У Сарајеву убијено 3.000 Срба и организовано 211 логора

Poruka
27.467

Сарајево

У Сарајеву је, током рата у БиХ, убијено око 3.000 хиљаде српских цивила, а око 1700 их је тешко рањено, док су муслиманске снаге формирале 211 логора и места заточења за Србе, стоји у извештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995.
На хиљаде људи било је заточено без јасног повода, а затвореници су претрпели натеже насиље, искључиво због своје националности, а две трећине убијених и рањених Срба није имало везе са ратним дејствима, већ са злочиначким делима, стоји у извештају. Подаци о убијеним Србима у Сарајеву крећу се од 2.600 (СИПА) до 3.300 (МУП РС), док је републички центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица РС пописао око 3.000 убијених.

Масовне злочине вршила СДА уз помоћ криминалаца​

„СДА (Странка демократске акције Алије Изетбеговића, оп. аут.) је на највишем државном нивоу планирала кампању терора против Срба, а њу је спровела удруженим злочиначким подухватом који је обухватао све бошњачке државне институције“, стоји у извештају.
У спровођењу злочиначке кампање против сарајевских Срба, СДА је регрутовала и наоружавала припаднике организованог криминала, осуђенике, силоватеље и наркомане, који су, захваљујући амнестији Алије Изетбеговића, пуштани из затвора.
„Један од специфичних аспеката кампање терора било је стварање огромне мреже приватних затвора у којима су почињена најгора злодела (мучења и групна силовања),“ наводи се у извештају.
У документу се прецизира и да је пријављено 800 несталих сарајевских Срба, а да до данас није пронађено њих 260. Чланови комисије процењују да би број несталих могао да буде и већи јер су убијане читаве породице, а да они који су преживели нису могли да пријаве нестанке својих ближњих, тако да многе нестале особе нити су идентификоване, нити су пребројане.
„Институције предвођене бошњачким званичницима из СДА уложиле су огромне напоре да прикрију злочине над српским грађанима“, истиче се у извештају.

Кампања дискриминације и терора претходила злочинима​

Томе је, додаје се, претходила кампања дискриминације и демонизације Срба који су били искључени и потиснути као грађани и чији животи нису били важни.
Одмах након што је БиХ прогласила независност, СДА је почела да отпушта Србе са значајних позиција мењајући их поузданим Муслиманима.
Међународна комисија у извештају наводи да су Срби у Сарајеву били у двострукој блокади – спољашњој, која је пратила линију разграничења бошњачких и српских снага и која је утицала на све становнике града, и унутрашњој, непробојнијој, коју су поставиле бошњачке снаге и која је била усмерена искључиво на Србе.
Тако је, на пример, сву хуманитарну помоћ контролисала бошњачка СДА, која је дискриминисала Србе. Стога је, оцена је међународних експерата, УНХЦР (организација УН за хуманитарну помоћ) де факто постао добављач за муслимане и бошњачку војску – Армију БиХ. Због тога Комисија сматра да је непримерено да се Сарајево назива „опкољеним градом“.
Комисија у свом Извештају посебну пажњу обраћа на медијску кампању која је вођена против српског народа и наводи како су медији и невладине организације играли велику улогу у демонизацији Срба ширењем лажних вести и фокусирањем пажње на и саосећања искључиво на патње Муслимана, које се у извештају карактеришу као „врло стварне“, при томе игноришући патње Срба.
„Српско становништво града, за који се тврди да је толерантан и мултиетнички, потпуно су елиминисали они који и даље тврде да су главне жртве сукоба“, стоји између осталог у закључцима извештаја.
Чланови Међународне независне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. били су Рафаел Израели из Израела, Ђузепе Закарија из Италије, Виктор Безрученко из Русије, Лоренс Френч из САД и Патрик Барио из Француске и Дарко Танасковић из Србије.
https://rs.sputniknews.com/analize/...-ubijeno-3000-srba-i-organizovano-211-logora/
Па шта на ово кажу ДРУГОСРБИЈАНЕРИ "СРЕБРЕНИЧАРИ" ? :think:

Ne znam, pitaj Vučića, on je poslednji bio u Srebrenici. :mrgreen:
Зашто Вучића? :think: Зашто непитати неку од оних глумачких
протува београдских из " Quo vadis, Al kаida"?
Miru Karu, на пример?

Koliko je logora bilo otvoreno za nesrbe u Srbiji? Zašto je to tabu tema?

Popov: Logori u Srbiji su tabu tema​

https://www.danas.rs/svet/popov-logori-u-srbiji-su-tabu-tema/
У Србији НИСУ постојали ЛОГОРИ! Постојали су у време СРФЈ притвори за ТЕРОРИСТЕ!
Аца Попов је само један од олињалих Фурунџија - Другосрбијанера,
његово трабуњање је потпуно ирелевантно. :)

Зашто Вучића? :think: Зашто непитати неку од оних глумачких
протува београдских из " Quo vadis, Al kаida"?
Miru Karu, на пример?
Zato što se ona ne pita ni za šta, a Vučić se u ovoj zemlji pita za sve.

