U Srbiji najskuplje gorivo u Evropi: Benzin ide na 119 dinara?!

Ma neka Rusi poskupljuju benzin koliko hoce, najvaznije u ovom trenutku je da se ipak nismo upecali na "bratsku pomoc",
i zaduzili sa obecanom milijardom.
Kako se na kraju ispostavilo da novac ipak moze da se nadje na svetskom trzistu ako zatreba,
po mnogo povoljnijim uslovima nego rusi sto su nudili.

Одавни нисам овде прочитао овако језгровито и комплексно објашњење ...

Ајд још мало колега, одавно се нисам тако слатко насмејао ....

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Ma neka Rusi poskupljuju benzin koliko hoce, najvaznije u ovom trenutku je da se ipak nismo upecali na "bratsku pomoc",
Kako se na kraju ispostavilo da novac ipak moze da se nadje na svetskom trzistu ako zatreba,

:rotf::rotf::rotf::rotf:

:dash::dash::dash::dash::dash::dash:

I jos malo :dash::dash::dash:

pa ovde bi popustio i armirani beton,ali ne i Dragosh!:mrgreen::hahaha::hahaha:

Vidim ja da si ti namesto ribe noćas upecao probušenu čizmu:zper:

sve moze da se nadje na svetskom trzistu, po mnogo povoljnijim cenama i uslovima nego sto nam eu i nato uslovljavaju.

sve, ko misli da ovo nema alternativu, nesto se bas ne razume ni u sta

Ne može baš sve, evo ja na primer ne kotiram na svetskom tržištu, za suvo zlato ne može niko da me kupi

sve moze da se nadje na svetskom trzistu, po mnogo povoljnijim cenama i uslovima nego sto nam eu i nato uslovljavaju.

sve, ko misli da ovo nema alternativu, nesto se bas ne razume ni u sta

Ima, potpuna izolacija od celog sveta je najbolja alternativa :cool:

Не одређују Руси цену горива већ Министарства ....

Свако ко те је у то убеђивао се разуме к'о Марица (без Ивице) ....
А ни твоје убеђивање како и Руси "воле паре" није баш смислено, али ајд'...
Zašto se praviš ono što nisi? Ne određuju Rusi cenu benzina, ali itekako se pitaju o ceni uvozne nafte, nemoj mi reći da to ne znaš?

To zato što je u litu falilo 4 dl benzina a bilo doliveno 2 dl vode. Čist benzin O,6l
A i sirova nafta je tad bila mnogo jeftinija.

Pa od Rusa smo dobili vise nego sto se ocekivalo !

Uvaljen im je veliki gubitas ( lazno prikazan kao vrlo uspesan kolektiv ) za vrlo dobru cenu ! Radnici koji zele da napuste NIS dobijaju izuzetne otpremnine...750 evra po godini staza,koliko se secam u Srbiji niko nije dobio toliko,fabrika nastavlja da radi i Rusi ce u proizvodnju uloziti vise nego sto su se obavezali ...malo li je ?

Mislim da ti nisi na nivou jednog idadadamiga pa da prozivas Ruse cak i kada nemas nikakav razlog za to...osim ako ti nije dovoljan razlog i samo to sto su Rusi !

Sve drzave zahvataju najvise iz goriva i cigareta (da li znas da je proizvodjacka cena cigareta samo jedna devetina njene maloprodajne cene ) ali ova nasa nema meru !
Što se cigareta tiče druge države klepaju još i više. Bolje bi bilo da i naša u tom smislu obrne politiku jer benzin utiče na sve cene, a cigarete ne.
A što se Rusa tiče - naftu dobijamo o njih, ne mogu biti nevini. Kao ni naša vlada. Jedino što Ruse zbog nečega preskačete u kritikama, valjda da se ne naljute ili šta već.

Zašto se praviš ono što nisi? Ne određuju Rusi cenu benzina, ali itekako se pitaju o ceni uvozne nafte, nemoj mi reći da to ne znaš?

Наравно да се питају, :rotf::rotf::rotf:
знаш да је нафта берзански артикал и да јој цена зависи од понуде и потражње ...
Да рецимо амери спусте цену нафте које исисавају из Ирака (због чега су уосталом и окупирали Ирак), све би баш Руси могли да задрже цену ...
Или да земље ОПЕК-а реше да преполове цену, или да производњу ... Шта мислиш шта би се догодило са ценом сирове нафте ???
Е, сад ту постоје и обавезе које смо преузели због потписивања уговора на дужи временски период, али због тога смо добили и одређене повластице,
било у смислу одложеног плаћања или гарантоване, повлашћене, заштитне цене ...

Дакле, не правим се ја, већ ти ...
c023.gif

Али тема није цена сирове нафте, већ горива ...
Значи деривата нафте ....

Е, кад смо већ код тога негде на претходним странама постоји податак колика је произвођачка цена на вратима рафинерије (на коју Руси могу делимично да утичу - подсетио бих те на састав управног одбора),
а колика су државна захватања (порези, акцизе ...) од сваке литре продатог горива на шта може уколико би била "СОЦИЈАЛНО ОДГОВОРНА" да утиче Влада ....

Не ваљају бре Жути,
ма кол'ко се ти трудио да их браниш,
видиш ти то и сам,
ал' нећеш да признаш ....

i080.gif

Dobro, dakle priznao si da Rusi ipak utiču na krajnju cenu zbog njihovog određivanja cene sirove nafte. Ok, dobro za početak. A znaš li da na pumpama cena uopšte ne mora da bude ta maksimalno određena? Znaš li da ima pumpi koje prodaju i nešto jeftinije? Sem njih ima i onih koje za određenu količinu daju povlastice ( besplatno ulje, pranje kola ... ). E, ali svega toga nema na NIS pumpama. A ko je sad njihov vlasnik?
Pazi, ja tu uopšte nemam predrasuda. Kad je prošle godine ruski Lukoil davao popust redovno sam sipao kod njih. A zašto sad ne daju? Zato što zajedno s NIS-om imaju ogromnu većinu pumpi, a time i monopol na prodaju. I zato što je Vlada u dogovoru s njima zadržala uredbu o zabrani uvoza gotovih derivata. Jasno je dakle da su krivi i jedni i drugi.
A cena bi trebala da bude tržišna, a ne socijalna kategorija.

i080.gif

Poslednja izmena:

Back