U Srbiji manje sklopljenih brakova, a raste broj razvoda: Zašto stručnjake ove brojke ne iznenađuju

Admin Sredoje

Vruć 'leba i ajvar na njemu. Mljac.
Administrator
Poruka
111.103
223405_profimedia-0444059950_s.jpgNačelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je za 2.987 brakova manje nego 2011. godine.
Sa druge strane, beleži se porast broja razvoda, pa je tako 2022. godine bilo 9.813 razvoda, odnosno za 1.562 više nego 2011. godine kada je razveden 8.251 brak, navela je Bjelobrk za Tanjug.

Prema podacima, prosečna starost pri zaključenju braka za mladoženje iznosila je 34,1 godinu, a za neveste 31,1, a najveću prosečnu starost prilikom sklapanja braka imaju parovi u beogradskom regionu dok u Šumadiji i zapadnoj Srbiji imaju najmanju.
Bjelobrk je rekla i da se prema broju sklopljenih brakova u odnosu na broj stanovnika najbolje "rangirao" beogradski region, Šumadija i Zapadna Srbija sa 5,1 odsto, dok je najniža stopa zabeležena u južnoj i istočnoj Srbiji sa 4,5 odsto.

Najveći broj razvedenih brakova trajao je do četiri godine, dok je svaki peti brak trajao od pet do devet godina.

“Treći na lestvici razvedenih brakova su brakovi koji su trajali 25 ili više godina. Svaki drugi razvedeni brak je sa decom, 52,5 odsto, a najviše njih, negde oko 27 odsto, je u bračnoj zajedinici imalo jedno dete", navela je ona i dodala da podaci pokazuje da je najmanja stopa razvoda zabeležena kod brakova koji traju između 20 i 24 godine.

Bjelobrk je navela da kada posmatramo stope razvoda brakova po regionima, najnižu stopu beleže Šumadija i Zapadna Srbija, sa nešto više od jedan odsto, dok ih je najviše u Vojvodini sa skoro dva odsto.

"Zatim sledi Beograd sa jedan i po odsto i Južna i Istočna Srbija sa 1,2 odsto", rekla je ona.

Svega 13 odsto građana odlučuje se da posle prvog braka ponovo stupi u bračnu zajednicu rekla je Bjelobrk i precizirala da se na ovaj korak odlučuju pre muškarci, nego žene.

"Kada je reč o muškarcima u 2022. godini je 3.697 njih ušlo u durugi brak, a 481 u treći. Sa druge strane, po drugi put je bračne zavete dalo 3.680, dok se po treći put udalo 386 žena", rekla je ona.

Bjelobrk je navela i da prema podacima iz 2022. godine 277.140 osoba živi u vanbračnim zajednicama, a 76.238 se odlučilo za potomstvo u vanbračnoj zajednici.

"Podaci ne iznenađuju"​

Docent na odeljenju za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu Milica Vesković Anđelković ocenila je za Tanjug da ovakvi podaci ne iznenađuju, budući da su alternativne forme partnerstva u odnosu na brak opšte prihvaćene.

"Brak i porodica kao institucija se može shvatiti kao osnovna jedinica društva, ali s druge strane, sama porodica i partnerski odnos više nije stvar države, nije stvar institucija, već lični izbor i stvar lične individualnosti", rekla je Vesković Anđelković.

Ona smatra i da će se može očekivati da će procenat onih koji stupaju u brak u budućnosti biti još manji jer postoje alternativne forme partnerstva u odnosu na brak i da su one jedan od uzroka smanjenja broja brakova.


Vesković Anđelković je pojasnila i da je u periodu pandemije koronavirusa broj venčanja pao, a zatim 2021. godine porastao, ali da taj trend nije nastavljen tokom 2022. godine.