Zato što se ona ne pita ni za šta, a Vučić se u ovoj zemlji pita za sve.
Тврдња је најблаже речено - НЕОЗБИЉНА!
Другосрбијанерске ПРОТУВЕ и Мира Кара са њима, још како се спинују
кроз најамничке медије, зло које праве, причајући о хуманизму, неизрециво
је лицемерно и штеточинско.

Prije svega treba imati u vidu da je većina pobijenih Srba u Sarajevu civili, dakle ljudi koji su nenaoružani i koji se nisu mogli braniti.. žalosno je da su u velikom broju ubijane žene i djeca koje su u mnogim slučajevima i silovane. Mučenjima i torturi nad njima u mnogobrojnim logorima je tek samo dio zvjerstva koja su objelodanjena.
Ono što je u svemu ovome tragično je neshvatljivo "ponašanje" i totalno neozbiljno shvatanje jedne velike tragedije sarajevskih srba, od strane pojednih grupacija i lica srpske nacionalnosti? Treba javno prozvati i žigosati sve one koji se na bilo koji način sprdaju i omalovažavaju ili na neobjašnjiv način pokušavaju minimilizovati tragediju Srba u Sarajevu.

Сарајево

У Сарајеву је, током рата у БиХ, убијено око 3.000 хиљаде српских цивила, а око 1700 их је тешко рањено, док су муслиманске снаге формирале 211 логора и места заточења за Србе, стоји у извештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995.
На хиљаде људи било је заточено без јасног повода, а затвореници су претрпели натеже насиље, искључиво због своје националности, а две трећине убијених и рањених Срба није имало везе са ратним дејствима, већ са злочиначким делима, стоји у извештају. Подаци о убијеним Србима у Сарајеву крећу се од 2.600 (СИПА) до 3.300 (МУП РС), док је републички центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица РС пописао око 3.000 убијених.

Масовне злочине вршила СДА уз помоћ криминалаца​

У спровођењу злочиначке кампање против сарајевских Срба, СДА је регрутовала и наоружавала припаднике организованог криминала, осуђенике, силоватеље и наркомане, који су, захваљујући амнестији Алије Изетбеговића, пуштани из затвора.

У документу се прецизира и да је пријављено 800 несталих сарајевских Срба, а да до данас није пронађено њих 260. Чланови комисије процењују да би број несталих могао да буде и већи јер су убијане читаве породице, а да они који су преживели нису могли да пријаве нестанке својих ближњих, тако да многе нестале особе нити су идентификоване, нити су пребројане.

Кампања дискриминације и терора претходила злочинима​

Томе је, додаје се, претходила кампања дискриминације и демонизације Срба који су били искључени и потиснути као грађани и чији животи нису били важни.
Одмах након што је БиХ прогласила независност, СДА је почела да отпушта Србе са значајних позиција мењајући их поузданим Муслиманима.
Међународна комисија у извештају наводи да су Срби у Сарајеву били у двострукој блокади – спољашњој, која је пратила линију разграничења бошњачких и српских снага и која је утицала на све становнике града, и унутрашњој, непробојнијој, коју су поставиле бошњачке снаге и која је била усмерена искључиво на Србе.

Комисија у свом Извештају посебну пажњу обраћа на медијску кампању која је вођена против српског народа и наводи како су медији и невладине организације играли велику улогу у демонизацији Срба ширењем лажних вести и фокусирањем пажње на и саосећања искључиво на патње Муслимана, које се у извештају карактеришу као „врло стварне“, при томе игноришући патње Срба.

Чланови Међународне независне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. били су Рафаел Израели из Израела, Ђузепе Закарија из Италије, Виктор Безрученко из Русије, Лоренс Френч из САД и Патрик Барио из Француске и Дарко Танасковић из Србије.
https://rs.sputniknews.com/analize/...-ubijeno-3000-srba-i-organizovano-211-logora/
Па шта на ово кажу ДРУГОСРБИЈАНЕРИ "СРЕБРЕНИЧАРИ" ? :think:
Najviše Srba je u Sarajevu izginulo od Srbskih granata, 211 logora u Sarajevu, bi morala da bude hrpa masovnih grobnica u kojima Srbi leže a nema nijedne ne samo u Sarajevu nego u cijeloj BiH za razliku od velikog broja masovnih grobnica koje su Srbi napravili . Nije mi jasno da taj Sputnik ne zabrane kao izvor na forumu.

