U Srbiji protesti - zasto?

Pored pomenutih, npr. ljudima kao što je ova sramota pojava.

img_51143.jpg

U prosvetu i obrazovanje se ne ulaže bukvalno ništa; samo je dodatno obesmišljeno i razoreno. Dolazimo do tačke da ćeš sa osnovnom školom i 0 dana na birou sutra biti guverner Narodne banke ili potpredsednik vlade ako se dovoljno dugo dereš "živeo Vučić!"

Ako neko pokuša da relativizuje to i kaže kako je, kao, isto ili čak slično bilo u vreme Miloševića ili režima DOS-ovih stranaka, kao što neki tako ponekad znaju da kažu, pričaju koještarije koje sa životom veze nemaju jer govoreći takve stvari samo žele da opravdaju spopstvenu podršku ovima metodama potpune relativizacije (spinovanjem).
FUJ

Za nas koji nismo iz Srbije,sta je vas razlog da protestvujete/podrzavate proteste:Rio Tinto,najavljeni referendum,opste nezadovoljstvo Vucicem i SNS-om.
Molim obrazlozite,posto mi van Srbije nismo upuceni toliko detaljno u probleme oko npr,otvaranja rudnika ili referenduma.
paaaa..............krajnji cilj je obaranje aktuelnog politickog rukovodstva Srbije, postavljanje pro-americke vlade koja ce uvuci Srbiju u NATO.
Naravno, na demonstracijama to izgleda malo drugacije.........kao narod se buni radi poskupljenja krastavaca sa 70 na 72 dinara i trazi odlazak Vucica radi toga.

Za nas koji nismo iz Srbije,sta je vas razlog da protestvujete/podrzavate proteste:Rio Tinto,najavljeni referendum,opste nezadovoljstvo Vucicem i SNS-om.
Molim obrazlozite,posto mi van Srbije nismo upuceni toliko detaljno u probleme oko npr,otvaranja rudnika ili referenduma.

Ljudi nece da im zelenu i plodnu zemlju pretvaraju u zagadjanu toksicnu jalovu pustos da bi neka zapadna korporacija ekploatisala nase rude, iznosila kapitall iz zemlje a sacica ljudi na vlasti se ugradila za procenat i popravljala svoje bankovne racune , nece ni da udisu zagadjen vazduh ni da piju zagadjenu vodu (narod se bas izbezobrazio) a ni da placaju 1000 dinara za kilo mesa, takodje i dosta im je naprednjaka i njihovih falangi i njihovog konstantno sve goreg bahacenja, agresivnosti, lopovluka i zastrasivanja i obmanjivanja gradjana, ukratko smucili su se vise ljudima.

Ljudi nece da im zelenu i plodnu zemlju pretvaraju u zagadjanu toksicnu jalovu pustos da bi neka zapadna korporacija ekploatisala nase rude, iznosila kapitall iz zemlje a sacica ljudi na vlasti se ugradila za procenat i popravljala svoje bankovne racune , nece ni da udisu zagadjen vazduh ni da piju zagadjenu vodu (narod se bas izbezobrazio) a ni da placaju 1000 dinara za kilo mesa, takodje i dosta im je naprednjaka i njihovih falangi i njihovog konstantno sve goreg bahacenja, agresivnosti, lopovluka i zastrasivanja i obmanjivanja gradjana, ukratko smucili su se vise ljudima.
Ali zato ste bili oduševljeni Gazpromom

Ali zato ste bili oduševljeni Gazpromom

Ma bas sam bio odusevljen Gazpromom, prosto sam udarao nogama u dupe od srece , ono maltene nisam ni znao da su ovde, ali slozice se svi da Gazprom ipak nije toliko destruktivan i opasan po okolinu i ne ostavlja toliku pustos i zagadjenje kao Rio Tinto (ili recimo one kineske fabrike i rudnici u istocnoj Srbiji).

vrlo je tesko nekom van srbije (ili cak nekom iz srbije ko ne zivi u srbiji duze vreme) da shvati sta se ovde desava. Srpske reakcije su najraznovrsnije. Takodje postoji teorija kratkog fitilja.

da bi mogao/mogla da shvatis sta se ovde desava treba da budes na terenu ovde i da tu budes najmanje godinu dana. U tih godinu dana prvo naucis trenutnu politicku situaciju (ko je kome rod a kom pomoz bog). Posle toga kapiras ko ima kakav stil propagande. Malo prelistas ekonomiju. I tek onda pocne lagano da se pali lampica i pocnes nesto da se razumes.

Ovde je sve suprotstavljeno svemu u mnogo slojeva. Krajnja slika je neka vrsta haosa, ali haosa u kome se odvija jedan potpuno normalan svakodnevan zivot kao da taj haos uopste ne postoji. Ljudi idu na posao, deca u skolu, studenti studiraju, sedi se po kafanama i kaficima ide se na pijac, kuva se, pere ves, stavlja kupus .... Dese se tu i tamo neke anomalije ali zivot je kao i svuda drugde - svakodnevan: Kupio sam leba a zaboravio deterdzent za sudove itd.

Tako da je to malo tesko objasniti. Ali eto tako je. Ne brini ako nesto propustis, ovde je sto se kaze 'svako cudo za 3 dana', danas je ovo, sutra je ono, i tako iz dana u dan. Ovde nikad nije dosadno, a i ako jeste, taman iskoristis da se malo naspavas.

Nista propustio/la nisi.

Back