"Mnogi parovi su 2019. i 2020. godine već imali zakazana venčanja, koja su otkazali kada su zabranjena okupljanja i svečanosti u restoranima. To je bilo odloženo za neka druga bolja vremena, tako da su svi, kako su ukinute korona mere, požurili da ponovo zakažu venčanja i rezervišu restorane. Ali posle izvesnog vremena kada su se te namere ostvarile vraćamo se starim trendovima koji su potpuno očekivani", rekla je Vesković Anđelković.

Sagovornice Tanjuga saglasne su oko toga da Srbija stoji bolje po pitanju stope sklopljenih brakova, ali i razvoda, u odnosu na zemlje Evropske Unije, dok su u poređenju sa zemljama regiona procenti na gotovo istom nivou.

POVEZANE VESTI​

U novembru 2023. izdato 20,7 odsto više građevinskih dozvola nego lane


Bjelobrk ističe da u Srbiji stopa zaključenih brakova na 1.000 stanovnika iznosi oko 4,8 odsto, dok je ta stopa u Crnog Gori nešto viša - 5,2 odsto, a u Hrvatskoj nešto manja - 4,6 odsto.

"Viša je i od stope u Evropskoj Uniji koja iznosi 3,9 zaključenih brakova na 1.000 stanovnika. Takođe, stopa razvedenih brakova u Srbiji iznosi 1,4 odsto na 1.000 stanovnika dok u EU iznosi 1,7 odsto na 1.000 stanovnika", rekla je ona.

Vesković Anđelković je ocenila da je evidentno da sve evropske zemlje koje su prošle kroz demografsku tranziciju i proces početka planiranja porodice doživljavaju isto.

"Mi smo deo tog sveta, prihvatamo iste vrednosti, okrećemo se individualizmu i individualnim planovima i očekivano je da budemo u istim trendovima i na istom putu kao i naše komšije", ocenila je ona.


Vesković Anđelković, međutim, navodi da ono što zabrinjava više od broja sklopljenih brakova jeste trend manjeg rađanja kao i demografska slika koja ukazuje na sve starije stanovništvo.

https://www.euronews.rs/srbija/drus...asto-strucnjake-ove-brojke-ne-iznenaduju/vest
 
Nikad nije kasno za razvod
Bolje dobar razvod nego los brak je stara izreka, nekad su gresili i po svaku cenu ostajali u losim brakovima
sto se pokazalo kao velika greska.
Takodje se smatralo da zena mora da sve istrpi jer je ovo muski svet.
Mora se naci nova definicija braka i porodice.
Pa sta sta im je falilo u tom svetu nista,izrodise u tom svetu po 6oro dece i copor unucica,nije svaka tucena a da ce ziveti u bajkama sa srecnim krajem nece sigurno
 
Pa sta sta im je falilo u tom svetu nista,izrodise u tom svetu po 6oro dece i copor unucica,nije svaka tucena a da ce ziveti u bajkama sa srecnim krajem nece sigurno
https://www.blic.rs/slobodno-vreme/...u-muz-je-vodio-druge-zene-u-restorane/x9xf2fr
Prvo je ispričala kako je u braku provela skoro šest decenija, a onda i da je muž u kafanu na ručak vodio druge žene, a da je na njoj štedeo.
Ipak, jedan komentar se posebno izdvojio "Kad dozvoliš da ti neko ukrade 56 godina života"


Falilo je samopostovanje, falilo je da i ta druga osoba zivi zivot punim plucima.
 
https://www.blic.rs/slobodno-vreme/...u-muz-je-vodio-druge-zene-u-restorane/x9xf2fr
Prvo je ispričala kako je u braku provela skoro šest decenija, a onda i da je muž u kafanu na ručak vodio druge žene, a da je na njoj štedeo.
Ipak, jedan komentar se posebno izdvojio "Kad dozvoliš da ti neko ukrade 56 godina života"


