a poslodavci ne postuju zakon moze im se jer je vlast na strani tajkuna i multinacionalnih kompanija a nije na strani naroda i radnika. Pa tako danas smo imali situaciju da su skoro svi megamarketi radili, pekare, mesare, apoteke, mnoge fabrike i mnoge gradjevinske firme i niko ne odgovara pred zakonom zbog toga. A evo i zasto poslusajte sledeci video koji je sve na jedan pitak i humoristicki nacin objasnio tu situaciju:

Evo ovako...
U Delezu su sproveli dobrovoljnu anketu da li bi radili za 1. Maj...
Menadžer objekta je imao problem - 95% nas je bilo ZA
Tako da smo radili mi iz udarne postave.
Naravno bilo je dosta objekata koji nisu hteli da rade.

Malo ko se uopšte seća kako je nastao 1. Maj...
Tamo neki neradnici u Americi tražili da radno vreme bude samo 8 sati... A da 16 sati lade...

U zakonu pise da je 1 maj neradan dan a poslodavci ne postuju zakon moze im se jer je vlast na strani tajkuna i multinacionalnih kompanija a nije na strani naroda i radnika. Pa tako danas smo imali situaciju da su skoro svi megamarketi radili, pekare, mesare, apoteke, mnoge fabrike i mnoge gradjevinske firme i niko ne odgovara pred zakonom zbog toga. A evo i zasto poslusajte sledeci video koji je sve na jedan pitak i humoristicki nacin objasnio tu situaciju:

Za prodavnice se slažem. I za građevinu. To je sramota. Zar stvarno očekuješ da ne rade apoteke? Pa i neke fabrike? Mesare najbolhe zarade prvog maja.

Капитал не може и не сме да ПАТИ збоГ ВАШИХ ..роштиљијада :D
Знам,знам да серем :(

али,веровали или не,
ево,овде у швајцарској..такође све живо ради..
продавнице,ђене-ђене...него ме јутрос пробудила чак ДРЖАВНА комунална Служба..
ђубретари,Камион..односе смеће из Контејнера.
Ја мислим да ће већ од наредне Године овај 1. мај се укине.
И ја радио данас послеподне(као..дупли сати)
толико
Svajcarci su retosi. Kad bese rekli ne referendumu da se radi krace?

Pa naravno kad oni ne radi crnacke poslove za 3000chf. I nije svima posao=zivot. Cudan mentalitet, daleko od mediteranskog.

Могу да их туку колико год хоће, али цигани неће добити веће плате
Мој највећи страх када долази до реинкарнације је да ћу биди рођен као Индијац
Nisu oni cigani nego smo mi postali ciganska nacija!

344840901_3468981956703634_2450935229658348729_n.jpg

Rad na državni praznik se plaća duplo. Neradan dan koji pada na praznik se plaća kao radni.
Dobre pare mogu da se uzmu u decembru i januaru na račun toga.

u celom kolektivnom zapadu sve take nabrojane firme su radile .........sto je i logicno jer kapitalizam nema veze sa radnickim pravima i slobodama.

odavno sam ukapirao da ovde postoji samo individualno ,licno spasenje. To sto ti imas ideje (verujem da su dobre)a gazdu ne doticu samo je potvrda da je samoupravljanje proslo. taj se nece promeniti sad je osetio pare ocekuj i svalerke i kafane...i skupljaj sta imas i bezi na vreme. Ako je to neki zanat ,usluga pokusaj i sam sto da ne?..moj komsija sa 52 god otisao preko u austriju da kreci ,odmorio se covek i ispravio...
Ја сам по струци машински инжењер. Радим на пословима пројектовања, извођења, одржавања и пуштања у рад климатизације, вентилације, грејања, цевних система, нафтних и гасних постројења, фармације, као и постројења за производњу и прераду хране, пића, енергије свих врста, руда.
Када сам био у мојој бившој фирми радио сам на једном градилишту где је радио и мој садашњи послодавац. Он је тада био СЗР (самостална занатска радња) која се бавила преградним зидовима и водоводом и канализацијом по купатилима и имала 6 запослених. Често су се наши послови преклапали и тако смо се и упознали. После неколико месеци рада питао ме да пређем код њега. Пошто он не ради машинске послове рекао ми је да ја, када пређем код њега, оснујем машинско одељење и да га устројим какао ја хоћу и желим. Мени се то свидело јер сам имао неке идеје а за посао сам приличан фанатик. Поставио сам му услове што се тиче плате, бонуса, процента и да ми се не меша у посао и осталих ствари. Пристао је и прешао сам. Врло брзо након мене дошао је у фирму један грађевински инжењер са истим задатком и истом жељом. Кренули смо, тај грађевинац је водио свој-грађевински а ја машински део. Ево су 3 године како смо у тој фирми и он је од мале радњице нарастао на фирму која има 55 стално запослених и још 20-30 подизвођача. Власник фирме је имао задатак само да седи и троши паре које му се одреде за то. За сваки посао, за сваки рачун и динар подносио сма му извештај како је зарађен и где и на шта је потрошен. Новац је почео да пристиже и то озбиљна лова. Инвеститори су кренули да нас препознају. Такође сам у фирму донео све моје контакте као и добављаче материјала који су ми увек давали огромне попусте.