Najviše Srba je u Sarajevu izginulo od Srbskih granata, 211 logora u Sarajevu, bi morala da bude hrpa masovnih grobnica u kojima Srbi leže a nema nijedne ne samo u Sarajevu nego u cijeloj BiH za razliku od velikog broja masovnih grobnica koje su Srbi napravili . Nije mi jasno da taj Sputnik ne zabrane kao izvor na forumu.
Ти или си манипулант или будалетина?!?
Па пред муслиманским судом у Сарај'ву је отворен поступак у вези масовне гробнице
"КАЗАНИ" у којој су скоро искључиво Срби. Ти се ја'ебаваш или стварно ништа не знаш? :think:

Nije istina, lažeš. Ubijali ste čitave porodice, kao šest Ristovića u Pofalićima i deset Tešanovića u Trnovu. U Trnovu ste zapalili srpsku crkvu a sveštenika likvidirali.
Masovne grobnice postoje u Sarajevu, kao npr. Koševo i stadion. Sve to se nalazi na sajtu Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske.

Nije te sramota doći ovde i lagati?

Nije istina, lažeš. Ubijali ste čitave porodice, kao šest Ristovića u Pofalićima i deset Tešanovića u Trnovu. U Trnovu ste zapalili srpsku crkvu a sveštenika likvidirali.
Masovne grobnice postoje u Sarajevu, kao npr. Koševo i stadion. Sve to se nalazi na sajtu Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske.

Nije te sramota doći ovde i lagati?
О моструозним злочинима над Србима, чак и муслиманска ТВБХ емитовала је
документарни серијал, мало умивен, али опет стравичан:

Ти или си манипулант или будалетина?!?
Па пред муслиманским судом у Сарај'ву је отворен поступак у вези масовне гробнице
"КАЗАНИ" у којој су скоро искључиво Срби. Ти се ја'ебаваш или стварно ништа не знаш? :think:
Ama čovječe u Prijedoru tri logora i hrpa masovnih grobnica a u Sarajevu preko 200 logora i nema ili ima 1 pa zdravim razumom razmisli da je to glupost, znači da je u svakom dijelu grada preko 20 logora bilo?

To su tvrdnje iz Srbije. Nisu svi ljudi kod vas nojevi koji zabijaju glavu u pijesak, mada bi ti voljela da je to baš tako.
nebitno odakle su te tvrdnje
moj post bi u prevodu znacio
zasto su logori za srbe u hrvatskoj, tamo tabu tema,
ali ne, ti si potomak nekog naroda koji je
svoju istoriju i drzavu i sagradio na duplim standardima
i laznim moralima,
zato nisi ti kompetentan
da ovde na srpskom forumu prozivas srbe i teras pravdu

Podaci prikupljeni do decembra 1995. godine.

Na samom pocetku ratnih sukoba muslimani i Hrvati su stavili veliki broj
objekata u funkciju logora za Srbe. Pripreme za namjenu odredjenih objekata
u tu svrhu obavili su znatno ranije.

Najcesce su objekti zatocenja bili: podrumske prostorije vecih zgrada
(hotela, skola, privatnih kuca, kafana, domova, magacina...), dotadasnji
zatvori, kazneno-popravni domovi, kasarne. Uocljiv je i veci broj privatnih
zatvora, koje su drzali eksponirani pojedinci. Sve to govori o jednom cilju
neprijatelja - da se na svaki moguci nacin ponizava sve sto je srpskog
porijekla.

Neduzni civili hvatani su masovno. Razlozi privodjenja ljudi pravdani su
potrebama da se upucuju na "informativni razgovor". Naravno, malo se ko sa
tih "informativnih razgovora" vracao svojoj kuci. Uglavnom, svi su zatvarani
i bili podvrgnuti neopisivim torturama. Optuzbe su bile proizvoljne i
najcesce su glasile: "posjedovanje oruzja", "saradnja sa neprijateljem",
"sluzenje u neprijateljskoj vojsci", "podrivanje drzave Bosne i Hercegovine"
i dr. Za takva "djela" nekima je presudjivano na licu mjesta, a nekima su
odredjivane vremenske kazne zatvora u trajanju do 20 godina.

Talas sirenja mreze logora i mjesta u kojima su bili zatoceni Srbi odvijao
se razlicitom dinamikom.

