Mislim da shvatam sta ademi hoce da, ali maybe not. Bez obzira da li je hrvatski ko vec, koji je inace i sam optuzen za ratne zlocine u Hagu pricao punu istinu (a zasto bi ako bi tako potvrdio deo optuznice protiv sebe) to nema veze sa onim sto ademi hoce da kaze. Maybe.
Cela prica se svodi na to da je to bio gradjanski rat, po obicaju prljav. U takvim ratovima, razlika izmedju civila i ratnika je u tome da li imaju ili nemaju pusku. Ovo vazi za sve strane inace. Nasi su u svakom slucaju naoruzani od strane vojske. Znam par ljudi koji su dosli sa Kosova, iz Krajine i Bosne. Vrlo cesto su po povratku prodavali oruzje, od kalasa do prigusenih MP5. Znaci oruzja je bilo. Ko ga je nosio zavisi od doba dana i situacije.
Isto tako je bilo i sa Hrvatima, Bosancima i Albancima, koji su dobili svoje naoruzanje sa Bliskog istoka uglavnom. Svi su imali oruzje. Slican je slucaj bio i sa Srebrenicom, Sarajevom, Vukovarom i Kosovom. Ne znam da li ste gledali neke snimke toga kako srpska vojska sa nekog puta prati kretanje i oruzjem zaustavlja razbacane nenaoruzane muskarce koji su se nasli tu dole u sumi. Kao prvo sta oni koj ku7ac traze u sumi, njih par stotina u najboljim godinama. Zato sto su oni gerila, pa kada su videli da ne mogu nista bacili su oruzje i poceli da beze i da se predstavljaju kao civili. Sta mislite zasto je radjeno ono sto je radjeno u Srebrenici. Nije moralo, niti trebalo tako, ali nisu to civili, ili bar vecina nije.
Osim toga bilo je i prljavijih stvari. Nisu deca sa granatama samo prica iz filmova.
Cinjenica je da je rat prljav i da oni koji su se borili za nasu stranu i oni koji su se borili za druge cinili strasne stvari i da je licimerno da se peremo od toga. Vazno je da mi ili bar ja nisam i da ne zelim da nosim nasledje onih koji jesu.