odavno sam ukapirao da ovde postoji samo individualno ,licno spasenje. To sto ti imas ideje (verujem da su dobre)a gazdu ne doticu samo je potvrda da je samoupravljanje proslo. taj se nece promeniti sad je osetio pare ocekuj i svalerke i kafane...i skupljaj sta imas i bezi na vreme. Ako je to neki zanat ,usluga pokusaj i sam sto da ne?..moj komsija sa 52 god otisao preko u austriju da kreci ,odmorio se covek i ispravio...
Све је била много лепа прича негде до новембра прошле године.
Почео је да се меша у све. Наравно он је ипак власник фирме али је један неук човек чији је ментални склоп за 2 класе испод онога чиме му се фирма сада бави.
То мешање је било у свим пољима и на све начине.
1) Мајстори
- окупио сам одличну екипу људи где имам од почетника до врхунских мајстора. Плате су им врхунске и људи су стварно јако задовољни. Почетник, да ништа никада није радио и да нема појма да ради тај посао, има 80 000, па тако расте све до главних мајстора који имају: 170 000 - 200 000 плату, Радно време од 07-16 (паузе 1х30 минута + 2х15 минута), бонуси, додаци на плату, свака друга субота слободна, празници се не раде и ауто са плаћеним горивом како за посао тако и за кућну употребу.
Овде је почео да прави проблеме тако што је кренуо он сам да премешта раднике где хоће и како хоће, да он прави екипе и да запошљава кога хоће. Дошли смо до тога да нас је напустило 8 људи и још 4 се спремају. Запослио је неке своје љубимце и дупеувлакаче и он им дао веће плате од главних мајстора а њих двојица само праве срања. Прошлог месеца направили су ми штету на градилишту 6000 евра јер немају појма да раде посао. Долазе пијани јер пијанче са њим. На Златибору радим 2 објекта, побили се њих двојица међусобом, у смештају, и направили огромно срање.
2) Запошљавање радника који нису мајстори
пошто ја радим од пројектовања, до извођења, набавке материјала, организације људи, транспорта, радим и рачуне и плаћања. Замолио сам га да ми запосли још неког за рачуне јер заиста не могу све сам. Водим од 5-11 градилишта паралелно а радно време почиње од 7 ујутру и завршава се око 21-23. Он је, уместо професионалца, запослио жену која никада у животу није видела рачун а камоли радила плаћања, по струци је медицинска сестра. Онда је запослио своју рођаку која је по струци шнајдерка и тражио да је обучим за 1-2 месеца да води цевне и сложене системе у рафинеријама и фармацеутској индустрији. Ја не могу да му објасним да је то просто немогуће. Осим тога та жена дође на градилиште непозвана, само упадне, позива се на мене, и дође у допичњаку са избаченим сисама међу 100-200 мускараца разних профила и менталних склопова. Ужива како балаве за њом. Тражила је скоро, ја то нисам ни знао да јој мајстори нађу музику и да јој пусте. Полудео сам. Онда је запослио мајку, па кума и још једног рођака који су буквално ментоли и тешки нерадници.
3) Новац
Почео је да сам скида новац са рачуна који је намењен за плаћања добављачима материјала, подизвођачима. Неколико пута ми се десило да дам налог за палћање и јаве ми да нема пара на рачуну. Тај новац јесте његов али има разлог зашто је одвојен.
Купуи је џип, па још један ауто, па жени мерцедеса, па сестри кола, па куму кола, па брату од тетке кола. Оде 120 000 евра као добар дан. Последње купио је 5 станова и то одједном. Дао је новац са рачуна за један део а остатак на отплату на 10 госина.
4) Остало
дође у фирму и узме ми компјутер, однесе кући и зове ме у сред посла да гледам где је био где ће да иде на одморе. Који СПА центри, где су какве рибе, где је ждрао, пио.....

Признао ми је почетком априла да је за ове 3 године 4 пута плати агенцију за финансије да ме провере да ли га поктрадам и рекли су му да није ни један једини динар потрошен мимо његовог знања. Ја то нисам радио нити ћу јер имам своје моралне, пословне и етичке кодексе, а могу да узмем буквално колико хоћу.
Данас смо у ситуацији да каснимо са плаћањима добављачима, није нешто страшно али каснимо. Каснимо и са радовима јер су нам отишли искусни људи а дошли лошији.

Осим тога та жена дође на градилиште непозвана, само упадне, позива се на мене, и дође у допичњаку са избаченим сисама међу 100-200 мускараца разних профила и менталних склопова.
Posalji je kod mene :woho:

Изгледа. У почетку ми је деловало да није али некао су одједном, бар са његове стране, почели да долазе послови и то од неких много озбиљних ликова. Чудило ме како њега овако смешног познају тако већи инвеститори. И то ми је пало на памет.

Prvi maj se kod nas odavno pretvorio u obično ispijanje piva i ožderavanju od prasetina i grebanje za butkicu.

Kod nas je to uranak. Ustvari to bi trebao biti Djurdjevdan.
...............................................................................................
U Evropi , protest radnika za veća prava a u Americi dan zahvalnosti radnicima na stvaranju jake države i ekonomije.
Sve u svemu , nama bi po ovome trebala tri prvomajska praznika.

Back