Na prostoru Posavine (opstine Brcko, Gradacac, Orasje, Samac, Odzak -
Vukosavlje, Derventa, Brod, Doboj, Modrica) postojalo je 45 registrovanih
logora. Najveci broj bio je na dijelu teritorije opstine Brcko (koja je bila
pod kontrolom muslimana i Hrvata), cak 19. Sa oznakom gnusnih radnji nad
srpskim civilima su i logori u Odzaku (Vukosavlju), narocito u naselju Novi
Grad, gdje su masovno silovane srpske zene i djevojke, cak i maloljetnice.
Izjava jedne od brojnih zatocenica u tom mjestu govori sve: "Jedne noci, oko
23 sata , dosla su osmorica polupijanih. Sve su nas tukli. Izveli su dvije
djevojke. L.D. (15 godina) i S.D. (21 godinu). Obje su silovali. Bila je to
grupa momaka iz Posavske Mahale i okolnih sela. Sebe su nazivali "vatrenim
konjima". Licno sam ih vecinu poznavala. Marijana Brnica posebno. Tovarili
su zene u kamion i odvozili. Vracali su ih pred zoru, gole, izmrcvarene..."
I u Srpskom Brodu (tadasnji Bosanski Brod), gdje su i poceli prvi ratni
sukobi, pocinjeni su strasni zlocini nad srpskim stanovnistvom. U osam
registrovanih logora, najgnusnija mucenja bila su klanja i silovanja.
Musliman Alija Selimovic je priznao neke od tih radnji. Evo dijela njegove
izjave: "Ja sam prvo usao u jednu kucu, zajedno sa Havic Enesom, Hodzic
Becirom i Mujcin Age Senadom, gdje smo zatekli covjeka, zenu (staru oko 50
godina) i njihovu kcerku, staru 23 godine. Prvo smo svezali oca i majku,
zatim smo pristupili silovanju njihove kcerke. Ja sam prvi silovao kcerku,
dok su mi u tome pomagali Becir i Enes. Nakon mene silovala su je i ostala
trojica.

U srednjoj Bosni (opstine Zenica, Zavidovici, Visoko, Kakanj, Zepce, Maglaj
i Tesanj) registrovano je 35 logora. Najveci broj imala je Zenica (12),
potom Visoko (10). Masovno zatvaranje Srba vrseno je u bivsem
Kazneno-popravnom domu i dotadasnjem gradskom zatvoru u Zenici, te u ranijoj
kasarni "Ahmet Fetahagic" u Visokom. Srpski zivalj sa tih prostora odvodjen
je u logore bez posebne selekcije. Svi su bili unaprijed optuzeni za
posjedovanje oruzja, sluzbu u neprijateljskoj vojsci i sl. Brojni su zivi
svjedoci o zlostavljanjima u ovim kazamatima. Svi njihovi iskazi su vrlo
dirljivi. Tesko je odabrati onaj koji je najupecatljiviji. Svaki pojedinac
je imao svoju sudbinu, koja se razlikuje od drugih. Milan Mitrovic, jedan od
prvih zatocenika i ljudi koji je sve to detaljno zabiljezio u svojoj
publikaciji "Golgota Srba iz srednje Bosne", izmedju ostalog, kaze:
"Otvorise vrata i upalise svjetlo. Vidim dva kreveta i na njima leze dvije
sredovjecne zene. Kad su napustili sobu, obje zene ustadose sa kreveta i
zacudjeno pitaju ko me toliko unakazio. Ujutro sam kroz san cuo kako govore
da su mi zjenice uske i da cu ostati ziv..." Dovodjenje zatvorenika u
zenicke logore bilo je danonocno. O mracnim radnjama u tim zloglasnim
celijama potvrdjuje i zlocin nad Slobodanom Bajicem, zemljoradnikom iz
Visokog. On je u svojoj ispovijesti rekao i ovo: "Ranise mi kcer u stomak.
Zgrabim je u narucje i ne znam kako iz Visokog da dodjem do zenicke bolnice.
Oni na kapiji i u prijemnom odjeljenju oklijevaju da je prime na lijecenje.
Dok vicem u pomoc, da mi spase dijete, medicinsko osoblje hladnokrvno
prolazi. Vidim da mi dijete umire. Jos par minuta, vidim izdise. cvrsto sam
je stegao uza se i zagrlio. Kad sam onako izgubljen zavikao: "Zlikovci, sto
mi dijete ubiste ?", pridje mi grupa policajaca. Mrtvo dijete otese iz
zagrljaja, a mene svezase i ugurase u kola, te otpocese sa udarcima.
Zaustavili su kola u kanjonu Babine rijeke. Tu su mi ispalili tri metka u
moja stopala. Ne sjecam se kako su me odvezli u bolnicu. Sutradan, evo ih u
bolesnicku sobu i sa vrata uzvikuju da sam ja poklao muslimansku djecu.
cupali su mi zavoje sa nogu i konstatovali da "cetnik" nikada vise nece
prohodati. Sve to ljekari su mirno posmatrali, a medicinske sestre se
osmjehivale. Odatle sam kasnije prebacen u logor sa ranama na nogama i po
tijelu. Tek nakon godinu dana sam saznao da mi je mrtvu kcer odnio ljekar
Hrvat i sahranio u Kaknju, ali je potom morao napustiti zenicku bolnicu..."

Back