U kom periodu detinjstva je vaše prvo sećanje?

Uvek sam se pitala zašto nemamo sećanje od rođenja? Kada nastaju sećanja, a da su zaista naša? Da nisu umetnute priče roditelja, baka, deka...ponavljajući doživljaji mogu kod deteta stvoriti sliku da se zaista sećaju događaja. Ja se sa sigurnošću sećam zabavišta ( tako se zvalo predškolsko u moje vreme) bilo mi je u komšiluku i vaspitačica se družila sa mojom mamom...i prve knjige koju sam dobila od nje, sećam se svake stranice i sličice....
Zato što nam je mozak veličine teniske loptice?

Sećam se vrtića i moje mačke koja me je pratila svaki dan do njega
Iz vrtića se sećam dosta toga. Viršle sam stavila u pantalone pa su ispale kad smo trčali i vaspitačica pitala čije su viršle... Tako neki stresni rani događaji 😏

Slušanje muzike kod kuće uz studio B ujutru koji je baka slušala..
Klikere sam imala, puno njih, i autiće. Lutke ne.
Pre treće godine ništa

Uvek sam se pitala zašto nemamo sećanje od rođenja? Kada nastaju sećanja, a da su zaista naša? Da nisu umetnute priče roditelja, baka, deka...ponavljajući doživljaji mogu kod deteta stvoriti sliku da se zaista sećaju događaja. Ja se sa sigurnošću sećam zabavišta ( tako se zvalo predškolsko u moje vreme) bilo mi je u komšiluku i vaspitačica se družila sa mojom mamom...i prve knjige koju sam dobila od nje, sećam se svake stranice i sličice....
nedavno je bila tema.

secam se senki kako igraju po plafonu. a bio sam bas mali. mozda 2-3 godine

Ima ovde nekih koji se secaju jos dok su im se roditelji zabavljali.
sto da ne? Dete moze da se rodi pa da i odraste a da se roditelji jos uvek zabavljaju.
Salu na stranu, mnogima se u secanje urezalo nesto sto ne mogu da definisu a ustvari to je secanje na prve dane kada su dosli na ovaj svet.
Cak se neka secanja prenose i genom. Zvuci ludo al ima antropologa koji nas strah od "azdaja" i "zmajeva", povezuju sa strasnim dozivljajima koje je ljudski rod, u zoru svog nastanka, imao u kontaktu sa dinosaurusima i pterodaktilima. Da se razumemo, pterodaktili i dinosaurusi su nauci poznati tek pre par stotina godina a strah od takvih stvorenja datira konstantno od samog postanka ljudskog roda pa do danas. Po nauci, dinosaurusi su izumrli u velikoj globalnoj katastrofi pre 200 miliona godina a nastanak ljudskih bica se vezuje za pre 20-tak miliona godina...........u tih 180 miliona godina se nalazi "karika koja nedostaje" ...............ili je metoda utvrdjivanja vremena na "materijalu" ,C14, u potpunosti pogresna ?

Postoji mnogo priča i anegdota iz mog detinjstva koje su mi ispričali drugi- roditelji, babe, dede, tetka..

Moje prvo lično sećanje je period kada sam imala 6 godina. Vozila sam bicikl po mom velikom dvorištu, poni 🙂 Sećam se da sam tada, u šestoj godini, mojoj tek rođenoj mlađoj sestri ja dala ime. Ime je dobila po jednoj mojoj lutki.
Bila sam ljubomorna na sestru kojoj su tada poklanjali veliku pažnju. Htela sam da je vozim i pustim bebi kolica da se prevrnu, ili da je bacim u kontejner.

Naravno, godinama kasnije, postale smo jako bliske i danas smo bliske.

Ako nemamo sećanja od samog rođenja, zašto? Da li um još nije naviknut? Da li se ponašamo instinktivno? U odnosu na šta instiktivno?

Negde sam pročitala da naš mozak nije potpuno istražen i da ga stručnjaci još ispituju. Zato ne mogu da odgovorim na ova pitanja.

Slušate studio beee tututrtuuuuu... vesti. Svaki frizeraj je to slušao :mrgreen:

Da..Studio Bee 🙂 Ta radio stanica se slušala u mojoj kući.

Sećam se vrtića i moje mačke koja me je pratila svaki dan do njega
Iz vrtića se sećam dosta toga. Viršle sam stavila u pantalone pa su ispale kad smo trčali i vaspitačica pitala čije su viršle... Tako neki stresni rani događaji 😏

Slušanje muzike kod kuće uz studio B ujutru koji je baka slušala..
Klikere sam imala, puno njih, i autiće. Lutke ne.
Pre treće godine ništa
sto ti je zivot...........a vidi sad kolko si porasla.Ko bi reko da smo nekada bili deca, bebe..............

Back