Falilo je samopostovanje, falilo je da i ta druga osoba zivi zivot punim plucima.
Meni su smesne sve price koje dodju do neta,a vi se obicno pozivate na neke pretpostavke da su sve zrtve i mucenice,pa ako nisu mogle od bruke da se vrate svojoj porodici, zasto je muz kriv za to ili uopsteno patrijarhat,nista se to ne menja na bolje umislili ste,kukavica samo vise koje beze od odgovornosti
 
Naknadni potres najmračnijeg događaja u ljudskoj povijesti osjeti se još danas.
Anno Domini, odnosno Anno Satani 1789. počelo je đavolje pirovanje koje traje još dan danas.
Sve bi se moglo sažeti u rečenici - pusti ženu da navuče hlače i gledaj kako civilizacija tone.
Odavno su se oglasile trube Apokalipse, samo što ljudi ne vide šumu od stabala.
Evo jedna od trubi u nizu:


Plavokosi, plavooki, bijeli, heteroseksualni muškarac izigrava majmuna i skače u ritmu afričkih bongo tonova.

Kako reče Bill u "The Gangs of New York" dok promatra mušku osobu tamnije boje kože koja pred publikom u kupleraju pjeva narodnu irsku poskočicu: "Look at that. What in Christ's name is that? Rhythms of the Dark Continent thrown into the kettle with an Irish shindig. Stir it around a few times, pull it out, it's a fine American mess."

U svakom slučaju, da se prekrstiš i pobjegneš u planine Wyominga, uzgajaš stoku, jašeš konja i sklapaš topla muška prijateljstva uz logorsku vatru.
 
da li ima vise razvoda nego brakova sto su se ranije zaletali sa brakom?

i da su sad samo pametniji? :think:
Ne verujem... jer poznajem ljude koji su se zabavljali po čitavu dekadu, pa ušli u brak, teško da je to zaletanje-i opet zapali u neke tipične zamke zajedničkog života.
Za mnogo razvoda, pa i raskida obećavajućih veza je zaslužan postepeni gubitak, a onda i potpuni izostatak dobre komunikacije, kojim se plaća danak manje ili više uspešnoj, ali i izuzetno zahtevnoj i stresnoj komunikaciji sa ljudima izvan tog odnosa. Kod kuće hoćeš da se opustiš, a ne da biraš reči, pa što na um-to na drum, i svi (tj, voljeni i ljubljeni bračni drug i deca) su dužni da razumeju-ne pazeći da ih tako ustvari povređujemo. Pa, onda od malog nesporazuma se ide u niz malih dok postane teško da se izvuku iz velikog nesporazuma i netrpeljivosti. Dugo slušam razne materijale na ovu temu jer me indirektno, ali ipak lično pogađa i želim da uzmem u obzir što više stručnih izvora.

Danas sam poslušala ovu emisiju i mnoge stvari prepoznala kod brojnih parova koji su mi dragi kao par, a koji su u nekom trenutku postali disfunkcionalni, a onda se neki od njih i zauvek rastali-a moglo je bolje jer nije da nije imalo ljubavi. Nestalo je volje, a nije se videlo više ni načina da se partneri bore i potrude da poprave svoj odnos. Retko ko je potražio pomoć bračnog savetnika, psihologa ili psihijatra. Sveštenik koji ih je venčao ili neki drugi je poslednja rupa na svirali, iako bi mogao biti od velike koristi-naročito mladim ljudima.
 
Muski nece da se zene ako zena hoce da po zakonu svakome ostane svoje prezime.
Odbiju da uzmu zenino prezime,smatraju to ponizenjem a vrlo rado ponize zenu terajuci je da uzme njihovo odrekne se svog prezimena.
Odbiju svaku varijaciju sa prezimenom gde zenino prezime ide deci.

Muski i kad se zena ponizi te uzme njihovo prezime ne poštuju to.
Ona nema nista od toga,besplatno kuva,sprema,cisti,brine o svemu stalno.
Niti je obezbedi u nakitu niti joj kupi nekretninu ma nista ona rinta besmisleno.
Upropasti zdravlje zbog cega,da nema nista od toga,zla sudbina moze i bez muza.

Odbijaju da potpisu predbracni ugovor po kome finansijski,materijalno obezbedjuju zenu cak u slucaju razvoda kao i decu takodje.Odbijaju da potpisu koliko para duguju ako varaju,ako imaju paralelne porodice(to ide u oba smera).

Danas je brak ili spoj dve bogate osobe gde svako zadrzi sve za sebe.
Onda zajedno provode vreme u hedonizmu jer mogu da se rastanu bilo kad.
Ili spoj dvoje koji nista nemaju.Te im treba drustvo da podele ocaj,tugu,beznadje,unistenje koje zivot nosi sa sobom.

Takodje postoje izvrsitelji koji dodju te popišu sve,uzmu ako je neko prijavljen na vasoj adresi napravio (napravila) dug koji nije isplacen.Vi se ozenite (udate) prijavite u MUP~u tu osobu kod sebe a desi se da vam ne kaze te navuce izvrsitelje na vrat.

Takodje postoje psihicki poremecaji koji se ne pokazuju dok zensko ne zatrudni.
Onda musko pocne to da pokazuje jer smatra da zena nema gde da ode.

Postoje muski zavisni od kocke,supstanci nelegalnih,kocke preko interneta,varanja,alkohola te svega moguceg sto ih unistava.
To pokazu mnogo kasno jer vesto kriju sta su na zalost,daleko bilo.

https://www.facebook.com/share/mW8JT2BVhqsaf2ja/?mibextid=roAVj8

https://www.facebook.com/share/mW8JT2BVhqsaf2ja/?mibextid=roAVj8
Cak i da je normalno musko cak i da je sve u redu ODAKLE PARE?
PRESKUPO JE BAS SVE od stanarine do svega potrebnog za svakodnevni zivot.
 
Poslednja izmena:
Izveli decu na put, i resili da pod stare dane malo solo iskuliraju.
Sasvim ocekivano.
Šta znači kulirati u pedesetim?

Hajde što se tiče roditelja, znam da je to jedan od važnijih uzroka razvoda. Ali u tvojim pedesetim, oni su bar u sedamdesetim, uglavnom već gotovi, bez ikakvog osnova da rade pritisak na parove da se rastanu

Neiživljen život? To je najbolje u tridesetim i ranim četrdesetim kad već imaš para i određeni položaj u društvu a još se nisi ispucao

Sex? Hajde da to uzmem kao najozbiljniji razlog ali brate, malo si zasnio. Da si se rastao bar u četrdeset petoj
 
Ne znam, ali su mi dobri ovi što su najmanje dvadeset i pet godina u braku pa odluče da se rastanu:fdlan:
posle dve decenije razlog za razvod je iskljucivo seks. Dosade jedno drugom a sve druge opcije su "nemoralne" pa im preostaje jedino razvod.
Ti koji se radi toga razvode, nemaju bas inteligencije.
 
Šta znači kulirati u pedesetim?

Hajde što se tiče roditelja, znam da je to jedan od važnijih uzroka razvoda. Ali u tvojim pedesetim, oni su bar u sedamdesetim, uglavnom već gotovi, bez ikakvog osnova da rade pritisak na parove da se rastanu

Neiživljen život? To je najbolje u tridesetim i ranim četrdesetim kad već imaš para i određeni položaj u društvu a još se nisi ispucao

Sex? Hajde da to uzmem kao najozbiljniji razlog ali brate, malo si zasnio. Da si se rastao bar u četrdeset petoj

Svako kulira na svoj nacin, bez obzira na to u kojem je dobu.

A ti mislis da je covek sa 55 godina mator za neke stvari poput seksa, putovanja, provoda...? I mislis da je to neizivljenost?
Doduse, na balkanu i jeste retkos videti ljude u tim godinama da su aktivni u svakom smislu, srecom, nije svet balkan 😁
 

Back
Top